Ako zvládnuť konflikt so svokrou kvôli krstu?
Ahojte,
poprosim o realne skusenosti tych, ktori neveriaci ale rodina (svokra alebo mama) su veriaci a tlacia na krst vnucat.
Ja som KONECNE tehotna 🙂 po navstevach CAR sa tesime na malicku, mala by byt zdrava, vsetko ide super. Napriek tomu ma pravidelne prepadavaju obavy ohladom svorky - ja aj muz sme neveriaci, dieta by sme teda nedavali krstit (byt neveriacia a davat krstit dieta podla mna je mimo a citila by som sa pritom zle). ale svokra je extremna krestanka, s niecim takym nepocita a je extremne nasilna ohladom svojej viery (muzovi, kt nechodi do kostola 3x dodna cez vianoce vola kedy je omsa a ze ma ist a podobne).... do mna nerype tak neriesim. az doteraz. je to u nej az na takej urovni, ze schopna nas kvoli tomu zatratit a ukoncit kontakty. strasne sa toho desim, nechcela by som aby take nieco nastalo s muzovou rodinou. on pripusta moznost dat dieta kvoli kludu v rodine pokrstit (aj ked sam sa oznacuje za neveriaceho a jediny dovod je svokra). mne je to prosti srsti dat ako dvaja neveriaci krstit dieta ale nechcem rozhadat rodinu.
Ako ste take nieco rieisli? stali ste si za svojim a rodina to potom zakceptovala? alebo ste potlacili svoje nazory a urobili im po voli? necitili ste sa potom udupadne ohladom vlastneho presvedcenia?
som z toho popravde dost nestastna, take krasne novinky do zivota a toto ma tazi
este dodam, ze sme davno dospeli, ziadny 20tnici
@anonym_autor teraz povolis proti svojej vôli krst, potom povolis iné, potom zase ďalšie, až si svokra zvykne, že vždy bude podľa nej. Rázne a len jedenkrát by som jej vysvetlila, že nie som veriaca a ona ako veľká kresťanka by to mala rešpektovať, človek má právo si vybrať. Ak vás chce preto zatratit, bude to hlavne jej smola. Ale moc tomu neverím, veď ju by to časom prešlo. V tomto prípade by som neustupila.
@anonym_autor To zalezi len od vas dvoch, nie od svokry. A vy mate aspon krst? My sme mali problem pokrstti, lebo mame len krst a nie sme zobrati. Museli sme hladat kostol s fararom, ktory je s tym ok. My nie sme nejaki velki veriaci. Syn ato chytilo, pripravuje sa na birmovku. Ale dceru vobec. Cize krst je za mna take, ze ked aj, nic sa velkeho nedeje.
viaceri sa pytate, co mi to pomoze vediet ako to mali ostatni? no pomoct mi to nepomoze, proste ma to zaujima 🙂
bude to zaruka, ze aj u nas to tak bude? nie.
zmeni to reakciu mojej svorkry? nie.
zaujima ma to aj tak? ano 🙂
ze sme to "mali riesit skor a svokru upratat" - no, nebolo preco. mna by si v zivote svokra nedovolila poslat do kostola. posiela svojho syna salamistu, ktory to berie jednym uchom dnu a druhym von, taky proste je a jemu to vobec nevadi. a ja mu nemam preco robit v tomto prieky,ved nech sa so svojou mamou mimo mna bavi o com chce.
dalsia vec, ano sme obaja pokrsteni a mame sviatosti. a ako vidite, nicoho zaruka to nie je. s manzelom sme kriticky zmyslajuci, do kosta nechodime a s vierou sa neidentifikujeme. ani premotivovana krestanska svokra ho na vieru nevedela priviest. vnutro cloveka a nazory ju nezaujimaju, ma svoju pravdu v tomto.
a moji rodicia su presne ti, co ma dali pokrstit kvoli babke a nutili ma bez nich chodit do kostola, na prijimanie a spovede - totalne scestny pristup, preto som na toto taka citliva (a mam k tomu doslova odpor). s muzom sme sa rozpravali, ze aj keby sme dali pokrstit, ziadne nabozenstvo a pod by sa dalej nekonalo... ale pre moje vnutro nie je toto cesta, klamat na krste, ze ju budem viest k viere. ja veriacich respektujem aj ked nazor s nimi nezdielam a to mi pride ako urazka voci nim
@anonym_autor Skor syn alibista, no ale to je jedno.
Takze pokrstit mozno date, ale nabozenstvo na skole a prijimanie nie...cize teraz sa date zlomit, ale potom uz budete trvat na svojom. Hadam tomu ani sama neveris🙂
Jednoduche : trvas na svojom, so svokrou sa nehadas, len na otazku, kedy ide muz na omsu odpovie : nejdem. Na otazku o krste : nedame krstit. Na otazku "preco nie" : lebo si tak zelame. Kratke slusne odpovede bez vysvetlovania.
Sam aktivne ako ateista nevyhladavam cirkevne obrady, ale zucastnim sa :
- omse v Nemecku, lebo v Passau maju super organ
- cirkevneho pohrebu z ucty k nebohemu
- primicnej omse pribuzneho z ucty k nemu
- svadby v kostole, ak su to kamosi / znami
- pred 20 rokmi polnocnej omse, lebo ide cela partnerkina rodina a robim sofera
Cim viac omsi / bohosluzieb sa zucastnujem, tym viac som utvrdeny v ateizme.
Ahoj my sme to mali podobne, mali sme svadbu, narodilo sa nám babatko a moja svokra trvala na pokrstení každý mesiac ma s tým bombardovala, vravela som počkaj chcem ešte druhé dieťa potom naraz sa pokrstia (ušetrí sa na oslave a spravíme to naraz) vyšla mi v ustreti a dala mi s tým pokoj, narodilo sa nám druhé babo a znova prišli otázky kedy bude krst.. povedala som jej že mne to je jedno či bude alebo nebude keď ju to tak trápi môže nám pomôcť zafinancovať oslavu tak svokra všetko pripravila a bolo 🙂 mali sme to naraz a nestalo nás to skoro nič všetci sme spokojní
@anonym_autor mala som to uplne rovnako. Svokra uplna fanaticka do kostola, muz a ja neveriaci. Boze co som si vypocula dristov ale proste som neustupila. Ako prislo, tak odislo, vztahy to nenarusilo aj ked to tak zo zaciatku vyzeralo. Ale je to moje dieta, a som teraz rada a pysna na seba, ze som to ustala.
Opytaj sa svokri, ci jej nie je blbe, ze v tom kostole budete klamat a bude to nasilu. To co ma s vierou spolocne?
Svokra si myslí, že sa jej podarí oklamať boha? Mala by dávať pozor ako skončí.
Katolícky preklad Zjv 21,8
Ale zbabelci, neveriaci, poškvrnení, vrahovia, smilníci, traviči, modloslužobníci a všetci LUHÁRI budú mať podiel v jazere horiacom ohňom a sírou; to je tá druhá smrť."
Ak ste nemali svadbu v kostole, tak asi ani nepokrstia.
@lukbe blbosť
@anonym_autor ani keby sa na hlavu postavili ... naše dieťa naše rozhodnutia
no u nás mužova strana evanjelická, moja katolícka. Jeho mama ťažko prežívala aj to, že si našiel katolíčku :D moja rodina to neriešila vôbec, lebo do kostola aj tak nechodili. My s mužom neveriaci aj keď so sviatosťami vo svojej "viere", svadba v kostole. Deti sme krstiť nedali a to už pindali obe strany. Pre mňa je strašne pokrytecké a falošné dať deti krstiť, ak dopredu viem, že ich v tej viere viesť nebudem a ani nechcem. Svokry by som sa opýtala, či to nie ja klamstvo samému Bohu, Kristovi a celej cirkvi a ešte v božom chráme (či ako to volajú) Bolo by mi zo samej seba zle. Svokra svoje deti mala, ako vychovala a viedla tak má. Vaše dieťa je vaše, ak v budúcnosti zmeníte názor, alebo tvoje dieťa pokrstiť sa môže. Moji nech sú aj budhisti ak chcú, ale keď chcú veriť, tak ozajstne.
@anonym_3bf9ba podla mna je este pokryteckejsie mat sobas v kostole, zaviazat sa, ze deti budu vedene vo viere a potom tak neurobit. To ti nebolo zo seba zle?
Nie som veriaca (vychovava ako katolik, ale sobas na urade, dieta nepokrstene a mam kvoli tomu celkom peklicko v rodine). Ale ty mi prides ze si vyberas co sa ti hodi a schovavas to za nejaku falosnu osobnu integritu.
neustupila by som. je to vase dieta, vase rozhodnutie. bolo by mi jedno, co si svokra mysli, pokial ja mam iny nazor.
@anonym_autor Myslim, ze nas je v takejto situacii viac takych... alebo takych co v nej boli. Ja som dieta pokrstit nedala a vzdy som povedala, ze si dieta vyberie samo, ak bude chciet pokrstit sa da. A koniec debaty. V takychto veciach ukazete ako vas budu brat vazne, lebo tu podas prst a uz ti budu diktovat co ams robit dalej.. U nas boli reci dokonca take, ze daju dieta pokrstit oni, ked bude na prazdninach atd, tajne :DDD strach im nedovolil samozrejme. Vplyvy boli, teraz su uz len reci, coraz je to take, drzejsie (ako som pohan a podobne nezmysly, pritom to su fakt krestania taki naooko, ja sa smejem, ze ani modlitbu riadne nevedia celu = ja som s velmi poboznej rodiny babky, dedkovia, teda aj ked nie som pokrstena, toto mam v malicku, povinne kostol cez prazdniny atd.). Dieta je uz velke, ja nie som ani proti, ani za, nechavam to nan, nechce riesit veci viery a myslim, ze najma kvoli tomu tlaku. PReto som aj ja prestala chodit do kostola ako tinedzer.
Ak ste nemali svadbu v kostole, tak asi ani nepokrstia.
@lukbe pokrstia dieta aj nezosobasenym parom :D
Ty vieš čo, kvôli pokoji v rodine som dala, nič také strašné sa nestalo
V dospelosti si poprípade nemusia dorábať, keď nájdu partnera s vierou a chceli by svadbu v kostole
Ale do kostola chodíme 4x do roka. Len pred prijímaním intenzívne, nakoľko sa zbierajú pečiatky do slovničkov.
Nijak nás to neobmedzuje
@luccys @amonet Veľká noc je najväčší kresťanský sviatok, ešte väčší než Vianoce. Šibanie a polievanie vodou je odvodené od toho ako sa píše, že keď Ježiš vstal z mŕtvych, vojaci takto rozhanali dav aby o tom nehovoril alebo také niečo. Je to čisto kresťanský sviatok 🙂
O zdobení stromčeka konkrétne som nepísala nič ale každý si vezme len to, čo chce.. a hlavne kritici s iným názorom
@anonym_a85d87 keď kresťania potrebovali pretlačiť svoje učenie k ľuďom, ktorí už mali svoje zvyky, nastavili to tak, aby im to sedelo. Namiesto zimného slnovratu sa dalo narodenie Ježiška, namiesto zvykov spojených a jarou sa dalo ukrižovanie a zmŕtvychvstanie. Potrebovali sa starí bohovia vypudiť a urobili to takto.
@anonym_autor dočítala som potiaľto "ze schopna nas kvoli tomu zatratit a ukoncit kontakty"
To bude najlepšie.Načo mať kontakt s tak fanatickým toxickým človekom
@anonym_autor Ja píšem za seba. Sme z našej strany kresťanská rodina. Len ja jediná som nejako nezapadla úplne do našej kresťanskej rodiny. Možno aj preto, že muž je "pohan"ako moja mama to nazýva 😁 Chodím do kostola max.2x do roka.
Deti sme dali pokrstiť napriek tomu, že muž nepochádza z kresťanskej rodiny.Aj pte moje presvedčenie aj pre pokoj v rodine. Dokonca aj ikonfrmáciu majú aby bila mama spokojná. Nuž mňa tak vychovali a že ja nechodím a nevediem ich úplne k tomu je jedna vec druhá je tá, že som nechcela aby boli bez toho. Rozhodnutie je už na nich. Staršia má partnera kresťana a chcú mať raz svadbu aj v kostole ,čomu sa teším, ale keby aj nemali nevadilo by mo,pretože do mladých sa nestarám.Nas insk vychovávali.
Ak nechceš nedaj,ale takto dopredu to nerieš.Ries to s mužom a keď to bude hlavne aktuálne.
@anonym_autor je to vase dieta a vase rozhodnutie. Pre tvoje dobro si nastav hranice hned. S respektom ale jasne vysvetli svokre ze dieta nebude pokrstene lebo si to tak nezelate ako rodicia. Odhadujem ale, ze po porode bude so svokrou viac problemov ako iba krst. Nenechaj si pokazit radost s babatka takymito vecami lebo ti ujde najkrajsie obdobie a budes mat potom vycitky
@anonym_autor A čo keby ste sa porozprávali so svokrou v tom zmysle, že smerovanie dieťaťa v oblasti viery necháte na dieťa, nech sa samo rozhodne, keď bude veľké.
@anonym_autor mam 3 deti,ani jedno nie je pokrstene.s manzelom mame vsetky sviatosti lebo ved "to sa patri",ale nik z rodiny nieje praktizujuci krestan,nechodi nik do kostola,ale ka,dy sa tym ohana.svadbu sme v kostole nemali,obaja nezijeme v ziadnej viere a ani nechceme k ziadnej viere deti viest.rodina to tazko rozdychavala,neustale nam obe matky tlacili kaleraby do hlavy,od hlupych dovodov az po fanaticke.nedali sme sa,obaja sme vaznym rozhovorom upozornili obe strany,ze MY sme rodicia a MY rozhodujeme za nase deti,tak ako nasi rodicia rozhodovali za nas.a nech vychovu ponechaju na nas.a ak s tym ma niekto problem,je to jeho vec.a viac sa o tom bavit nemienime.
Chvilu boli odute obe strany ale odvtedy je pokoj.👌💪
Takze jedine takto urobit vazny rozhovor a viac nekomunikovat o tom.
@anonym_autor "Napriek tomu ma pravidelne prepadavaju obavy ohladom "svorky" - príde mi vtipné, že si napísala svorku namiesto svokry, to je úplne niečo iné ale v pohode ....
Kašli na svokru, nevenuj jej vzlykaniu pozornosť, je to váš život. Ona na tvoje dieťa nemá nijaké rozhodovacie práva.
Moja matka nedala pokoj s tým, že malú chcú dať pokrstiť, veď čo si pomyslia ostatný 🙈(bývame cca 2 hodiny autom od nich)🤣. Povedali sme jej nie, že ak bude chcieť sama tak sa dá. Ešte nejakú dobu do nás hučala, ale zistila, že to nemá zmysel tak čušala. Ináč, sranda že ani nechodí do kostola 😄otec chodí každú nedeľu, aj ju volá a ona nič🤷
Ak ste mali svadbu v kostole, to ste pri obrade klamali, nakoľko sa farár pýta, či príjmete dieťa ako dar a budete ho vychovávať v cirkvi? Presne potom nechápem, načo je svadba v kostole, keď to nie je úprimné zo strany snúbencov.
Ale k tvojej otázke, spravila by som si ako ja chcem, nie ako chce svokra.
@anonym_3bf9ba podla mna je este pokryteckejsie mat sobas v kostole, zaviazat sa, ze deti budu vedene vo viere a potom tak neurobit. To ti nebolo zo seba zle?
Nie som veriaca (vychovava ako katolik, ale sobas na urade, dieta nepokrstene a mam kvoli tomu celkom peklicko v rodine). Ale ty mi prides ze si vyberas co sa ti hodi a schovavas to za nejaku falosnu osobnu integritu.
@anonym_9ed83b svadbu sme mali v evanjelickom kostole tiež kvôli svokre a evanjelická cirkev tento sľub nevyžadovala. A vtedy sme si povedali dosť. Ono sa dá poučiť aj na chybách druhých ľudí, nemusí sa autorka učiť sa svojich. A neuveríš moje deti na ZŠ chodia na katolícke náboženstvo, takže majú prehľad o sviatostiach a keby sa rozhodli, že ich to zaujíma, tak môžu. Dokonca dcéra dostáva z náboženstva pochvaly. Syn má vyhranený názor a vyučujúca nebola ochotná ani diskutovať ani odpovedať na jeho otázky. Sedel a prečkal vyučovaciu hodinu, dokonca bola rada, že sa nezapája. Veľmi rýchlo si urobila záver....
@anonym_9ed83b svadbu sme mali v evanjelickom kostole tiež kvôli svokre a evanjelická cirkev tento sľub nevyžadovala. A vtedy sme si povedali dosť. Ono sa dá poučiť aj na chybách druhých ľudí, nemusí sa autorka učiť sa svojich. A neuveríš moje deti na ZŠ chodia na katolícke náboženstvo, takže majú prehľad o sviatostiach a keby sa rozhodli, že ich to zaujíma, tak môžu. Dokonca dcéra dostáva z náboženstva pochvaly. Syn má vyhranený názor a vyučujúca nebola ochotná ani diskutovať ani odpovedať na jeho otázky. Sedel a prečkal vyučovaciu hodinu, dokonca bola rada, že sa nezapája. Veľmi rýchlo si urobila záver....
@anonym_3bf9ba ak rozumiem spravne tak nechcela odpovedat na synove otazky ucitelka na nabozenstve? 😮
@anonym_autor u nás bol skôr opačný problém.... My sme chceli dat pokrstiť do mesiaca od narodenia, proste sme to tak cítili atď... Do kostola nechodíme ale svojim spôsobom sme veriaci... Nas skôr odhovarali od toho aby sme nedali, že veď môžeme neskôr alebo keď sa sami rozhodnú atď.... Urobili sme si podľa seba a na všetko sa časom zabudlo doslova... Vy mate opačný problém ako my, no na tvojom mieste by som neustupila. Je to vaše dieťa, vaše rozhodnutie, svokra to časom vstreba.... Pochybujem ze by vás zatratila keď uvidí svoje vnucatko, potom jej bude jedno...a treba si hlavne uvedomiť ze to nie je len o krste, potom prijímanie, birmovka alebo v ecav konfirmacia...skuste navrhnúť svokre že to necháte na deťoch ak budú mať potrebu keď budu väčšie a budú chcieť všetko sa dá dorobiť aj neskor☺️ držím palce
@anonym_3bf9ba ak rozumiem spravne tak nechcela odpovedat na synove otazky ucitelka na nabozenstve? 😮
@janulik2008 áno, lebo jeho otázky boli dosť "nepohodlné" a pýtal sa na veci, ktoré nevedel pochopiť v rámci výuky. On je racionálny typ, potrebuje fakty. Už len stvorenie sveta ako je prezentované, čo urobil Boh prvý deň, .... a na siedmy odpočíval. A on so svojimi vedomosťami a vesmíre, čiernych dierach, fázach hviezd, vzniku Zeme, ... No bilo sa mu to v hlave a učiteľke to narúšalo výučbu alebo sa nevedela z toho vykrútiť. A to nebolo len raz. Stvorenie človeka, Evy z Adamovho rebra. Keď sa učili, že človek je z opice a aký bol jeho vývoj.
Ja som z ateistickej rodiny, brat je tiez ateista a vzal si krestanku. Aj ked ona je len tak vlazne veriaca, ale jej rodina silno. Vo vsetkom sa prisposobil, pre pokoj v rodine, svadbu mali v kostole a deti dali pokrstit. Rodina bola spokojna a z neho neubudlo. Ja, hoci som tiez ateistka by som to riesila tiez tak.

viaceri sa pytate, co mi to pomoze vediet ako to mali ostatni? no pomoct mi to nepomoze, proste ma to zaujima 🙂
bude to zaruka, ze aj u nas to tak bude? nie.
zmeni to reakciu mojej svorkry? nie.
zaujima ma to aj tak? ano 🙂
ze sme to "mali riesit skor a svokru upratat" - no, nebolo preco. mna by si v zivote svokra nedovolila poslat do kostola. posiela svojho syna salamistu, ktory to berie jednym uchom dnu a druhym von, taky proste je a jemu to vobec nevadi. a ja mu nemam preco robit v tomto prieky,ved nech sa so svojou mamou mimo mna bavi o com chce.
dalsia vec, ano sme obaja pokrsteni a mame sviatosti. a ako vidite, nicoho zaruka to nie je. s manzelom sme kriticky zmyslajuci, do kosta nechodime a s vierou sa neidentifikujeme. ani premotivovana krestanska svokra ho na vieru nevedela priviest. vnutro cloveka a nazory ju nezaujimaju, ma svoju pravdu v tomto.
a moji rodicia su presne ti, co ma dali pokrstit kvoli babke a nutili ma bez nich chodit do kostola, na prijimanie a spovede - totalne scestny pristup, preto som na toto taka citliva (a mam k tomu doslova odpor). s muzom sme sa rozpravali, ze aj keby sme dali pokrstit, ziadne nabozenstvo a pod by sa dalej nekonalo... ale pre moje vnutro nie je toto cesta, klamat na krste, ze ju budem viest k viere. ja veriacich respektujem aj ked nazor s nimi nezdielam a to mi pride ako urazka voci nim
@anonym_autor vieš ale potom takto ked je tam krst tak môžu vykrikovat že sme krestanská krajina lebo % nepustia pokrstených, že je to napr tymto spôsobom nevadí, peniaze predsa nesmrdia, o nič iné nejde , len o % a prachy v podstate