Úmrtie v rodine a krst

lenkadenisa
8. jún 2022

Ahojte,
Chcem sa spýtať, ako to vidíte vy.
Plánovali sme pokrstiť mladšiu dcérku 24.07.2022. Tešila som sa, že sa stretne rodina, najmä že tu bude môj dedko, ktorému sa konečne polepšilo po operáciách kolena. Dedko však nečakane pred týždňom zomrel. Bol mi ako otec, proste veľmi dôležitá osoba v mojom živote. Keď sme išli z pohrebu, tak svokra začala niečo o tom krste a ja som jej odvrkla, že teraz ja krstiť isto nebudem. Zostala ticho, ale asi sa nahnevala. Neviem a je mi to jedno.
Čo by ste urobili vy? Krstili by ste 1,5 mesiaca po pohrebe? Mne sa to zdá nevhodné.

maminkasisa
8. jún 2022

ja by som krstila.... nevidím v tom problém, však sa tam netancuje ani nič podobné.

anjelicek26
8. jún 2022

Ano pokrstila by som urcite... je to pre dieta, navyse cela rodina sa stretne na pozitivnej udalosti, oslave - zivota - a nie smrti. Ano chapem, ze nemas naladu, ale prospelo by ti vidiet kontinuitu a nieco pekneho... aspon ja takto vnimam krst...

nafka0483
8. jún 2022

@lenkadenisa Urob to tak ako citis. Naco robit nieco nasilu? Ked sa s tym vysporiadas a budes vediet ze sa uz citis na to pokrstit, tak vtedy to urob.
Manzel co hovori? Dolezity je tvoj a manzelov nazor, nie ostatnych.

pribinak
8. jún 2022

@lenkadenisa áno krstila, rodina potrebuje teraz zažiť aj niečo milé a prijemne
Však asi v rámci obedu po krste, nebudete tancovať a spievať a robiť ohňostroj

Ak ste veriaci, tak po krste , ešte môžete kňaza požiadať o modlitbu za nebohého dedka

Na obede môžete pospomínat na dedka

lenuska9999
8. jún 2022

@lenkadenisa áno krstila by som. Ide o dieťa

nadazdi
8. jún 2022

Teraz je to veľmi veľmi čerstvé, o ten mesiac, mesiac a pól, to už take strašne nebude ako je to teraz.. tiež mi tak minuly rok zomrela babka, nemala som chuť na nič, nakoniec sme sa ale všetci stretli ešte aj v tej reštike kde mala kar, bolo to smutne hej, ale zas sme boli cela rodina spolu, bol to taký healing 🙂

viestta
8. jún 2022

@pribinak ak by neboli veriaci na čo by krstili?

jaskolka
8. jún 2022

Normálne by som dala pokrstiť. Práveže to dodá takú "nádej"zivota po smutnej udalosti.

januska12323
8. jún 2022

Je to tvoje dieťa krsti alebo nekrsti kedy chceš. Ak si chcela na krst pozvať celú rodinu ako na malú svadbu tak to by som zrušila, pokrstila pri svedkoch a išla domov.

sissy27
8. jún 2022

@lenkadenisa ak by to bolo pár dní po pohrebe, tak asi by som váhala, ale jeden a pol mesiaca? Ani by som nerozmýšľala to rušiť. Nechcem byť zlá, ale dedka ti to už nevráti. Dedko ti bol dôležitým človekom v živote a dieťa nie je?

pribinak
8. jún 2022

@viestta čo ty si 2 dni na koniku?

veľa ľudí aj neveriacich krsti, lebo však tradícia v rodine, lebo však pekne fotky, lebo sa to patrí, lebo to chce babka, …..dalších 100 lebo

gertys
8. jún 2022

Krst je oslava noveho zivota. Zivot je taky. Jeden odide a iny zase vznikne. To ze to budes oddialovat ma aky zmysel? Dedko tu nebude ani ked to odlozis o mesiac dva rok. Je to prijemna udalost date si obed a idete domov. To neni party kde sa tancuje. Nechapem co riesis. Navyse to bude az na konci jula. Mas nejaky racionalny dovod preco chces dietatu odopriet krst? Alebo len tak sebecky lebo ty mas nejake fanty? Predpokladam ze si veriaca ak chces krstit.

viestta
8. jún 2022

@pribinak no viem, že pokrytcov je viac ako by bolo prihodne.

aandrea9
8. jún 2022

@lenkadenisa čakala by som, že prvý kto bude protestovať bude svokra, ona prisla o manzela 🤔 Krstila by som určite. Život je aj o radosti, nielen o smútku.

domenique
8. jún 2022

Nášho syna sme krstili 3.5.2015, deň predtým sme pochovali manželovho dedka

zardanka
8. jún 2022

@lenkadenisa my sme krstili den po smrti svokry. Krst bol vybavený skor, svokra bola uz tazko chora, ale necakali sme, ze odide tak skoro. Ani na chvilu sme neuvažovali krst zrusit, som veriaca, chceli sme mat dieta pokrstené. Posedenie v restike sme ale zrusili, boli sme potom len u nas doma.

0silvia0
8. jún 2022

@aandrea9 nie je napisane, ze mrtvy dedko je svokor..

pondelok01
8. jún 2022

@aandrea9 zomrel autorkin dedko, nie svokor

katarinka2290
8. jún 2022

Ked to bude az v juli, tak urcite by som tiez krstila.ak by som mala velky smutok a krst by mal byt napr.par dni po pohrebe tak krst by som prelozila priblizne o mesiac. Ak nemate zaujem robit velku oslavu tak mozte spravit po krste len obed s najblizsimi.

judit47
8. jún 2022

@aandrea9 citanie s porozumenim …

zomrel dedko autorke-svokra je matka zenicha- ako si prisla nato ze zomrel svokrin manzel🧐

bimbambim
8. jún 2022

Ja by som pokrstila ak ste všetci z jedného mesta tak možno pohostenie v reštike by som posunula, ale iba možno.Ak niekto je zimného mesta tak by som restiku nerusila.Ale všetko je na tebe ako to budeš cítiť ( ale ak už máš všetko vybavené farára restiku atď.nerusila by som)mne starká zomrela v marci koncom mesiaca a krstili sme syna 2 mája tak podobný rozdiel ako ty

simsalabim
8. jún 2022

@lenkadenisa samozrejme, ze by som krstila! Smutok za zosnulym ta bude sprevadzat cely zivot, to ale neznamena, ze sa zivot zastavil. Krst vnimam aj ako oslavu zivota a vdaku za dieta.

marryen
8. jún 2022

@viestta no bola by si prekvapená, ale aj kopu " neveriacich" dáva krstiť a deti na prvé sv. prijímanie. Sama tomu nerozumiem......koli čomu to robia. Keď som sa opýtala známej, ktorá je ateistka načo dávala dcéru na prvé sv. prijímanie, tak mi povedala, že ide celá trieda tak aj ona, lebo dostane darčeky. 😨🙄

@lenkadenisa áno, krstila by som, veď to nie je žiaden žúr. A navyše to nie je tak že dnes Ti dedko zomrel a zajtra krstíš. Mesiac a pol je dosť dlhá doba. Chápem, že si zarmútená a smutná, ale čas trošku pomože.

martul
8. jún 2022

@lenkadenisa samozrejme, že by som krstila, veď to nebude tancovačka do rána.

keytinka136
8. jún 2022

@lenkadenisa ano, krstila. Nie je to svadba. Su rodiny, kde sa este stale dodrziava, ze kym nie je dieta pokrstene, von sa s nim nechodi. Preto sa nahli s krstom po narodeni. Mozno to svokra nemyslela v zlom. Uprimnu sustrast.

darinka60
8. jún 2022

Áno krstila,aj dedko ak bol veriaci isto by bol spokojný ,že je jeho pravnúča pokrstené.Po kostole nikomu neuškodí posedieť,zjesť obed,vypiť kávu ,okoštovať tortu,ved tam sa nespieva ani netancuje.

ankare
8. jún 2022

@lenkadenisa ja by som krstila. Aj dedko by to tak určite chcel.

elizabet173
8. jún 2022

@lenkadenisa uprimnu sustrast, urcite si zareagovala pod vplyvom emocii, ale ja by som tiez krstila

vilma7
8. jún 2022

Aj ja by som krstila a na dedka si tam spomenula. Ako baby píšu krst nie je žiadna žúrka , krst, obed a hotovo.

tykat
8. jún 2022

@lenkadenisa "Keď sme išli z pohrebu, tak svokra začala niečo o tom krste" toto nepochopim ako niekto koho sa to absolutne netyka pri ceste z pohrebu ide riesit krst 🙈
... a k otazke, krstila by som, to co citis k dedkovi sa nezmeni, a krst je podla mna pekne nadviazanie nite zivota... ako sa volal dedko? nechces dat krstne meno po nom? na pamiatku?