icon

Ako zvládnuť konflikt so svokrou kvôli krstu?

Včera o 09:35

Ahojte,

poprosim o realne skusenosti tych, ktori neveriaci ale rodina (svokra alebo mama) su veriaci a tlacia na krst vnucat.

Ja som KONECNE tehotna 🙂 po navstevach CAR sa tesime na malicku, mala by byt zdrava, vsetko ide super. Napriek tomu ma pravidelne prepadavaju obavy ohladom svorky - ja aj muz sme neveriaci, dieta by sme teda nedavali krstit (byt neveriacia a davat krstit dieta podla mna je mimo a citila by som sa pritom zle). ale svokra je extremna krestanka, s niecim takym nepocita a je extremne nasilna ohladom svojej viery (muzovi, kt nechodi do kostola 3x dodna cez vianoce vola kedy je omsa a ze ma ist a podobne).... do mna nerype tak neriesim. az doteraz. je to u nej az na takej urovni, ze schopna nas kvoli tomu zatratit a ukoncit kontakty. strasne sa toho desim, nechcela by som aby take nieco nastalo s muzovou rodinou. on pripusta moznost dat dieta kvoli kludu v rodine pokrstit (aj ked sam sa oznacuje za neveriaceho a jediny dovod je svokra). mne je to prosti srsti dat ako dvaja neveriaci krstit dieta ale nechcem rozhadat rodinu.

Ako ste take nieco rieisli? stali ste si za svojim a rodina to potom zakceptovala? alebo ste potlacili svoje nazory a urobili im po voli? necitili ste sa potom udupadne ohladom vlastneho presvedcenia?

som z toho popravde dost nestastna, take krasne novinky do zivota a toto ma tazi

este dodam, ze sme davno dospeli, ziadny 20tnici

anonym_f49954
Včera o 13:07

@anonym_autor ak dáte dieťatko pokrstiť, svokre budeš raz vďačná ❤️

anonym_81ac45
Včera o 13:12

@anonym_autor ja a manzel sme neveriaci a dieta sme nedali pokrstit. Ani pre falosny "pokoj v rodine". Nedali sme sa zatlacit do niecoho co bolo uplne proti nasej voli, my by sme z toho ziadny pokoj nemali. Ide aj o to, ze ustupkami sa posuvaju hranice a vysiela signal co je dovolene a pripustne, a to sme nechceli.

patrike
Včera o 13:13
@anonym_fbdc08

Svokra si myslí, že sa jej podarí oklamať boha? Mala by dávať pozor ako skončí.

Katolícky preklad Zjv 21,8
Ale zbabelci, neveriaci, poškvrnení, vrahovia, smilníci, traviči, modloslužobníci a všetci LUHÁRI budú mať podiel v jazere horiacom ohňom a sírou; to je tá druhá smrť."

@anonym_fbdc08 Koran si cital ? Tam sa rovno vyhrazaju ohnom vsetkym nevercom.

petulda333
Včera o 13:19

Manzel ma sesternicu(mama jej zomrela,ked mala pol roka),bolo to pri jej prvom dietati. Krstit nechceli. Moja svokra ju atakovala,ze maly bude kludnejsi (bol dost placlivy a nepokojny) proste hucala do nej,az kym pokrstit nedala....potom o par dni sa mi svokra priznala,ze lutuje,ze ju k tomu nutila,ze si mali urobit po svojom. Neviem co ju tak osvietilo,ale pri druhom uz bola ticho. Ja by som neustupila,lebo potom bude chciet zas ine. Nabozenstvo,prve svate atd. Ak vy nie ste schopni toto absolvovat a viest ho k viere,tak naco krst?!

luccys
Včera o 13:26
@anonym_f49954

@anonym_f49954 A prezradis nam, ako si na to prisla? 🙂

anonym_34648f
Včera o 13:26
@lukbe

Ak ste nemali svadbu v kostole, tak asi ani nepokrstia.

@lukbe pokrstia uplne bez problemov.Ja som mala svadbu v kostole,nasledne rozvod,svadba na urade a deti mam pokrstene.Do kostola nechodim,neverim v cirkev ale v Boha.Dcera ide na prijimanie tento rok a nikto nerobi caviky.

betulinka1
Včera o 13:29

@anonym_autor v prvom rade sa tes na babatko a nestresuj sa. Uprimne ja by som to spravila tak, ze ked oznámime svokre, ze cakame babo, rovno oznámime, ze krstiť nebudeme a tymto je pre nas tato tema uzatvorena. Dietatko si vyberie samo, ked bude velke, ci chce alebo nechce byt krátené a v ktorej viere. Ze dalej sa nebudeme bavit na tuto temu a musia to ako stari rodicia prijat. Hotovo. A pri kazdej otazke, by som povedala, ze sa o tom nebudem bavit. Tym padom je to vyjasnené hned. A ty si uz neni dieta, nestaraj sa do tej polohy. Ty si rodic, ty rozhoduješ o svojom dietati. Ja som to mala opacne. Dietatko som dala krstiť, hoci nie sme kresťanská rodina, co chodi do kostola. Babke sice skoro vypadli oci, ked som to oznamila ale ja som to tak citila. Vybavene.

anonym_f49954
Včera o 13:32
@luccys

@anonym_f49954 A prezradis nam, ako si na to prisla? 🙂

@luccys bude z nej Božie dieťa 🥰

patrike
Včera o 13:39
@anonym_f49954

@anonym_f49954 Ako nejaky samansky ukon s malickym dietatom niecomu pomoze ? Az bude mat rozum a zacne ho to tahat k nejakej viere, moze sa aktivne realizovat, ci uz to bude nejaka odnoz krestanstva alebo nieco uplne ine (budhizmus, islam a pod).
Ja som pokrsteny ako kalvin a ma to mna nulovy vplyv.

patrike
Včera o 13:44
@petulda333

Manzel ma sesternicu(mama jej zomrela,ked mala pol roka),bolo to pri jej prvom dietati. Krstit nechceli. Moja svokra ju atakovala,ze maly bude kludnejsi (bol dost placlivy a nepokojny) proste hucala do nej,az kym pokrstit nedala....potom o par dni sa mi svokra priznala,ze lutuje,ze ju k tomu nutila,ze si mali urobit po svojom. Neviem co ju tak osvietilo,ale pri druhom uz bola ticho. Ja by som neustupila,lebo potom bude chciet zas ine. Nabozenstvo,prve svate atd. Ak vy nie ste schopni toto absolvovat a viest ho k viere,tak naco krst?!

@petulda333 Predstava, ze krst ukludni novorodenca je cisty samanizmus. Hovorim tomu tradicny dedinsky katolicizmus, v tom sa miesaju pohanske povery s ucastou na ukonoch miesteho samana, bez hlbsieho prezivania a duchovnych hodnot.
Namiesto radostneho sirenia dobra a lasky je to o ohovarani, dlhorocnych sporoch so susedmi o 10m2 pozemku a tyranizovani rodiny. Nenavistne reci voci Ciganom / cernochom / nevercom / homosexualom ako bonus.

majlo1234
Včera o 13:45

@anonym_autor ano, dali sme pokrstit obe deti. Ja som pokrstena, ako decko som chodila do kostola. Muz tiez, momentalne ani jeden z nas nechodi, ani svadbu sme nemali v kostole. Moja mama jw veriaca, chcela krst, ze nevinne deti aby sa snal hriech ci co. Mne to bolo v podstate sumafuk, u nas sa z toho nerobi cirkus, dojdes, povies kedy chces krstit, v ten den prides(ani len na omsi sme neboli🤣), pokrstia a je.
Odvtedy je pokoj.

oslo1
Včera o 14:01

svokre povedz, ze Vianoce su pohansky sviatok.
A nedala by som krstit, keby bola svokra vyznavacka viery islam/jehovisti/ co ja viem co, tiez by si mala takyto pristup? Aby mi svokra urcovala, co bude s mojim dietatom, taku este nehrali. Ty a tvoj muz ste rodicmi, tak vy dvaja sa rozhodnite. Obciansky mate, volit mozete, tak hadam sa aj teraz rozhodnete.

anonym_ea3963
Včera o 14:02

Riesila som to, obe babky sa pytali na krst, obom sme povedali ze nebude. Svokra to neriesila dalej, moja mama este skusila parkrat typu ze sa to patri, a ze teta z druheho kolena sa ani nepozrie na dieta ak nebude pokrstene. Povedala som ze dobre 😃
Obaja sme pokrsteni, obaja mame prijimanie a obaja sme sa zhodli ze v tychto tradiciach pokracovat nechceme.
U mna pokrstit lebo sa to patri ani nepripadalo do uvahy, my sme dospeli, zodpovedni za nase dieta a nebudem robit nieco len preto ze si to babka zela 🙂
A nakoniec im ani nevadi ze neni pokrstena 😃 Viac mame vadilo ze jej nemoze na krst kupit nausnice, ktore tiez nema 😃

patrike
Včera o 14:07
@anonym_ea3963

Riesila som to, obe babky sa pytali na krst, obom sme povedali ze nebude. Svokra to neriesila dalej, moja mama este skusila parkrat typu ze sa to patri, a ze teta z druheho kolena sa ani nepozrie na dieta ak nebude pokrstene. Povedala som ze dobre 😃
Obaja sme pokrsteni, obaja mame prijimanie a obaja sme sa zhodli ze v tychto tradiciach pokracovat nechceme.
U mna pokrstit lebo sa to patri ani nepripadalo do uvahy, my sme dospeli, zodpovedni za nase dieta a nebudem robit nieco len preto ze si to babka zela 🙂
A nakoniec im ani nevadi ze neni pokrstena 😃 Viac mame vadilo ze jej nemoze na krst kupit nausnice, ktore tiez nema 😃

@anonym_ea3963 Tie nausnice si krasny priklad, ako falosna viera splyva s folklorom. Prve svate prijimanie je potom este o stupen dalej.

anonym_263104
Včera o 14:18

@anonym_autor V žiadnom prípade by som neustúpila. Ani kvôli svokre, ani kvôli mame. Je to váš život a vaše dieťa. Ak ustúpite raz, prerastie vám to cez hlavu neskôr. Dôrazne jej povedať svoj postoj. A keď sa jej nepáči, je to JEJ problém, nie váš. A povedz milej svokričke, že takto sa pravý kresťan nespráva. Mala by vedieť, že takýto krst naoko je horší ako žiadny. Neskutočne akí falošní sú tí kresťania.

anonym_22063e
Včera o 14:18
@anonym_autor

@anonym_22063e pre tvoje info, ze sme to boli riesit v CAR neznamena, ze je dieta z IVF (nie je). a prepac, v zivote by som so svokrou nasu plodnost neriesila ani sposob splodenia dietata, kedze jej do toho nie je nic, tak ako nikoho na tejto planete (ani moju vlastnu mamu ani moje najlepsie kamosky). je to cisto ved rodicov. takze zamna zbytocne zamyslanie sa

@anonym_autor zaujimalo ma to, nic viac, tak si robte aj s krstom po svojom, tak naco sa nad tym zamyslat. Ak svokru nemusis, tak mozes byt len rada, ked sa nebude s vami bavit 🤔

anonym_f80248
Včera o 14:28

@anonym_autor ja som pokrstená, lebo babka chcela (ešte za bývalého režimu), dcéra je pokrstená, lebo tlačila moja babka a svokra. Dali sme dcéru pokrstiť keď mala 8 mesiacov, s podmienkou, že odmietam chodiť na tie poučenia a vymetať kostoly. Nie je veriaci ten, kto chodí pravidelne do kostola, modlí sa o 100 600 a pritom robí zle. Ani ja a ani manžel nie sme veriaci.
Ja som si povedala, pre pokoj v rodine......

anonym_ed0309
Včera o 14:42

ja som sa tiez napocuvala kvantum reci ale od mojej mamy aj babky, zeby sa to patrilo, ved aj pokrstena som, aj prve svate mam. tak raz som pozrela na mamu a povedala jej, ze este mam tolko slusnosti a respektu voci tomu knazovi, ze mu nebudem klamat rovno do oci, v kostole. a zeby sa to patrilo? ja ani manzel neverime, vzali sme sa na urade, dieta nebudeme viest vo viere, tak preco?

pokial by na mna dalej tlacili, tak by som bola schopna dohodnut stretnutie s knazom, nech im to vysvetli on sam, ako cirkevna autorita, ked uz mna nerespektuju

luccys
Včera o 14:53
@anonym_f49954

@luccys bude z nej Božie dieťa 🥰

@anonym_f49954 Tak ak toto autorku nepresvedci, tak uz nic😄

anonym_dc87f4
Včera o 14:54

@anonym_autor NIKDY by som nedala pokrstiť svoje dieťa keby ja aj muž sme neveriaci! Veď to čo je za pokrytectvo PREBOHA?
Pokrstiť dieťa alebo seba snáď dávam preto, lebo mám nejaké presvedčenie nie preto že to chce drvnuta svokra.
A.keby sa začala vyhrážať , išla by som tou istou taktikou. Milá svokra, ste na najlepšej ceste, ako svoje vnuca nikdy nevidieť.
A hlavne by som jej to povedala rázne a jasné, nech chápe a kým sa baví.

anonym_bf7170
Včera o 15:03

Zial nechali sme sa prehovorit a 100 x sme to olutovali...co je zaujimave , prin2.dietati na nas nik uz netlacil.

simona92101
Včera o 15:05
@patrike

@anonym_ea3963 Tie nausnice si krasny priklad, ako falosna viera splyva s folklorom. Prve svate prijimanie je potom este o stupen dalej.

@patrike ano,zlatá reťázka a hodinky su MUST HAVE 🤣🙈

anonym_38be0d
Včera o 15:07

Ja som cakala uz pri svadbe, ze budu nastojit na kostole. Nenastojili. A krst uz nik neriesil so mnou. Ci si to riesili medzi sebou, neviem. Brat mal dieta skor a nekrstili, ci si to musel obhajovat, neviem. Svokre by som povedala, ze sme sa rozhodli nekrstit a na tom trvame a budeme trvat. Ak sa s nami nechce skrz to rozpravat, tak to respektujeme. A viac by som sa neozvala. Nechala by som to vysumiet. Ak je normalna a aspon trocha rodinne zalozena, tak ju to za nejaky cas prejde. Najneskor az sa vnucka narodi. Nestresovala by som sa tymto. A uz vobec nie svoje nenarodene dieta....

alandra
Včera o 15:09

Takže ja pochadzam z rodiny kde sa krsti, potom prijmanie, birmovka. Muž nie,nase 2 deti sme nedali pokrstit,lebo do kostola nechodime a mne to prišlo pokrytecké dat detsko krstit len preto lebo sa to tak robí. Najskôr bolo nejaké frflanie,dačo o pekle a ako to mozeme dietatu urobit - moja odpoved na to bola "normálne,peklo je na zemi". Časom to prestali komentovat a ked sa narodila druha dcera uz sa nik nepytal. Potom boli kecy ze nepojde na príjmanie a nebude mat krasne šaty,to sa ma dcera pytala... povedala som jej ze kludne ak chce moze zacat chodit na nabozenstvo ale bude chodit do kostola - to dcera odmietla s tym ze to je pre nu strata času a nechce tam byt. Uz nikto nic nekomentuje.

luccys
Včera o 15:16
@simona92101

@patrike ano,zlatá reťázka a hodinky su MUST HAVE 🤣🙈

@simona92101 "Reťázka" made my day😄 dufam, ze dostane aspon taku, aku ma Rytmus. Tu 3kilovu😄

diablikovci
Včera o 15:24

U nás svokra tlačila tiež a nedotlačila. Sme si povedali s mužom svoje a hotovo. Hralo v nás prospech, že aj svadbu máme na úrade!!

anonym_5a1255
Včera o 15:49

@anonym_autor kresťanka,ktorá je schopná zatratit čas,lebo nebude po jej.No,neviem,či nebude jedia voľba,keď sa jej takto zbavis......

bielasovicka
Včera o 16:34

@anonym_autor ja lenže, ako to, že je svokra extrémna kresťanka, a jej syn, je neveriaci? To znamená, že ho nedala pokrstiť, ani birmovku, ani nič okolo toho. A od teba žiada ze máš dieťa pokrstiť? Nejak mi to nesedí.

patrike
Včera o 16:48
@bielasovicka

@anonym_autor ja lenže, ako to, že je svokra extrémna kresťanka, a jej syn, je neveriaci? To znamená, že ho nedala pokrstiť, ani birmovku, ani nič okolo toho. A od teba žiada ze máš dieťa pokrstiť? Nejak mi to nesedí.

@bielasovicka To sedi perfektne, synovi sa prejedlo falosnej viery, aku videl doma. Takych poznam viac, pochadzaju z dediny, pokrsteni, nasilne nuteni v nedelu do kostola alebo podplacani pri prvom prijimani obalockou / nausnicami od krstnej a krstneho.

ankasek
Včera o 18:09
@anonym_autor

@anonym_a85d87 jedina si mi (zatial) odpisla na to co som chcela - realna skusenost. aj ked si ma hned odsudila - predstav si ze ano, take krestanske sviatky neoslavujeme a berieme ich ako den volna na oslavu rodiny, ani u nas jezisko nebude nosit darceky 🙂 aj ked teda konkretne sibanie je pohansky zvyk, to by si si mohla dostudovat. ale chapem, ze si si potrebovala rypnut, dufam ze je ti lepsie.

naozaj otazkou smerujem k realnym skusenostiam - ci si niekto urobil po svojom a vztahy sa ne/utriasli. rady, ze si mam robit po svojom nepotrebujem 🙂 ani vysmievacky ohladom uplatenia farara. pytam sa kto tak urobil a ako to dopadlo. ak sa tu budu zbytocne rozduchavat vasne diskusiu vymazem, to ma nezaujima.

@anonym_autor Urob si po svojom, ale zapamataj si, ze aj ked si neveriaca razTa to dozenie. Boha potrebuje každý