icon

Ako zvládnuť manžela alkoholika?

4. aug 2025

Neviem si dať rady so svojím mužom. Viem ani ja nie som ideálna. Nič naňho nezaberá- ani po dobrom ani po zlom. Má všetky moje reči hlboko pri análnom otvore. Ako jediné východisko vidím rozvod. Avšak trápim sa pre naše deti, nechcem im spôsobiť bolesť, ktorá by bolela potom i mňa. Už som z toho deprimovaná. Potrebovala som to len napísať, nedokázala som to už v sebe udržať.

viestta
4. aug 2025

Myslis si, ze zivot s otcom alkoholikom im bolest nesposobi? Zivot v rodine, kde sa rodicia hadaju a vladne (v tom najlepsom pripade len) dusna atmosfera, nedajboze slovne a fyzicke nasilie im bolest nesposobi?

krisbar
4. aug 2025

Prosim?? Aku bolest nechces sposobit detom? Ze neuvidia svojho otca naliateho? Ze neuvidia ako sa rodicia hadaju? Ako matka trpi? Ako namiesto kupenia veci ktore potrebujete skoncia v pohariku? Prosim vas zeny! Reci "nechcem sa rozviest, kvoli detom" su totalna chujovia. Ak vztah nefunguje, tak "prave kvoli detom" by sa mal skoncit. Aby nezili v uplne chorej norme, ale mali sancu do zivota na vytvorenie zdravych vztahov.
Ale vlastne, ty si sa len chcela vyrozpravat. Ano, precitali sme a mozes sa vratit do svojho zivota s alkoholikom.

anonym_8afa65
4. aug 2025

@anonym_autor Ako staré máš deti? Ja som mala otca alkoholika. Nebol zlý, keď si vypil. Ale povedala som si, že ak budem mať muža alkoholika určite sa rozvediem. Nebudem chcieť aby sa dívali na to deti. Tie deti to vnímajú a vidia. Ja napríklad vôbec nepijem a vadia mi opitý ľudia. Robila som predavačku a keď som videla pri pokladni koľko ľudí, si kupuje alkohol pravidelne tak ma to psychicky ničilo.

anonym_f53e79
4. aug 2025

@anonym_autor neskrývaj nedostatok odvahy urobiť rozumný krok za deti. Najväčším prínosom pre ne bude, keď sa rozvedieš

alexi2211
4. aug 2025

Deti cítia, keď je niečo zle. A myslím, že je to len horšie, keď v tom vyrastajú, takže je lepšie odísť, ak to tak cítiš. Deti to pochopia, aj keď možno až neskôr, ale mysli hlavne na seba a na ne.

magnus020
4. aug 2025

@anonym_autor Žijem s mužom, ktorý vyrastal s alkoholikom otcom 14! rokov- dodnes to nevie mame odpustiť že sa s ním nerozviedla skôr, stále iba sľuboval,ľutoval sa a dokola pil- myslel iba na seba
Už je tomu cez 30rokov a svokor chlasce rovnako…Je to jeho volba - nenič detstvo svojim deťom…

anonym_6511b5
4. aug 2025

Prosím odíď, to ti píšem ako dieťa alkoholika. Tvoje deti cítia /vidia že sa trápiš. Moja mama odchod odďaľovala do našej dospelosti a čo s tým dosiahla, že brat si myslí že závislosti(alkohol ,hry atď) vo vzťahu sú ok

maminkadeticiek
4. aug 2025

Mozno nemusis hned rozvd,ale asi by to chcelo nejaky razny rez.Napr.ze bud sa da liecit,alebo sa ma okamzite pobalit.A ak sa nepobali,ze sa o to postaras ty.

andrejka1974
4. aug 2025

@anonym_autor je k vám zlý keď si vypije s koľko vypije nív o tom nepíšeš je naozaj alkoholik

viera012345
4. aug 2025

@anonym_autor Niekedy je detstvo šťastnejšie, keď sa rodičia rozvedu, než detstvo v rodine, kde uz nie je láska, úcta a porozumenie medzi rodičmi

krasneleto
4. aug 2025

@anonym_autor práve kvôli deťom odid. Zostať žiť s alkoholikom ich nebude bolieť menej

jennky13
5. aug 2025

@anonym_autor pozri si skupinu AL-ALON https://alanon.sk/ - pomahaju pribuznym alkoholikov

vilma7
5. aug 2025

Najväčšia bolesť pre deti, ked musia vyrastať s alkoholikom.
A deti žiaľ ine východisko nemajú. Ja som tiez musela, prosili sme mamu nech sa rozvedie..žiaľ nestalo sa tak.

taktotedanie
5. aug 2025

@anonym_autor deti ti je luto? Mne je luto aj teba aj deti, fakt by som sa na takeho alkoholika nevedela pozerat denno denne a moje deti tiez, je to nechutne a smutne
Odid , bude len horsie, prepije vsetky peniaze nakoniec si nebudete mat ani kde zjest ranajky

lavender94
5. aug 2025

Keby tvoje dieťa žije s alkoholikom, prisla by si a povedala, ze je to uplne v poriadku? Že s ním ma zostať? Pretože presne toto im hovoríš tým, ze v tom vzťahu ostávaš. Bolesť im spôsobí detstvo so závislým človekom. Možno ich bude bolieť aj ten rozvod, ale ak si k sebe aspoň trochu úprimná musí ti byt jasne, že toto ich zničí do budúcna omnoho viac.
Toto “ostanem kvôli deťom” je podľa mňa čisto o pohodlnosti o ničom inom, len je ťažké si to priznať.

sova7
6. aug 2025

Ako dieťa alkoholika ti píšem že pre deti je život s takýmto človekom nieco čo si ponesú celý život ak im včas nezabezpecis pokojný život. Nechápem prečo potrebuješ niečo zvládať. Ak muž nechce nič riešiť urobila by som posledný pokus. Jožo ak sa nepôjdeš liečiť ja s deťmi odchádzam lebo im takto nie je dobre. A uvidis. Ale ak chlapa v slopani nezastaví ani fakt že nici život deťom a nechce nič riešiť tak nie je o čom. Ty si slobodná matka s opilcom na krku a on ma vzťah s alkoholom. A nečuduj sa keď dcéru naučíš že vzťah treba zvládnuť a vydržať že si nájde niečo podobné ako jej otec

evansova
6. aug 2025
@krisbar

Prosim?? Aku bolest nechces sposobit detom? Ze neuvidia svojho otca naliateho? Ze neuvidia ako sa rodicia hadaju? Ako matka trpi? Ako namiesto kupenia veci ktore potrebujete skoncia v pohariku? Prosim vas zeny! Reci "nechcem sa rozviest, kvoli detom" su totalna chujovia. Ak vztah nefunguje, tak "prave kvoli detom" by sa mal skoncit. Aby nezili v uplne chorej norme, ale mali sancu do zivota na vytvorenie zdravych vztahov.
Ale vlastne, ty si sa len chcela vyrozpravat. Ano, precitali sme a mozes sa vratit do svojho zivota s alkoholikom.

@krisbar Súhlasím, aká bolesť? Deti treba chrániť a zabezpečiť im pokojny život.

cacianka
7. aug 2025

Máš to pomýlené. Bolesť deťom robí ich otec a celú dobu aj ty - lebo to dovolíš a neriešiš. Aj ty máš maslo na hlave. Keď to nejde v manželstve, tak rozvod a deti ochrániť. Preberajú si deti akurát tak to, že alkohol patrí do života tak silno ako u vás a ty to rešpektuješ, dokonca podporuješ, lebo zostávaš v tomto marazme. deti sa naučia, že veď môžu piť, je to normálne. alebo získajú k nemu odpor, aj k otcovi a tebe, lebo si ich nechala žiť v opare alkoholu.