icon

Ako zvládnuť napäté rodinné vzťahy počas Vianoc?

lenka58
25. dec 2023

Ahojte baby poraďte čo spraviť moja mama mala prísť včera kunam na večeru lebo otec bol v práci tak jasné že nebudeme sama na Vianoce. Keď som jej to povedala prvý krát že bude s nami nechcela, som jej povedala co vymýšľa tak povedala že príde. Včera som jej volala a už začala krútiť a keď mal manžel prenú ísť volal mi otec že jej není dobre že ostane doma. Podľa mňa si to vymyslela ....Dnes tam máme ísť my nechce sa mi tam ísť lebo by som asi vybuchla. Nič nemusela robiť len prísť a najesť sa. Máme doma ročného syna nepomáha mi snim je stará mama o ničom .... S mamou mám priemerný vzťah, mali sme lepší ale ja som mala zdravotné problémy, operácie, svadbu keď som riešila a x situácii nikdy mi nepomohla ... Čo ma mrzí lebo je to mama ... Vždy sa musíme len jej prispôsobovať a už som z toho unavená ... Tak mám ísť dneska kunim a tváriť sa že sa nič nedeje ? Viem sú sviatky ale už mám toho plné zuby ako sa správa .....

lienka.7
25. dec 2023

@lenka58 hlavne pokoj.... neber to tak. Chcela byť mama včera doma, tak bola. Jej vec/škoda.
Ty sa nezniz na jej úroveň, hlavu hore 👍

viestta
25. dec 2023

@lenka58 mama sa rozhodla, ze nepride. Si dospela, hadam uz aj natolko zrela aby si jej rozhodnutie akceptovala a nevycitala jej to.

minenkak
25. dec 2023

@lenka58 kedy sa s rodičov stali poskoci detí,veď rodičia už ani nemôžu mať svoj život a kľud,keď neurobia to čo chcú deti je zle . Starať sa o vnúčatá nechcú, je zle,nechcú tráviť sviatky t,ak ako si predstavujú deti je zle,neprispeje na kúpu domu,je zle,nepomáhajú financne,je zle,však oni si už svoje deti vychovali ,už si chcú vychutnávať svoj čas a aj svoje peniaze

letfenixa
25. dec 2023

@lenka58 veď NECHCELA ísť ku vám, chcela byť sama na vianoce. Tak čo sa tu urážas?

kikushaa
25. dec 2023

Nechala by som to tak, a isla by som dnes k nim. Moja mama je taka ista, nikdy neviem odhadnut keby si vymysla a prifarbuje a keby je jej naozaj tak nahovno, ze nie je schopna veci na krorych sa den pred tym dohodneme 💁‍♀️

martul
25. dec 2023

@lenka58 a teba nenapadlo, že proste nechcela prísť? Na to musí mať dôvod? Jednoducho chcela byť doma, najesť sa keď príde domov muž a hotovo.
Ty chceš, hotovo.

danica2711
25. dec 2023

@lenka58 Vianoce sú sviatky pokoja a mieru. Tvoja mama zjavne usúdila, že si sama doma užije viac pokoja než v spoločnosti hádavej dcéry, ktorá jej chce dirigovať život. Asi má plné zuby toho, ako sa ty správaš

cameellia
25. dec 2023

@lenka58 úplne ti rozumiem. Nerob si nič z blbých komentárov. Mám podobný prípad. Nejde o to že ti má byť matka stále k dispozícii a pomáhať so všetkým, ale v živote sú situácie kedy má matka štát pri tebe a byť ti oporou a keď ťa vtedy sklame ťažko sa potom hrať na šťastnú rodinu. Vždy je to potom o úsmeve cez zaťaté zuby... drž sa prajem pekný zvyšok sviatkov. Nastane chvíľa keď to v sebe spracuješ

majlo1234
25. dec 2023

@cameellia ale taka matka asi “nesklame” len tak zo dna na den. To je zas len zivot v potlacovani a predstierani, ze mame super vztahy, ked to tak ozaj nie je. Niektore zeny matkami mozno nechceli byt, nenaplna ich to, nechcu sa dalej podielat na starostlivosti o vnucata…a je to v poriadku, urcite sa to neprihodilo zo dna na den. Najlepsie je sa s tym vyrovnat, je to jej vyber, a o nas to nesvedci nic.

@lenka58 nemusis sa na nic tvarit, tak ako je v poriadku, ze ona neprisla k vam, je v poriadku aj to, ze ty chces ostat doma. Staci to len povedat. To, ci sa urazi, nijak neovplyvnis a nemusis zit zivot tak, aby si jej vyhovela. Stale je to tvoja mama, zasluzi si respekt, ale ty si dospela. - svoj zivot si mozes zit, ako chces

luccija
25. dec 2023

@lenka58 niekedy su vzťahy divné a nie také aké by sme chceli.Skor ma udivuje, že otec jej musel robiť sekretárku, že nepríde.Dnes tam choď a včerajšok nepripomínaj.

cafelatte
25. dec 2023

@lenka58 ja ta chápem, pretože aj ja mam takú mamu, ktorá bude radšej sama *( alebo vymyslat nevolnosti ) ako s dcérami s vnúčatami, to kdeže aby ona niekam chodila, to musíme povinné mi všetci k nej lebo bude nahnevaná. Aj s tou pomocou, v ťažkých chvíľach pomáhali vždy druhí, ona nie. Nič s tým nespravíš, my by sme ti so sestrou vedeli porozprávať pri akých príležitostiach sme veľmi potrebovali aby bola mama pri nás. Žiaľ ona to má inak nadstavene. Zbytočne sa trapis, to pochopi len ten kto zažijete.

minenkak
25. dec 2023

Možno mama chcela mať kľud a byť konečne sama ,otec v práci,viete si predstaviť to ticho a kľud doma a vlastne všade a dcéra ak bola otravná a milión krát napísala,príď príď a chudá mama keď si predstavila ten vreskor ,jasenie a smiech detí jej prišlo až zle a možno jej jednoducho naozaj boli zle

aceris
25. dec 2023

@lenka58 kolko ma mama rokov? Pamatam si ze moja starka bola kazdy rok sama. Kazdy rok sme ju volali, ale povedala nie. Za tych 20 rokov co este pocas mojho zivota zila, bola u nas jedny vianoce! Proste mala rada svoj klud. Nechcela sa obliekat, prezliekat, chystat...bola na to uz unavena. Chapali sme to vsetci. Ponukli sme jej moznost aj s odvozom, povedala nie, pridite dalsi den vy. Nevidim problem.

luccija
25. dec 2023

@minenkak niekedy treba vybalansovať vlastnú sebeckosť a to, že sa niekomu druhému ublíži.
Veď aj ona je jej dcéra, majú vnúča čas sa nevráti asi prvé Vianoce s minimom.Neviem každý si hľadí len svojho kto je naklonený mame povie, že dcéra tlačila a diktovala čo bude robiť, kto dcére povie, že mama je sebec a pokazila Vianoce
My sme mali takú tetu v rodine ani nebola stará, že by si človek povedal, že už to nemá v hlave v poriadku.Par x za rok oslava či rodinné stretnutie a vždy do poslednej chvíle nikto nevedel či príde všetci sme čakali pri aute, všade meškali no divadlo ako vyšité.Ona sa rada robila dôležitá teraz je svokra a robí peklo zo života niekomu inému🙂

pkgirl30
25. dec 2023

Autorka.... myslím, že tu o Vianoce vôbec nejde, toto bola už len čerešnička na torte že si tak vybuchla.... máš pocit že ti ako stará mama toľko nepomáha? máš pocit že váš vzťah stagnuje alebo sa zhoršuje, že nie je ochotná pomôcť keď si chorá alebo po operácii alebo proste len byť takou mamou s ktorou by sa dalo sadnúť a pokecať?? tak si s ňou sadni ty a povedz jej svoje pocity. počkaj kým prejdú Vianoce a choď za ňou. nie z hnevom alebo s tým cieľom pochopiť ju prečo je taká aká je a možno sa tým niekam posuniete ak nie tak budeš musieť akceptovať že tvoja mama je taká aká je a nechať ju nech si žije tak ako ona chce a nespoliehať sa na ňu.

nikaeli
25. dec 2023

@lenka58 moja svokra bola sama na Vianoce. Je už pár rokov vdova, my sme v inom meste a ona chce spať doma vo svojej posteli. Má malý bytík, my sme 4, nemali by sme kde spať. Pred pár rokmi mi to bolo ľúto, tiež som to vnímala tak, že na Vianoce nemá byť nik sám - ale jej to nevadilo. Navečerala sa, pozrela rozprávky, šla do kostolka, kde sa stretla so svojou dcérou, ktorá býva o dva bloky ďalej - nechcela ísť ani k nej, lebo sa nemusí so zaťom. Ok, bola to jej voľba. Je to tak každý rok. Teraz sme na ceste k nej. Na čo zbytočné výčitky? Musíš pochopiť, že si už dospelá, máš svoju rodinku a ako si zariadiš, tak budeš mať. Neočakávaj od mamy, že ti bude vždy vo všetkom pomáhať. Ona možno očakáva, že budeš samostatná a nebudeš ju do ničoho tlačiť. Možno len potrebuje svoj priestor. Máte odlišný pohľad na život, to je celé. Si už 'veľká', snáď teraz nebudeš trucovať ako 'malá'. Choď za ňou a užite si vzájomnú prítomnosť najviac ako sa dá 🫂💗🎄

mogaa
25. dec 2023

@lenka58 prepáč, ale zober si to obrátene....ty by išla k mame keby bol muž v práci? chcelo by sa ti tam ísť sa najesť a potom naspäť domov? uplne chápem tvoju mamu - Vianoce neVianoce....

isis234
25. dec 2023

@lenka58 Naučme sa povedať "NIE" keď to tak cítime. Povedala ti mama, že nepríde= ospravedlnila s ti. Iné by bolo, ak by sa ti neohlásila. Akceptuj prosím jej rozhodnutie. Mama ťa lúbi. Nemôžeš jej vyčítať, že ti nepomáha. Má právo na svoj život. Potrebuje aj oddych. Pochopíš to, ak budeš v jej veku.
Ak máš v sebe zlosť, nechoď tam. Vianoce sú sviatky POKOJA.
Spýtaj sa mami, kedy prijme návštevu.
Pokoj v duši maj. Založila si diskusiu. Sme rôzny,..každý má iný pohľad na danú situáciu.
A či by mama chcela byť sama na Vianoce??? zrejme ANO. Viem, o čom to je...

minenkak
25. dec 2023

@luccija to ale sa dá pozrieť z dvoch strán ,tak ako mama ma rešpektovať dcéru tak aj dcéra ma rešpektovať mamu,to není o hľadení len na seba,ale v dnešnej dobe sú ľudia tak unavení ,že naozaj chcú mať len kľud a nie každý tie Vianoce tak romantický prežíva,pre niekoho to ja deň kedy si môže jednoducho len oddýchnuť a s vnúčatami bude iný deň

letfenixa
25. dec 2023

@diablikovci tebe vôbec nerozumiem. Ty nestojís na strane svojho muža? V živote by mi nenapadlo nechať deti doma týždeň zo školy, aby mali starí rodičia vyplnený čas.

luccija
25. dec 2023

@minenkak áno, veď to píšem dá sa na to pozrieť z oboch strán.A niektorí ľudia to berú tak, že nechcú byť na "obtiaž" autorka píše, že vzťahy počas roka nič moc tak to treba nechať tak.

Napíš ako tam dnes bolo a mame nič nevyčítaj.

sasa1310
25. dec 2023

@cameellia čiže matka je povinná byť na Štedrý deň tam, kde nechce byť?

mikadooo
25. dec 2023

@lenka58 prepáč, ale uvedomuješ si, že ona k vám NECHCELA ísť? To je také typické slovenské znásilňovanie, nestačí, že povie nie, toľko si do nej hučala, že povedala áno 🙄. Nie každá babka je ako z knižky. Nabudúce sa jej opýtaj a počúvaj, čo ti odpovie na prvý krát, možno by ste boli obe spokojnejšie...

sense
25. dec 2023

Mama ti hneď povedala ze nepríde, naveľa súhlasila lebo prišli výčitky z tvojej strany. Tak súhlasila aj keď si vedela ze ist nechce. A to ze by bola sama je jej voľba.
Ty teraz riešis na oplátku ci ísť keď ona neprišla. Ak chceš ísť chod ak nechceš povedz jej otvorené ako ona tebe za sa ti nechce. A ak máš ist a tváriť sa zdute alebo jej vyčítať tak radšej ostaň doma.
Návštevy na vianoce ani inokedy nie sú povinnosť

lapersefona
25. dec 2023

@ivuska027 bola si úžasná dcera. Každá mama by taku chcela 😇😊

michellemary
25. dec 2023

@lenka58 pozri, kamoška volala svoju mamu (vdovu) k nim, tá jej povedala, že chce mať svoj kľud, že bude radšej sama. Má 4 deti, všetky ju volali, všetkým povedala to isté, všetky to akceptovali, hoci áno, bolo im to aj ľúto, aj hlúpe.

bubuzu
25. dec 2023

Poznáš si mamu, nemá nejakú traumu z detstva? Sociálnu fóbiu? Nízke sebavedomie, že napr.ty očakávaš pomoc a ona si myslí, že tá jej by bola aj tak nedostatočná a tak ju neponúkne?Mňa mama vždy vychvalovala, aké som bola super pokojné dieťa, čo nič nepotrebovalo a pomáhalo. A tak je to aj teraz, až na to, že jej dávam pokoj a nepotrebujem sa jej ozývať, čo ju teraz mrzí. A ja na to musím vedome myslieť.

diablikovci
25. dec 2023

@letfenixa ja som chcela aby bol aj vlk sýti aj ovca celá ..

letfenixa
25. dec 2023

@diablikovci a dopadlo to tak? Tvoj muž nesúhlasil, aby deti vymeskali, ale vymeskali. Kvôli trucujucemu dedovi? Čo tým ucis vaše deti? Takú otázku si polož.

rachel36a
25. dec 2023

Riesit takuto sprostost, ze mama neprisla na veceru je uplne detinske..buď rada, ze ju este mas a mozes byt dnes s nou...c o ja by som zato dala, keby mozem ist dnes za mamou...