Ako zvládnuť napätú situáciu doma?
Ahojte,prosim vas o rady,nazory(slušne).situacia je takato.Som otec a manzel,mam pracu,kde robim od 8:30 do 17:00.Plat taky priemer,nie zle, ale kedze mame hypo,plus uver a bezne platenia,tak tych penazi nieje na rozdavanie.Mam zakazky aj mimo prace,ale nieje to uplne pravidelne.Plus cakam kym mi zacne este obcasna brigada (ktoru by som stihol sem tam po nociach).Mame doma 2,5 rocneho syna.Uz cca rok mame doma napatejsiu situaciu,pretoze kedze nieje na neake velke vylety a mam pracovnu dobu aku mam ,tak je manzelka so synom vacsinu casu doma.Obcas ideme ako rodina na kratky pobyt,ale bezne nam vyda cas a peniaze akurat trocha vyjst von,ihrisko atd.Bezny den vyzera : rano sa stihnem akurat trocha predbrat,dat dokopy a kym zena so synom vstanu ,ja uz musim do
prace.nepracujem priamo fyzicky,ale na psychyku dost narocna praca.Ked aj idem vacsinou psychycky odrovbany,snazim sa tvarit a posobit v pohode(aj ked samozrejme nejde to vzdy), ale tesim sa na polovicku a drobca.Lenze ked pridem domov,casto kratko po prichode zacne zena rozoberat ze aky mala tazky den s malym a ze su len doma zavreti atd.Bez neakych prejavov naklonnosti a tak.Ano,som si vedomy ,ze starat sa a byt s dietatom cele dni je narocne.Snazim sa ju aj chvalit ze je dobra a sikovna ze to cele zvlada(ano viem ze to neni nic svetoborne,ale predsa ide aj o drobnosti)
@adkoalauri myslis, že keď jej manžel odchádza do prace tak ju doma zamyká, aby bola celý deň zavretá doma? Vsak jezin ma len jedno dieťa tak ho oblečiem a idem von. To je asi len ženina voľba že je ,,zavretá doma s dieťaťom celý bozi deň”.
@tato1604 Najhorsie co vo vztahu moze byt je nulova komunikacia. Ty mas ocakavania, zena ma ocakavania, neriesite to a potom ste obaja nespokojny. Vy dvaja si musite sadnut a vyrozpravat si, co ocakavate, a ako to spolu zariadite. Nemyslim ze je dobry napad aby si si bral viac roboty, radsej nech ide manzelka do prace na par hodin. Ona bude mat zmenu a oddychne si od dietata, ty stravis viac casu s malym.
@tato1604 skúste si to viac podeliť… všetko… starostlivosť o dieťa, domácnosť, pracu.
Tak lepšie pochopíte jeden druhého, teraz v podstate žijete dva veľmi rozdielne životy a nechápete kde ma ten druhý problem
Skúste sa aj menej sústrediť na peniaze, teraz vám stačí aby ste prežili, šetriť a mať viac môžete ked budete obidvaja pracovať. Pachtit sa za peniazmi ešte nikomu šťastie neprinieslo. Kľudne môžeš ist aj ty na materskú a žena na podporu, oddýchnete si obidvaja, ona bude mať čas na hľadanie prace a ty môžeš brigádovať
Fakt neber ďalšiu brigádu, chodte radšej na výlet spolu ako rodina. Brigádu nech si nájde žena, bude mať na dózičky a podobne . Ty zatiaľ budeš mať viac času na syna a aj prísnejší budeš, lebo zistíš ze ti dieťa prerastá cez hlavu ked mu dovolíš všetko. Je maličký potrebuje pevne hranice.
Rozumiem tuzbe byt doma s dietatom pocas trvania celej materskej, ale niekedy treba proste akceptovat realitu a vratit sa do prace skor. Ja som napr chodil do jasliciek pretoze rodicia museli obaja pracovat inak by to neslo.
Nemyslim si, ze ak vezmes dalsiu pracu tak ze to bude mat zelany efekt na Vas vztah....prave naopak. Uvidite sa este menej nez doteraz a ako to uz bolo preukazane v inych temach na MK, casom sa jeden druhemu odcudzite a nasledne pride rozvod.
Co poznam pripady z mojho okolia tak zeny sa prave snazili najst si prijem na ciastocny uvazok aby svojich muzov ciastocne odbremenili a financne pomohli a nie ze ziadali aby chlap bolo mimo domu 14h denne aby sa ani nevideli.
Tvoja partnerka by urcite prisla aj na ine myslienky popri praci pretoze pri dietati uz ma zrejme tak trocha ponorku.
@aurora33 bola som doma s deťmi 5 rokov, nikto ma nezamykal, predsa mi z toho riadne šibalo.Snád si nemyslíš, že má niekto potrebu deň čo deň robiť tie isté "kruhy" a ešte sa tváriť,aký je šťastný.
@adkoalauri ja keď som bola s deťmi doma, tak som urcite nerobila každý deň to iste. A isto som nevrčala po mužovi keď prišiel domov.
@adkoalauri ale ved ako si to urobis, tak to mas. Je tolko moznosti co vsetko sa da robit s detmi na materskej a vobec to nemusi byt stale rovnaky kruh.
@adkoalauri ano presne, je to v nastaveni. Cize nastavenie sa da nastavit.
KOMUNIKUJTE!
Jasne je dobre prečítať si rady na koniku, ale ani jedna z nás nevie co presne tvoja žena cíti a ma v hlave. Musíš sa porozprávať s nou, zbytočne budeš robiť čo ti ženy rádia keď nevieme aká tvoja manželka je a kde je vlastne problém. Väčšina problémov je vždy v tom, ze partneri nekomunikuju na rovinu ale domyslaju a hľadajú odpovede inde
@tato1604
@tato1604 Musím úprimne napísať, som v šoku.Ja nechápem dnešné mladé ženy ako sa stále sťažujú, unavené, vyčerpané.Z čoho? Každú blbosť riešia na sociálnych sieťach. Mladá pani by mala zdvihnúť zadoček, dieťa do škôlky a šup do práce.My sme mali MD 26 týždňov, dieťa do našiel alebo vláčiť k nejakej panej a na 7,00 v robote do 15,30, potom pre dieťa, nákup, bavlnené plienky, atď.Prezili sme v pohode,bola hnusná doba.Neboli sociálne siete.Mne je Vás, mladých mužov úprimne ľúto.Mozu mi stabilné prispievateľ ku nadávať, ale mladé ženy sú dnes lenivé
@tato1604 ked prises domov, veceriate spolu?
urobte z toho zvyk, vsetci traja ked prides si sadnete spolu za stol v kuchyni, naveceriate sa spolu, spravite si caj alebo co, spytas sa jej ako sa mala, co maly, vypocujes ju, povies jej ty ako bolo v robote, pochvalis ju za veceru, potom spolu upracete riad, das jej objatie a casom uvidis.
@tato1604 asi by ste si mali v pokoji sadnúť, keď večer uložíte malé a porozprávať. Rozobrať financie. V pokoji. Povedz žene že chápeš že je unavená, ubitá z toho že je v kuse sama s malým doma, že by bolo fajn aby ste si pravidelne niekam vyšli. Naplánujte si to, vytyčte si koľko to bude stáť a od toho sa odvinie aj debata, že musíte trochu začať šetriť. V zmysle, nevyhadzovať na naozaj nepotrebné veci. Zaveďte si zošit, kde budete viesť všetky financie, náklady, tak aby ste to mali obaja čierne na bielom . Niekde jednoducho treba začať. Ak si vytvoríte takéto pravidelné, planované výlety, prospeje to jej, tebe a nakoniec aj vášmu vzťahu. Vyzerá že si veľmi rozumný a vnímavý chlap. Očividne vnímaš aj jej momentálnu situáciu. Teraz ju už len uisti, že to tak je. To je väčšinou jediné, čo žena potrebuje. Počuť, že ju vidíš, vnímaš. Potom je priestor aj na to, že aj ty niečo potrebuješ. Láskvejšie prijatie, objatie, pohodu keď prídeš z práce. Chce to naozaj naplánovaný a vyhradený priestor na spoločnú komunikáciu. Určte si nejaký pevný deň, čas, urobte si malé pohostenie, nalejte si vínko a preberte si ako ste sa mali, čo sa vám v hlave nazbieralo. O vzťahy sa treba starať, pestovať ich, priebežne oprášiť.
nestiham citat vsetky prispevky ale skusim takto. Manzelka to v ziadnom pripade nema jednoduche a ako sam vravis robi svoju pracu na materskej dobre. Rovnako aj ty to nemas jednoduche,kedze pracujes tak isto vela hodin a snazis sa udrzat rodinne fnancie. Takze odporucam kazdy vecer ked maly zaspi si sadnut spolu. Nie nutene ale tak, ze prosim podme sa spolu rozpravat. Povedz mi 1 vec ktora ti chyba (kupovanie sprostosti, vylety...) a ja ti poviem ako to vidim z mojej strany ja. Teraz ti poviem ja co mne chyba a ty povies ako to vidis ty a potom sa skusime dohodnut co by sa s tym dalo robit. Skuste si poriesit tieto veci rozhovormi viac krat do tyzdna hoci mozte byt obaja velmi unaveni vecer ale treba si uvedomit, ze ten cas pre vas dvoch je rovnako velmi dolezity. Ak si nevie hned spomenut skus ju poprosit o zoznam. Nech si spise veci, ktore jej momentalne prekazaju a co by od teba ocakavala a ty sprav to iste. V klude ak nenajdete hned riesenie nevadi. Dolezite je sa vyjadrit. Je mozne, ze riesenie pride neskor ked dieta povyrastie.
@tato1604 lezie jej to doma na nervy, takze sup do prace, dieta do skolky a potom sa zbada, ze sa stazovala na somariny. Lebo ono 80% veci ju doma pocka, aj ked pride z prace ona, same sa nenavari, neoperie, neuprace a som zvedava, kolko energie jej ostane potom na hubovanie, ze nejdete na vylet. Bude rada, ze je rada.
@mamina7070 Toto je vyborna rada. Dat manzelke na starosť rozpocet, nech vedie domace uctovnictvo, príjmy na jednej strane, pravidelne platby za byt, a zapisat vsetky, ale naozaj vsetky vydavky na nakupy.
A na konci mesiaca velmi dobre uvidi, kde sa minuli peniaze zbytočne a zamysli sa nad vysledkom.
Vydrž pol roka,manželka pôjde do práce a celé to napätie opadne. Už teraz by sa mala začať obhliadať po novej práci, keď sa nemá kde vrátiť. Nie každý muž zarobí na všetko, ale to neznamená, že vzťah musí byť menej kvalitný. Manželka by sa mala pozerať na život realistickejšie....keď raz nie sú peniaze, treba sa uskromniť. Určite po materskej to bude lepšie...aj keď treba rátať s časťou chorobnostou pri nástupe do škôlky.
No ja neviem, ale má doma jedno dieťa, ktoré má podľa mňa taký najlepší vek, kedy sa už vie samé najesť, netreba okolo neho stále skákať, kojit alebo ho učiť chodiť a pritom predpokladám, že chodí cez obed ešte spat, takže za ten čas si vie navariť a oddýchnuť. Chápem, že každé dieťa je rôzne náročné, ak to máte náročnejšie, tak beriem späť. Ale treba si uvedomiť, že veľa žien má aj dve malé deti a zvládajú. Tá tvoja prác doba je podľa mňa úplne v pohode. Keď to porovnam s našou situáciou ( 3 deti, z toho 2 malé, muž robí aj do 22:00 občas, o 17:00 je najskorší čas kedy príde a začína o 7h) trochu by sa mala asi spamätať. Aspoň z môjho pohľadu. Peniaze niesu všetko.

Dieťa do škôlky, pani manželka pekne do prace a ty si už neber nič navyše lebo ta klepne. Aj finančná situácia sa zlepší, aj žena bude mat iné aktivity ako 24/7 doma s dieťaťom.