Ako zvládnuť neempatického manžela a fungovať pre deti?
Baby som hotová z toho, ako sa zachoval môj muž. Ja som uspavala staršie dieťa, ktoré nechcelo spat a vystrajalo na posteli, muž v druhej izbe prebaloval mladšie. Čo čert nechcel, starsia spadla z postele na hlavu, ešte si ju obuchala o postieľku, začala silno plakať, tak som ju okamžite zobrala na ruky, išla s ňou do pracovne (na svetlo), mala som ju na rukách kým plakala, že skontrolujem poranenia. Môj muž sa z druhej izby ani nepohol, ani neopýtal čo sa stalo, nič. Mala má hrču na hlave, poškriabané čelo, obity nos, plakala a muž došiel do izby s bodyčkom v ruke a opýtal sa či je toto body dobre malému.. Ja kukam na neho, netuším čo za body v ruke má, starám sa o dcéru tak mu vravím, že neviem, sak v komode v supliku má veci, nech vyberie nejaké body tam. O 10 sekúnd bol spat s celým suplikom vybraným z komody, že ktoré z toho je bodycko?! (lebo to je brutálny problém vybrať a pozrieť či to má krátky či dlhy rukáv, podotýkam, že je doma s malým 2 mesiace a tie veci sú stále na rovnakom mieste). Na dcéru sa vôbec neopýtal, hoc hrča cez celu hlavu.. Keď som ho konfrontovala, či sa neopyta na malú, tak že veď spadla mne, že čo som robila (opat stav nič, iba koho vina)… A nakoniec má ešte obvinil, že maly bol pokakany a bohvie ako dlho, že ako sa o deti starám keď mi jedno padne a druhé má plnú plienku.. Ešte sa rehotal, keď som mu opísala ako mala padla.. Taký prístup nebol prvý krát. Ja už s ním nevladzem, všetko na mojej hlave, on vidí len seba (dieťa nespadlo mne = nemám JA problém), že dieťa možno má, to ho asi netrápi.. Ničí má, všetko dáva za vinu len mne, vo vsetkom hlada seba.. z normálnej ženy je zo mna troska.. dá sa v takom vzťahu nejako fungovať? Odosobniť sa a fungovať len pre deti? rozviesť sa nechcem, lebo by deti mal určite v striedavej starostlivosti a to by bolo len telka, hranolky a hotovo…:/ Žije niektorá tak, že v podstate s mužom riesi len nevyhnutne? Dá sa to aspoň kým deti vyrastú (majú pol roka a 2,5 roka).. Prosím nepíšte mi, načo som si ho brala, či deti mala, to už nezmením :/
No pozri, predsa ty si tam bola ty vieš ako to bolo, ako sa zatváril, či čo a ako povedal. Ty máš vyhodnotiť situáciu. Ty si bola účastníkom tej situácie a ty máš nejaké pocity z tej situácie. Keď neveríš svojim pocitom, svojmu presvedčeniu, čo k tomu dodať, asi celkovo je každá tvoja reakcia zo strany muža negovaná, popieraná, zosmiešnená, popretá. Znakom manipulácie je popieranie reality a toto je popieranie reality. Decko spadlo, buchlo sa mám obavu o jej zdravie. Tak asi každý normálny pochopí. Manipulátor poprie situáciu, a otočí proti tebe. A ty uveriš už po 100 krát rovnaký scenár, zase som na vine ja. Toto dlhodobo rozloží človeka a chýba mu zmysel pre realitu, vyhodnotenie situácie, zdravé vyhodnotenie situácie. Veď ty predsa nepotrebuješ nikoho tu presviedčať ako to bolo ty vieš ako to bolo ver si.
@rejka7 ďakujem.. nie, ja si za tým stojím, že je úplne normálne aby sa rodič zaujímal čo sa deje s dieťaťom.. proste normálna to reakcia nebola.. kto normálny vytiahne suflik z komody aby sa opýtal čo je z toho bodycko namiesto toho aby vytiahol “cosí” a pozrel? Veď v celej komode sú len veci maleho.. proste choré 😒 a máš úplnú pravdu, všetky moje pocity, reakcie atd sú vždy prehnane alebo prehliadane.. čokoľvek poviem, z akejkoľvek oblasti skončí sa téma u neho.. prisaham, ešte aj tému boli má brucho z menštruácie by otocil na seba, že chudák teraz nemá sex alebo čo 😂 žartujem ale v podstate je to tak.. ja som tie crty videla asi aj za slobodná, len človek to vtedy inak riešil a hlavne som mala úplne inú povahu, ozvala som sa, nastavovala zrkadlo.. len roky doma má zmenili..
Autorka takéto maličké dieťa do striedavky nedajú. Zvyčajne sa rozhoduje o oboch súrodencoch naraz. Máš ešte malé deti. Je najväčšia šanca že ostanú tebe. Každým rokom sa šanca na striedavú bude zvyšovať. Neostávaj vo vzťahu len preto že sa bojíš toho. Sama dobre vieš že jeho by po chvíľke omrzelo mať deti nonstop na krku a že sú to len prázdne vyhrážky. Začni žiť žena zaslúžiš si to. Aj deti ťa radšej uvidia šťastnú ako strapenu. Potrebujú do života príklad že keď im niečo ubližuje nemajú v tom zotrvávať. Zamysli sa nad tým iba lebo keď budú mať taký príklad je možné že raz budeš plakať s nimi lebo sa dostanú do rovnakej situácie ako ty.
Ja som si až teraz prečítala ten príspevok o tom, že dcéru uspava tak, že ju násilím drží v posteli a tá kričí až zachrípne.
Neviem si predstaviť, že by som počúvala zúfalý krik svojho dieťaťa. Aj keby to znamenalo odísť k rodičom/do podnájmu/hocikam.
@sss777 no.. to dieťa mu nedovolí urobiť nič.. obliecť, vyzliecť, zuby umyť, uspať, nakŕmiť.. nič.. len ja (alebo banky, dedkovia).. dokonca nechce ani aby bol s nami v posteli, nedovolí mu zakryt sa s jej alebo mojim paplonom atd.. dosť som do muža hucala, že takto to nejde, tak musím povedať že trochu meni prístup a už aj dcéra príde a pohladká ho, dá mu pusu atd ale výnimočne.. väčšinou hneď kričí keď sa len blizi
Ja mam z teba pocit, ze nasrata si na seba, kedze uspavajuce dieta sa ti zrubalo z postele? Co tiez nechapem ako sa mohlo stat. To si ho nechala skakat po posteli ked malo lezat a spat? Potrebujes si na niekom vybit zlost a ten niekto je neempaticky (pre teba) muz. Nevidime do vasej domacnosti ale ak si takato "prijemna" kazdy bozi den tak sa muzovi tej flegmatickej povahe ani necudujem. Bud rada, ze ta nezjebal zato, ze pod tvojim dozor si takmer rozbilo hlavu. Verim tomu, ze keby sa to stane tvojmu muzovi tak ma rozvodove papiere na stole.
Ja mam z teba pocit, ze nasrata si na seba, kedze uspavajuce dieta sa ti zrubalo z postele? Co tiez nechapem ako sa mohlo stat. To si ho nechala skakat po posteli ked malo lezat a spat? Potrebujes si na niekom vybit zlost a ten niekto je neempaticky (pre teba) muz. Nevidime do vasej domacnosti ale ak si takato "prijemna" kazdy bozi den tak sa muzovi tej flegmatickej povahe ani necudujem. Bud rada, ze ta nezjebal zato, ze pod tvojim dozor si takmer rozbilo hlavu. Verim tomu, ze keby sa to stane tvojmu muzovi tak ma rozvodove papiere na stole.
@0kristina0 mám byt rada že má nezjebal? No neviem ako fungujete vy doma ale my na seba preto, že dieťa spadne nekricime ani nič. Dcéra je extra zive dieťa, neposedné a to, že sa niekedy niekde udrie je bezne, veď ktoré z tak malých deti nie. A uspavanie je nonstop boj, nechce od dieťaťa zaspávať, vymýšľa, skúša, vždy. A práve že den predtým sa s mužom šantili tak, že tahali paplon alebo sa ním zakrývali, take čosi a ona chcela potiahnuť paplon, ten sa uvoľnil a ako ho ťahala tak ju hodilo do zadu.. 🤷🏽♀️ A nie, nemal by rozvodové papiere na stole ak viem, že na dieťa pozor dával, ale určite by som sa prišla opýtať, či je mala OK a čo sa jej stalo..
Tvoja dcera ma 2,5 roka, je na case ju ucit, ze ked sa ide spat tak si ma lahnut a nerobit nic ine. Za chvilu bude skolkarka, ak sa to nenauci tak bude vyrusovat ostatne deti pri zaspavani, zaco sa ti ucitelky urcite nepodakuju. Myslim si, ze uz ma vek na to aby si jej to vysvetlila a ona pochopila. Netreba sa vyhovarat na neposedne a zive dieta dieta. To je o vychove. A ano zjebala by som muza zato, ze mu dieta spadlo z postele ked pri nej bol a dieta malo lezat.
Teraz si písala že sa s mužom deň predtým pri zaspavaní šantili. Predtým si písala že mala reve a nechce s ním byť v posteli. Tak to sú dve úplne odlišné situácie. Teda neviem čo si o tom nakoniec myslieť.
Tvoja dcera ma 2,5 roka, je na case ju ucit, ze ked sa ide spat tak si ma lahnut a nerobit nic ine. Za chvilu bude skolkarka, ak sa to nenauci tak bude vyrusovat ostatne deti pri zaspavani, zaco sa ti ucitelky urcite nepodakuju. Myslim si, ze uz ma vek na to aby si jej to vysvetlila a ona pochopila. Netreba sa vyhovarat na neposedne a zive dieta dieta. To je o vychove. A ano zjebala by som muza zato, ze mu dieta spadlo z postele ked pri nej bol a dieta malo lezat.
@0kristina0 som rada, že poznáš moje dieťa lepšie ako ja a presne vieš, čo na neho funguje.. ;) sme matky a už len z toho by si mala vedieť, že každé dieťa je iné.. jedno dokáže obsedieť pri jedle ale zaspávať nie, druhé naopak. Jedno dokáže kreslit aj 15 minút lebo ho to baví, druhé má za sekundu domalovane, atd atd.. myslíš, že má za cely čas nenapadlo jej povedať, že musí ležať? Skúšame to kadejak, čítali sme rozpravky, púšťali audio rozpravky, cez plysakov, ubehat ju pred spaním atd no moje dieťa považuje akykolvek oddych za stratu času.. tiež má nebaví ju každý deň 2x uspavat aj hodinu a dookola riešiť jej uspavanie ale hold, nevyberiem si.. ale skúsim jej odkázať, že teta z modrého koníka si mysli, že by už tomu mala porozumiem, možno si ľahne a zaspi sama 😀
Teraz si písala že sa s mužom deň predtým pri zaspavaní šantili. Predtým si písala že mala reve a nechce s ním byť v posteli. Tak to sú dve úplne odlišné situácie. Teda neviem čo si o tom nakoniec myslieť.
@lenkakravcova nie pri zaspávaní.. oni sa hrali tak nejako cez deň, že sa zahryl paplonom a ona ho z neho strhla či ako, nebola som pri nich tak presne neviem, ale potom som pochopila, že asi aj zo mna chcela včera strhnúť ten paplon keď padla, len ja som s tým neratala… a mala s mužom trávi čas, veď je tiež doma, keď sa salia, že ju nahana, plaší, jasi, tak to s ním je, lebo salenoty ako každé dieťa rada má ale akonáhle príde niečo iné (ísť jesť, obliest sa atd), všetko len mama mama a kričí ak ide napríklad muž k nej ju vyzliest.. lebo on nemá trpezlivosť a mala má obdobie “ja sama”
Zbytocne s tebou diskutovat. Nepostrehla som ani v jednom tvojom prispevku, ze by si citila vinu, zato co sa stalo dcere ale zato na muza si tu kvalitne nalozila.
Zbytocne s tebou diskutovat. Nepostrehla som ani v jednom tvojom prispevku, ze by si citila vinu, zato co sa stalo dcere ale zato na muza si tu kvalitne nalozila.
@0kristina0 presne. Asi aj to že jej plasla z postele je mužova chyba.
@0kristina0 to čo je za blbosť, jasne, že má to mrzí a riadne.. veď je to moje dieťa preboha.. nechápem ako vôbec takú kravinu môžeš napisat
@sss777 napísala som to nezmyselne.. som rada, že to u vás funguje a v dobrom závidím.. tiež si myslím, že to má byt takto, že partnerstvo je od slova partner a nie super.. len muž ako keby sa porovnaval, súperil..
@renesance80 nemusela to vidieť, ak by som to nezažila pri dlhoročnom kamarátovi neverím poznám ho 20 r.8 r bol s partnerkou, pokým neprišlo dieťa, platenie účtov, výchova kto za čo môže, kto čo nespravil, on chcel inak vychovávať prísne, krikom..maly ho na oplátku provokoval za všetko mohla ona.Predtym to bol jeden úžasný chápavý chlap.Potom výbuchy zlosti, obviňovanie, postup v práci, málo času už sú rozvedení predchádzala tomu manželská poradňa, psychológ, psychiater jednoducho sa ukázal a, keď mali dieťa, starosti dovtedy život ružový šport, wellness a to mal 35 r človek by si myslel, že má priority a rozum dieťa chcel viac on
Autorka tvoj muž poňal materskú po svojom.Do 02 pozerá TV...je ti vlastne doma v niečom nápomocný?ak by si bola s deťmi sama doma tiež ich nedelite a musíš sa postarať,ale vieš, že musíš sama a musis sa spoliehať na seba, takže ste doma dvaja a možno sa len motate a neviete kto čo spravi a je jeho uloha.Mali by ste si to rozdeliť jeden je s deťmi, druhý vari...áno, vyzerá, že si fackovaci panák, ktorému sa len nakladá a potom to takto vybuchne v prvom rade by som skončila s prácou na doma.
To, že ti závidel aj tú chvíľu oddychu je smutné.
A podľa mňa je to aj taká ponorka každý deň spolu s dvoma deťmi rovnaká motanica a frustrácia na obidvoch stranách.Neviem či sa dá odosobniť, keď si s ním celý deň, ale keď je emočný chudák či rypak, alebo stále hľadá v tebe chybu narcista, tak ťa zničí, že si nebudeš už nič veriť Skúsila si niekedy jeho medicínu vrátiť mu to?Keby keby....keby ležal on s 2 deťmi nestane sa to.Ale nemá význam zostávať s chlapom ktorý ti nič nepomôže a ešte pridá len kvôli tomu, že ti je ľúto deti, lebo by ich hodil pred TV ...na tomto vyhráva veľa chlapov, lebo deti sú slabina pre každú ženu a radšej sú v nefunkčných manželstvách ako rozvod
Ja by som išla k psychologicke nech mi poradí ako komunikovať, ustrážiť si svoje hranice, alebo či to je vôbec partner s ktorým sa to dá, lebo môže mať psychickú poruchu to, že dieťa drží silou v posteli, až zachripne je na zamyslenie.Ja by som sa s takýmto denne hádala, aké určite sa choď poradiť toto píšeš v emóciách, ale sama cítiš, že jeho reakcie nie sú v poriadku.Minimalne sa mal spýtať či je v poriadku a čo sa stalo
Inak len na okraj mama mama obdobie je normalne.
Autorka, a to kričí muž keď sa ide k nemu dcérka priblížiť? 😳
Inak vôbec nechápem že si tu skoro vo všetkých komentároch každý zastáva muža a ešte komentár že 'máš byť rada že ťa nezjebal' .. Wow.. A ešte ho ospravedlňovať že veď on chudák, on je chlap, on za to nemôže, on inak rozmýšľa 😀 Tak on je na druhej materskej a ešte stále nevie kde sú bodyčka a autorka za neho musí rozmýšľať, musí pracovať, variť, prať a upratovať.. Ale ona je hysterka a on chudák.. 😀 Mne je zle.. A mrzí ma to autorka ale myslím si že tento človek sa už nezmení videla som už takých..
Aj mňa by to hnevalo keby sa ma niekto kto je NA MATERSKEJ pýta aké má dať dieťaťu bodyčko preboha tak načo tam on je? Keď ty máš v ruke druhé dieťa a staráš sa akurát tam a on sa ťa ešte ide vypytovať kraviny lebo nevie bez teba ani len obliecť dieťa? Keď je NA MATERSKEJ? Ja mám z tohoto príspevku pocit že vy si doma rozdelíte prácu ale ty za neho musíš urobiť ešte aj tú jeho a podľa komentárov máš byť za to ešte aj rada a spokojná 😀
Autorka, a to kričí muž keď sa ide k nemu dcérka priblížiť? 😳
@dunajranger nie, nie, dcérka kričí ak má niečo robiť s otcom.. je to asi kombinácia všetkého.. obdobie mama, to, že kým som bola v pôrodnici tak asi ju to ovplyvnilo a ešte viac sa na mna upla, plus že muž na ňu nemá trpezlivosť a ide niekedy aj “silou” (nebije ju samozrejme, ale napr jej vezme vec z ruky bez toho aby jej naskor povedal nech mu ju dá atd). A áno, niektoré rady boli fajn, určite skúsim, len mne to tiež príde divne, že mám byt rada, že má neokrical. veď nie som dieťa a stáva sa, že deti padnú tak čo by kričať mal? Alebo že mu mám ďakovať že upratal a dúfať, že podajuje aj on mne raz.. včera večer sme si sadli a on spustil zase to svoje, ako pre nás všetko robí a nemá za to ani ďakujem, ale išla som úplne rovnakou taktikou ako on.. opýtala som sa ho, kedy on poďakoval mne.. či koľko krát do dňa mu ja vykrikujem, že “stále musím za ním prať” a podobne.. že ak chce, že vytlacim veľkú tabuľku na chladničku a budeme si dávať bodíky kto je väčší frajer a viac robí ak mu ide o to… tak nemal mi moc čo k tomu povedať..
No radost mat taku zenu doma. Ty si nervna, nezvladas dve deti a vybijas si to na chudakovi muzovi. Velmi vyzrete spravanie.
Mimochodom, manželská poradňa sa pri manipulátorom neodporúča. Na sedeniach ťa jedným dychom zhodí, a dokáže zmanipulovať aj psychológa, ktorý nie je priamo " vyškolený" na tieto typy.
@rejka7 presne, kamoska takto bola a skončilo to tak ze psycholog si zobral manipulatora do starostlivosti od tej hroznej zeny
Tiež druhý deň krútim hlavou, čo niektoré ženy považujú za normálne správanie. Nechcem vedieť ako to v tých domácnostiach vyzerá. Ešte z neschopáka muža urobíme chudáka, lebo mu manželka nepripravila oblečenie pre dieťa, nie?
A neviem si predstaviť ani to, že by ma niekto zdr*ale za to, že dieťa v mojej starostlivosti spadlo. Takých nešťastných náhod sa dejú denne stovky, stačí sa ísť pozrieť na urgent na Kramáre. To vynadanie pomôže komu?
No radost mat taku zenu doma. Ty si nervna, nezvladas dve deti a vybijas si to na chudakovi muzovi. Velmi vyzrete spravanie.
@0kristina0
Zvládať by to mal hlavne otec roka, ktorý je na materskej a nevie obliecť dieťa, nie?
@0kristina0
Zvládať by to mal hlavne otec roka, ktorý je na materskej a nevie obliecť dieťa, nie?
@sss777 a matke roka spadne pri uspavani dieťa z postele. To je v pohode hej? 😃
@0kristina0 asi máš pravdu a mala by som sa nad sebou hlboko zamyslieť a každé rano si privstať, urobiť mužovi raňajky, doniesť mu ich do postele, zobrať obe deti von aby mohol ešte chvíľu pospať, samozrejme cely deň mu nosiť jedlo a pitie pred telku a zabávať deti aby ho nerušili a večer mu byt ešte k dispozícii ak by mal chuť.. a dúfať, že má neokrici za to, že som neodhadla mieru soli na obed a deti prišli od blata z von… až na to, že sa nepíše rok 19xx ale 2025 🙂
@sss777 a matke roka spadne pri uspavani dieťa z postele. To je v pohode hej? 😃
@aurora33
To nehovorím, len mi príde zvláštne, že tu obhajujete niekoho, kto je platený za starostlivosť o dieťa a nevie ho obliecť.
Vždy, keď dieťa spadne/inak si ublíži, je zrejme v niekoho starostlivosti a ja úprimne nepoznám dieťa, ktoré v živote nespadlo. To sme všetci zlí rodičia?
No precitala som si všetko. Vy ste obaja mimo.
@aurora33 Ja si myslím, že muž je v poriadku. Skôr autorka je mimo, keď jej pri uspávaní spadne dieťa tak, že má hrču na čele. To ju uspáva tak, že dieťa skáče pol hodinu po posteliach ? A ona sa na ňu díva ?
@aurora33
To nehovorím, len mi príde zvláštne, že tu obhajujete niekoho, kto je platený za starostlivosť o dieťa a nevie ho obliecť.
Vždy, keď dieťa spadne/inak si ublíži, je zrejme v niekoho starostlivosti a ja úprimne nepoznám dieťa, ktoré v živote nespadlo. To sme všetci zlí rodičia?
@sss777 ja tu toho chlapa neobhajujem. Aj som napísala, že su obaja mimo. Ale myslím, že v tomto prípade je horšie to že spadlo dieťa ako to že chlap nevie nájsť bodyčko.
@sss777 ja tu toho chlapa neobhajujem. Aj som napísala, že su obaja mimo. Ale myslím, že v tomto prípade je horšie to že spadlo dieťa ako to že chlap nevie nájsť bodyčko.
@aurora33
S tým súhlasím. Len si neviem predstaviť tú situáciu, že dieťa plače od bolesti, v miestnosti stres a muž si nie je schopný poradiť sám a dovlecie celú skriňu.
Ale to som ja. Ja by som ani minútu nezostala v domácnosti, kde je moje dieťa uspavane tak, že ho niekto násilím drží v posteli a ono plače až kým zachrípne.
@lenkakravcova v jednej téme, kde sa bavilo o kadejakych sociálnych dávkach a ja som písala presne o tejto možnosti - že otec na “materskej” a matka doma na rodičovskej si mi napísala, že sa to nedá. Tak ako vidno v tejto téme, tak očividne sa to dá 😀.
A očividne to v niektorých rodinách nie je na prospech nikoho. Nečudujem sa, že majú potom ľudia z toho ponorku, dvaja dospelí zavretí doma s dvomi deťmi, čisté psycho.
Autorka - očividne nie ste schopní sa dohodnúť a normálne fungovať ako team, jeden ma očakávania, druhy ma očakávania, čítať myšlienky toho druhého ste sa nenaučili, akceptovať iný prístup, iný náhľad tiež nie, jeden hysterický, druhý flegmatický, skúste sa dohodnúť na tom, kto ostane doma starať sa o obe deti a kto pôjde do práce a uvidíte, či sa to zlepší

Ja som si až teraz prečítala ten príspevok o tom, že dcéru uspava tak, že ju násilím drží v posteli a tá kričí až zachrípne.
Neviem si predstaviť, že by som počúvala zúfalý krik svojho dieťaťa. Aj keby to znamenalo odísť k rodičom/do podnájmu/hocikam.