icon

Ako zvládnuť neprijatie rodiny partnera len preto, že nemám titul?

Dnes o 11:06

Mozno to len prehanam, ale odkedy som spoznala rodinu mojho priateľa, citim z ich strany taky zvláštny odstup. Som z rodiny, kde sme nikdy neriešili tituly. Rodičia vysokú skolu nemaju a cely zivot sa im darí, nikdy sme nepocítili, ze mame malo. Brat aj sestra vysokú školu maju, ale ja som proste po strednej nemala tu potrebu. Pracujem v štátnej sprave a nemyslím si, ze to, ze vysokú školu nemam, je nejaky problem. Vzdy som mala pracu a nemala som problem zamestnat sa. Mala som dva vazne vzťahy, obaja partneri vysokú školu mali, ale kedze vzdy jeden alebo druhy rodič ten titul nemal, tak som nikdy necítila z ich strany neprijatie. Az doteraz. Teraz mam tretí vztah, partnera som spoznala v praci, ma vojenskú akadémiu, takze ma aj vyššiu hodnosť. Jeho bratia maju obaja technickú vysokú školu, takisto aj ich manželky maju vysokú školu. Jeho otec je taktiez technicky inžinier a jeho mama ma ekonomickú vysokú školu. Chcem povedať, ze moj partner v zivote neriesil, ci mam titul alebo nie. Je to úžasný muz a nemenila by som. Ale od jeho rodičov cítim, ze im záleží na tom, aby ich syn mal manželku, co ma titul :D su z okolia BB a tam mi pride, ze si tam extra zakladajú na takych nepodstatnych veciach. Partner slúži v meste, odkial pochadzam, takze sa s nimi moc nestretavame. Ale odkedy tam mame ist, vzdy mam z toho stres a je mi to neprijemne. Uz viackrát mali take poznámky o vysokej skole, ako keby to nevedeli prekusnut. Viackrát spomínajú tituly, pýtali sa aj na rodičov,co robia, kde robia :D pritom je to taka rodina zo strednej vrstvy, žiadni milionári. Finančne su podľa mna na takej urovni, ako su aj nasi. Mam 30 rokov a uz by som sa rada posunula dalej, ale bojím sa, ze ma nikdy neprijmu. Mam to riesit alebo sa vykašľať na nich, ked moj partner ma miluje, mame krásny vzťah a on sam nema s nimi taky vzťah, ako so mnou. Sam mi povedal, ze mal tvrdú výchovu a len ja jediná viem o nom veci, co nevedia o nom a i bratia, ani rodičia. Bratia žijú v cechach a celkovo tie rodinne vzťahy su skor take chladnejsie

anonym_a56d27
Dnes o 13:16
@anonym_2b37b2
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_2b37b2 si najčastejšie myslia ľudia bez titulu🥴

anonym_ea1dd2
Dnes o 13:16
@anonym_2b37b2
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_2b37b2 zase jeden exemplar ktorý závidí VS titul a si myslí že bez školy je najmúdrejší

anonym_a56d27
Dnes o 13:20
@anonym_ea1dd2

@anonym_2b37b2 zase jeden exemplar ktorý závidí VS titul a si myslí že bez školy je najmúdrejší

@anonym_ea1dd2 chudák žena, toto si o jej vzdelaní myslí jej muž a potom, že na vzdelaní vo vzťahoch nezáleží. Vidíš autorka, ešte nie ste ani svoju a je to problém. Dorob si VŠ.

anonym_2b37b2
Autor odpoveď zmazal
anonym_082168
Dnes o 13:28

Peniaze,tituly bez dobrého srdca niesu nič 🙂

anonym_2b37b2
Dnes o 13:29

Svoje predosle prispevky mazem, lebo sa tu ozvali zeny s titulmi, ktore pohrdaju ludmi bez titulu.

aperolcek
Dnes o 13:44

@anonym_autor Je mi ľúto, že ťa budúci svokrovci ponižovali, na tvojom mieste by som sa rázne ohradila, ak by k tomu znovu došlo. Na druhej strane, na tvojom príspevku ma zarazilo, že priamo či nepriamo považuješ vysokoškolské vzdelanie za nepodstatné. Ani to nie je celkom v poriadku, znevažuje to roky snahy ľudí, ktorí sa rozhodli ísť na vš, teraz mám na mysli tých poctivých. Predpokladám, že si nechcela nikoho uraziť a ide o reakciu na to, čo sa ti stalo, ale aj tak. Ide o podobne škodlivý názor. Ľudia by sa mali akceptovať a vzájomne podporovať, titul-netitul.

sisska96
Dnes o 13:45
@anonym_2b37b2

Svoje predosle prispevky mazem, lebo sa tu ozvali zeny s titulmi, ktore pohrdaju ludmi bez titulu.

@anonym_2b37b2 Teraz už buď hrdý na to čo si písal, čo si taký zbabelý

anonym_2b37b2
Dnes o 13:59
@sisska96

@anonym_2b37b2 Teraz už buď hrdý na to čo si písal, čo si taký zbabelý

@sisska96 nemienim stracat cas s ludmi, ktori mi za to nestoja.

anonym_fbdddc
Dnes o 14:35
@anonym_a56d27

@anonym_ea1dd2 chudák žena, toto si o jej vzdelaní myslí jej muž a potom, že na vzdelaní vo vzťahoch nezáleží. Vidíš autorka, ešte nie ste ani svoju a je to problém. Dorob si VŠ.

@anonym_a56d27 no bola by veľmi blbá keby si kvôli budúcej svokre išla robiť vš.

anonym_c636dd
Dnes o 14:42
@anonym_fbdddc

@anonym_a56d27 no bola by veľmi blbá keby si kvôli budúcej svokre išla robiť vš.

@anonym_fbdddc Bola by blba, keby si VS neurobila. Predpokladam, ze ani ty ju nemas.

anonym_fbdddc
Dnes o 14:43
@anonym_c636dd

@anonym_fbdddc Bola by blba, keby si VS neurobila. Predpokladam, ze ani ty ju nemas.

@anonym_c636dd nie nemám. No a čo? Problém?

anonym_c636dd
Dnes o 14:48
@anonym_fbdddc

@anonym_c636dd nie nemám. No a čo? Problém?

@anonym_fbdddc Ja VS mam a teda nemam problem, kvoli takej "nepodstatnosti" ako titul.
Preco nepodporit autorku, nech si ho tiez vystuduje (kvoli svokre, a raz jej bude vdacna).

anonym_4f14db
Dnes o 14:50

Autorka, hlavne sa nad tymto celym odosobni, lebo toto je situacia, ktora sa sice tyka teba, ale nie je o tebe. Je o tvojich malomestiackych nadejnych svokrovcoch, to oni maju problem so sebou a ten prenasaju na teba, akoby ty si zdrojom problemu, lenze nie si. Tato situacia je psychicky vycerpavajuca. Verim ti. Ja som sa stretla s opacnym problemom, ale tiez zo sudka malomestiactva. Som lekarka a ked sa to niekto z okolia vzdy dozvedel (myslim takychto typickych malomestiakov), uz som bola pre nich varena-pecena, aj ked predtym ma nevedeli na ulici ani odzdravit. To su jednoducho ludia s (podla mna) pokryvenymi hodnotami. Keby mas VS, bolo by im jedno, ze ich synacika uprimne nelubis, ze ho mozno niekde podvadzas a si s nim len pre jeho majetok… bola by si pani Ing., dr… a to takymto ludom naramne staci. Takze este raz, problem nie je v tebe, ale v nich. Ak priatela uprimne lubis a vyhovuje ti ako zivotny partner, svokrovcov neries. Drzim palce.😊

klotildabazarik
Dnes o 14:53

@anonym_autor vykasli sa na nich, pokial to partnerovi neprekaza, tak jw to bezpredmetne, ale povedz mu to

motylik2559
Dnes o 15:00
@anonym_autor

@anonym_6f71c9 lenže ja som inteligentná a na urovni, aj bez titulu 😊 ty sa tiez zrejme pozeráš na ludi skrz ich titul a postavenie. Ja sama mam kolegyne s titulmi a ich konverzácie na urovni teda vobec nie su ;)

@anonym_autor Autorka, najblizsie ak by mali blbe pripomienky, tak im povedz, ze titul nezarucuje patent na rozum😄 a mozno sa navzdy zbavis blbych poznamok (a mozno aj povinnych navstev😁).

bomba36
Dnes o 15:17

Ak si vnútorné zmierená s tým, že titul nemáš a nepotrebuješ, tak ťa tieto poznámky nemôžu rozhodiť. Ak ťa to štve, nie je ti to jedno, ako sa snažíš diskutujúce a aj sama seba presviedčať.
Skôr si im nesadla celkovo ako človek, čo je tiež normálne, nemôžu ťa mať všetci radi tak ako ty určite nemáš rada všetkých. Snáď ste všetci natoľko vyspelí, aby ste vedeli udržiavať aspoň korektné vzťahy. Aby si chlap nemusel celý život vyberať stranu, lebo z každej do neho budete hučať.

anonym_bdd3cf
Dnes o 15:29

Pokial ste stastni vy dvaja … tak tam nie je problem. ALE ty sa musis zmierit s tym, ze oni svoj postoj k tebe nezmenia a mozno to pocitis neskor pri vnucatach atd. Oni sa nezmenia, nemusia a nemaju preco. Ich mazor, ich zivot. Takisto ty mas tvoj. Vysporiadat sa s tym musite len vy dvaja. Vies do coho ides … ak mas povahu „splachpvaci zachod“ naucis sa to ignorovat … ak nie bude ta to stale zrat. Mozes vztah udrzat na urovni korektnosti ale netlac na to, aby si chlap vybral. Proste sa im nepacis a koniec. Hlavne, ze sa pacis jemu

anonym_fbdddc
Dnes o 15:42
@anonym_c636dd

@anonym_fbdddc Ja VS mam a teda nemam problem, kvoli takej "nepodstatnosti" ako titul.
Preco nepodporit autorku, nech si ho tiez vystuduje (kvoli svokre, a raz jej bude vdacna).

@anonym_c636dd to si nemyslím ze by svokre práve toto pomohlo. Normálna svokra by nikdy nič takéto nevycitala svojej neveste. Ver tomu, že by si nasla iný "problém".

euka210
Dnes o 15:48

@anonym_autor vies co, to trochu poznam...tituly, kazdy v rodine VS, ucitelska rodina, ale vztahy o nicom. Moj manzel Vs nema, ani rodicia, iba jeho sestra ma, no od zaciatku som zavidela, ake dobre vztahy maju aj v sirsej rodine...ked som to porovnala s mojou rodinou. Svokra ma hned objala, co moja mama nikdy atd...Za mna vztahy su dolezitejsie ako titul. Nastastie nikomu nevadilo, ze manzel je "iba" robotnik...so zlatym srdcom. Manualne je sikovny...co vsetko urobil a opravil mame v byte, co moj otec s Vs nikdy neurobil.
Takze by som nehladela na jeho rodinu, ale na priatela. A ked jemu to nevadi, tak ok.
A je rozdiel mat titul a byt mudry...

anonym_a56d27
Dnes o 17:31

@anonym_autor ja mám skúsenosti z rodiny a vôbec z okolia, že vzťah muž VŠ a žena bez VŠ môže vyjsť lebo chlapy sú ješitný, majú obrovské ego a žena bez VŠ je " pod nimi" takže je pri sebe znesú. Opačne garde, teda žena s VŠ a muž bez VŠ poznám 4 prípady, čo sa rozišli. Tak ako aj tento jeden týpek, čo tu ohováral ženu, že jej musí prácu robiť na počítači, čo je tak blbá a má VŠ druhého stupňa a on bez VŠ je omnoho, omnoho inteligentnejší. Svoj príspevok zmazal. Tak skrátka muži to menej často predýchajú, že žena je vyššie, má VŠ a oni nie. 🤷

sisska96
Dnes o 17:41
@anonym_a56d27

@anonym_autor ja mám skúsenosti z rodiny a vôbec z okolia, že vzťah muž VŠ a žena bez VŠ môže vyjsť lebo chlapy sú ješitný, majú obrovské ego a žena bez VŠ je " pod nimi" takže je pri sebe znesú. Opačne garde, teda žena s VŠ a muž bez VŠ poznám 4 prípady, čo sa rozišli. Tak ako aj tento jeden týpek, čo tu ohováral ženu, že jej musí prácu robiť na počítači, čo je tak blbá a má VŠ druhého stupňa a on bez VŠ je omnoho, omnoho inteligentnejší. Svoj príspevok zmazal. Tak skrátka muži to menej často predýchajú, že žena je vyššie, má VŠ a oni nie. 🤷

@anonym_a56d27 aj môj ex nejak nevedel pochopiť, že som iný level = rozchod bol

anonym_f0f432
Dnes o 18:03

Ja budem jedina, ktora si mysli, ze zbytocne to riesis ty. Ako sama pises, su to iba tvoje domnienky. Vobec to tak nemusi byt ako si to ty myslis. Skor mam pocit, ze sa sama citis menejcenna kvoli tomu, ze vsetci maju tituly.

kofa77
Dnes o 18:16
@biba_18

@anonym_autor a ešte ti poviem svoj pohľad na vec ... celý život som myslela, že moje jediné dieťa bude mať titul, je po nás s manželom, inteligentný, zvedavý, bystrý, výborný v matike aj v jazykoch - a potom šok, odišiel po 3 semestroch zo školy - a teraz sa živí rukami ...
trvalo mi to dosť dlho kým som sa s tým zmierila, ani neviem prečo som to od neho čakala, možno tým že tá škola ti predsa len dá nejaký taký iný pohľad na veci (aspoň mne moja dala) - a dozvieš sa na nej viac vecí za krátky čas oproti praxi ... aj nejaký status tým možno získaš ... proste zmes všetkého...
takže keď sa posuniem v úvahe - ak on by nakoniec tú školu mal - a jeho priateľka by nemala - tiež by som to asi prežívala. nie preto že by bola menejcenná alebo čo, proste aj rodičia majú nejaké očakávania ... určite by som sa cez to skôr či neskôr preniesla, tak ako som sa preniesla cez to že syn odišiel zo školy - a určite by som to nedávala priateľke najavo - ale musela by som to v sebe spracovať, to viem určite ...

@biba_18 paci sa mi, ze si to vies priznat a pracujes na tom, aby si svojimi ocakavaniami nezatazovala syna a jeho pripadnu partnerku. Malokto si to vie takto priznat👍.

A rozumiem ti.

pr85
Dnes o 18:26

@anonym_autor Ja mám výšku (doktorky titul) a dokonca som dotlačil (spolu so svokrou) ženu do magisterského štúdia. Tá chcela chcela dokončiť len bakalárske štúdium. A nakoniec sa jej to vyplatilo a je spokojná.

vroni
Dnes o 18:29

My sme mali opačný problém. Až do smrti sme mojej svokre starostlivo tajili, že mám titul. Napriek tomu, že bola veľmi inteligentná a celý život sa vzdelávala, formálne vzdelanie jej chýbalo a mala pred ním až nábožnu úctu. Proste by so mnou nikdy viac nedokázala hovoriť ako s "dcérou", zostala by som pre ňu naveky predmet na uctievanie. By ma zaujímalo, co by povedala, keby sa dnes vrátila a zistila, že titul mám nie len ja ale aj jej syn a väčšina z jej vnúčat. 😍

biba_18
Dnes o 18:29

@kofa77 vychovávala som ho k asertivite a otvorenosti. mohol mať svoj názor a nebol za neho trestaný. čokoľvek by som voči nemu riešila, neprešlo by mi to - takže naozaj mi nič iné neostáva, len akceptovať jeho rozhodnutia 🤷‍♀️

letfenixa
Dnes o 18:37
@anonym_a56d27

@anonym_a56d27 mpji rodičia- mama VŠ, otec maturita. Ja s mužom- ja VŠ, on ucnovka. Žiaden problém.

ghoul_
Dnes o 19:43

@anonym_autor môžeš mi napísať súkromnú správu? Chcem ohľadom tohto dačo spýtať

bjnr
Dnes o 20:01

To, čo popisujete, nie je o vysokej škole. Je to stret dvoch svetov hodnôt, vy ste vyrastali v prostredí, kde má hodnotu človek ako taký, oni v prostredí, kde má hodnotu status a „nálepky“. A medzi tým sa vo vás spúšťa starý vzorec: „musím byť prijatá, inak nie som dosť dobrá“. Preto vás to zraňuje viac, než by malo. Nie kvôli nim, ale kvôli tomu tichému vnútornému tlaku, že by ste sa mali nejako „obhájiť“. Nemusíte si ich získať. Toto je kľúčové. Vy sa teraz nevedome snažíte zapadnúť do systému, ktorý ani nie je váš. A tým strácate pevnú pôdu pod nohami. Oni možno nikdy nezmenia pohľad a to je realita, ktorú je dobré prijať skôr, než s ňou bojovať. Vaša sila je inde: v tom, že váš partner si vás vybral vedome, pozná vašu hodnotu a stojí pri vás. Keď príde poznámka o tituloch, nereagujte obranne ani ústupom. Reagujte pokojnou istotou. Niečo v zmysle: „rozumiem, že je to pre vás dôležité, ja to mám v živote nastavené inak a som so svojou cestou spokojná“. Bez vysvetľovania navyše. Bez potreby presvedčiť. Len ukotvenie. Tým meníte dynamiku z niekoho, kto sa snaží zapáčiť, na niekoho, kto stojí vo vlastnej hodnote. Keby ste na sekundu prijali, že vás oni nikdy úplne neprijmú, zmenili by ste niečo na tom, ako sa v tom vzťahu rozhodujete zostať alebo odísť? Nie je vašou prácou opravovať ich videnie sveta, vašou prácou je nezašpiniť si ním váš vzťah.