Ako zvládnuť neprijatie rodiny partnera len preto, že nemám titul?
Mozno to len prehanam, ale odkedy som spoznala rodinu mojho priateľa, citim z ich strany taky zvláštny odstup. Som z rodiny, kde sme nikdy neriešili tituly. Rodičia vysokú skolu nemaju a cely zivot sa im darí, nikdy sme nepocítili, ze mame malo. Brat aj sestra vysokú školu maju, ale ja som proste po strednej nemala tu potrebu. Pracujem v štátnej sprave a nemyslím si, ze to, ze vysokú školu nemam, je nejaky problem. Vzdy som mala pracu a nemala som problem zamestnat sa. Mala som dva vazne vzťahy, obaja partneri vysokú školu mali, ale kedze vzdy jeden alebo druhy rodič ten titul nemal, tak som nikdy necítila z ich strany neprijatie. Az doteraz. Teraz mam tretí vztah, partnera som spoznala v praci, ma vojenskú akadémiu, takze ma aj vyššiu hodnosť. Jeho bratia maju obaja technickú vysokú školu, takisto aj ich manželky maju vysokú školu. Jeho otec je taktiez technicky inžinier a jeho mama ma ekonomickú vysokú školu. Chcem povedať, ze moj partner v zivote neriesil, ci mam titul alebo nie. Je to úžasný muz a nemenila by som. Ale od jeho rodičov cítim, ze im záleží na tom, aby ich syn mal manželku, co ma titul :D su z okolia BB a tam mi pride, ze si tam extra zakladajú na takych nepodstatnych veciach. Partner slúži v meste, odkial pochadzam, takze sa s nimi moc nestretavame. Ale odkedy tam mame ist, vzdy mam z toho stres a je mi to neprijemne. Uz viackrát mali take poznámky o vysokej skole, ako keby to nevedeli prekusnut. Viackrát spomínajú tituly, pýtali sa aj na rodičov,co robia, kde robia :D pritom je to taka rodina zo strednej vrstvy, žiadni milionári. Finančne su podľa mna na takej urovni, ako su aj nasi. Mam 30 rokov a uz by som sa rada posunula dalej, ale bojím sa, ze ma nikdy neprijmu. Mam to riesit alebo sa vykašľať na nich, ked moj partner ma miluje, mame krásny vzťah a on sam nema s nimi taky vzťah, ako so mnou. Sam mi povedal, ze mal tvrdú výchovu a len ja jediná viem o nom veci, co nevedia o nom a i bratia, ani rodičia. Bratia žijú v cechach a celkovo tie rodinne vzťahy su skor take chladnejsie
Aj moji svokrovci si na to potrpeli. A napriek tomu, ze ja som dobru vysoku skolu mala, aj tak ma neprijali. Takze to mas tak, ak sa im na tebe nieco nepaci, aj keby si tu vysoku skolu mala, najdu si nieco ine.
@anonym_autor Poviem ti to po lopate. Moja svokra keď sme sa,spoznali tiež komentovala (áno aj do očí neskôr) že nemám normálnu školu a syn vážený inžinier.
Prvý krát som sa o tom dopočula iba od iných.
No a čo..chvíľu ma to sralo jasné, nebudem klamať.
Aj som sa chcela s mužom kvôli tomu rozísť. Ale našťastie môj muž si nikdy natom nezakladal.
Proste má vysokú školu, titul si nikdy nikde nepísa ani do dnes nerobí inžiniera a veľa ľudí to ani nevie.
Sme spolu už takmer 30.rokov a neľutujem.
A keby v tom čase existovali sociálne siete nikdy by som to nepriznala. Bolo ni to v podstate jedno.
Spočiatku ma to mrzelo, aj som mala k svokre taký odstup,ale mala som šťastie všetci ma prijali do rodiny .
Možno skôr som mala ako mladá baba obavy, že vydať sa do takej vzdelanej rodiny nebude výhra.
Ale od začiatku som im jasne dala najavo, že žiadnu školu si nehodlám už robiť.
Nikdy mi to viac nevyhodil na oči a muž absolútne.
Dokonca ani naše deti nechceli ísť na vysokú a starká sa zmierila ,vlastne to ani neriešila.
@unicornlady priateľ je v tomto úžasný, on aj pred nimi hned sa snazil tieto temy zvrátiť a vzdy ma vyzdvihuje, aka som šikovná. Len oni ako keby to brali tak, ze som nejaka žena, co nema co ponúknuť a som nemabiciozna a lenivá :D takto mi to doslova pride :D ale asi to budem brat tak, ze vsak nech si hovoria, co chcu. Dôležitý je partner a nepotrebujem uznanie od cudzích ludi. On aj to stretnutie dlhsue odkladal, aj skrz toho, ze sme od nich cez 200km, ale asi zo strachu, lebo vie, aki su.
@anonym_autor asi tak, ako píšeš. Ľudia, ktorí mozno aj vzdelanie, tituly majú, ale si na nich nezakladajú, nepotrebujú druhých odsudzovať za to, že nie si ako oni. Ak to priateľovi rodičia robia, môžu byt usilovní, ambiciózni, avšak nie sú ľudskí a skôr idú po povrchu. Možno to ich nastavenie z niečoho prameni, nejako boli vychovaní a vyrastali v istom presvedčení. Ty ich však meniť nepotrebuješ, stačí keď sa raz za čas budete schopní stretnúť a nejako akceptovať. Možno skôr buduj vzťah s jeho bratmi, svagrinami, ostatnou rodinou, u ktorých cítiš prijatie. Nemíňaj energiu na niečo, čo zmeniť nedokážeš a oni to samy nechcú.
@anonym_autor jedine, možno môžeš aj niečo z toho čo hovoria prijať. Je naozaj fajn sa vzdelávať a na sebe pracovať počas celého života, mať nejaké ciele a plány. Ak to ty tak sama budeš chcieť (nie kvôli nim), môžeš si rozširovať obzory, absolvovať nejaké kurzy, workshopy, mať prehľad v kultúre, umení, hudbe, chodiť aj na predstavenia, alebo byt aktívnejšia v dobročinnosti, ochrane prírody… hocičo. Možno budú samy vidieť, že vzdelaný a rozhľadený človek nie je iba ten, ktorý získa titul a tým to hasne, že sa dá kultivovať intelekt aj inak a možno oveľa viac.
Ja VS nemam,ale zarabam viac ako mnohe zeny s vyskou.
Ale,autorka vy spolu nekomunikujete???Preco nepovies narovinu svoje pocity svojmu priatelovi,ako to cele vnimas a citis??
Ked sa toto vo vztahu naucite,hovorit tomu druhemu vsetko a vsetky pocity,sny a plany tak potom ti bude tvoja buduca svokra uplne ukradnuta.A nebude ta to trapit ani nicit.A staci vzdy odpoved:este,ze ma Jozko miluje presne taku aka som.
Dôležité je čo si myslí a cíti k tebe on, či sa dokáže za teba postaviť a váš vzťah obhájiť.
@anonym_autor všetci majú VŠ a ty nie. Určite to tebe samej nevadí??Hm, tak si tu VŠ dorob externe, keď je to také nenáročné a jednoduché. To zvládneš a pri rodinných stretnutiach nebudeš za hlupaňu bez titulu. 👍
@anonym_a56d27 nie, neprekáža mi to a ziadnu vysokú si robit nemusím, pretoze som si vedomá svojej hodnoty, rozhladu a inteligencie aj bez toho, aby som mala v šuflíku titul 🙂 vysledok je aj ten, ze som vzdy mala vedla seba vysokoškolsky vzdelaného muza ;) a ZIADEN z nich to neriešil ;) mam pocit, ze toto riešia len zakomplexovane zeny, ktore maju tak nízke sebavedomie a nízku sebalasku, ze jedine, co ich utesuje je, ze maju aspon tu školu
Svoje predosle prispevky mazem, lebo sa tu ozvali zeny s titulmi, ktore pohrdaju ludmi bez titulu.
@anonym_2b37b2 ano a samozrejme anonymne :D podla mna tie zeny závidia to, ze moj partner s titulom, si vybral podla nich hlupanu bez školu a očividne mame o 200% lepsi vzťah, ako maju oni, predpokladám, ze ziaden nemaju, pred rozvodom alebo maju doma totálneho idiota, ale hlavne, ze ma titul :D na tieto osoby netreba reagovat, pretoze za pc a mobilom sa na 100% skrýva kopka nešťastia :D
@anonym_4f14db dakujem krásne, my mame od začiatku nádherný vzťah, je to moj soulmate 😊 a na tom jednom záleží. Nasi su bez titulu dlhe roky a šťastní. Jeho rodičia su spolu tiez, ale medzi nimi ziadnu lasku necitim. Aj sam partner povedal, ze oni mali odmalička zakázané obijmanie a prejavy lásky, lebo je to zná slabosti. Očividne aj hejterky, co tu píšu, su tie, ktore si idu na výkon, tituly, majetky, ale po emočnej stranke maju velmi smutny a prázdny zivot 🙂
@anonym_autor vies co, to trochu poznam...tituly, kazdy v rodine VS, ucitelska rodina, ale vztahy o nicom. Moj manzel Vs nema, ani rodicia, iba jeho sestra ma, no od zaciatku som zavidela, ake dobre vztahy maju aj v sirsej rodine...ked som to porovnala s mojou rodinou. Svokra ma hned objala, co moja mama nikdy atd...Za mna vztahy su dolezitejsie ako titul. Nastastie nikomu nevadilo, ze manzel je "iba" robotnik...so zlatym srdcom. Manualne je sikovny...co vsetko urobil a opravil mame v byte, co moj otec s Vs nikdy neurobil.
Takze by som nehladela na jeho rodinu, ale na priatela. A ked jemu to nevadi, tak ok.
A je rozdiel mat titul a byt mudry...
@euka210 presne toto vidim v jeho rodine. Vsetko strojene, nalinajkovane. Aj moj partner radsej od 15tich ušiel na internat a bol mimo nich. My mame velmi krásny vzťah s našimi a sam partner by u nas bol nonstop :D
To, čo popisujete, nie je o vysokej škole. Je to stret dvoch svetov hodnôt, vy ste vyrastali v prostredí, kde má hodnotu človek ako taký, oni v prostredí, kde má hodnotu status a „nálepky“. A medzi tým sa vo vás spúšťa starý vzorec: „musím byť prijatá, inak nie som dosť dobrá“. Preto vás to zraňuje viac, než by malo. Nie kvôli nim, ale kvôli tomu tichému vnútornému tlaku, že by ste sa mali nejako „obhájiť“. Nemusíte si ich získať. Toto je kľúčové. Vy sa teraz nevedome snažíte zapadnúť do systému, ktorý ani nie je váš. A tým strácate pevnú pôdu pod nohami. Oni možno nikdy nezmenia pohľad a to je realita, ktorú je dobré prijať skôr, než s ňou bojovať. Vaša sila je inde: v tom, že váš partner si vás vybral vedome, pozná vašu hodnotu a stojí pri vás. Keď príde poznámka o tituloch, nereagujte obranne ani ústupom. Reagujte pokojnou istotou. Niečo v zmysle: „rozumiem, že je to pre vás dôležité, ja to mám v živote nastavené inak a som so svojou cestou spokojná“. Bez vysvetľovania navyše. Bez potreby presvedčiť. Len ukotvenie. Tým meníte dynamiku z niekoho, kto sa snaží zapáčiť, na niekoho, kto stojí vo vlastnej hodnote. Keby ste na sekundu prijali, že vás oni nikdy úplne neprijmú, zmenili by ste niečo na tom, ako sa v tom vzťahu rozhodujete zostať alebo odísť? Nie je vašou prácou opravovať ich videnie sveta, vašou prácou je nezašpiniť si ním váš vzťah.
@bjnr Práveže partner vyrastal v prostredí, kde si zakladajú na tituly, ja vobec :D nasi mi v zivote nenadali za známky, nerobili natlaky, vydierania. Ja poznam svoju hodnotu, ale nehnevajte sa na mna, ale nepoznám jediného človeka, ktorému by nikdy nic neprekážalo alebo by ho nieco nerozhodilo a nemusí to mat suvis s traumami. Su to rodičia môjho partnera, s ktorym chcem Založiť rodinu, tak je pochopiteľne, ze mi záleží aj na prijatí jeho rodiny 🙂
@anonym_a56d27 nie, neprekáža mi to a ziadnu vysokú si robit nemusím, pretoze som si vedomá svojej hodnoty, rozhladu a inteligencie aj bez toho, aby som mala v šuflíku titul 🙂 vysledok je aj ten, ze som vzdy mala vedla seba vysokoškolsky vzdelaného muza ;) a ZIADEN z nich to neriešil ;) mam pocit, ze toto riešia len zakomplexovane zeny, ktore maju tak nízke sebavedomie a nízku sebalasku, ze jedine, co ich utesuje je, ze maju aspon tu školu
@anonym_autor veď tu sa nejedná o titul v šuflíku. To vravia všetci bez VŠ. Keď robíš v štátnej správe a všetky kolegyne sú s VŠ, pri ďalšej reorganizácii a prepúšťaní ( a v štátnej správe sa toho deje dosť) budeš letieť ako prvá na úrad práce. Nechceš mať vyšší tabuľkový plat? Nechceš doniesť viac peňazí do rodiny? Podľa akého kritériá postupujú ľudia kariérne v práci? Podľa čoho dostanú odmeny? Že na sebe.makajú a niečo vedia zamestnávateľovi ponúknuť. A ty? Čo ponúkne ty? Maturitu?.To je žalostne malo v dnešnom svete. Svoju sebahodnotu a sebavedomie, NATO ale zamestnávateľ nie je zvedavý. Sprav si tu VŠ, kvôli sebe, kvôli svojej budúcnosti, a aj kvôli svokre a nebudeš závidieť iným a písať do MK
@euka210 presne toto vidim v jeho rodine. Vsetko strojene, nalinajkovane. Aj moj partner radsej od 15tich ušiel na internat a bol mimo nich. My mame velmi krásny vzťah s našimi a sam partner by u nas bol nonstop :D
@anonym_autor tak asi len svokrovcov nejako strpiet a ty s priatelom si vybudujete svoju rodinu na laske, nie na tituloch.
@anonym_autor veď tu sa nejedná o titul v šuflíku. To vravia všetci bez VŠ. Keď robíš v štátnej správe a všetky kolegyne sú s VŠ, pri ďalšej reorganizácii a prepúšťaní ( a v štátnej správe sa toho deje dosť) budeš letieť ako prvá na úrad práce. Nechceš mať vyšší tabuľkový plat? Nechceš doniesť viac peňazí do rodiny? Podľa akého kritériá postupujú ľudia kariérne v práci? Podľa čoho dostanú odmeny? Že na sebe.makajú a niečo vedia zamestnávateľovi ponúknuť. A ty? Čo ponúkne ty? Maturitu?.To je žalostne malo v dnešnom svete. Svoju sebahodnotu a sebavedomie, NATO ale zamestnávateľ nie je zvedavý. Sprav si tu VŠ, kvôli sebe, kvôli svojej budúcnosti, a aj kvôli svokre a nebudeš závidieť iným a písať do MK
@anonym_a56d27 prepac, ale s takou obmedzenou ženou, fakt nemienim diskutovať :D ale ked ti na tom tak záleží, poslednýkrát ti napisem. Ja som natolko schopná aj bez titulu, ze som doteraz nikdy nemala problem so žiadnou pracou, nikdy som nebola prepustena, dokonca som bola rýchlejšie povýšená, ako kolegyne s titulom. Ale to taka obmedzená a zakomplexovana žena nedokáže pochopit, pretoze evidentne žiješ uplne mimo, v nejakej svojej bubline a iba tvoja pravda je ta správna. A jediná zavistliva si ty, lebo sa ta extrémne dotklo, ze muz s vysokou školou, schopny, dal prednosť zene bez titulu a zrejme sa to stalo aj tebe, resp. Ty si sama s titulom a s kariérou a tie bez tej vysokej, su uz davno vydaté 🙂 pretoze nepochopím, ako moze takyto prispevok rozčúliť niekoho, koho sa to nejako nedotýka. Si absolútne podráždená, doslova az nasrata :D absolútne nic nevies o mojej kariére a budes mi tu vnucovat svoje názory :D predstav si, ze ludia su šikovní aj bez toho, aby mali v kasliku ten diplom, na ktorom si tak extrémne zakladas. Očividne vies ponúknuť len ten titul pred a za menom. Ja som tu založila temu a neviem ako a kde sme dospeli k tomu, ze ja závidím ludom titul :D poznam tolko neschopných ludi, ktori dokončili vysokú skolu s červeným diplomom, ale v praktickom zivote su totálne nepouzitelni. A poznam ludi, ktori mali na základnej a strednej skole 3-4 a teraz maju tak úspešne firmy, ze ludia s titulmi pre nich robia. Ale to taka zadubena 🐃 nikdy nepochopí. A daj si prášky, aby si po tomto komentári nepraskla :D
@anonym_a56d27 prepac, ale s takou obmedzenou ženou, fakt nemienim diskutovať :D ale ked ti na tom tak záleží, poslednýkrát ti napisem. Ja som natolko schopná aj bez titulu, ze som doteraz nikdy nemala problem so žiadnou pracou, nikdy som nebola prepustena, dokonca som bola rýchlejšie povýšená, ako kolegyne s titulom. Ale to taka obmedzená a zakomplexovana žena nedokáže pochopit, pretoze evidentne žiješ uplne mimo, v nejakej svojej bubline a iba tvoja pravda je ta správna. A jediná zavistliva si ty, lebo sa ta extrémne dotklo, ze muz s vysokou školou, schopny, dal prednosť zene bez titulu a zrejme sa to stalo aj tebe, resp. Ty si sama s titulom a s kariérou a tie bez tej vysokej, su uz davno vydaté 🙂 pretoze nepochopím, ako moze takyto prispevok rozčúliť niekoho, koho sa to nejako nedotýka. Si absolútne podráždená, doslova az nasrata :D absolútne nic nevies o mojej kariére a budes mi tu vnucovat svoje názory :D predstav si, ze ludia su šikovní aj bez toho, aby mali v kasliku ten diplom, na ktorom si tak extrémne zakladas. Očividne vies ponúknuť len ten titul pred a za menom. Ja som tu založila temu a neviem ako a kde sme dospeli k tomu, ze ja závidím ludom titul :D poznam tolko neschopných ludi, ktori dokončili vysokú skolu s červeným diplomom, ale v praktickom zivote su totálne nepouzitelni. A poznam ludi, ktori mali na základnej a strednej skole 3-4 a teraz maju tak úspešne firmy, ze ludia s titulmi pre nich robia. Ale to taka zadubena 🐃 nikdy nepochopí. A daj si prášky, aby si po tomto komentári nepraskla :D
@anonym_autor veľmi dobre si to napísala. A to som jedna z tých čo titul majú ale je mi jedno kto ho má alebo nemá. Nikdy som nemala predsudky voči ľuďom čo titul nemajú. Kamoška inžinierka má manžela bez vysokej a pekne si žijú, majú pekný domček, rodinku. Ani by som nepovedala že nemá vysokú, šikovný je. Ale idem k pointe.. strašné ako sa tu ľudia vyvyšujú nás tými čo nemajú vysokú. Ja som len toľko chcela že odišla som na druhý deň po štátniciach do zahraničia a žila som tam takmer jednu dekádu. A vieš čo som si všimla? Že úplne bežné administratívne pozície,na ktoré sa na Slovensku už vyžaduje mať vysokú, tam robia ľudia bez vysokej .. kto vie či vôbec majú maturitu 🙂 dá sa krásne vypracovať aj na manažéra a netreba žiadnu vysokú školu manažmentu :D stačí ukázať že človek je šikovný a poprípade spraviť si kurz a to je všetko. Ak je zamestnávateľ spokojný proste ťa povýši a nezaujíma nikoho či nás nejaky titul..jednoducho v zahraničí ti vysokú treba len k povolaniam na ktoré ju naozaj treba. Tu na Slovensku už zachvilku bude aj fakulta smetiarska kvôli titulom. Nevšímaj si ľudí ktorí tak strašne dajú na titul. Pokiaľ si šikovná a spokojná tak ako si, tak je to v poriadku.
anonym_029ca4 Toto je uplna blbost v zahranici ti titul pomoze a otvori dvere kam sa cudzincec bez titulu nedostane. O platovej stranke ani nehovorim. Nezavadzaj prosim.
A titul pomoze aj na Slovensku. Mat titul ta nikdy nikde neznevyhodni.
Kto na to ma nech si titul (laaahuuunko, vsak?) urobi. Kto na to nema, nech titul nema pohoda, je to jeho vizitka.
A autorka. Kedze si taka uspesna, schopna spokojna bez titulu, preco si taka frustrovana v rodine, kde su vsetko VS vzdelani ludia. Okrem teba - akosi. Nechapem, ved im to vsetkym s titulmi nandaj s tou tvojou dosiahnutou maturitou (ak vobec). ;)
Co ta na tom vsetkom vlastne trapi?
Vidím tu na mnohých príspevkoch, že na každej vysokej škole nevyučujú nominatív plurálu...
😉
@anonym_autor je mi ťa ľúto, urob si výšku, budeš na tom psychicky lepšie. 🤦Už teraz ideš prasknúť od zlosti.
A autorka. Kedze si taka uspesna, schopna spokojna bez titulu, preco si taka frustrovana v rodine, kde su vsetko VS vzdelani ludia. Okrem teba - akosi. Nechapem, ved im to vsetkym s titulmi nandaj s tou tvojou dosiahnutou maturitou (ak vobec). ;)
@anonym_c636dd ja som NIKDY nenapísala, ze ma štve, ze namam vysoku. Keby ma to štvalo, asi si ju urobim :D ja som len napísala, ze vzdy som mala partnera s titulom a nikdy to jeho rodina neriesila. Az teraz pri tretom som pocítila, ze jeho rodina si ide tieto tituly, kto ma, kto nema a pritom nežijú absolútne lepsie, ako moja rodina. Žijú v meste, kde je chudoba, ale hlavne, ze titul musi byt. Nechápem, co ste take podráždene prepana, ze som vobec napísala svoju skúsenosť s titulom. Prepac, ze nie som žena, ktora ma tak nízky obraz o sebe, ze prve, coby spravila pri nejakej poznámke od inych, by to sla menit :D ja som napísala, ze ma to mrzi skrz partnera a nie, ze ja sa teraz rucam a pripadám si menejcenna :D to len vy dve carovne tu zo mna robíte obraz, ktory si same zrkadlite. Prajem vam vela lasky a aby ste neboli prijmane len skrz to, ze mate titul. Lebo v konečnom dôsledku moj zivot je ovela krajší, ako ten vas povrchný, založený len na tituloch a kratkozrakosti, ze titulom si automaticky získala patentovanost na vsetko a si nieco viac, ako niekto druhy. Ja pozná tiez take zenske, ktore pozerajú na druhých skrz ich titul a viesco? Vracajú sa do prázdneho bytu, pretoze su tak hnusne a zhnité zvnútra, ze s nimi nikto nevydrží
@anonym_autor je mi ťa ľúto, urob si výšku, budeš na tom psychicky lepšie. 🤦Už teraz ideš prasknúť od zlosti.
@anonym_a56d27 neopakuj a jedine prášky tu potrebuješ ty. Ktora z obyčajného prispevky nafukla kauzu a nadnasas sa tu, ako keby si bola nieco viac. Internet znesie vsetko, vsak?:D majsterka sveta :D a uz mi neodpisuj, dobre?
@anonym_c636dd autorku strašne trápi, že nema VŠ, nemá titul..preto presviedča seba a všetkých naokolo, že je dostatočne sebavedomá aj bez titulu a má právo na lásku aj od osoby s VŠ vzdelaním. Zároveň sa snaží seba a ľudí naokolo presvedčiť, že vysokoškolský titul je zdrap papiera. My pevne veríme, že túto krízu zvládne a bude naďalej úspešná aj bez VŠ titulu, alebo bude o tom aj naďalej presvedčená, pokiaľ ju ovšem z omylu nevyvedie jej potenciálna svokra a potencialna rodina. 🥴
anonym_029ca4 Toto je uplna blbost v zahranici ti titul pomoze a otvori dvere kam sa cudzincec bez titulu nedostane. O platovej stranke ani nehovorim. Nezavadzaj prosim.
A titul pomoze aj na Slovensku. Mat titul ta nikdy nikde neznevyhodni.
Kto na to ma nech si titul (laaahuuunko, vsak?) urobi. Kto na to nema, nech titul nema pohoda, je to jeho vizitka.
@anonym_c636dd no určite ti netreba titul v zahraničí napríklad na prácu logistického koordinátora kdežto tu na SK v každom jednom inzeráte bola požiadavka vzdelanie s nejakým titulom , prvý alebo druhý stupeň. Keď sa bavíme o lekároch tak hej .. pomôže aj slovenský titul . Poprípade iné povolania kde je titul dôležitý. Že si urobíš napríklad ekonomickú školu na Slovensku ti nepomôže. Musela by si si ešte dorobiť aspoň niečo zahraničné. Asi nikde v zahraničí ťa nebudú čakať s otvorenou náručou len preto že si sa naučila účtovať na Slovensku a máš titul ING
@anonym_c636dd autorku strašne trápi, že nema VŠ, nemá titul..preto presviedča seba a všetkých naokolo, že je dostatočne sebavedomá aj bez titulu a má právo na lásku aj od osoby s VŠ vzdelaním. Zároveň sa snaží seba a ľudí naokolo presvedčiť, že vysokoškolský titul je zdrap papiera. My pevne veríme, že túto krízu zvládne a bude naďalej úspešná aj bez VŠ titulu, alebo bude o tom aj naďalej presvedčená, pokiaľ ju ovšem z omylu nevyvedie jej potenciálna svokra a potencialna rodina. 🥴
@anonym_a56d27 😂😂😂 ano, mas pravdu uz teraz si posielam prihlášku, aby si bola spokojná :D ty si podla mna chorá a odporúčam to riesit na psychiatrii. Vymyslas si vlastne scenáre, len aby si sa mohla prist hádať na MK. Uľavilo sa ti? Je mi ta fakt ľúto, pretoze ak tvoja jediná útecha je prist sa ako anonym nadrapovat nad ostatnými a vsuvat im svoje vlastne presvedčenia, tak to uz v poriadku nie je a je to chore. Sa spamataj prosim ta. Ja tiez nechodím presviedčať cudzích ľudí, ktori su spokojni so svojim životom, aby ho menili, lebo podla mna, je to tak správne. To, ze si nestastny a frustrovany clovek, ktorého sa nesmierne dotyka tema titulov, je fakt, pretoze co ai tu predviedla ty a ta druha osoba, mozno ste len jedna, je fakt na lekara. Som pre teba cudzí clovek a ty si davas celodennu námahu prist pod tuto diskusiu rozosielat jed a robit tu zo mna nieco, co si si sama vymyslela v hlave. Tebe to nepríde choré? Lebo toto normálny clovek nerobi. Odporúčam ti zacat žiť zivot reálne a nedobijat si ego a sebavedomie na sociálnych sieťach, pretoze ri ro nepomôže. Mozno jeden večer sa tešíš z toho, ze tu niekoho odurazas, ale ráno opat vstanes do tej svojej trpkej reality. Nabudúce si vytvor svoju diskusiu o tom, ake su tituly dôležité a mozete si tam spolu tlapkat po pleci, ze ste tie najlepšie na svete.
Hmmm zvlastne. A nemyslim si ze stara skola. Lebo mam okolo seba aj ludi co by mohli soadat do tejto kategorie a nikdy sa nepoukazovalo na to ci ma niekto titul alebo nie. Je mnohooooooo ludi co aj titul maju ale.... iba tak na papieri.
Poznám taku rodinu. Všetci mali vš,úplne všetci,od starých rodičov az po terajšiu generáciu,sám právnik,lekár,Ing....... Len jedna žena nemala , po čase ju ,,donútili,,😆. Ale nakoniec je veľmi rada. No všetci ju podporovali,naozaj. Či už tým,že postrážili deti, atď. Robil a vš v 40-ke
@autorka Tak pre tu rodinu je VS titul dolezity, nemas ho tak nezapadas do rodiny. Nechapem co chces pocut.
Plus aj tvoje reakciu mi naznacuju, ze nebude problem len v titule.
Mas 3 moznosti:
- vymenit priatela a s nim rodinu (zameraj sa na rodinu bez titulov, aby si bola na rovnakej urovni),
- cely zivot akceptovat, ze budes pre nich menejcenna a neprijata,
- urobit si ten bezvyznamny (podla teba) titul (aj ked, ako som spominala vyssie, neviem ci ti to pomoze).
@anonym_autor nič ani nenarobis.Tu je príklad toho,že VS nie je záruka múdrosti🤷.Buď ich budeš "akceptovať",alebo sa budeš trápiť.

Svoje predosle prispevky mazem, lebo sa tu ozvali zeny s titulmi, ktore pohrdaju ludmi bez titulu.
@anonym_2b37b2 je to chrapunske vyvysovanie že majú tituly a zhadzovanie tých ktorí nemajú.
A že si ma urobiť vs aby mala titul ?! Prečo ? Pre svokru, svokra, pretože sú malomestiaci ? To ju šťastnou neurobí, a keď sú oni vymlete hlavy, aj tak si niečo nájdu, čo sa im na nej páčiť nebude a ten dešpekt tam bude stále, ešte aj k vnúčatám.