icon

Ako zvládnuť nezodpovednú sestru s vlečúcimi sa problémami?

25. jún 2026

Ahojte, píšem toto za mamku, keďže nemá účet.

Začnem tým, že ja mám už svoj vlastný život a s rodičmi ani so sestrou už cez 10 rokov nežijem. Mám snúbenca, žijem s ním.

Mám mladsiu, čerstvo 18 ročnú sestru. Tohto roku začala brigádovať, peniaze z výplaty hneď minie. Ja rozumiem, že sa chce páčiť, ale rodičia sú z nej na nervy. Nepije, nefajčí, ma frajera ale chodí domov nad ranom, či je víkend, alebo týždeň. Dovtedy nemala prísun peňazí, tak raz za cas išla na diskotéku, ale teraz je to stále. Kupuje si drahé šperky, topánky za 250€ a odmieta ich nosiť, “pretože sa zničia”. Dala si potetovat ruku, ma piercingy v tvári, samé nové oblečenie, drahšie, značkové. Stále ma nové nechty, mihalnice. Kupila si nový mobil, iPhone, hoc na Vianoce dostala taký, ktorý si sama vybrala, ale bol to Android. Teraz leží v sufliku. Rodičia sú z nej na nervy. Nevedia si rady. Ja sa im do výchovy motať nechcem, so sestrou nie je reč. Keď som u nich, väčšinou sa zavrie do izby a ťuká do mobilu. Rodičia sa aj sťažujú, že idú s ňou na nákup, stále ťuká do mobilu, počúva hlasové správy, nereaguje.

Teraz nastupuje do 3 ročníka na SŠ, na brigádu v lete odmieta chodiť. Rodičia jej zaplatili dovolenku pri mori, s tým, že im tie peniaze mala vrátiť (chce ísť s frajerom). Odchádzajú o 3 týždne a peniaze od nej nedostali (cca 1200€). Aj jej povedali, nech im vráti len polovicu, že jej prispejú, oháňa sa, že peniaze nemá, že je ich dcéru a majú ju živiť. Kontrolu nad jej účtom nemajú.

Už sú zúfalí.

Nejaké rady? Mali ste aj vy také deti, keď dostali prvé peniaze z brigady? Alebo je to len puberta?

Mamina si bude čítať Vaše rady. Ďakujeme

Strana
z3
anonym_9f1e69
25. jún 2026
@rozculena

@anonym_autor to je aká "brigáda",keď tak veľa zarobí? To ako stíha popri škole?

@rozculena Ja asi aj tuším, čo za "brigádu" má, keď toľko zarobí...

anonym_4c3b88
25. jún 2026
@anonym_9d546a

@anonym_793b4e prvá veta ma pobavila.
ono je to tak, ak aj vychovávaš prísne - je pravda že decko sa ťa bojí, ale príde istý vek a dieťa sa robí čo chce tak či tak.
ak to nie je v 20tke, tak určite to je v 25tke. Vyblázniť sa musí každý.

@anonym_9d546a co ja viem, mam 32 a zatial ma ziadne retardovane a scestne "vyblaznenie sa" nechytilo. A poznam mnohych takych. To mi pride len smiesna vyhovorka tych, ktorym v mladosti sibalo. Ze ved "kazdemu raz musi". No nemusi.

chocolatebox
Autor odpoveď zmazal
luizina
Včera o 07:51
@anonym_b0632d

@anonym_autor milá mamina, ak to budete čítať, tak skúste sa na situáciu pozrieť aj napríklad takto. Máte voči dcére vyživovaciu povinnosť, šatiť ju, živiť ju a poskytovať jej rovnakú životnú úroveň ako doprajete sebe. Teda, ak by pozeráte telku, môže ju pozerať aj dieťa,ak využívate internet, môže aj dieťa. Nie, nemusí za tieto služby a jedlo platiť, ani chodiť na brigády. Chodí do školy, takže sa o ňu staráte vy, lebo je vaša dcéra. To, že brigáduje, je jej vôľa a šikovnosť, sú to jej peniaze. Áno, mala by myslieť aj na Vás a podeliť sa s nimi, ako v dobrých rodinách. Ale. Ostatné deti v škole majú drahé tenisky od rodičov, zaplatia rodičia drahé kabelky, dajú deťom tak, ako by sebe dávali. Vaša dcéra možno tiež po tom túži a nemá to. Nie je to vaša vina, zrejme máte obmedzený limit,alebo si myslíte, že si to kúpi, keď bude veľká a bude zarábať. Ale možno ona brigáduje kvôli tomu, aby mala tak ako ostatné dievčatá, aby sa im vyrovnala. Už teraz je medzi vami nie dobrý vzťah. Predpokladám, že ak by Island VŠ, tak by si musela platiť skoro všetko, alebo prispievať. Ja som.počas VŠ nebrigádovala, typ mojej školy a jej náročnosť mi to nedovoľovali, rodičia ma živili a nikdy nepadlo slovo o brigáde. Teraz sú starí a ja im pomáham. Možno vaša dcéra ani na VŠ nepôjde, hneď ako bude môcť odíde z domu a vy je uvidíte tak v lepšom prípade 2x ročne, alebo aj raz za 2 roky.

@anonym_b0632d uplne suhlasim, este chodí do skoly a aby jej vypli internet, alebo podobne vyssie popisane veci, len preto, ze si minie svoje peniaze z brigady ako konecne sama chce.. troška pritiahnute za vlasy. Tiez si myslim, ze kočka proste využila to, ze si moze dopriat co chce. Dovolenka je zaplatena, s tym uz tiez vela neurobia, ale stale sa bavime o kočke, co chodi do skoly. Ked skonci skolu, nebude chciet pokracovat, normalne sa zamestna a ostane byvat doma, tak potom by som dohodla, ze bude davat naprv 200€ mesacne do domacnosti, inak by som zatial nič neriesila. Aj moja dcera tak bola, ked zacala pracovat, tak sama zacala hned daco prispievat, aj ked teda ja som to neziadala. Ziadne túr de nakupy sa nekonali, lebo inak mala odo mna vzdy vsetko co je tu popisane a aj navyse, tak ze ju to hned tak nepoblaznilo, ze aha prve peniaze, poďme rozflakat. No tak si dievca uzilo prve prasule, no a co. Mne to nepride az tak velka vec.

rozculena
Včera o 09:52
@komir63

@rozculena No normálne. Moje netere (33 a 35 rokov) už ako stredoškoláčky brigádovali v Mc Donalde, o vysokej škole ani nehovorím. Mali vždy vlastné peniaze, takže rodičia riešili len najnutnejšie veci čo sa financií týkalo.

@komir63 jasné,za brigádu v mekáči zarobili tolko,že si kupovali drahé šperky, topánky za 250€ ,samé nové oblečenie, drahšie, značkové. Stálenové nechty, mihalnice. iPhone,tak ako autorkina sestra

cacianka
Včera o 10:23
@anonym_autor

@patrike Vyskúšame. Ďakujeme. Mamina tam nikdy nechcela vojsť, pretože nie je cieľovka a keby tam vošla a nič nekúpila, cítila by sa zle. Preto ju nikdy nenapadlo tam ísť sestru pozrieť

@anonym_autor pozrieť môže aj niekto iný, ( pošleš mi fotku, adresu, názov - teda niekto zo žien by to pre teba urobil).

positivvibe
Včera o 10:42
@rozculena

@komir63 jasné,za brigádu v mekáči zarobili tolko,že si kupovali drahé šperky, topánky za 250€ ,samé nové oblečenie, drahšie, značkové. Stálenové nechty, mihalnice. iPhone,tak ako autorkina sestra

@rozculena dcéra brigadovala v MC Donald popri strednej škole neraz mala 900-1000€ no na ťahala tam kopu hodín zo školy rovno do prace víkendy takže dá sa to.. Mala 18 rokov keď tam začala pre študenta ktorý študuje ma všetko od bývania cez stravu pokryté je to nadštandardný príjem a keď vie s peniazmi narábať vie si aj dopriať

anonym_d04548
Včera o 13:00

Takze rodicia su z nej na nervy, vedia ako safari z peniazmi a oni jej na pekne slovo pozicaju na dovolenku? Prepac ale tvoji rodicia su sprosti. A mozu si pograrulovat ako ju vychovali - rozmaznali. Ty to nijako neries, to su ich sracky.

anonym_286c3c
Včera o 15:00

vy ste cela rodina nejaki cudni, ty sestra, nevies, kde pracuje, mama nevojde do toho udajneho butiku, kde pracuje, lebo sa hanbi, ze si tam nic nekupi
trapi vas to najmenej podstatne, ze mina svoje peniaze, kde a ako si ich zaraba vas nezaujima, ale to je jedine, co by vas zaujima malo, lebo z beznej brigady si nemoze dovolit kupovat tolko drahych veci

maminkadeticiek
Včera o 15:11

Nechat ju padnut na hubu.Taku ti dam radu.A neboj sa,ona sa vyhrabe.A ze boli rodicia hlupi a zaplatili jej to.No,poucili sa.

helenbozka
Včera o 16:26
@anonym_autor

Osobne si nemyslím, že by tie peniaze mala odniekal inam - robila by niečo. Skôr si myslím, že ak jej pípne možno 500€ na účet, tak proste tie peniaze utratí bez rozmýšľania.

Len proste rodičov nervuje, aká je. Stále si robila po svojom a mala vlastnú hlavu, ale bola iná, po 18ske ako keby úplná zmena v správaní. Voci rodičom hlavne, alebo starým rodičom. Chodila ku starým rodičom vždy rada, ale tých pár mesiacov odkedy ma 18, zdvihne telefón, vykričí na nich, vynadá a koniec. Kedysi sa aj sama zdvihla, že ide na vlak s kamarátkou a ide prespať ku starej mame, keďže mamka je s ňou v kontakte a stará mama používa sociálne siete, tak stále im posielala fotky (oberali čerešne, kúpali sa v bazéne…). Ako keby po 18 sa zmenila celá jej osobnosť

@anonym_autor takáto zmena správania nastane väčšinou vtedy, ak jej bolo do 18-ky niečo zakazované, upierané.

Ja som mala tiež také obdobie. Akonáhle som odmaturovala, chodila som na diskotéky každý týždeň, niekedy aj v piatok aj v sobotu.

Avšak, vždy som sa snažila zarobiť si sama a míňať len svoje peniaze (môj brat pýtal od rodičov za nás oboch 🤦🏼‍♀️😁).

Každopádne, pokiaľ napríklad počúvala často: až budeš dospelá... Až budeš mať 18... Až si začneš zarábať peniaze vlastné...
Niet sa čo diviť, že je teraz ako utrhnutá z reťaze.

Ale to prejde... Verím tomu. S frajerom sa rozíde, skončí SŠ, príde VŠ, iný okruh ľudí a noví priatelia, väčšia drezúra v škole... A uvedomí sa sama, snáď 🙏🏼.

Ja by som na mieste vašich rodičov ju nechala s pocitom, že ona je teraz šéfkou sama sebe, ale nenápadne ju kontrolovať a byť na blízku, keď sa jej niečo nezdarí, aby pochopila, že sa môže oprieť o rodičov a vybudovala si s nimi vzťah nanovo.

A tlačila na to, aby šla na VŠ a najlepšie na intrák... To ju naučí...

komir63
Včera o 18:13
@rozculena

@rozculena Či sa ti to zdá, alebo nie, to už je len tvoja vec, alebo tvoja skúsenosť. Svojho času sa môj brat vyjadril, že jeho dcéry (už bol rozvedený) majú viac peňazí ako on a že namiesto výživného by oni mali platiť jemu za nájom, keďže žili v jeho byte v BA, ktorý samozrejme platil, zatiaľ čo on žil v ZA, kvôli práci. Takže žiadne šperky, topánky...atď, čo si si práve vykonštruovala. Baby žili, študovali, pracovali a boli finančne veľmi zodpovedné. Jedna dnes žije v Prahe, druhá má rodinný bungalov pri Bratislave a svojho milovaného otca navštevujú so svojimi rodinami.

Strana
z3