Ako zvládnuť partnera, ktorý robí všetko "na polovicu"?
Chcela by som poznať váš názor. Mám priateľa, žijeme spolu asi trištvrte roka. Je to dobrý chlap, vidím, že sa snaží ale nemôžem si pomôcť, proste už mám úplné nervy, že všetko robí na polovicu a nič reálne nedokončí a občas len (asi v dobrej viere) vytvára len viac roboty. Rozprávali sme sa o tom, že mám pocit, že v domácnosti všetko robím ja. Varenie, pranie, všetko. Tak on iniciatívne, že dobre bude sa snažiť robiť viac vecí. V praxi to ale vyzerá tak, že on dá prať prádlo ale "zabudne" ho vyvesiť. Dve pračky mi totálne zasmradli, lebo ja som šla do práce a keď som sa vrátila bolo vnútri mokré prádlo z rána. Alebo on uvarí obed ale kuchyňa potom vyzerá ako po výbuchu. Keď mal riešiť nákupy, napísala som mu zoznam a aj tak polovičku vecí nedoniesol.
Snažila som sa mu citlivo vysvetliť, že si vážim, že sa chce zapájať ale takto to proste nejde. Pohádali sme sa, lebo on sa do mňa začal navážať, že mi "nič nie je dosť". Tak ja už fakt neviem.
Mozno, ze ked budete mat dieta, ho privezie s kocikom do parku a kocik necha tam. Polovica. Dieta vyvetra, ale uz nedonesie. Uroven 12 rocneho, ale intelektuálne slabsieho. Vo vsetkom , nie v 1, pracuje a vybaví ako retard. Mozno 92 rocny dedko si nepamata, ze pracka doprala a treba ju vyvesit. So svojou slabou pamatou, inteligenciou, intelektom, ti bude nicit zivot a to velmi. Ako si sa mohla prepracovat s ním uz na tristvrte roka bývania? Vyhovoval ti dovtedy v case spoznavania, balenia, dvorenia, randenia, potom nejakeho prebyvania , vybavovania bývania, stahovania....? Toto vsetko bol na 1 s hviezdickou alebo aj vtedy bol retard? To, co si o nom opísala, asi nesplnal podmienky na take dvorenie a spoznavanie, ze moze prerazit, ja osobne by som sa s nim ani na prve rande nedostala.
Som prekvapená z reakcii niektorých žien, nech si autorka zvykne atď.
Keď som začala žiť a mojím už manželom, jasne som mu povedala hneď na začiatku, že mi bude musieť v domácnosti pomáhať vzhľadom k časovej povahe mojej práce, a aj keď predtým doma "nič" nerobil, lebo ho obskakovala mama, pochopil že nemôže do mňa očakávať že prídem po 24 hodinovej šichte domov a budem hneď celé doobedie ešte riešiť obed, upratovanie atď.
Žiaľ všetko je o diskusii, môj manžel nemá problém upratať, umyť riad, nakúpiť či poskladať prádlo, činnosti v domácnosti si delíme tak aby sme obaja mali možnosť mať spoločný voľný čas.
Autorka, presne tak, zvykni si a suchaj nohami lebo si nájde inú a to by ešte bolo, keby si náhodou zostala bez chlapa o ktorého sa treba starať ako o malé dieťa! A láskavo si nedovoľuj niečo od neho chcieť a aby to urobil poriadne, treba ho chváliť aj za zle urobenú robotu, veď aj v hociktorom inom aspekte života to tak funguje (hlavne v práci) a uvedom si, že nikto nie je dokonalý a láskavo nebuď perfekcionistka, lebo domáce práce sú ako jadrová fyzika, to nezvládne len tak hocikto 🤦♀️ dojimaju ma tu niektoré odpovede naozaj …
Nauč ho používať odložený štart na práčke alebo mi to treba parkrat priomenut, ze pradlo si vyvesil? Inak mne keď prádlo ostane v noci v pracke rano nesmrdi, tak neviem co robim inak :D
s kuchyňou neporadím. Môj sa nenaučil ani umývačku používať ešte. A riad do dresu nedá z princípu, že sa tam púšťa voda. Alebo to treba potom vyberať atď. Popravde ak dobre navarí ja kuchyni upracem raz dva :D ale môj bez asistencie sam.od seba nenavari.
Daj mu jednorazove ulohy, dokoncitelne. Povysavat, smeti vyniesť, podlahu utrieť, umývačku naloz/vyložiť, uposlat, pripadne aj oprat a tak ale pripomenúť kým si zvykne ze to treba vyvesat... nevychvalovala by som ho ale také ze ahoj, volám ci si vyvesil prádlo... :D to by som robila. Pochválim ze super si navaril môj krásny ale trosku poupratovať okolo seba treba ... pripadne vart4 spolu a ukáž mu ze sa da upratať aj popri varení. Môj to ani netušil nikdy:D
takto.. chces dobry vztah mat, ci si ho budovat? ak chces dobry, funkcny a naplnujuci vztah mat, ber partnera, co je 'hotovy' a vyhovuje ti taky, aky je.. ak trvas na tom, ze vztah sa musi budovat, no tak buduj.. ktovie, kolko to bude trvat, kym to vybudujes do stavu, ze ti to bude vyhovovat a ci vobec.. skor by som tipla, ze vobec, ked uz teraz su reakcie protajsku na tvoje budovanie take, ze "nic ti nie je dost' .. toto nevidim ruzovo.. aby si s nim len nestratila kopu casu, energie a aj tak nic z toho, len unava a sklamanie a mozno este ostanes aj zatrpknuta pochybovat o sebe, ci nahodou teda nie je chyba v tebe a nie si prilis narocna 😝
tak ked on urobi jednu polovicu ty dorob tu druhu-ved ste par ... on navari ty upraces..on operie ty vyvesis .. druhy x sa vymenite
To by ma asi šľak trafil keby som niečo také mala doma. Doteraz za neho všetko robila mamička, či ako? Že niečo začne a nedokončí, prádlo nevyvešia a nezaujíma ho to že to v práčke hnije. To ako keby to robil naschvál aby ťa to prestalo baviť a robila si zasa všetko len ty.
To v práci tiež iba začne robotu a dokončí to niekto iný? Pretože mu všetko dopodrobna nepovedali?
@syslik81 ona navarí, on zje napríklad
Nerobí to schválne. Proste má myšlienky inde. Preto ho treba postupne do toho dostať a predovšetkým ho skontrolovať, či danú vec spravil a dokončil a pripomenúť mu to. Nedoniesť z obchodu nákup napriek tomu, že má zoznam napísaný mi príde troška cez čiaru. Nemá ADHD, alebo niečo? Inak takému chlapovi by som sa bála zveriť dieťa, aby zaniesol do jaslí... že ho nechá v aute pred robotou.
Autorka len davaj pozor, lebo ak budes harpia a buzerovat ho moze sa stat ze si najde inu, mozno on chce aby zena bola gazdinka a zienka domaca a nechce toto robit co od neho ty pozadujes.
Ale zase , ak tebe to nevadi ze si najde inu a nevadi ti rozchod tak je to o inom. Len v dnesnej dobe muzi vacsinou ocakavaju od zien ze vedia dorbe varit a postarat sa o domacnost, neviem ci najdes schopneho chlapa ktory dobre zarovi, aj vyzera dobre, ale zaroven ti este aj navari
@reddflowerlife Ja budem kľudne žena v domácnosti ak nebudem musieť mať full time job. Akonáhle pracujem aj ja aj on čakávam, že o domácnosť sa starám ako ja, tak on. To je podľa mňa fér.
Velmi sa cudujem komentarom, ze si ma zvyknut alebo ze vacsina muzov je taka a podobne blbosti. Autorka - urcite si na takuto polovicnu robotu nezvykaj. Treba to poriadne a systematicky odkomunikovat. Pripadne sa dohodnut ktore cinnosti budes robit len ty, ktore bude robit len on, a ktore budete robit spolu alebo sa v nich budete striedat. Tak, aby to bolo co sa tyka minutia času na tie cinnosti, vo finale priblizne rovnako pre jedneho aj druheho. Aj ja by som mala nervy, keby som mala po druhom stale "opravovat" ten vysledok alebo mu donekonecna (par krat - ok, ale nie neustale a zakazdym do haleluja) hovorit co a ako ma robit. To nie je o tom, ze muz to "nevie" urobit (poriadne), to je o tom, ze vyslovene "nechce", ze na to proste zvysoka kasle. Lebo naozaj nechapem ako sa da ist na nakup so zoznamom poloziek, a polovicu z nich nedoniest. To uz potom je mozgova kapacita na akej urovni...?
Autorka a teda navrhla si mu to? Ze teda nebudes chodit so prace a budes sa starat o domacnost a on nech chodi do prace a plati vsetky ucty ? Ako reagoval?
@reddflowerlife Nie, lebo z jedného platu by sme v Bratislave nevyžili.
Este mi napadlo k tym dvom konkretnym veciam, co si pisala - pranie pradla - u nas davam do pracky veci iba ja a aj ich potom vesiam. Co sa ale tyka zehlenia, tam sa muz spolupodiela dostatocne. -) Nakupy - nastastie vie ist podla zoznamu a donesie vsetko co treba (jedine ze by to v obchode naozaj nemali). Varenie a upratovanie po vareni - toto som si tiez kedysi myslela, ze jeden moze navarit a druhy upratat. Ale rychlo ma to preslo, ked som videla jeho styl varenia... kuchyna ako po vybuchu... sialene. Ja ked varim, tak priebezne si aj upratujem, cize ked dovarim, tak kuchyna vyzera hned normalne. Cize to uz robime tak, ze kto vari, ten aj uprace neporiadok po vareni.
Lebo aj ja pracujem, ale teda rozhodne platim menej za vsetko, menej za hypo nez on, naklady energie plati on, nakupije potraviny skoro vzdy on cize nakupy potravin idu z jeho penazi, ja nakupujem drogeriu cistiace prostriedky… Tankuje on vacsinou, ked ideme niekde von na veceru obed plati on…
Moja vyplata je skor pre mna, nakupujem si z toho svoje babkske veci…
Zariadenie domu plati vacsinou on, mozno take vyssie polozky ako satnik atd ideme na pol.. Kuchynu platil celu on…
Tym padom ked on plati viac nez ja, v domacnosti ja robim viac nez on. Zas ked tvoj je taky trajtrlik, ze vyzaduje aby si platila vsetko na polovicu, tak aj domace prace nech su na polovicu
A on si zvysit plat nechce ? Aby si nemusela muklovat tolko
Platíme 50/50 s tým, že ja mám vyšší plat, lebo mám vyššie kvalifikáciu.
Autorka robí to naschvál aby to zas bolo všetko na tebe 😂 Však per len svoje veci. Potrebujes mať vždy teplé jedlo? Nevar kôli nemu.
@reddflowerlife a on aj zarobi viac nez ty alebo mate uplne rovnake platy? Lebo je uplne logicke, ze ak on ma napriklad 2000€ a ty 1000€, tak samozrejme ze by mal platit viac. Pretoze aby to bolo akoze fér, tak by si sa mala pozerat nie na absolutnu hodnotu, ale na %-tualnu hodnotu, ze kolko % z jeho prijmu a kolko % z tvojho prijmu ide na domacnost, a praveze tie % by mali byt vyrovnane.
Plus, myslim, ze tu autorke vobec nejde o prijmy, ale jednoducho chce, aby sa partner podielal na praktickom chode domacnosti ako dospely partner, nie ako male dieta, co nevie zakladne ukony urobit poriadne.
Chce to rozhovor, v klude bez emócii si pohovoriť o tom, čo sa ti nepáči a že takto to fungovať nemôže. Par krát mu napíšeš zoznam a ono to pôjde. Niektorí chlapi su na domáce prace úplne tupí, hlavne keď pred tým žili s maminkou a nevedeli zapnúť ani práčku. Pre mňa by bolo dôležité, či ma snahu to zmeniť. Ak áno, tak to pôjde, ale ak sa bude urážať ako malé decko, neviem či je to vhodný adept na zakladanie rodiny. Ako ti tu niektoré píšu, že si nájde inu? Ty musíš vedieť, či ti stojí za to aby si mu chodila okolo zadku alebo nie a podľa toho sa zariaď. Môj je tiež v tomto dosť podobný, aj keď asi až taky extrém to nie je, môj skôr nevidí ten bordel, myslí si, že kúpeľňa ešte par dni počká, že úplne stačí keď bude vysávať a stierať roboticky vysávač a už to nie je treba robiť ručne, že pokrčené prádlo nevadí a stačí žehliť len košele. Ale po rokoch sa stačí škaredo pozrieť a už vie, že nepočká a nestačí. A to môj žil predtým sám, takže tie návyky tam už boli. Záleží aký je v ďalších aspektoch vzťahu a ci máš silu ho prevychovávať, lebo nie je to jednoduché a ani príjemne, keď musíš k svojmu milovanému pristupovať ako k malému decku tak aby si ako malé decko nepripadal.
No autorka tak uz tam je teda pes zakopany. Ty si frustrovana , lebo mas pri sebe trajtrlika ktory ma nizsi plat nez ty. Ty si proste viac nez on, mas vyssiu jvalifikaciu, tyn padom nemas ho za co obdivovat. A vies preco nedonesie veci zo zoznamu? Lebo on takto setri. Naschval tie veci akoze zabudne , aby nemusel za ne platit . to nie ze ups zabudol som jednu polozku. To je naschval robene aby nemusel platit za potraviyn, aby aj ty si to platila.
@zuzka102 No presne to som potrebovala vediet , lebo ak ma typka ktory zarobi viac nez ona a plati ovela viac nez ona nevidim problem aby ona robila veci v domacnosti. Ale zas , ked sa autorka vyhadrila ze dokonca ona zaraba viac nez on tak je to pruser
@zuzka102 ano zaraba viac ale za aku cenu - sluzi 24ky v nemocnici, cize cez vikend pride rano o 7mej, a konci na druhy den rano o 7mej. Sluzi sam bez ineho prisluzboveho lekara. Zatial co ja robim od 7mej do 15, a vikendy mam volne. Preto mi nerobi problem mu zabalit jedlo do sluzby varene na obed a veceru aj kolacik, vyprat mu uniformu. Lebo viem kolko obety dava on a ako rozbity pride na dalsi den domov. Cize mne nerobi problem predtym nez pride domov povysavat a navarit mu … Neviem si predstavit ze by som toto od neho ziadala ked pride domov nech mi este on uvari
Autorka, ako zena v dlhorocnom manzelstve ti naozaj vravim, ze takyto su chlapi. Aspon teda dost velka cast. Zo zaciatku som aj ja na to mala nervy, cepovala som ho, pocuvala ako mi nic neni dost dobre a hadali sme sa. Casom, skusenostami a pozorovanim okolia som zistila, ze oni su naozaj iny zivocisny druh. Mojho chlapa ked poslem na nakup, tak dojde s polovicou veci uplne inych. Preco to tak je, doteraz nechapem a on mi to nevie vysvetlit. Oni tam tie veci nejako nevidia. Moj muz mne zas musi chodit napriklad castokrat zaparkovat auto, lebo ja nech sa snazim ako chcem, tak to proste nevidim. On zas nechape, ako je to mozne. Jednoducho ja som ta, co musi mysliet na vsetko co treba spravit a chlap to rad spravi, ked ma jasne pokyny. Ide na nakup a potrebujem nieco konkretne, posielam mu fotku alebo link, nech to ukaze predavacke. Ked nieco chyba a ozaj to potrebujem, otocim ho a ide znova. Ked ti da oprat pracku, normalne mu cez den napis, aj si tu pracku vylozil? Urob to prosim ta lebo to zatuchne. Pre neho to proste nie je dolezita vec, vypusti to z hlavy a nepovazuje to za problem. On velkost problemu odstateho pradla nevnima v takom rozmere ako ty. Moj chlap pracuje na dost vysokej pozicii a niekedy sa ho sama pytam, ako dokaze riadit velky tim ludi, ked mu musim pripominat taketo zakladne veci jak malemu decku. Je schopny priniest zo skolky deti oblecene v cudzich satach napriklad. Ale miesto rozculovania som sa naucila akceptovat tuto jeho slabu stranku a v ramci zachovania mojho dusevneho zdravia myslim ja na to, co vsetko treba porobit a jemu davat strucne a jasne pokyny jak pocitacu 😀
Ked som napriklad povedala “poumyvaj kupelnu”, tak to bolo hotove za 15 minut a nechapala som ako to mohol vsetko tak rychlo spravit. Tak som povedala jasne, umy baterie, vylesti zrkadlo, vycisti odtoky, umy sanitu, vytri dlazbu..a uz to bolo ovela lepsie.
@reddflowerlife tak ked tolko robi, tak asi aj tolko (vysoko) zarobi, a to by som ja potom kludne poziadala, aby nam chodil niekto domov raz za tyzden upratat 😅

Môj manžel doma nerobí nič čo ho nebaví. A to mame celkom veľký dom plus záhradku. Mame psa. Chodí so psom, nakupuje, občas zmontuje privezený nábytok, občas naloží vyloží mycku, občas navarí. Na ostatne platí službu. Mame upratovaciu službu, mame majstra keď treba doma montovať, alebo niečo opraviť, vymaľovať, servis aút, Takze ja len bežná údržba- navarím, vyberiem, vyzehlim, deti vynášajú koše, upratovať nemusím. Zahradka ma baví. Ale záhada je, že keď nie som doma tak bez problémov všetko za mna zvládne. Keď som doma tak nehrozí. Vyplýva mi z toho že najväčším problémom jeho upratovania a prác v domácnosti je moja Častá prítomnosť doma 😂😂😂