icon

Ako zvládnuť partnera, ktorý robí všetko "na polovicu"?

30. máj 2024

Chcela by som poznať váš názor. Mám priateľa, žijeme spolu asi trištvrte roka. Je to dobrý chlap, vidím, že sa snaží ale nemôžem si pomôcť, proste už mám úplné nervy, že všetko robí na polovicu a nič reálne nedokončí a občas len (asi v dobrej viere) vytvára len viac roboty. Rozprávali sme sa o tom, že mám pocit, že v domácnosti všetko robím ja. Varenie, pranie, všetko. Tak on iniciatívne, že dobre bude sa snažiť robiť viac vecí. V praxi to ale vyzerá tak, že on dá prať prádlo ale "zabudne" ho vyvesiť. Dve pračky mi totálne zasmradli, lebo ja som šla do práce a keď som sa vrátila bolo vnútri mokré prádlo z rána. Alebo on uvarí obed ale kuchyňa potom vyzerá ako po výbuchu. Keď mal riešiť nákupy, napísala som mu zoznam a aj tak polovičku vecí nedoniesol.
Snažila som sa mu citlivo vysvetliť, že si vážim, že sa chce zapájať ale takto to proste nejde. Pohádali sme sa, lebo on sa do mňa začal navážať, že mi "nič nie je dosť". Tak ja už fakt neviem.

maris5
30. máj 2024

Ja by som mu to pradlo z pracky vyvesila, mozno potom by pochopil, ze v smradlavom asi nechce chodit a pracku treba vylozit.
Ako zil predtym, nez ste zacali spolu byvat?
Ja nezabudnem na jeden clanok kde typek sa chvalil kamosom ako to super vymyslel, ze vsetko co mu da zena urobit urobi zle, aby to druhy krat od neho nechcela. No, nejaku dobu sa mu darilo a potom sa s nim zena rozviedla.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
trema
30. máj 2024

@wolf_ toto! Vela muzov sa len tvari, ze to nevie, aby to nemuseli robit.. ved zena to urobi lepsie

veronicka88
30. máj 2024

Vitaj vo svete 80% z nás💪💪💪💪💪

bora0123
30. máj 2024

@unicornlady ufffff to je uz iny odvar, ale aspon ta autorka vyzera ze si uvedomila ze to takto nejde

betulinka1
30. máj 2024

Podľa mna to nezmenis. Moja mama s nim roky bojovala. Teraz s ním bojuje jeho priateľka. Má 66 rokov ale to je povaha a to podľa mna nezmenis. Ale zase ma milion iných dobrých vlasnosti, čo si aj moja neboha mama na nom vázila a teraz jeho priatelka. Skus sa zamerať na to dobré s zmieriť sa s tým, že je takýto. Nikto nie je dokonalý a vzťah je o tom prijať aj tie zlé vlastnosti partnera.

beky223
30. máj 2024

Ja som bola takáto ako pubertiačka a neznášala som, keď mi mama ešte následne vynadala, že to nie je dobre urobené 😄 lebo ja som mala pocit, že veď ja som sa snažila 😅 moja rada je, nestavať sa do úlohy mamy, ale rovnocenného partnera, t.j. zabudne vyvesiť a prádlo stuchlo = nech to vyrieši on, dá prať znova, neriešiť to zaňho. Zabudne kúpiť, nech teda on navarí z toho, čo kúpil alebo nech ide kúpiť znova. Ved predsa aj tebe sa môže stať, že zabudneš a čo vtedy urobíš? No predsa riešiš dôsledky. Tak to nechaj aj jeho.

viestta
30. máj 2024

@barka1 okolo domacnosti a deti nie je ziadna robota, s vynimkou dojcenia, ktoru by chlap nemohol zvladnut. Nebudeme si klamat do vlastnych radov, vieme, ze v dnesnej dobe tych "muskych" prac je v porovnani s tymi "zenskymi" nepomerne menej. V mnohych rodinach uz netreba rubat drevo, maluje sa raz za cas a odviezt auto do pneuservisu na vymenu gum nie je nic, k comu treba muzske fiziognomicke a hormonalne nastavenie. Takze partner, manzel, otec kludne moze vziat celkom velku cast povinnosti okolo domacnosti a deti na svoje plecia a nenechavot to na zene. Obzvlast na zamestnanej zene.

reanda
30. máj 2024

@syslik81 no to ma prve napadlo pri tvojom navrhu spoluprace tymto stylom 😀 .. fakt sa ti to zda ako dobry napad? este, ak by to obom vyhovovalo, ze si podelia prace podla toho, co koho viac bavi a co komu viac ide, ale fungovat sposobom, ze jeden urobi polovicu prace, lebo viac sa mu nechce, nevie, alebo zabudne a druhy ma dobiehat a dorabat veci za neho (bez ohladu na to ci on vie, ma cas, alebo sa mu chce) pride trapny zas mne

viestta
30. máj 2024

@reddflowerlife vies co je spravodlive delenie nakladov na domacnost? Nie pol na pol bez ohladu na to kto kolko zarobi a uz vobec nie tak, ze ten co viac zarobi vyplati chod domacnosti a ten druhy ma svoj plat za "vreckove". Bud spolocne peniaze a kazdy tam prispeje najviac ako moze a potom sa spolocne rozhoduje o tom ako sa minu. Alebo na spolocnu kopku penazi prispeje kazdy 80% svojho zarobku, o tom ako sa tie peniaze minu sa rozhoduje spolocne a z tym zvyskom si kazdy naklada ako sam uzna za vhodne.

carolynka
30. máj 2024

@zuzanapjat aj moj muz je taky , vacsinu domacich prac robi on, ja dokazem okolo vyveseneho pradla chodit aj tri dni, aj riad z umyvacky vytahujem Len preto, ze mi je luto ze to stale robi on lol. Ale ja zas robim tyzdenne nakupy, skoro kazdy den varim a vzdy upracem kuchynu po vareni. On ked ma ist na nakup tak polku veci nevie v obchode najst a skoro nikdy nevari.
Autorka, a nema nejake cinnosti ktore sa mu robia lahsie a ma k nim vztah? Ze by ste si to podelili ako to my mame.

reddflowerlife
30. máj 2024

@viestta Ja si zas myslim ze je to ferove aby ten co robi viac doma , prispieval menej.

sonia_
Autor odpoveď zmazal
majlo1234
30. máj 2024

@reddflowerlife ak beries svoje vykonanie domacich prac ako kvazi plateny job, tak ano, je ferove, aby za to muz platil, ak nic nerobi. Aspon nejak sa revansuje, oproti milionom co robia doma hovno a hovno aj zene daju😒

Autorka, ja sa tiez hlasim do klubu frustrovanych😂 akurat ja som uz vydata, s dvoma detmi a vyberam si po rokoch svoje boje. Niektore kamosky mi vravia, ze je chyba na zaciatku, ked zena lubi “az za hrob” a casto ma potrebu v klasickom vzore obskakovat celu domacnost doma. Ze si chlapi na to zvyknu a potom sa tazko odvyka. Plus teda si tiez mSlim, ze im casto vyhovuje nespravit veci dobre, aby ai ich spravila nakoniec ty.
No a moj je sikovny, ked je doma sam, ale ked sme doma dvaja, to je casto tazko. On vravi, ze ja potrebujem mat vsetko hned. To je len ciastocna pravda, staci mi mat to hotove v ten den a nie o dva mesiace😒
Takze poradit neviem, ale vraj existuju aj sikovni chlapi, mozno je na case ho vymenit

eliska13
30. máj 2024

Niekedy je aj to úspech spraviť aspoň na polovicu🙂
Ja som pár krát dala mužovi vyvesat prádlo v poduske som našla ponožky, žiadnu vec nevyplieskal a koliky dal tak, že to zgrcil a dal kolík, alebo tričká nevesal za spodok, ale prevesil cez tyčku a každé tričko bolo pod prsiami vidieť ako bolo zavesené.Ja nezehlim, takže si dám záležať, že ho vyplieskam a pekne závesim nech nie je vidieť odtlačky od kolikov.Ked nechceš všetko robiť sama musíš niekedy prižmúriť oči a prerobiť po ňom.Poslala som ho kúpiť fetu priniesol tofu, že kto videl také sprosté a skoro rovnaké názvy syrov

reddflowerlife
30. máj 2024

@majlo1234 Tak ano, ked kazdy den varim, vyjde ho to lacnejsie ze to urobim ja, ako keby si mal objednavat z restiky alebo platit nejakeho sukromneho kuchara co mu bude varit. Nam ani z restiky jedlo nechuti, ja robim domace jedla cize aj lokse domace, parene knedliky, polievky masa privarky, upeciem rozky hocico. Jemu to tak viac chuti a aj mne. Takisto uroatovanie, firma alebo pani na uoratovanie to tak dobre neurobi, mam rada urcite konrketne cistoace pripravky + aj na pradlo konkretne veci, vsetko zehlim, skladam urcitym sposobom… Takze ta pani na upratovanie ktoru by zaplatil by to tiez nebolo nic moc…
Preto ja to beriem tak, ze svoje peniaze mi ostanu viacmenej pre seba , aj ked nieco prispejem do hypo. stale si mozem kupit dobry parfem aj kabelku aj topanky aj 3 paperove vetrovky v jednej sezone. Mam rada kvalitne veci , na ktore by som nemala ak by som sa mala podielat na vydavkoch vyssou sumou. Preto to radsej oplatim navarenim (kedy varim aj sebe) a upratanim (kedy upracem aj kvoli sebe )

viestta
30. máj 2024

@reddflowerlife takze si v podstate platena pracovna sila v domacnosti. Aj tak sa da

reddflowerlife
30. máj 2024

@viestta Ja chodim normalne do roboty. Ale nebudem prispeivat vysokou sumou na vydavky, pre mna he vyhodnejsie navarit a popratat. A z mojich penazi si radsej kupim kvalitnu kozenu kabelku. Oplati sa mi to viac ako platit vysoku sumu na vydavky a natahovat sa a muzom kto ma vybrat riad z umyvacky. Ked to zeny bavi muklovat v robote platit na polku vsetko ako kamosi z intraku alebo spolubyvajuci, a potom este aj robit vsetko v domacnosti lebo on sa vyhovori ze “nevie” tak aj tak sa da .

viestta
30. máj 2024

@reddflowerlife vsak v pohode, kazdy ako komu vyhovuje. Ja som za ine nastavenie.

oskvarka
30. máj 2024

Ja by som to prave ze nedelila na cele procesy ak das pracku tak aj vyves a potom zves a poskladaj ozehli... to je moc dlhe.. prave naopak ja by som z toho spravila casti a sla na to po castia 🙂 o je podla mna lahsie... hlavne ak si robis nejake nove navyky.. moze to mat ako cele na starosti ale aby bolo jasne co vsetko to obnasa.. vytriedit pradlo dat do pracky zapnut pracku vylozit z pracky vyvesit ... potom zlozit pripadne ozehlit roztriedit do skrin.. mi to mame napriklad tak ze ja davam do praacky a zapinam ju muz vyvesy a zvesi a ja zase riesim zvysok a niektore s tych casti vedia aj moje deti robit a teda ako ked boviem synovi naloz pracku a yapni vie ako na to ale urcite by ju nevyvesil to by ho nenapadlo :D

veronicka88
30. máj 2024

Inak až tu prichádzam na to,ale je to komplikované robiť domáce práce ,🙈nikdy sme si noc nedelili,proste ak ostane prádlo dve hodiny v práčke nezabiješ seba ani muža. Dám preplokat a ideme ďalej
Takisto umývačka riadu,alebo neposlladane prádlo. Proste nežijeme len tými to povinnosťami. Tieto povinnosti idú popri mäsom normálnom fungovaní. A áno vlpodla mňa veľa mužov to robí takto "polovica to"niektorý menej niektorý viac. Ale sú to LEN domáce práce....ak by som si všimla že nedokončil poviem:prosím daj preplokat navyše prádlo a potom to treba hneď vyvesiť. Prípadne poviem: mojko,prosím poupratuk kuchynu. Ako že by som sa zbláznila z toho čo sa má doma robiť🙈

eliska13
30. máj 2024

@oskvarka takáto manufaktura sa mi nepáči.Ale vám to vyhovuje rešpektujem.Ja si myslím, že v 21 st je chlap natoľko uvedomelý, že hodiť prádlo do práčky zapnut a, keď pipne vybrat by mohol zvládnuť.Mne to robili decká v 6 r vesala som ja.
Obranovat chlapov, že fuuha to už celý proces len na ňom a to už asi nezvládne je cez čiaru.u nás kto čo začne to aj dokončí a ide na ďalšie.Nemusim myslieť pri varení, že muzovs úloha naložiť práčku skončila a ja idem vyvesat.Nove návyky🙂to ako psa učit nový povel.Moj muž, keď žil sám tak si aj šuflík na práčku po každom praní vyčistil všade mal luxusný poriadok, keď sme začali spolu žiť zrazu zabudol, nechcelo sa mu, ešte netreba.
Oni nie sú sprostí, ale 90% z nich vyuzije, že žena je doma s deťmi spraví sa atd ..pomaly vypúšťajú, až sa z nich stanú neschopní nepouziteľní.

eliska13
30. máj 2024

@veronicka88 môj muž zásadne vyberá umývačku ráno, keď potrebujem robiť raňajky, desiatu niekedy si myslím, že to robí naschvál🙂ja idem neskôr do práce a už viac krát som povedala nechaj tak ja to vyberiem.Uz minule to otvoril, že jaj robís desiatu nebudem sa tu motať vyložis to?to sú take finty

veronika2021
30. máj 2024

Ja by som nechcela aby sa mi chlap papral do domacich zalezitosti,a aj ked ide nieco ukuchtit,stoja mi vlasy dupkom ked vidim ten bordel okolo😁Staci,ak vie,kde je kos na pradlo a vyuzije tuto informaciu,poutiera ked nieco rozleje a pozmeta ked nieco rosype.On sa ma starat o ine veci ako interny chod domacnosti-si myslim ja.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
krasolienka1
30. máj 2024

Asi doma nemusel máme pomáhať
Tak si presne zadefinujtr čo bude robit napríklad nákupy povysava
Ja píšem mužovi zoznam napisem si ho v poznámkach a prezliekať mu to do spravy aj jemu sa stane že keď ma kúpiť dve veci nakúpi všetko možné len tie dve veci nie
Ešte povie že to tam nebolo napísané 😂😂😂ale už sa to tal často nestava

zuzka102
30. máj 2024

Ja by som strasne rada vedela co by akoze tí chudaci chlapi robili, keby ste sa dostali povedzme na 2 mesiace do nemocnice, alebo boli z akehokolvek dovodu fyzicky neschopne riesit domacnost, a aj na dlhsie obdobie. To z niektorych prispevkov mi vychadza, ze by potom chudak chlap fakt umrel v spine a o hlade. 🤣 A ak tam su deti, tak zrejme chudata aj tie s nim. 🤦‍♀️

anketkarka
30. máj 2024

Ja som prekvapená, že objavujete keď chlap je trdlo. To takto vychovávate aj svojich synov, že nie sú schopní urobiť bežnú vec v domácnosti? To im budete robiť mamahotel celý život, ak si náhodou nenájdu ,,mamičku", ktorá sa o neho postará? Potom sa nečudujme, že dospelý chlap nie je schopný zodpovedne dokončiť normálne jednu vec, keď vy ženy-matky to považujete za normálne. Spoliehať sa, že stále tu bude niekto, kto sa o moje dieťa postará je cesta ako vychovať neschopných nezodpovedných ľudí, čo budú čakať, že za nich niekto to prádlo operie, nakúpi a poprace. Vychovávate trdlá dobrovoľne, lebo také trdlá máte doma???? Ale čo ak už nenájdu takú Matku Terézia akou ste vy? To Vám ich nie je ľúto, že z nich robíte neschopákov? A na vety, že si ich má vychovať žena, to už nemám slov. Oni sú nejaké domáce zvieratká, ktoré treba vychovávať? Už majú občiansky a sú svojprávni.

wolf_
Autor odpoveď zmazal