Ako zvládnuť partnera, ktorý robí všetko "na polovicu"?
Chcela by som poznať váš názor. Mám priateľa, žijeme spolu asi trištvrte roka. Je to dobrý chlap, vidím, že sa snaží ale nemôžem si pomôcť, proste už mám úplné nervy, že všetko robí na polovicu a nič reálne nedokončí a občas len (asi v dobrej viere) vytvára len viac roboty. Rozprávali sme sa o tom, že mám pocit, že v domácnosti všetko robím ja. Varenie, pranie, všetko. Tak on iniciatívne, že dobre bude sa snažiť robiť viac vecí. V praxi to ale vyzerá tak, že on dá prať prádlo ale "zabudne" ho vyvesiť. Dve pračky mi totálne zasmradli, lebo ja som šla do práce a keď som sa vrátila bolo vnútri mokré prádlo z rána. Alebo on uvarí obed ale kuchyňa potom vyzerá ako po výbuchu. Keď mal riešiť nákupy, napísala som mu zoznam a aj tak polovičku vecí nedoniesol.
Snažila som sa mu citlivo vysvetliť, že si vážim, že sa chce zapájať ale takto to proste nejde. Pohádali sme sa, lebo on sa do mňa začal navážať, že mi "nič nie je dosť". Tak ja už fakt neviem.
@1ryba a naco by ti bolo dobre vediet, ze ona nasla chlapa, ktory urobi vsetko podla nej na sto percent, ked pre teba je tych sto percent niekde inde a v niecom inom 🙂 .. v tom je ten vtip.. nikto nie je dokonaly pre kazdeho, ale ano EXISTUJE clovek, ktory moze byt dokonaly pre teba.. a takeho si mas najst za partnera.. ak sa ty uspokojis s tym, ze taky neexistuje a musis sa zmierovat s niecim pre teba nedokonalym, je to tvoja volba... ale nie je nutne presviedcat ostatnych, ze to tak je a ked cakaju, ze najdu niekoho, kto im bude na sto percent vyhovovat, tak su naivni.. alebo dokonca sebecki .. nie, nie su
@oskvarka a tebe niekto pripomina, ze ked das oprat, tak mas aj vyvesat? ci tebe netreba, len vsetkym ostatnym ano? 🙂 ..a porovnavat, co povies synovi, s tym, co ma niekto povedat muzovi - syn a partner je dost podstatny rozdiel.. syn je vo vyvoji a veci sa uci.. partner je dospely a uz by mal byt zakladne veci nauceny.. nebudem snad k muzovi pristupovat rovnako, ako k synovi
@reanda nie neprestupujeme k mužovi rovnako ako k synovi ale áno mohlo by sa mi stať že by som zabudla na prádlo v práčke ktoré som dala prať pred troma hodinami...nie som robot a samozrejme že narozdiel od syna ktorého zvyknem popýtať nech zapne práčku a teda vôbec už nerieši čo z prackou bude potom a manžel ktorému sa len proste môže stať že zabudne tak ako ja lebo pri malých deťoch ktoré ti prerušía činnosť aj 5 krát v priebehu 10 minút často zabudnem aj po čo som si išla do chladničky...všetko je to o očakávaniach...osobne mi je jasné že každý má nejaké očakávania ale brat ich ako samozrejmosť a osobne právo je podľa mňa dosť nesprávna predstava akéhokoľvek vzťahu...
My si doma dávame právo rešpektovať že druhý robia chyby...
@oskvarka trosku by to chcelo sa viac sustredit na to, co pise autorka a nie na to, co mas doma ty.. ona pise, ze partner robi vsetko a stale 'na polovicu', nie ze sa mu raz za cas stane, ze zabudne pradlo v pracke.. takze vlastne reagujes na uplne iny problem, nez coho sa tyka tato tema..
a co sa tyka ocakavani vo vztahu, tak su podla uplne normalne.. keby sme nemali od vztahu nejake ocakavania, tak by nebolo treba partnera vobec vyberat, vsak je uplne jedno, s kym som, ocakavat nemam nic a mam vsetko tolerovat, to je potom fuk, kto je vedla mna a od koho nic nechcem 😝 .. jasne, ze nutit niekoho, aby sa choval, ako ja chcem, nie je v poriadku, ale tam treba uz na zaciatku zohladnovat to, ci niekto moje ocakavania splna a ked nie, tak s nim do toho vztahu vobec nejst.. a nie ist s tym, ze vsak partnerstvo je o tolerancii a kompromisoch
@reanda tak ja som sa na to chcela pozrieť z viacerých pohľadov lebo čo je pre niekoho na polovicu pre niekoho byť ani nemusí... Hlavne tie príklady ktoré autorka spomína mi prídu ako frustrácia z nejakého aktuálneho zážitku alebo pár viacerých ktorá vypeni a potom zase prejde zároveň sama to mám iná s tými polovičkami napríklad aj s tým že čo je celé naozaj naložil celú práčku a zapol ju a uvaril celú večeru... Veď manželia sa často dopĺňajú ja to tiež mám doma tak že rada varím. Viem to ale kuchyňu mi potom v pohode uprace manžel... A naozaj je jasné že ak vznikne neporiadok v luchttreba ho upratať...
@oskvarka ved to, ze co je pre niekoho ok, to pre druheho nie je, ale to je v poriadku, netreba nikoho presviedcat, ze to ma byt ok aj pre neho, lebo pre mna je.. a jasne, ze vo vacsine pripadov, ked sa niekto vo vztahu rozculuje nad 'blbostami', tak je za tym nieco ine, vacsie, co mu vadi, ci nestaci a na tych blbostiach sa to potom uz len prejavi.. ak zena muza fakt miluje, vazi si ho, obdivuje a je pre nu top, tak ju nerozhodi nejake pradlo v pracke.. ale ked je to len 'dobry chlap, co sa snazi', no, tak to je malo proste 😝

@eliska13 ale napriklad aj moj nechaval v pracke pradlo dlho niekdy alebo vo vedre pripravene na vesanie ze ved to pocka .. tak ked vyschlo mne to samozrejme sprdelo dala som to znovu prat :D.. tak uz dava pozor ...;)