icon

Ako zvládnuť partnera, ktorý robí všetko "na polovicu"?

30. máj 2024

Chcela by som poznať váš názor. Mám priateľa, žijeme spolu asi trištvrte roka. Je to dobrý chlap, vidím, že sa snaží ale nemôžem si pomôcť, proste už mám úplné nervy, že všetko robí na polovicu a nič reálne nedokončí a občas len (asi v dobrej viere) vytvára len viac roboty. Rozprávali sme sa o tom, že mám pocit, že v domácnosti všetko robím ja. Varenie, pranie, všetko. Tak on iniciatívne, že dobre bude sa snažiť robiť viac vecí. V praxi to ale vyzerá tak, že on dá prať prádlo ale "zabudne" ho vyvesiť. Dve pračky mi totálne zasmradli, lebo ja som šla do práce a keď som sa vrátila bolo vnútri mokré prádlo z rána. Alebo on uvarí obed ale kuchyňa potom vyzerá ako po výbuchu. Keď mal riešiť nákupy, napísala som mu zoznam a aj tak polovičku vecí nedoniesol.
Snažila som sa mu citlivo vysvetliť, že si vážim, že sa chce zapájať ale takto to proste nejde. Pohádali sme sa, lebo on sa do mňa začal navážať, že mi "nič nie je dosť". Tak ja už fakt neviem.

viestta
30. máj 2024

@anketkarka ten poznas?
Stretla sa Mara s Hanou a Hana sa pyta Mary ako sa maju deti. A Mara zacne: Joj Marka sa dobre vydala, tej jej navari, uprace, operie, ozehli. Ona moze chodit na kavicku, kozmetiku, nechtiky... Velmi dobre sa vydala.
A Janicko ako?
Joj, ten si chudacik taku mrchu nasiel. Ona len na nechtiky, kavicka s kamostami a chudacik Janicko perie, vari, nakupuje o deti sa stara. Joj, mrcha je ta moja nevesta, mrcha mrchava...

rozculena
30. máj 2024

nečítam všetky komentáre...ale...on to robí preto,aby ti dokázal,že je na to ľavý,aby si si to urobila sama a jemu dala pokoj.

zuzanapjat
30. máj 2024

@anketkarka napr. najstaršiemu synovi od jeho 14tich absolútne nechodím do izby. Čiže si musí pratať sám. Ja mu len vyperiem veci, ktoré donesie do práčky a požehlím ich. A samozrejme varím mu. Keď je sám doma robí automaticky všetko... vrátane toho, že si navarí. Mladšie deti si každú sobotu utierajú prach a vysávajú. Špinavé prádlo nosia do práčky. Majú 5 a 9. By ma zaujímalo, čo robil celé detstvo a pubertu priateľ autorky doma, keď prakticky nič nevie spraviť poriadne.

stephania0987
30. máj 2024

Ženy, neobahujte prosím neschopnosť mužov robiť domáce práce 🤦, ak obaja chodíte do práce, je normálne si rozdeliť domáce práce.
A tváriť sa že xy% mužov je takých ako popisuje autorka a že je to tak vo väčšine domácností normálne nieje.
@autorka chcela si názor, porozprávaj sa s partnerom a na rovinu mu povedz ako si to predstavuješ, ako by sa práce mohli prideliť, atď, ak sa urazí ako malé dieťa, zvys svoje nároky na partnera, ak teraz žiješ s niekým kto má problém nakúpiť podľa zoznamu a nebude mať chuť sa zmeniť, zlepšiť, k čomu to pôjde? Stále bude všetko na tvojej hlave

paulina291
30. máj 2024

Autorka ja som na tvojej strane. Je to častý jav u chlapov. Osobne si myslím, že je to preto, lebo o domácnosť sa skôr starajú ženy. I keď sa to lepší. Ak je žena na materskej je pochopitelné, že ona sa bude viac starať o domácnosť no a chlap si zvykne a potom jej to prischne. Ešte síce deti nemáte, ja len všeobecne hovorím, prečo toto chlapi robia. U nás je to tiež tak. Skoro všetko robím ja lebo som na materskej, nemám s tým problém, manžel zarába, narobí sa a dobre zarobí tak ja riešim domácnosť. Vie všetko v domácnosti urobiť. Stále ale keď po ňom niečo chcem urobí to na štvrtý krát čo mu to poviem, lebo 2x ma nepočúva, tretí zabudne. Alebo tiež veci neuprace ako si predstavujem. Riady v kuchyni na inom mieste, oblečenie na inom mieste. Tzn podobne ako u vás. Čo sa potom stane? Žena si radšej veci urobí sama a chlap sa nikdy nenaučí vec urobiť na 100%. Čo ti radím? Vždy som zástanca teórie že treba na chlapa v dobrom. Úprimný rozhovor, prosba nech niečo urobí, byť na neho milá. Ak to nezaberie, pritvrdiť. Jednoducho ho nechaj nech si svoje oblečenie operie sám. On zistí že ak si nemá čo obliecť tak si musí oprať alebo to zatuchnuté oblečenie z práčky čím skôr vyvesiť/dať do sušičky. Ja tiež robím túto “chybu” že to proste urobím za neho. Len u nás pracuje iba on, ja sa mám dobre vďaka tomu ako zarába, tak nad tým mávnem rukou, som doma, mám čas, urobím to za neho. Keby obaja robíme tak by to bolo inak. A inak ako to, že chlapa necháš aby to urobil sám, inak nebudeš mať to nedocieliš. To urobila moja svokra synovi. Chceš jesť? Navar si. Chceš mať čisté? Oper si. Vďaka tomu mám chlapa čo vie všetko spraviť. Len teraz je obdobie kedy to robím za neho ja a nevadí mi to. Skús takto, nič iné mi nenapadá ak úprimný rozhovor nezaberie. Ak nebude mať čisté trenky do práce tak si myslím že nezabudne. Nečítala som všetky komenty, tak sa ospravedlňujem ak sa opakujem.

karolinakr
30. máj 2024

Ja zas stretavam mužov v obchode, ktory nakupuju s uchom na telefone a pytaju sa, čo kde ako? Možno toto pomôže

janickacrazy
30. máj 2024

Tak pokiaľ nebol doma zvyknutý robiť domáce práce, tak musíš byť trochu trpezlivá, kým si zvykne. Skús mu prideliť nejakú pravidelnú prácu, napríklad každý deň vynesie smetí , raz za týždeň povysava a vydrhne kúpeľňu. To by mohol zvládnuť. Ja napríklad neznášam, keď niekto iný vešia prádlo, lebo potom je to kadejako ukrcene, spodné prádlo uschne v divnom tvare a suši sa oveľa dlhšie. Proste treba nájsť nejaký kompromis, aby ste boli obaja ok.

deedol
30. máj 2024

necitam celu debatu, este sa k nej vratim. len mi napadlo, ze som minule niekde citala clanok o tom, ze vlastne aj toto planovanie, pisanie zoznamov a pod., cela ta organizacia, je vlastne dalsia zataz kladena na zeny, dalsia neviditelna praca. bol to nejaky zahranicny clanok tusim. cize vlastne my sa tu bavime o nejakom minime, ze poviem mu a on to spravi, ale idealne by bolo, keby si to skratka vsimol a spravil. len este potrva, kym sa tam dopracujeme. a klucova je zrejme vychova chlapcov aj dievcat, aby to bolo vnimane ako nieco normalne. sama mam syna (este relativne maleho) a tiez celkom neviem, ako to uchopit do buducna.

autor
30. máj 2024

@deedol Áno volá sa to mental load a presne o to mi ide. Že pokiaľ ja som tsn človek, ktorý má písať krokový manuál a pripomínať 7x že niečo treba spraviť tak ma to vo finále stojí viac energie ako to reálne urobiť.

bluka2
30. máj 2024

Ja ti poviem rovno, že by som na toto nemala nervy. Ale tak good luck, môžeš ho to naučiť. Za mňa však dospela žena dospelého muža učiť základne veci… odveci, nedala by som sa na to

bluka2
30. máj 2024

A ano, mental load je problém

zuzanapjat
30. máj 2024

Ak rezignuješ a spravíš si veci sama, aby si nemusela dookola dohliadať, pripomínať, kontrolovať, tak sa musíš zmieriť s tým, že budeš musieť všetko robiť sama. Je to taká hra kto z koho... ja som tiež premýšľala či ustúpiť pri synovi keď bol v puberte. Ale proste som to robila aj pre jeho dobro, aby bol schopný sa raz o seba postarať sám. Občas som sa ho spýtala, či je skutočne nutné, že musím doslova spraviť cirkus, ak chcem aby urobil to, čo sa mu 100x hovorí v kľude. Ale stále to bolo lepšie a lepšie... Nemám strach žeby sa o seba nevedel postarať.

sidicek
30. máj 2024

Ja ta chápem, našťastie mam normálneho muža co si povsima a kopu veci porobi bez problémov a navigovania.Ale vidím, že to má z domu ,aj jeho otec je schopný fungovať v domácnosti a zároveň istý čas žil sám bez mamičky. Keď ale niekedy ma tahy, aby som zaňho "myslela" tak mu to normálne poviem a nech sa aj urazi.

viestta
30. máj 2024

Autorka, ja ta uplne chapem. Aj mne pride chore aby som vychovavala a ucila dospeleho cloveka zakladne veci. Aj mne to liezlo a lezie na nervy. Ale ked stojis pred volbou ci ho naucis alebo to ostane vsetko na tebe, tak ja som si vybrala edukacnu rolu. A aj ked by som ho niekedy najradsej roztrhla ako zabu, tak radsej som si kusla do jazyka ked nebolo za co chvalit. Pretoze rozculovat sa nad malichernostami znamena nicit si vlastne zdravie a aj tak to nic nevyriesi
A este pridam, mne samej sa stalo a nie raz, ze som zabudla pradlo v pracke, nuz ani ja nie som dokonala

karolinakr
30. máj 2024

alebo ti len dava najavo, kto je doma pän

sense
30. máj 2024

Vieš čo môj sa naučil ale štýlom... Pripomína ia... Keď mi povie dal. Som prať, tak ja mu o hodinu na píšem.... Nezabudni prehodiť prádlo. Do sušičky... Keď ide smerom. Do pracovne poviem skontroluj sušičkou a vyloz prádlo lebo inak ju len otvorí...
Kuchyni síce uprace ale nie hneď, čiže zas len ako malému decku poviem ešte pred spaním nech je kuchyňa čistá... A on to spraví...
Ale napr keď vysáva a umýva tak síce mi to trvá pol dna ale to urobí poriadne....
Kamarátka vždy vravela mam ho kontrolovať a pripomínať radšej si spravím sama, a po čase sa začala už len sťažovať a sťažuje sa doteraz ako je celá domácnosť len na nej lebo chlap nič poriadne nespraví (rozumej nespraví ako ona chce)

bluka2
30. máj 2024

@viestta tak je aj tretia možnosť

viestta
30. máj 2024

@bluka2 ano, je. Poslat toho nevychovaneho spat mamicke

reanda
30. máj 2024

@viestta vychovavat partnera je dost tenky lad.. vie to narobit pekne prusery vo viacerych oblastiach vztahu..

viestta
30. máj 2024

@reanda ano, ale zas zit s takym co ho nevychovas tiez nie je terno.

anketkarka
30. máj 2024

@viestta sám sa má chcieť vychovať, aby nebol za neschopáka. Motivácia je taká, že chce byť pre svoju polovičku hodnotný partner a osobnosť, ktorú si vážiš a pozeráš na neho ako na rovnocenného a nie ako na dieťa, ktoré Ti je príťažou, pretože nie je schopné sa postarať ani o seba, nie to ešte o svoje potomstvo.

sissy27
30. máj 2024

Mne to trosku pripomina vychovu dietata 😅
Tiez ked som dcere svojho casu povedala “umy riad” tak umyla riad - nic viac. Na linke potopa, naskladala to na uz cisty suchy riad, lebo som povedala “umy riad” a nie “odprac cisty suchy riad, potom umy spinavy a vyutieraj linku do sucha” 😂 proste ako mala vediet, ze to suvisi, ked som nepovedala? Hej, pre mna samozrejmost, pre niekoho, kto este nefungoval samostatne v domacnosti zase novinka.
Takze ty ak chces mat “oprate a vyvesene pradlo” tak to specifikuj a casom sa mu tie aktivity spoja (alebo aj nie 🤣) .
Hej viem, otrava, lebo ved dospely chlap tak by mal vediet… no ale nevie 🤷‍♀️ tak ako ty nevies ine veci, ktore su pre ineho samozrejmostou.

daniela2202
31. máj 2024

Nikdy to nebude ako chceš ty.. zapamätať... chlap sa neprerobí na tvoj obraz 😂😁😂👉

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
31. máj 2024

@1ryba Nepotrebujem aby bolo všetko na 100%. Chcem aby keď poviem prosím oper, tak nebudem musieť dávať ja o 8 hodín prať zasmradnutú práčku.

viestta
31. máj 2024

Autorka, ak ti v pracke za 8 hodin zasmradlo pradlo, je cas na jej vycistenie. Ja sama som zabudla pradlo v pracke 24 hodin a nic mu nebolo, urcite nesmrdelo

autor
31. máj 2024

Máme starú práčku, robí to ja keď nie je vyčistená ale to nie je pointa tohto príspevku. Príde mi zvláštne obhajovať niečo takéto. Ja neviem, možno som fakt ja sprostá, divná alebo naivná ale keby mám takýto prístup v práci, že po mne všetko niekto musí "opravovať" alebo pripomínať tak do mesiaca mám výpoveď.

reddflowerlife
31. máj 2024

Autorka a uz si nerozmyslala ze sa s nim rozides a najdes si lepsie zarabajuceho muza ?

oskvarka
31. máj 2024

@eliska13 ja som to tak nemyslela ze proste obranovat ze ho to nenapadlo ale ak nebol tak zvyknuty nemuselo ho napadnut .. nevidim na tom nic zle.. ja normalne synovi poviem ze dat pracku a potom aj vybrat a vyvesit pointa je len to ze je to az o 2-3 hodiny tak na to treba zase po case mysliet tak co.. rovnako ako necakam ze automaticky ten isty clovek ma mysliet na to ze zajtra to bude suche a ze to treba ozehlit a dat do skrin pre mna je to to iste...

oskvarka
31. máj 2024

@eliska13 lebo ved cely proces ale tak hadam nebude 3 hodiny cakat pri pracke kym doperie jasne ze ide robit zatial nieco ine tak preto...