icon

Ako zvládnuť psychický nátlak zo strany otca?

viktor_1
Dnes o 15:27

Dobry deň , mam 27 rokov som psychiatricky pacient a som po 3 nasobnej operacii laveho oka - kde budem mat dozivotne nasledky od urazu . Najnovsie si vybavujem invalidny dochodok . Najhorsie na tom je ze otec ma psychicky niči , áno momentalne je jediný ktorý zarába peniaze rozvozom zeleniny . Mama je doma somnou . Ale ako mam znasat tie jeho kazdodenne vylevy na mne . Ja mam dost tazke psychicke stavy , a on ich iba zhorsuje najhorsie je ked pride z prace vypije 4 piva a tak to začina . Mam strach byt doma , nemam chut tu zit kazdy den mam bolest brucha z neho . A neviem ako to prekonat asi jedina moznost je odstahovat sa len na to nemam financie ani momentalne hlavu tak nastavenu aby som mohol niekam vykrocit .
Otazke znie ako to zvladnut ?

anonym_ca9f29
Dnes o 15:33

Nemáš nejakú babku alebo dedka že by si býval u nich?

anonym_1315f4
Dnes o 15:36

Len sa obrniť a čakať na priznanie ID. Hľadať čo najlepšiu liečbu a zároveň skúsiť nájsť nejaké zdieľané bývanie. Prípadne spolubyvajúceho. Skúsiť chránenú dielňu. Pracoval si po škole niekde?
Prípadne hospitalizácia?

viktor_1
autor
Dnes o 15:42
@anonym_ca9f29

Nemáš nejakú babku alebo dedka že by si býval u nich?

@anonym_ca9f29 mam babku dedka ale u nich už je plno

viktor_1
autor
Dnes o 15:43
@anonym_1315f4

Len sa obrniť a čakať na priznanie ID. Hľadať čo najlepšiu liečbu a zároveň skúsiť nájsť nejaké zdieľané bývanie. Prípadne spolubyvajúceho. Skúsiť chránenú dielňu. Pracoval si po škole niekde?
Prípadne hospitalizácia?

@anonym_1315f4 bol som na hospitalizacii uz 3 x a nepomohlo mi to

anonym_4100d9
Dnes o 15:47

Aj bez peňazí existujú možnosti, ako odísť...Krízové strediská a Útulky... Existujú zariadenia núdzového bývania, ktoré poskytujú strechu nad hlavou ľuďom v kríze za minimálny alebo žiadny poplatok. Obráť sa na sociálny odbor na mestskom úrade, ktorý ti musí poskytnúť zoznam voľných miest v okolí. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Kým čakáš na schválenie invalidného dôchodku, zájdi na ÚPSVaR. Požiadaj o dávku v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie. Informuj sa u sociálneho kurátora o možnostiach núdzového ubytovania. Ako zvládnuť otcove výlevy kým si doma. Vytvor si bezpečný odstup. Keď otec vypije alkohol, vôbec s ním nediskutuj. Alkohol mení racionálne myslenie. Reaguj neutrálne, stroho a čo najskôr odíď do druhej izby alebo na prechádzku s mamou. Sústreď sa na mamu ako spojenca. Držte spolu. Ak je mama doma s tebou, podporte sa navzájom. Trávte čas mimo domu, keď viete, že otec prichádza z práce. Somatické cvičenia na bolesť brucha... tvoja bolesť brucha je priamym dôsledkom úzkosti a stresu, aktivácia nervového systému. Skús pomalé dýchanie (nádych na 4 sekundy, výdych na 6 sekúnd) alebo si daj teplý obklad na brucho, aby si svaly uvoľnil. Kontaktuj svojho psychiatra. Povedz svojmu ošetrujúcemu lekárovi o domácej situácii. Môže ti dočasne upraviť liečbu, aby si lepšie zvládol akútny nápor úzkosti, alebo navrhnúť hospitalizáciu na psychiatrickom oddelení v okolí, čo by ti poskytlo dočasný bezpečný azyl pred otcom a priestor na stabilizáciu hlavy. Ak by otec začal byť fyzicky agresívny alebo by si mal pocit, že bezprostredne ohrozuje život vás oboch, neváhaj a okamžite volaj políciu na čísle 158 alebo tiesňovú linku 112.
IPčko.sk: Chatová a e-mailová poradňa pre mladých ľudí, kde môžeš všetko anonymne prebrať. Krízová linka dôvery: Zavolaj na bezplatné číslo 0800 500 333, kde ti vyškolení odborníci pomôžu zvládnuť akútny stres a strach z otca. Linka dôvery Nezábudka prevádzkovaná Ligou za duševné zdravie na čísle 0800 800 566.

anonym_ed5d9a
Dnes o 15:52

@viktor_1 mama ta musi nejako opatrovat?

anonym_e1c147
Dnes o 16:27

@viktor_1 a keby si chodil do denného stacionára a domov len prespať? Cez deň by si mal pokoj a kľud.

anonym_9a461b
Dnes o 16:35

Treba sa liečiť u psychiatra dostať svoj stav pod kontrolu a ísť do práce. Psychiatricki pacienti bežne pracujú, dokonca im to pomáha. V 27 rokoch trčať doma mame pod suknou, jasné že otec nie je nadšený. Mama nepracuje?

viktor_1
autor
Dnes o 17:03
@anonym_9a461b

Treba sa liečiť u psychiatra dostať svoj stav pod kontrolu a ísť do práce. Psychiatricki pacienti bežne pracujú, dokonca im to pomáha. V 27 rokoch trčať doma mame pod suknou, jasné že otec nie je nadšený. Mama nepracuje?

@anonym_9a461b mama nepracuje .. pracovala 19 rokov do 1.7.2026 . A teraz nema pracu uz skoro mesiac a ocovi to uz vadí

viktor_1
autor
Dnes o 17:03
@anonym_e1c147

@viktor_1 a keby si chodil do denného stacionára a domov len prespať? Cez deň by si mal pokoj a kľud.

@anonym_e1c147 chcel som ale teraz stacionar je zavrety az do septembra

anonym_9a461b
Dnes o 17:04
@viktor_1

@anonym_9a461b mama nepracuje .. pracovala 19 rokov do 1.7.2026 . A teraz nema pracu uz skoro mesiac a ocovi to uz vadí

@viktor_1 Samozrejme že to otcovi vadí, keď musí živiť svoju ženu, ktorá má do dôchodku ďaleko a mohla by pracovať a mladého chlapa.

anonym_296375
Dnes o 17:17

@viktor_1 pises o mne? (Az na to oko). Mam to iste s matkou. 🤝ja uz to beriem tak ze to musim prezit a raz tu budem len ja

anonym_296375
Dnes o 17:20
@anonym_9a461b

@anonym_9a461b mna ako psychiatrickeho pacienta praca ubija. Mna uz tak nic nebavi ze keby byvam sama a nemusim pracovat tak len lezim

anonym_9a461b
Dnes o 17:23
@anonym_296375

@anonym_9a461b mna ako psychiatrickeho pacienta praca ubija. Mna uz tak nic nebavi ze keby byvam sama a nemusim pracovat tak len lezim

@anonym_296375 ale to lezanie by ti pomohlo menej ako praca. Z coho by si zila? Pracovat sa musi. Ci si myslis, ze nas ostatnych to bavi? Autor je v najlepsich rokoch a na vrchole sil. Nech sa nelutuje a ide makat. Dokedy sa chce nechat zivit rodicmi?

anonym_296375
Dnes o 17:27
@anonym_9a461b

@anonym_296375 ale to lezanie by ti pomohlo menej ako praca. Z coho by si zila? Pracovat sa musi. Ci si myslis, ze nas ostatnych to bavi? Autor je v najlepsich rokoch a na vrchole sil. Nech sa nelutuje a ide makat. Dokedy sa chce nechat zivit rodicmi?

@anonym_9a461b ja vravim keby nemusim. Keby som napr bohata :D asi si este nemala depresiu 🙂 to vie cloveka zmenit tak ze to co miloval teraz nenavidi robit

anonym_ed5d9a
Dnes o 17:29
@anonym_296375

@anonym_296375 nase tela treba rozhybat. Pohyb je dolezity. To je fajn, ze musis, lebo lezanim s depresiou v posteli by si si nepomohla, atrofovali by ti svaly. Na depresiu su lieky.

viktor_1
autor
Dnes o 17:31
@anonym_9a461b

@viktor_1 Samozrejme že to otcovi vadí, keď musí živiť svoju ženu, ktorá má do dôchodku ďaleko a mohla by pracovať a mladého chlapa.

@anonym_9a461b ale ved to je este len prvy mesiac co mama nepracuje ,a navyše hlada si pracu … a ja si riesim invalidny dochodok …

anonym_9a461b
Dnes o 17:34
@anonym_296375

@anonym_9a461b ja vravim keby nemusim. Keby som napr bohata :D asi si este nemala depresiu 🙂 to vie cloveka zmenit tak ze to co miloval teraz nenavidi robit

@anonym_296375 ja viem. Ale najdolezitejsie je byt medzi ludmi a byt donutena fungovat. Najhoršie je poddať sa depresii a nič nerobiť.

anonym_e1c147
Dnes o 17:44
@viktor_1

@anonym_e1c147 chcel som ale teraz stacionar je zavrety az do septembra

@viktor_1 tak si rob výlety do prírody, na bicykli, kúpalisko, možno jazykový kurz, niečo, čo ťa vytiahne z domu von. Držím ti palce 👍

anonym_ca9f29
Dnes o 18:00
@anonym_4100d9

Aj bez peňazí existujú možnosti, ako odísť...Krízové strediská a Útulky... Existujú zariadenia núdzového bývania, ktoré poskytujú strechu nad hlavou ľuďom v kríze za minimálny alebo žiadny poplatok. Obráť sa na sociálny odbor na mestskom úrade, ktorý ti musí poskytnúť zoznam voľných miest v okolí. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Kým čakáš na schválenie invalidného dôchodku, zájdi na ÚPSVaR. Požiadaj o dávku v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie. Informuj sa u sociálneho kurátora o možnostiach núdzového ubytovania. Ako zvládnuť otcove výlevy kým si doma. Vytvor si bezpečný odstup. Keď otec vypije alkohol, vôbec s ním nediskutuj. Alkohol mení racionálne myslenie. Reaguj neutrálne, stroho a čo najskôr odíď do druhej izby alebo na prechádzku s mamou. Sústreď sa na mamu ako spojenca. Držte spolu. Ak je mama doma s tebou, podporte sa navzájom. Trávte čas mimo domu, keď viete, že otec prichádza z práce. Somatické cvičenia na bolesť brucha... tvoja bolesť brucha je priamym dôsledkom úzkosti a stresu, aktivácia nervového systému. Skús pomalé dýchanie (nádych na 4 sekundy, výdych na 6 sekúnd) alebo si daj teplý obklad na brucho, aby si svaly uvoľnil. Kontaktuj svojho psychiatra. Povedz svojmu ošetrujúcemu lekárovi o domácej situácii. Môže ti dočasne upraviť liečbu, aby si lepšie zvládol akútny nápor úzkosti, alebo navrhnúť hospitalizáciu na psychiatrickom oddelení v okolí, čo by ti poskytlo dočasný bezpečný azyl pred otcom a priestor na stabilizáciu hlavy. Ak by otec začal byť fyzicky agresívny alebo by si mal pocit, že bezprostredne ohrozuje život vás oboch, neváhaj a okamžite volaj políciu na čísle 158 alebo tiesňovú linku 112.
IPčko.sk: Chatová a e-mailová poradňa pre mladých ľudí, kde môžeš všetko anonymne prebrať. Krízová linka dôvery: Zavolaj na bezplatné číslo 0800 500 333, kde ti vyškolení odborníci pomôžu zvládnuť akútny stres a strach z otca. Linka dôvery Nezábudka prevádzkovaná Ligou za duševné zdravie na čísle 0800 800 566.

@anonym_4100d9 dávku v hmotnej núdzi zrejme nedostane, býva u rodičov, je spoločne posudzovaný s nimi. To iste príspevok na bývanie

Tak ale nie som odborník len si to myslím

minenkaa
Dnes o 18:01

Toto iste majú moji rodicia s mojim súrodencom a nečudujem sa im
Ako moj foter hovorí ,konecne mohli mať kľud a majú len dalsie starosti
Uvedom si ,že ty rodicia už majú svoj vek a je frustrujúce sa starať do nekonečna o dieta ,nielen ty si v ťažkej situácii

anonym_4100d9
Dnes o 18:29
@anonym_9a461b

@anonym_9a461b Jeho mama si hľadá prácu a je nezamestnaná iba pár dní. Ten otec nemá právo sa opíjať a oboch ich tam psychicky terorizovať. Prestaňte z toho robiť normálnu záležitosť. Čokoľvek sa stane, žena príde o prácu, tak muž má okamžite právo svoju rodinu terorizovať, lebo ju živý? Už sa zobuďte a nerobte tu z grobiana, hrdinu. Je to normálna vec a povinnosť jedného z rodiny sa postarať o rodinu, kým znovu ten druhý nadobudne prácu, alebo kým sa syn pozviecha po úraze a vybaví si ID a možno sa aj on časom zamestná. Len na to treba aj kľud a nie hulváta muža, otca, čo im tam denne vykrikuje a možno sa im aj vyhráža. Neuveriteľné, ako ľudia dnes premýšľajú. Ešte ho chudáka alkoholika poľutujme, však?

anonym_4100d9
Dnes o 18:46
@anonym_ca9f29

@anonym_4100d9 dávku v hmotnej núdzi zrejme nedostane, býva u rodičov, je spoločne posudzovaný s nimi. To iste príspevok na bývanie

Tak ale nie som odborník len si to myslím

@anonym_ca9f29 Zákonná hranica spoločného posudzovania detí s rodičmi je 25 rokov. Keďže syn túto vekovú hranicu prekročil, úrad ho môže posudzovať ako samostatne žijúceho jednotlivca, hoci fyzicky býva v rovnakom dome alebo byte s rodičmi. Podmienkou je, že sa spoločne nepodieľajú na úhradách nákladov na život. Finančnú pomoc môže riešiť následovne. Na úrade požiada ako samostatný jednotlivec a splní podmienky, štát mu ako jednotlivcovi vyplatí základnú dávku v hmotnej núdzi vo výške 100,60 eura mesačne. Keďže je po úraze práceneschopný, PN trvá viac ako 30 dní, má nárok na ochranný príspevok. Nemusí odpracovať žiadne hodiny pre obec a k základnej dávke dostane príspevok navyše. Čiže spolu môže dostávať 181,40 eur mesačne. Pri podávaní žiadosti na úrade, kde ako adresu uvedie spoločné trvalé bydlisko, musí syn do tlačiva uviesť, že hospodári samostatne.