Ako zvládnuť rozchod: Praktické rady a kroky
S priateľom ideme od seba, dosť sme sa v poslednom čase hádali, takže bolo to viac menej spoločné rozhodnutie. Máme dve deti, ja sa sťahujem, bývanie máme vyriešené. Ja ho mám stále rada ale rozdiely na život a výchovu sú veľké. Stále sú v tom veľké emócie, nie som schopná triezvo uvažovať. Kto by mi napísal v krokoch čo robiť, ako fungovať? Mám si ho zablokovať na fb? (zraňuje ma, keď vidím, čo dáva zdieľať napr., mám chuť mu písať, vyčítať....). Vstať, deťom raňajky, do práce.. viem, že mi pomôže urobiť si plán a držať sa ho. Aspoň na prvý mesiac....Tak poprosím nápady.
Nic si neblokuj, je to det8nske a moze to este zbytocne vyhrotit uz vyriesenu situaciu. Proste zi teraz tak, akoby ste spolu ani neboli a sustred sa na deti a nezabudnite si dohodnut aj vyzivne a kontakt s detmi, nech niesu ukratene o tatina, lebo detj za rodicovske rozhodnutia nemozu.
Fb sa dá aj tak upraviť že nebudeš vidieť čo zdieľa na to ho nemusíš blokovať.
Len otázka: manželskú poradňu máte za sebou? (Aby ste sa nerozišli kvôli niečomu, čo sa dá vykomunikovat a dôvodom je len vzájomná frustrácia a stres), keďže píšeš, že ho máš rada.
Keď budete od seba,to hlavne sa nezmení,deti sú vaše,čiže rozdiely vo výchove budú naďalej rozdielne a možno viac,ako keď ste boli spolu.
Ja som teda bývalého zablokovala a nemohla som urobiť nič lepšie. Ak si niekto myslí, že je to detinské, tak nech. Mne to neskutočne pomohlo. Všetko potrebné ohľadom dieťaťa riešime cez telefón.
@lenkakravcova nemame. Ano, mam ho rada ale na vztah treba dvoch. Ak mi vadia urcite veci a nie je snaha z druhej strany o kompromis, proste za mna sa nema zmysel trapit vo vztahu.
@rorino to viem, ale tam je toho viac. Zivotne hodnoty, nazory. A nie,nebolo to tak vzdy. Sama sa divim, ze ako sa dokaze clovek zmenit
@januska12323 ano, ja viem. Len proste ma laka sledovat co zdiela, kde sa pohybuje atd. A to viem, ze ma bude nicict. Preto v ramci vlastneho dusevneho zdravia a zachovania si dostojnosti, u mna ina cesta nie - len si ho zablokovat
Blokovanie ľudí?…To ešte niekto robí??…Úplne trápne…
nechaj si nieco na komunikaciu -kvoly detom..ale pozablokuj si tie platformy kt ti nudu ukazovat co pridava-instagram facebook a podobne .. pisat si mozete na messanger whats app a podobne .. komunikuj s nim len ohladne deti a vychovy ... a co ine ti treba? len sa dohodnite na terminoch kedy bude s detmi on a kedy ty ..
@ukgirls ano, tak mam v plane. Jasne, ze kvoli detom budeme v kontatke aj si myslim, ze ta komunikacia bude slusna, ze sa budeme vediet dohodnut. Vyzivne nejdeme riesit cez sud, to sa tiez dohodneme. Len skor je to, ze ja ho mam fakt rada.
vyzivne nemusite ist cez sud ale dat to minimalne na papier- teraz ste v pohode ale pockaj az sa otrepete a najdete si novych partnerov,alebo zacnu nezhody za nieco ine.. a ze ho mas rada-ok ale pre nieco sa rozchadzate tak si na to spomen ... casom sa otrepes-len to chce ten cas a nestretavata sa a neriesit sukromie vas dvoch .. len to najnutnejsie
Ja nechápem. Máš ho rada. Dobre sú tam rozdiely vo výchove a čo? Keď si ich bude brať na víkendy tak to bude iné? Už deti po svojom vychovávať nebude? Práve naopak, bude pre nich útekom od teba (povinnosti, bežného), takže ich bude môcť formovať ešte možno viac než keď ste spolu a vidia aj jeho nedostatky na dennej báze.
Ja by som porozmýšľať ešte dva krát nad tým či je toto dobré riešenie. Podľa mňa tým uškodiš nakoniec len sebe. Radšej by si ho mala trošku motivovať k tomu aby ste šli na tu poradňu. Keď preberieme veci s odborníkom a bude tam názor navyše asi aj on pochopí že niekde treba kompromis, a možno aj ty. Proste obojstranné.
@lenkakravcova preboha a ty nevies čítať? Veď som písala, že na vzťah treba dvoch. Ak on nemá záujem pracovať na vzťahu tak čo?
Vyzivne si pories oficiálne cez súd.
Že ste sa dohodli nemusí o mesiac platiť.
Aj ze si rozumiete.
Počkaj keď sa zamiluje a zabudne ti poslať výživné.. Co budeš žiadať cez co cez koho?
@mk22 neviem ako to je, keď nie sme zobrati. Či to v tomto prípade nehrá rolu?
Hneď po rozchode som dávala žiadosť na súd o zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti a aj o výživné. A popri tom aj stretávanie s otcom. Neboli sme zobratí.
@mahuliena_biela ja som to urobila presne tak isto. Mám ho zablokovaného už 6 rokov a aj celu jeho rodinu. Je to takto lepšie, chranim si súkromie a keďže sa o syna od narodenia nezaujíma, tak cez telefon sa dohadujeme len kvôli peniazom. Aj to už vlastne ani nie lebo všetko išlo cez súd a exekútorov…
@autor nehrá to žiadnu rolu v tom, či ste zobratí alebo nie. Ja a môj ex sme neboli zobratí a výživné šlo cez súd. Je to jeho dieťa a vyživovaciu povinnosť si plniť musí. Dokonca 2 roky po našom rozchode platil výživné aj na mna, pretože sme spolu istý čas zili. Ale bolo to 5 rokov dozadu, teraz neviem ako to je. Musíš si pozisťovať.
@miiceencoovaa To že ste spolu žili , nemá nič spoločné s výživným. Žiadať výživné na seba musí byť riadne bezchrbtové , ale niekomu hanbu vyoperovali však.
@damian85 ja som si to žiadala z toho dôvodu, že on nás opustil počas tehotenstva a všetko ostalo len a len na mne. Či kupovanie výbavičky alebo terajšia starostlivosť. Urobila by som to zas, keby mám možnosť! On sa zachoval ako chuj, tak prečo by som sa ja mala cítiť sprosto?!
@damian85 ale samozrejme súdiť a 💩 vedieť je v dnešnej dobe najlepšie 😂
@miiceencoovaa Keď sa stretnu dvaja " bezchrbtovci " , je to na nezaplatenie....😂
@damian85 tak ja si tiez podam vyzivne na seba. Neviem, preco by som nemala...To nejde len tak, zo dna na den, vyhodit niekoho z domu, zavriet dvere a fajn. Skoncila sa mi dalsia zivotna etapa, dalsia predomnou...nech sa stara, ma urcitu zodpovednost voci mne, detom
Držím ti silno silne palce , nech ti to schvália ( Pokiaľ nie je objektívna nemožnosť pracovať , nízka pravdepodobnosť ) Nie je nad to - snažiť sa osamostatniť a byť závislá na tom od koho sa chceš osamostatniť. Taký príživník...........vďakabohu veľmi málo žien už takto uvažuje. Chcú niečo dosiahnúť samé nie byť závislé na mužovi.....
@damian85 toto schvaľujú ženám do 2 rokoch dietata….cize pokial je žena ma MD. A samozrejme súd mi výživné na mňa a aj na dieťa už dávno schválil 🥳😊🥳 takže palce mne určite držať nemusis 😉 a veľmi veľa žien si tuto možnosť uplatňuje, však mame na to nárok, tak prečo to nevyužiť 😀
@miiceencoovaa Nepísal som to tebe ale autorke. Autorka píše že má prácu citujem " Vstať, deťom raňajky, do práce.." a následne " @damian85 tak ja si tiez podam vyzivne na seba " . Nie len že jej s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou , toto výživné neschvália , ale ukáže sa aj jej charakter , kedy sa chce odpútať od otca svojich detí a začať citujem " Skoncila sa mi dalsia zivotna etapa, dalsia predomnou..." Takže chce začať novú etapu života , ale potrebuje peniaze od skončenej etapy života , pričom je sama zamestnaná.
@damian85 ty ma pekne studujes, ked si ma tu citoval. Nemam jedno dieta a momentalne, ked od neho oddidem, budeme pod zivotnym minimom. Cize, ak by zaplatil take vyzivne, z ktoreho preziju deti, kludne. Mne nemusi posielat nic
Minimálne mzda v roku 2024 je 750 eur pri " nemám jedno dieťa " ti k tomu ak budeš mať deti v osobnej starostlivosti prináleží 60 eur / dieťa prídavok + 140 eur DB na dieťa ( v prípade nižšej mzdy sa to kráti ) + prisúdené výživné...... ŽM je 273,99 dieťa 125,11. Neviem čo si mala z matematiky , ale nejak to nevychádza.
@damian85 A kde som pisala, ze mam 750€? A myslis, ze budeme byvat pod mostom, ci co? S tebou sa nema zmysel dohadovat, ty si jeden z tych, ktorý je rozvedený a bojoval o deti. Takze, ty mas vsetky zeny v zuboch

FB si odinštaluj, nechaj si len MSG kvôli komunikácii. Nič lepšie na otázku, či si ho máš zablokovať na FB mi nenapadlo, ale dúfam, že na Pokeci je už zablokovaný dávno.