icon

Ako zvládnuť starostlivosť o nevládneho rodiča?

4. apr 2025

Baby prosim co robit v takejto situacii...maminka ma cez 50 a dostala tazku mozgovu prihodu, ostala leziaca, plienkovana...rodicia maju novy dom, cize platia relativne vysoku hypo, na ktoru ostal otec sam...ak ostane s mamou doma, nebude mat kto platit hypo, rozmyslali sme ze by sa dom predal lenze ceny nehnutelnoati aj pri novostavbach idu pod cenu kedze rodicia byvaju na dedine cize by vsetky peniaze z domu dali na hypo a potom by isli aj tak neviem kam...brat zacal studovat na vs cize nejaky prijemn nema...najhorsie je ze mamke nepriznali ani invalid lebo nemala odrobeny dostatocny pocet rokov,mame to vraj doplatit ked tak ale je to xy tisic....ja zijem s partnerom 100km od rodicov, brat tiez...s priatelom mame hypo na byt a chceli sme mat babo...absolutne sa neviem v tejto situacii pohnut...mama tazko hovori ale povedala ze chce aby som ja ostala doma a aby neisla do ziadneho zariadenia...lenze ja jej neviem vysvetlit ze na zariadenie vlastne ani nemame peniaze kedze ona ziaden invalidny nedostatala vsetko by sme museli zaplatit my a ked ostanem doma budem sa musiest rozist s partnerom a pride o byt aj on lebo z dlhodobeho hladiska sam neutiahne hypo...co robit?

Strana
z6
betulinka1
4. apr 2025

Jedine vybavit opatrovatelku na 8 hodin. Treba sa spytat na Obci ako postupovat. Tam je nejaky prispevok + aj nejaky doplatok. Treba s nou cvicit. Este ma nizky vek aby ostala iba ležiaca. Este by mama mala dostavat PN.

nikpa
4. apr 2025

Je mi ľúto, v akej situácii ste sa ocitli a co prežívate. Ak má mama rozum v poriadku a rozumie co jej hovoríš, normálne jej to treba vysvetliť ako tu nám. Situácia je ťažká pre všetkých, pre mamu aj pre teba s otcom. A co keby ste sa s priateľom presťahovali do domu k rodičom? Druhá vec je, či si ochotná zostať doma s mamou... To už musíš vedieť ty. Ak nie, mama ti to nemôže mať za zlé, predsa nechce aby si zahodila svoj život a ďalších XY rokov ju doma prebalovala. Teraz ma tu možno ukamenuju ale stojím si za tým. O rodičov sa treba postarat ale neznamená to, že svoj život hodím za hlavu. Pokiaľ sa mame nebude zlepšovať stav a nechces s nou zostať doma, rozmýšľala by som takto.

autor
4. apr 2025

@betulinka1 lenze otec robi na zmeny aj 12stky takze 8 hodin nebude stacit...mozmo bude musiet zmenit pracu...ano mama ma aktualne pn ale potom invalid nedostane, bola som sa pytat v socialke a tie prognozy su neni dobre

autor
4. apr 2025

@nikpa ja som ochotna prispievat financne kolko sa mi bude dat aj cez vikend na nejaku brigadu ale jednoducho nedokazem asi sklbit ten zivot s tymto...priatel urcite sa nemoze prestahovat lebo on sam ma rodicov co potrebuju pomoc...ako nie az tak velku ale uz su starsi cize musi mat k nim pristup

autor
4. apr 2025

@nikpa len my nemame ani peniaze na to zariadenie...je to velmi drahe...rodicia nemali nasetrene vela, peniaze uz sa dali aj na nejake rehabky cize sme v tazkej situacii

zobaka
4. apr 2025

poziadajte o invalidny dochodok pri tejto diagnoze bude mat narok na plny, ak ma odpracovane potrebne roky

luccija
4. apr 2025

Koľko treba doplatiť?je ten zdr.stav tak zlý, že by nepomohli fyzioterapie rozprávala si sa s neurologom či to je nezvratne?veľa ľudí bolo nechodiacich, nerozprávali a postavili ich na nohy.Ma tak zasiahnuté recove, pohybove centrum?Veľmi ťažká situácia ako sa v sekunde zvrtne život.

autor
4. apr 2025

@zobaka pisala som ze nema roky odpracovane...

zobaka
4. apr 2025

@autor - aha, prepac, tak to nic ked nepracovala, skoda

autor
4. apr 2025

@luccija ak by sme ju nechceli dat do zariadenia o ktorych viem ze tam vela takychto ludi neprezije ani 2 meaiace tak aj okolo 1200 eur...a cca 1000 mi vypocitali za opatrovatelku...s otcom ani na polku si to nevieme dat lebo on nebude mat z coho uz zit ked hypo poplati a ja to sama neutiahnem...1400 mam v cistom

denkabemommy
4. apr 2025

@autorka a to rodičia nemajú žiadnu poistku na hypo prípadne životnú? 🙈

rozovykon
4. apr 2025

Ahoj určite by som si zobrala OČR a starala sa o ňu, snažila sa aby rehabilitovala je to veľmi dôležité na jej ďalšie fungovanie. Nestrácaj nádej, keď lekári hovoria že to nie je dobré, veľa krát to nebolo tak. Tou OČR by si získala náskok aby si rozmyslela, že ako ďalej. Mama nemá súrodencov? Ktorí by aspoň dočasne pomohli? Určite sa informuj na obecnom úrade, na akú pomoc máte nárok.

luccija
4. apr 2025

A ty zatiaľ na opatrovateľské?Veď to bude milión lekárov viem čo sme absolvovali s otcom.Hlavne nech sa otec nedostane do sklzu s hypo.ci budeš doma ty, alebo sa platiť op bude to stáť tie isté peniaze.Ano, v ústave to pôjde dole vodou.ale, aj keby si bola ty doma potrebuješ pomoc, vymeniť otec asi ma nočné atď to nezvládne.

autor
4. apr 2025

@denkabemommy na hypo maju ale hlavny dlznik je otec takze on ak by mamku opatroval, platit musi dalej

saw_
4. apr 2025

Predat dom, kupit mensi byt? Bude nizsia hypo. Brat nech si vybavi opatrovatelsky prispevok na mamu a z toho mozete ciastocne vykryt opatrovatelku.

autor
4. apr 2025

@saw_ len ked studuje 150km od domu tak to mu asi nedaju

belllinka
4. apr 2025

veď asi nemajú vysokú hypo, nie? Z nejakej nehnuteľnosti sa predsa sťahovali a tú predali. Čiže predať barak, ísť do menšieho bytu a hlavne zrušiť hypo

kabinka11
4. apr 2025

Mám susedu, má 40 rokov a po roku PN jej schválili invalidný. Je to na základe odpracovanych rokov? Skus si to vyzistit.

denkabemommy
4. apr 2025

@autorka na tvojom mieste by som sa stretla s nejakým finančným poradcom alebo šla sa spýtať do banky (podľa toho kde majú poistku uzavretú), lebo my s mužom máme tak, že je jedno komu sa čo stane, hypo sa vyplatí celá 🙂

janage
4. apr 2025

Aký je dom veľký? Vymeniť za menší? Koľko presne mame chyba? 2000, 5000? To fakt nemajú žiadnu rezervu, aby to doplatili? Životnú poistku si neplatili rodicia?
Snažila by som sa doplatiť, hoci by som si na to požičala. Nemohli by ste s bratom pomôcť v tomto? Do budúcna.urcite mamka bude potrebovať nejaký príjem.
Koľko by mala nárok na invalidný pri doplatenie rokov? Ak má zle prognózy, že už nebude pracovať, ID bude poberať ešte dlho.
Je mi veľmi ľúto ako ste dopadli, ale fakt nechápem, že ľudia idú na doraz, bez rezervy, bez životnej poistky. Inak tu hypo nemajú poistenú? Presne pre taky pripad, že prídu o príjem.

saw_
4. apr 2025

Tu ziadost o opatrovatelsky nech si brat poda co najskor. Urcite nebudu zistovat, ako studuje, ci ma individualny plan.. a ked ti tu zacnu pisat o kontrolach.. ano, obcas chodi kontrola z upsvar, za 5 rokov presne 1x aj to sa ohlasili dopredu..

kiki68
4. apr 2025

Brat nech si da ziadost o individualne studium asi

luccija
4. apr 2025

@saw_ aj, keby to prešlo oni potrebujú niekoho kto s mamou bude...zisťovať či študuje, podpisovať prehlásenie, že s ňou bude budu...
Ak je ležiaca majú aj príspevky na posteľ a rôzne iné veci Skúsim nájsť na FB stránku kde sú takéto soc.veci aj v skupine právnik radí na FB sú často podobne príspevky čo vybaviť, kde ako...

la_dolce_vita
4. apr 2025

Tiez mam po 50tke, tak ma prekvapilo, aky mate problem :((. Mozem vediet, kolko treba mat odpracovane na inv.dochodok? V tomto veku uz mame vacsinoy odpracovanych vela rokov, alebo mama nepracovala? Ak treba doplatit, tak by som isla touto cestou a mala isty prijem. Dom predat a ist do mensieho. Predsa nezacinali v tomto veku od nuly. Uz museli mat nieco pred tym. Ja aj preto uz nechcem ist do dalsej hypoteky kvoli domu, radsej som v byte a bez dlhov. No mas to tazke, ale hoci to vyznie sebecky, neobetuj svoj mlady zivot. Nikdy by som to od deti nechcela!

suve99
4. apr 2025

@kabinka11 musí mať odpracované roky... ID, čiže invalid môže byť, ale bez nároku na dôchodok, pokiaľ nemá neodpracované roky :

do 20 rokov – menej ako 1 rok,
od 20 rokov do 24 rokov – najmenej 1 rok,
nad 24 rokov do 28 rokov – najmenej 2 roky,
nad 28 rokov do 34 rokov – najmenej 5 rokov,
nad 34 rokov do 40 rokov – najmenej 8 rokov,
nad 40 rokov do 45 rokov – najmenej 10 rokov,
nad 45 rokov – najmenej 15 rokov.

no_predsa_ja
4. apr 2025

Mama má cez 50 rokov a nemá odpracovaných potrebných 15 rokov? Nemôžete si o príbuzných požičať peniaze na doplatenie dôchodkového obdobia? Pri zdr. stave, aký opisuješ, by jej zrejme bol priznaný plný ID, čiže náklady by sa vám refundovali v priebehu roka - dvoch.

micusa2222
4. apr 2025

@nikpa plne súhlasím...a navyše niekedy by človek aj chcel pomôcť, ale nevie, nie je schopný sa odborne a profesionálne postarať...

la_dolce_vita
4. apr 2025

@suve99 zaujimave info, dakujem, to som ani netusila.

suve99
4. apr 2025

@la_dolce_vita no, bohužial - je to tak... pre autorku, tiež by som doplatila chýbajúce roky...dom predala a šla do menšieho.. A treba určite rehabilitovať, veľa krát sa dá aj nemožné...
P.s. som onko pacient, stále v liečbe..už skoro 3 roky

zmrzlinka8
4. apr 2025

ťažká situácia. z môjho pohľadu sa nevyhnete umiestneniu do ústavu. pohladala by som nejaký dobrý. a prispieť na to všetci, čo môžu. ťažko inak zvládnuť toto.

Strana
z6