Ako zvládnuť svadbu s postihnutou neterou?
Moja budúca švagriná má ťažko postihnuté dieťa, s priateľom máme zanedlho svadbu, on sa s tým ešte nezmieril a keď sú niekde v reštaurácii a neter začne vydávať pazvuky hanbí sa, kvôli nej sa rozviedla aj jeho sestra a ostala sama a dieťaťom, nasťahovala sa do veľkého domu k mame kde býval aj môj budúci manžel s vtedy ešte z manželkou a kvôli tomu ako museli žiť a prispôsobiť sa postihnutej sa nakoniec aj oni rozviedli potom sa budúci manžel ostahoval a domov k mame a sestre chodí len na sviatky, keď jej dávme darček začne nás kopať, vyplazuje jazyk tak nepríjemne že sa mi až hnusi, stále sa pokaka a pocika tak je u nich stále smrad, je chodiaca ale je úplne mimo, švagriná s ňou nemôže ísť nikde ani pešo lebo ju už niekoľko krát strčila pod idúce auto a skoro ju zrazili, hocikedy začne vydávať nepríjemne zvuky a dupat a hádzať sa o zem, odmieta ju tlmiť liekmi lebo potom je utlmená... Ako jej povedať že ak by na svadobnom obrade začala robiť scény aby ju vyviedla zo sály nech nám nepokazí svadbu. Ja ju rešpektovať nemienim ani sa nenechám kopať lebo ona je mimo ju treba pochopiť... Je to naša svadba a už sme sa rozprávali, že sa toho strašne bojíme ale ani jeden nemáme odvahu to jeho sestre povedať a bojíme sa ako nám zničí svadbu lebo ona nevydrží sedieť celý obrad pokojne.
Pár týždňov dozadu tu bola téma o tom ako sa nevesta bála že niekto z jej rodiny čo trpí častými epileptickými záchvatmi, dostane záchvat na obrade a zvozili ste ju tu pod čiernu zem a želali jej všetko "pekné" a hľa teraz zrazu ako ste otočili niektoré...
@anonym_97fb4f To je ale trošku iný prípad. Vtedy sa jednalo o dospelého muža, ktorý ten epileptický záchvat vôbec nemusí dostať. Tu sa však píše o dieťati, ktoré by vyrušovalo v podstate celý čas a takému dieťaťu nevysvetlíš, že má aspoň polhodinu ticho sedieť. Z môjho pohľadu by teda tiež nemalo ísť na obrad. Ja osobne by som ho nebrala ani na hostinu. Švagriná by si mala zaobstarať stráženie a aj ona si v podstate trošku na tej svadbe oddýchne a zabaví sa. Pre mentálne postihnuté dieťa to aj tak nie je vhodné prostredie. Veľa ľudí, hlasná hudba, svetlá atď preťažuje nervovú sústavu, vyvoláva stres a neposkytuje pocit bezpečia a preto tieto deti reagujú tak (nevhodne), ako reagujú.
@anonymautor Ešte mi napadlo, že by ste švagrinej ponúkli, že jej čiastku na stráženie dieťaťa prispejete. Však je úplne jedno, či by ste tie peniaze dali za menu pre dieťa, ktoré na svadbe v podstate nechcete, alebo tú čiastku prispejete na stráženie.
Tiež ťa chápem, že je to tvoja svadba, chceš ju mať peknú a chceš si ju užiť. Preto treba so švagrinou na rovinu, ale empaticky komunikovať. Na druhej strane, to dieťa nemôže za to, že sa narodilo mentálne postihnuté a to čo robí, nerobí naschvál.
Ak máš takýto postoj k iným deťom a ľuďom zvazila by som mat vlastne deti keby bolo tvoje takéto dáš ho do ústavu? Mala to nerobí preto aby vás nasrala a pokazila vám deň v to v tomto mi prídeš ty ako postihnuta robí to lebo ma takýto zdravotný stav. A zamyslieť nad sebou by ste sa mali všetci. Tej matke to vôbec nie je príjemné ako sa správate k jej dieťaťu už tak to má posratym navrch.
@anonym_09eb7b máte pravdu môj syn má onedlho 18, prosperuje v škole, posiluje... Som na neho veľmi hrdá a ja by som nezvládla mat také dieťa
Ja ozaj nechápem tie čo ponúkate STRÁŽENIE. Však to dieťa môže mať problém s cudzími ľuďmi a celkovo stráženie s cudzou osobou. Čo si myslíte že svet je gombička? Po druhé. Strážiaca osoba musí mať skúsenosti s takými deťmi. Inak to môže zle dopadnúť. Sama by som si netrúfla strážiť pas dieťa, ktoré by bolo na tom horšie ako ten môj.......
A nehrajte sa tu na moralistky a slniečkárky niektoré. Neter nemôže za to že je chorá. ALE to neznamená že je ok že jej matka má spasiteľský syndrom proste odmieta liečbu a je preto agresívna na matku a na celé okolie. Nech proste si to má s ňou ako chce a nech ju bije, strká pod autá, ale ja by som teda také dieťa v rodine netrpela a nestretávala sa s ním a nechcela by ho ani na svadbe pokým nie je jeho agresivita utlmená. Prečo by som sa od niekoho mala dať biť a kopať?
@unicornlady hej toto aj mne pride zvlastne. Ze jej buduci byval s exmanzelkou u rodicov v "detskej izbe", kde vo "vedlajsej" zila este jeho sestra s postihnutym dietatom, a chlap miesto toho aby sa osamostatnili tak este im aj stroskotalo manzelstvo (bohvie sice, ci kvoli cudziemu dietatu, ako to autorka opisuje, no verim tomu, ze minimalne z dovodu ze nebol schopny vziat zenu a postarat sa im o normalny domov a byvanie). A ano, vyhlasujem moj prispevok za uplny offtopic.
Trochu k teme: ak obaja nemate odvahu poprosit aby dcere zohnala tu chvilu strazenie alebo bola s nou pocas obradu pomimo, tak ake rady ocakavas? 😃 Trochu sa vzchopte, v zivote zazijete realne situacie, ktore bude treba riesit, nie tuto trivialnu vec...
@anonym_cfff26 ide o 3 poschodový dom kde si prerobili podkrovie za 15 tisíc a mali vlastné sukromie.
Ja ozaj nechápem tie čo ponúkate STRÁŽENIE. Však to dieťa môže mať problém s cudzími ľuďmi a celkovo stráženie s cudzou osobou. Čo si myslíte že svet je gombička? Po druhé. Strážiaca osoba musí mať skúsenosti s takými deťmi. Inak to môže zle dopadnúť. Sama by som si netrúfla strážiť pas dieťa, ktoré by bolo na tom horšie ako ten môj.......
@andulka220989 Budme realisti, taketo dieta si nikto, okrem nejakej institucie, na krk nezoberie. Ak je tazko postihnuta-co podla popisu je, tak nejake strazenie cudzim clovekom je cista utopia.
Švagriná sama dobre vie, ako sa jej dieťa správa. Ak má trochu chochmesu, navrhne Ti sama, že na obrad nepôjde. Ak nie, slušne ju o to požiadaj. Je tragédia mať postihnuté dieťa. A obrovská. Nemôže však čakať, že sa tomu bude každý a za všetkých okolností prispôsobovať.
@anonym_09eb7b máte pravdu môj syn má onedlho 18, prosperuje v škole, posiluje... Som na neho veľmi hrdá a ja by som nezvládla mat také dieťa
@lentonie lenže niekto také dieťa má a zvláda a treba ho podporiť nie opačne. Každý chce zdravé dieťa nie každý ma to šťastie
žiaľ ale budúca švagriná by sama mala vedieť že pre jej dieťa toľko podnetov nebude OK a teda môže "vystrájať" hlasná hudba+veľa ľudí+svetelné efetky+nebodaj ten dym... nechtiac ale môže urobiť aj nejaké škody napr... ja ako rodič by som toto dieťaťaťu neurobila a na svadbu by som nešla s tým žeby mi to ani nikto nemusel hovoriť..
A uz ste mali v rodine nejakú väčšiu oslavu? Ako to vtedy buduca svagrina riesila? A ako to riesi ked si napr sama potrebuje vybavit lekara? Pomaha jej niekto s dietatom okrem mamy?
@anonym_44b580 nie iba napríklad večeru na štedrý deň a aj vtedy sa to nedalo vydržať už bývame len sami doma a nechodíme ani k mojim rodičom aby neboli svokra urazená
@anonym_44b580 nie iba napríklad večeru na štedrý deň a aj vtedy sa to nedalo vydržať už bývame len sami doma a nechodíme ani k mojim rodičom aby neboli svokra urazená
@lentonie A čo hovorí švagriná? Chystá sa vôbec na svadbu? Podľa mňa osobne s takýmto dieťaťom, čo je proste problémové aj doma vo svojom bezpečnom prostredí nebude ani ona riskovať ísť na bratovu svadbu. Fakt si nemyslím, že proste v jej prípade pôjde na obrad či hostinu.
@lentonie To hlasite svokre zoznam miest, kam a kedy chodite? 🙃
Mne sa nechce veriť, že švagriná odmieta liekmi utlmovať dcéru. Mám v blízkosti dve rodiny s postihnutými deťmi a tvrdia, že fungovať s nimi dokážu len s liekmi, bez nich sú deti nezvládnuteľné.
@anonym_16225f a čo, ty sa nerozprávaš s mamou ako tráviš vianoce??
@biba_18 Aha to patrilo k Vianociam? Ja som myslela, ze celorocne. Uz som osprostena z MK, lebo tu fakt vselico ludia pisu, tak by som sa ani necudovala😄
@lentonie ved jej to normalne oznamte. Jemne a citlivo.
Chapem, ze je to vasa svadba, ale ste obaja velmi nechutni. Nie s tym, ze ju na svadbe nechcete, to je.ok. ale celkovo s tym, ako dane dieta orezentujes. A.rovnako tvoj snubenec, ktory nie je schopny akceptovat inakost, proste jej stav.
Este aj poznamka, ze sa hanbi za nu. Rovnako, ze tebe sa hnusi
@lentonie ved jej to normalne oznamte. Jemne a citlivo.
Chapem, ze je to vasa svadba, ale ste obaja velmi nechutni. Nie s tym, ze ju na svadbe nechcete, to je.ok. ale celkovo s tym, ako dane dieta orezentujes. A.rovnako tvoj snubenec, ktory nie je schopny akceptovat inakost, proste jej stav.
Este aj poznamka, ze sa hanbi za nu. Rovnako, ze tebe sa hnusi
@stanislavicenka minule tu bola téma, kde sa matky hanbili za svoje vlastné deti a ich správanie v škole napr ... nevidím nič divné na tom, že človeku je nepríjemné (teda sa hanbí) za správanie cudzieho dieťaťa ktoré s ním sedí pri jednom stole ...
@lentonie to dieťa za nič nemôže, ona sa taká narodila a zamyslela by som sa ako sa bude správať tvoj budúci ak sa aj vám podarí nedokonalé dieťa. Normálne sa porozprávať ako to vidí švagriná sa neviete?
@januska12323 ja mám dospelé dieťa a podviazane vajcovody, ďalšie dieťa nebude.
@unicornlady aj mna toto zarazilo, aby jeden chlap riesil svoje problemy v manzelstve rozvodom, ak teda problemom je postihnuta neter 🙈 preco vobec zil v domacnosti s mamou, sestrou a jej tazko postihnutou dcerou? To mi hlava neberie. Podla opisu k nej nema ani vztah, takze kvoli pomoci to nebolo.
@lindusss2016 mali vlastné poschodie -podkrovie ktoré si prerobili za 15 tisíc a až niekoľko rokov potom sa nasťahovala sestra na iné poschodie, už vám to hlava berie?
Mne sa nechce veriť, že švagriná odmieta liekmi utlmovať dcéru. Mám v blízkosti dve rodiny s postihnutými deťmi a tvrdia, že fungovať s nimi dokážu len s liekmi, bez nich sú deti nezvládnuteľné.
@anonym_ea1928 veď to že keď je dávala lieky tak bola utlmená a chce aby bola taká ako je, tiež nechápem prečo jej tie lieky nechce dať, sama švagriná berie lieky od psychiatra, je mi jej ľúto ale prečo máme kvôli tomu trpieť mi?
@stanislavicenka minule tu bola téma, kde sa matky hanbili za svoje vlastné deti a ich správanie v škole napr ... nevidím nič divné na tom, že človeku je nepríjemné (teda sa hanbí) za správanie cudzieho dieťaťa ktoré s ním sedí pri jednom stole ...
@biba_18 je to netolerancia spolocnosti. Neprijatie inakosti. Su to najslabsie clanky spolocnosti, ktore si svoje konanie neuvedomuju. My sme ti vedomi, rozumni. A predsa sme len hodnotiaci. Namiesto pocitu hanby by sme mali pomoct. Byt ochotni pomoct, nie sa skryvat niekde pod stolom, kym dana situacia nepominie
@lentonie pre oboch to je druhá svadba predpokladám, tak sa zoberte len s dvoma svedkami, keď sa neviete s mužovou sestrou porozprávať. Evidentne je niekde chyba, keď nedokážete komunikovať a hanbíte sa za postihnuté dieťa a je vám nechutné a čo ja viem aké.
Mužova sestra berie svoju dcéru ako svoju súčasť, ja osobne by som to nechala na švagrinú, či ju zoberie či nie, hádam má švagriná zdravý úsudok.
@anonym_16225f Len oni asi dali peniaze čo mali do prerábky a plánovali tam načas bývať predtým ešte ako prišla neter so sestrou. A potom čo? Nedá sa odísť zo dňa na deň, aj keby chceli ísť preč a brať si hypotéku nejaké percentá treba dopredu našetriť a to sa nedá niekoľko desať tisíc našetriť za mesiac alebo dva...
@marsmykkok aha, tak si nechám kvôli 15k€ rozpadnúť manželstvo, ok … tak aspoň autorka vie aké ma budúci manžel priority 🙂
@biba_18 je to netolerancia spolocnosti. Neprijatie inakosti. Su to najslabsie clanky spolocnosti, ktore si svoje konanie neuvedomuju. My sme ti vedomi, rozumni. A predsa sme len hodnotiaci. Namiesto pocitu hanby by sme mali pomoct. Byt ochotni pomoct, nie sa skryvat niekde pod stolom, kym dana situacia nepominie
@stanislavicenka Blablabla.... Žiadna inakosť, ale ťažká retardácia, postihnutie. Nazývajte to pravým menom. Kvôli takýmto deťom sa neoplatí ničiť život zdravých ľudí. Či už ide o rodičov, rodinných príslušníkov alebo cudzích.
@stanislavicenka Blablabla.... Žiadna inakosť, ale ťažká retardácia, postihnutie. Nazývajte to pravým menom. Kvôli takýmto deťom sa neoplatí ničiť život zdravých ľudí. Či už ide o rodičov, rodinných príslušníkov alebo cudzích.
@anonym_fede7c fuj
A ostatne nazory tiez akoze zvraciam z tohto sveta a z niektorych ludi. Neuvedomujete si vobec ze jedneho dna sa moze stat cokolvek aj vam, alebo vasim detom, na to staci sekunda.. potom dufam vam nikto nepoda pomocnu ruku, vsetci sa vas budu stranit a nikto si vami ani vasim postihnutym deckom neda nicit zivot…
Grciam grciam grciam dakujem uz som tu videla vsetko.
@anonym_fede7c tu hovorime o tom, ze niekto citi hanbu.
O akom niceni zivota zdravych ludi hovoris?
Ale je to presne ten priklad, ktory som uviedla. A ano, starostlivost o take dieta/cloveka, je otazkou rozhodnutia
Urobte si svadbu len vy dvaja a svedkovia. Prva svadba to nie je ,zvytocne ovacie okolo toho si myslim . Navyse pochybujem ,ze dovod rozvodu je neter . Ale na to casom dojdes aj sama a potom si budes trieskať hlavu o stenu ,aku banalitku si riesila .
@anonym_fede7c tu hovorime o tom, ze niekto citi hanbu.
O akom niceni zivota zdravych ludi hovoris?
Ale je to presne ten priklad, ktory som uviedla. A ano, starostlivost o take dieta/cloveka, je otazkou rozhodnutia
@stanislavicenka nemám rada moralistov. áno, ľudia by nemali byť takí či onakí - ale nevieš ako boli vychovávaní, aké majú oni sami skúsenosti s odsudzovaním okolia a tak ďalej ... takže ok, osveta je fajn. ale moralizovanie ešte nikdy nikomu nepomohlo ...

@lentonie Tak vedel, do coho ide. Neter sa iste nezmenila zo dna na den.
@anonym_16225f Len oni asi dali peniaze čo mali do prerábky a plánovali tam načas bývať predtým ešte ako prišla neter so sestrou. A potom čo? Nedá sa odísť zo dňa na deň, aj keby chceli ísť preč a brať si hypotéku nejaké percentá treba dopredu našetriť a to sa nedá niekoľko desať tisíc našetriť za mesiac alebo dva...