Ako zvládnuť svadbu s postihnutou neterou?
Moja budúca švagriná má ťažko postihnuté dieťa, s priateľom máme zanedlho svadbu, on sa s tým ešte nezmieril a keď sú niekde v reštaurácii a neter začne vydávať pazvuky hanbí sa, kvôli nej sa rozviedla aj jeho sestra a ostala sama a dieťaťom, nasťahovala sa do veľkého domu k mame kde býval aj môj budúci manžel s vtedy ešte z manželkou a kvôli tomu ako museli žiť a prispôsobiť sa postihnutej sa nakoniec aj oni rozviedli potom sa budúci manžel ostahoval a domov k mame a sestre chodí len na sviatky, keď jej dávme darček začne nás kopať, vyplazuje jazyk tak nepríjemne že sa mi až hnusi, stále sa pokaka a pocika tak je u nich stále smrad, je chodiaca ale je úplne mimo, švagriná s ňou nemôže ísť nikde ani pešo lebo ju už niekoľko krát strčila pod idúce auto a skoro ju zrazili, hocikedy začne vydávať nepríjemne zvuky a dupat a hádzať sa o zem, odmieta ju tlmiť liekmi lebo potom je utlmená... Ako jej povedať že ak by na svadobnom obrade začala robiť scény aby ju vyviedla zo sály nech nám nepokazí svadbu. Ja ju rešpektovať nemienim ani sa nenechám kopať lebo ona je mimo ju treba pochopiť... Je to naša svadba a už sme sa rozprávali, že sa toho strašne bojíme ale ani jeden nemáme odvahu to jeho sestre povedať a bojíme sa ako nám zničí svadbu lebo ona nevydrží sedieť celý obrad pokojne.
@stanislavicenka nemám rada moralistov. áno, ľudia by nemali byť takí či onakí - ale nevieš ako boli vychovávaní, aké majú oni sami skúsenosti s odsudzovaním okolia a tak ďalej ... takže ok, osveta je fajn. ale moralizovanie ešte nikdy nikomu nepomohlo ...
@biba_18
@stanislavicienka vyjadrila svoj nazor a ma na to take iste pravo ako aj ty. Vies o tom, ze kazdy ma pravo napisat svoj postoj, vsak? Toto nie je moralizovanie😏 a to, ci ty osobne mas alebo nemas rada moralistov nikoho nezaujima
@biba_18 nemoralizujem. Konststujem to, co autorka opisala. Ona citi hnus, nie ja. Ano, kazdy je iny, ale ako dospely, ma moznost sa posunut z toho, co v detstve zazil a co ho obmyva. Ja sama som nemala stastne detstvo
@stanislavicenka lenže hnus je základná ľudská emócia. prirodzený reflex, ktorý chráni človeka pred niečím, čo môže ohrozovať zdravie, či už fyzické alebo psychické ... áno, dá sa s tým pracovať - ale - ak autorka doteraz nebola vystavená niečomu takému, hádam nemôžeš očakávať, že sa napraví za mesiac, za dva, alebo dokonca ani za rok...
@biba_18
@stanislavicienka vyjadrila svoj nazor a ma na to take iste pravo ako aj ty. Vies o tom, ze kazdy ma pravo napisat svoj postoj, vsak? Toto nie je moralizovanie😏 a to, ci ty osobne mas alebo nemas rada moralistov nikoho nezaujima
@anonym_1bed9b vyjadrila svoj postoj k autorke, že fuj fuj, to sa nemá ... to nie je moralizovanie? ok. a čo to teda je?
@lentonie no ak ju sama sestra nezvlada, ostali by doma a na svadbe by neboli. Mna by to aj mrzelo, ale takuto vec ako svadbu by som si pokazit nenechala, proste najde malej zatial opatroavnie nejake na tych par hodin, alebo nepojdu. Ak taketo problemy su v rodine roky kvoli tomu, tak urcite to nebude novinka.
@anonym_1bed9b vyjadrila svoj postoj k autorke, že fuj fuj, to sa nemá ... to nie je moralizovanie? ok. a čo to teda je?
@biba_18 hlavne že autorka robí fuj fuj nad telesne postihnutým dieťaťom a to ti nevadí, každý dospelý zrelý človek by sa mohol ovládnuť pri takýchto reakciách a použiť zvyšky empatie a keď už nie je schopný empatie, tak aspoň súcitu so ženou, ktorá má takéto obrovské problémy s dieťaťom vo svojom osude. A keď ani súcitu nie je schopný, tak by mohol byť aspoň rád, že toto nemusí vo svojom živote riešiť.
@biba_18 hlavne že autorka robí fuj fuj nad telesne postihnutým dieťaťom a to ti nevadí, každý dospelý zrelý človek by sa mohol ovládnuť pri takýchto reakciách a použiť zvyšky empatie a keď už nie je schopný empatie, tak aspoň súcitu so ženou, ktorá má takéto obrovské problémy s dieťaťom vo svojom osude. A keď ani súcitu nie je schopný, tak by mohol byť aspoň rád, že toto nemusí vo svojom živote riešiť.
@anonym_1bed9b aj ty teraz moralizuješ - lenže - autorka nehovorí na mužovu neter fuj fuj ohľadom morálky...
a áno, vadí mi to. ale nemoralizujem - už som to napísala - osveta je omnoho účinnejšia ako moralizovanie...
Je úplne ok že to celé takto cítiš. Je veľmi náročné mať v okolí človeka ktorý je ťažko mentálne postihnutý. Pravda je ale taká že väčšinou trpia všetci okolo len to nikto nechce povedať nahlas.
Tu ale nie je hlavný problém choré dieťa ale matka ktorá si myslí že sa musí celý svet točiť okolo jej dcéry.
Minule som bola na akcii kde boli rodičia s mentálne postihnutými deťmi. Spájali sa komunity zdravých a chorých detí. Boli tam 2 mamičky ktoré mali dieťa s autizmom. Jedna mamina bola úplne úžasná, strážila dieťa, usmerňovala ho a nakoniec aj odišla keď videla že dieťa už má dosť. Stretli sme sa aj neskôr súkromne. Rada ju zavolám kedykoľvek aj s dieťaťom. Druhá mala podobný prístup, veď dieťa je choré ono môže. Dieťa robilo zle iným, kričalo, chytalo všetkých a bolo úplne zjavné že to tam nezvláda. Matka sedela, pozerala a nič nerobila aby situácia bola zvládnuteľná. Toto by som zažiť už nechcela.
Dve ženy, dve ťažko choré deti a predsa úplne iný zážitok.
@lentonie len na okraj: neter je ťažká autistka, no po niekom to bude mať. Daj si pozor, aby si v budúcnosti nemala podobné dieťa - genetika je sviňa
@anonym_1bed9b aj ty teraz moralizuješ - lenže - autorka nehovorí na mužovu neter fuj fuj ohľadom morálky...
a áno, vadí mi to. ale nemoralizujem - už som to napísala - osveta je omnoho účinnejšia ako moralizovanie...
@biba_18 tak daj osvetové poučky ako to máš rada, lebo všetci moralizujeme, len ty robíš osvetu. Zlatá si😘
@lindusss2016 mali vlastné poschodie -podkrovie ktoré si prerobili za 15 tisíc a až niekoľko rokov potom sa nasťahovala sestra na iné poschodie, už vám to hlava berie?
@lentonie no nie, neberie. Akoze za prve toto "prerabanie si poschodi" je pre mna uplne nepochopitelne, ale ok, kazdy to moze vnimat inak. Ale to mu akoze 15-tis.prerabka stala za to, aby mu stroskotalo manzelstvo? Sak by som zdrhala, poschodie, neposchodie
@lentonie tvojabšvagriná je silná žena a my co mame zdravé deti si ani neuvedomujeme,aké máme v živote štastie.Samozrejme pred svadbou ju môžeš poprosiť aby ostala radsej pred kostolom ,ale myslim si ze si uvedomuje čo jej postihnutá dcérka žial robí takze asi zrejme pred kostolom bude a s oslavou to neviem...stači sa zrejme porozpravat...čo mi ale celé príde na hlavu ze tvoj nastavajuci sa rozisiel zo zenou pises skrs postyhnute dieta v rodine tu sa naskytla otazka ci sa nebojiš ze nahodou budes mat dietatko niakym sposobom hendikepované a ten tvoj ta opusti
Nechápem prečo sa ty obmedzujes kvôli nejakej postihnutej. Že neísť na Vianoce k rodičom aby nebola svokra urazena? 🤦♀️ za to že jej dcéra porodila postihnuté dieťa teraz majú trpieť všetci? No to určite. A keby bola jej matka normálna, na tu svadbu ju nevezme sama od seba.
@biba_18 tak daj osvetové poučky ako to máš rada, lebo všetci moralizujeme, len ty robíš osvetu. Zlatá si😘
@anonym_1bed9b nevieš aký je rozdiel medzi osvetou a moralizovaním? nuž, ja za to ale predsa nemôžem ... 😒
a ak by som chcela na autorku nejako vplývať, urobím to ... ale myslím že ona teraz nemá kapacitu rozoberať jej postoj k znevýhodneným, bolo by to na dlho... s tebou to skúšam a nejde ti to, tak prečo by som mala predpokladať že to pôjd jej, kde je oveľa hlbšia téma k osvete ...
@lentonie som jediná, ktorej je divne, ze by ta švagriná vobec s dietatom prisla? Ja som bola s detmi 5m, 2,5r na obrade a teda bola som strasne nervozna, ze tam začnú plakat. Nastastie jedno spalo a druhé sa akurat pred ano vypýtalo cikat tak sme zvyšok uz prečkali vonku. No velmi by som sa hanbila a bola smutná, keby som niekomu “pokazila” svadbu. Mat horšie deti ostanem doma
@lentonie tvojabšvagriná je silná žena a my co mame zdravé deti si ani neuvedomujeme,aké máme v živote štastie.Samozrejme pred svadbou ju môžeš poprosiť aby ostala radsej pred kostolom ,ale myslim si ze si uvedomuje čo jej postihnutá dcérka žial robí takze asi zrejme pred kostolom bude a s oslavou to neviem...stači sa zrejme porozpravat...čo mi ale celé príde na hlavu ze tvoj nastavajuci sa rozisiel zo zenou pises skrs postyhnute dieta v rodine tu sa naskytla otazka ci sa nebojiš ze nahodou budes mat dietatko niakym sposobom hendikepované a ten tvoj ta opusti
@anonym_477a5e moje dieťa má 18 a ďalšie nechcem a ex sa rozišla s ním lebo nemala dôvod trpieť, len za to, že jeho sestra má postihnuté dieťa, prerobili si podkrovie a splácali ho tak ani nemali možnosť sa odsťahovať, nemali na zabezpeku hypotéky a dlh na krku, mna žiadna osveta nezaujíma mne je jej ľúto, že má také dieťa ale prečo tým ja trpieť, neobývané s nimi a teraz akože čo? Ja sa mám nechať kopať lebo matka jej nechce dávať lieky, alebo mám dýchať ten smrad z ktoré má nadrapuje len je stále pokakana, alebo sa mám nechať strčiť pod auto lebo ju nevie utlmiť liekmy, aby ma mlatila postihnutá, len za to, že si to neuvedomujeme???? Ľudia ste normálny nechajte sa mlátiť vy, lebo chuderka si neuvedomuje,z e vám to boli
Pošli švagrinej link na túto diskusiu a stavím sa že ani nepríde, budeš to mat vyriešené. Hrozne mi je smutno z toho ako vedia byť ľudia neempaticki. A nemoralizujum, vcitujem sa do človeka čo zažíva ťažké skúšky každý deň a ešte je aj vyclenovany zo spoločnosti.
Len k tým liekom - sestra zrejme vie prečo jej ich nechce dať, nemusí ísť len o utlmenie ale dôvod si môže nechať pre seba. Tak či tak zažíva si to najmä ona sama.
Nechapem, ze sa tu pustate do autorky, ze nechce postihnute dieta na svadbe. Ved ona ho tam nechce nie preto, lebo "fuj ako vyzera", ale pise o agresii. Autorka ja ta chapem, mam postihnuteho bratranca - agresivny tiez. Prestali s nim chodit aj na nastevy napriklad. Na svadbe mi bol stryko ale bez neho, vzal iba druheho zdraveho syna a jeho manželka ostala bohužiaľ doma s postihnutym. Ani som to s nimi nemusela preberať, proste tiez by im nebolo prijemne, kebyze zacne kricat a kopat niekoho. Na druhu stranu moj manzel ma postihnutu sestru - ano vidno, ze nie je zdravá, ani mentalne nie je ok. Ale nie je agresivna, podstate je "zlaticko". Cize nebol problem aby ublížila niekomu alebo vrieskala neprestajne,samozrejme bola na svadbe, ved preco nie.
A svagrina vobec chce na tu svadbu ist? Mozno to ani nema v plane a zbytocne sa bojis a rozculujes.
@anonym_477a5e moje dieťa má 18 a ďalšie nechcem a ex sa rozišla s ním lebo nemala dôvod trpieť, len za to, že jeho sestra má postihnuté dieťa, prerobili si podkrovie a splácali ho tak ani nemali možnosť sa odsťahovať, nemali na zabezpeku hypotéky a dlh na krku, mna žiadna osveta nezaujíma mne je jej ľúto, že má také dieťa ale prečo tým ja trpieť, neobývané s nimi a teraz akože čo? Ja sa mám nechať kopať lebo matka jej nechce dávať lieky, alebo mám dýchať ten smrad z ktoré má nadrapuje len je stále pokakana, alebo sa mám nechať strčiť pod auto lebo ju nevie utlmiť liekmy, aby ma mlatila postihnutá, len za to, že si to neuvedomujeme???? Ľudia ste normálny nechajte sa mlátiť vy, lebo chuderka si neuvedomuje,z e vám to boli
@lentonie ja ta úplne chápem, a súhlasím s tebou vo všetkom.
@anonym_1bed9b nevieš aký je rozdiel medzi osvetou a moralizovaním? nuž, ja za to ale predsa nemôžem ... 😒
a ak by som chcela na autorku nejako vplývať, urobím to ... ale myslím že ona teraz nemá kapacitu rozoberať jej postoj k znevýhodneným, bolo by to na dlho... s tebou to skúšam a nejde ti to, tak prečo by som mala predpokladať že to pôjd jej, kde je oveľa hlbšia téma k osvete ...
@biba_18 no ty tiež nemáš kapacitu pochopiť, kedy prestať s poučovaním, však? so mnou ty nič láskavo neskúšaj, toto si odpusti👎
Takže pekne sa zoberte a pekne si sadnine a pokecajte o tom ako si to predstavujú.
@biba_18 no ty tiež nemáš kapacitu pochopiť, kedy prestať s poučovaním, však? so mnou ty nič láskavo neskúšaj, toto si odpusti👎
@anonym_1bed9b ja som teba absolutne nepoučovala - písala som si s stanislavicenka
- a aj jej som napísala, že prečo nemám rada moralistov ... takže nabudúce si ťapni po ruke, ak nechceš čítať čo ti niekto druhý napíše - kľudne si sa tejto debate mohla vyhnúť, išla si do nej dobrovolne...

@stanislavicenka nemám rada moralistov. áno, ľudia by nemali byť takí či onakí - ale nevieš ako boli vychovávaní, aké majú oni sami skúsenosti s odsudzovaním okolia a tak ďalej ... takže ok, osveta je fajn. ale moralizovanie ešte nikdy nikomu nepomohlo ...
@biba_18 nemoralizujem. Konststujem to, co autorka opisala. Ona citi hnus, nie ja. Ano, kazdy je iny, ale ako dospely, ma moznost sa posunut z toho, co v detstve zazil a co ho obmyva. Ja sama som nemala stastne detstvo