icon

Ako zvládnuť svadbu s postihnutou neterou?

lentonie
Dnes o 07:14

Moja budúca švagriná má ťažko postihnuté dieťa, s priateľom máme zanedlho svadbu, on sa s tým ešte nezmieril a keď sú niekde v reštaurácii a neter začne vydávať pazvuky hanbí sa, kvôli nej sa rozviedla aj jeho sestra a ostala sama a dieťaťom, nasťahovala sa do veľkého domu k mame kde býval aj môj budúci manžel s vtedy ešte z manželkou a kvôli tomu ako museli žiť a prispôsobiť sa postihnutej sa nakoniec aj oni rozviedli potom sa budúci manžel ostahoval a domov k mame a sestre chodí len na sviatky, keď jej dávme darček začne nás kopať, vyplazuje jazyk tak nepríjemne že sa mi až hnusi, stále sa pokaka a pocika tak je u nich stále smrad, je chodiaca ale je úplne mimo, švagriná s ňou nemôže ísť nikde ani pešo lebo ju už niekoľko krát strčila pod idúce auto a skoro ju zrazili, hocikedy začne vydávať nepríjemne zvuky a dupat a hádzať sa o zem, odmieta ju tlmiť liekmi lebo potom je utlmená... Ako jej povedať že ak by na svadobnom obrade začala robiť scény aby ju vyviedla zo sály nech nám nepokazí svadbu. Ja ju rešpektovať nemienim ani sa nenechám kopať lebo ona je mimo ju treba pochopiť... Je to naša svadba a už sme sa rozprávali, že sa toho strašne bojíme ale ani jeden nemáme odvahu to jeho sestre povedať a bojíme sa ako nám zničí svadbu lebo ona nevydrží sedieť celý obrad pokojne.

anonym_feb3eb
Dnes o 17:09
@valria

@anonym_78d4a0 Fakt by si silou- mocou chcela byť na tej svadbe s vedomím a pod stresom, že tým znepríjemníš iným ich významnú životnú udalosť? Autorka tu neopísala vozíčkara, nevidomého či hluchonemého postihnutého, ale problémové, nevyspytateľné dieťa. Inak, aj to by ma zaujímalo, koľko má rokov, tuším to tu nepadlo

@valria niekde to autorka písala, že to dieťa má 16 rokov.

anonym_78d4a0
Dnes o 17:10
@valria

@anonym_78d4a0 Fakt by si silou- mocou chcela byť na tej svadbe s vedomím a pod stresom, že tým znepríjemníš iným ich významnú životnú udalosť? Autorka tu neopísala vozíčkara, nevidomého či hluchonemého postihnutého, ale problémové, nevyspytateľné dieťa. Inak, aj to by ma zaujímalo, koľko má rokov, tuším to tu nepadlo

@valria lebo sa hanbia za pazvuky? Mame v rodine postihnuté chlapca a predstav si, na mojej svadbe bol pretože je to moja rodina. 🙂 a ja sa za nebo nehanbim

owecka
Dnes o 17:12

@lentonie porozpravala by som sa priamo so svagrinou.horsie to uz byt nemoze. Priklanam sa k zaveru, ze take agresivne 16 rocne nevyspytatelne dieta bud von pred kostolom, alebo doma so svagrinou. Jednak je dieta vo velkom strese, nechape pointu, moze nieco spravit...aj ked ma to mrzi, hanbit by som sa nehanbila za to, ze maju postihnute dieta, ze preto ich nechcem na obrade. Ale niekedy je potrebne mat mieru sebareflexie.

lentonie
autor
Dnes o 17:12
@anonym_78d4a0

@valria lebo sa hanbia za pazvuky? Mame v rodine postihnuté chlapca a predstav si, na mojej svadbe bol pretože je to moja rodina. 🙂 a ja sa za nebo nehanbim

@anonym_78d4a0 aj on vás bil? A tie pazvuky sú hlučné alebo tlmené? Lebo toto dievčatko je veľmi hlasné a keď sa spraví scénu tak čo ďalej veď nebudeme ani počuť oddavajúceho

anonym_78d4a0
Dnes o 17:15
@lentonie

@anonym_78d4a0 aj on vás bil? A tie pazvuky sú hlučné alebo tlmené? Lebo toto dievčatko je veľmi hlasné a keď sa spraví scénu tak čo ďalej veď nebudeme ani počuť oddavajúceho

@lentonie ano bil nas, ako nie ze nas vytal, ale strkal nas .. aj to teraz este občas robi ale je to miernejšie. Mna hz vôbec, ked skm bola tehotná veľa som vysvetlovala, ze mam v brušku babatko, mna odvtedy neudrel. Zvuky bg som povedala, ze hlučné zasa nie zjapot ale pocut to je.

lentonie
autor
Dnes o 17:18
@anonym_78d4a0

@lentonie ano bil nas, ako nie ze nas vytal, ale strkal nas .. aj to teraz este občas robi ale je to miernejšie. Mna hz vôbec, ked skm bola tehotná veľa som vysvetlovala, ze mam v brušku babatko, mna odvtedy neudrel. Zvuky bg som povedala, ze hlučné zasa nie zjapot ale pocut to je.

@anonym_78d4a0 lenže tomuto dievčatku nedokáže nič vysvetliť jej matka jej ani nedokáže zakázať jesť lebo ona silou mocou kradne všetkým z taniera až kým nezje toľko že sa pogrcia, keby toto dievčatko aspoň trochu vnímalo ale ona nevníma vôbec máte šťastie že v rodine máte postihnuté dieťa ktorému sa dohovoriť aspoň čiastočne dá, lebo tejto bohužiaľ nie.

lentonie
autor
Dnes o 17:20
@lentonie

@anonym_78d4a0 lenže tomuto dievčatku nedokáže nič vysvetliť jej matka jej ani nedokáže zakázať jesť lebo ona silou mocou kradne všetkým z taniera až kým nezje toľko že sa pogrcia, keby toto dievčatko aspoň trochu vnímalo ale ona nevníma vôbec máte šťastie že v rodine máte postihnuté dieťa ktorému sa dohovoriť aspoň čiastočne dá, lebo tejto bohužiaľ nie.

@lentonie kedy som opatrovavala dievčatko čo malo downov syndróm a zdravého mladšieho brata a to dievčatko som milovala, ale táto dievčatko je veľmi zlé

katusik456
Dnes o 17:22
@lentonie

@lentonie sadnite si so švagrinou a povedzte jej, ledze je situácia taká aká je, nebude vhodne aby šla neter na svadbu. Nebude to pre ňu dobre. Je to vás deň. Ak toto nevie povedať jedna dospela žena tak uz neviem a to od tvojho syna som staršia o 10 rokov len. Normálne komunikovať. Urazí sa? No jej problém, čo robia iní ľudia a čo cítia voči tebe iní ľudia nech ta nezaujíma , sú to vždy ich emócie, nie tvoje. Bude ta ohovárať svokra? No super aspoň budeš mať pokoj od nich. Toto by som robila ja. Bohužiaľ na svete nie sme aby sme trpeli za to že iny dostali do vienka rôzne ochorenia a nežili len sa im prispôsobovali….. Rozhodnutie matky nedávať lieky dieťaťu, nedať ho do inštitúcie, nehľadať iné riešenie. Nehovorím, že to nie je jednoduché. Pozbierať odvahu a začať rozprávať priamo.

saraxyz
Dnes o 17:23
@lentonie

@saraxyz viem o tom, že to vykrical máme, že je to chýba netere, a jeho mama na to len od veci povedala, ale veď ja mám tvoju ex stále rada ja jej stále posielam sms na narodeniny.... A viem o tom že jeho ex jeho mamu aj sestru neznáša aj muž radšej ide na návštevu k mojej mame a vieme tam byť aj celý deň a keď ideme k jeho máme ani nestíham kávu dopit a už ma sa postaví a povymusla si koľko máme roboty a ťahá ma preč.

@lentonie ste v ťažkej situácii. Ty s budúcim manželom sa skúste so sestrou porozprávať. Priamo. I keď tam to vyzerá tak, že ona a jej mama sú z toho už psychicky unavené a neviem, či sestra vôbec bude vnímať to, čo sa jej budete snažiť vysvetliť.

anonym_4746df
Dnes o 17:28

Mala som veľmi podobnú situáciu, ako ty. V blízkej rodine muža je na tom jedno dievča veľmi podobne, ale ona je kľudná a vlastne tichá, ale ak mám dobré informácie, tak je utlmovaná silnými liekmi celý čas.. tam je problém skôr opačný, mám pocit, že rodičia robia všetko pre to, aby mali od celej situácie chvíľu pokoj, a ich napríklad ani nenapadlo brať ju na našu svadbu (vlastne ona nikam s nimi nechodí), pritom ja som s ňou normálne počítala na svadbe.Tam sa ale dalo stráženie zabezpečiť, nakoľko rodina si pomáha a našiel sa človek, ktorý ju vedel (a vlastne aj vie) postrážiť. Keby bola na našej svadbe, nevadilo by mi to, lebo sme proste prijali ako fakt, že síce ma postihnutie, ale je súčasťou rodiny, ako ktokoľvek z nás. Opakujem, ľahko sa mi hovorí, keďže ona nevyvádza, sedí tíško v kúte a len tak je, usmieva sa, Max kruti hlavou a aj keby, rodičia ju v žiadnom.pripade nechcú na takéto miesta ťahať.

Skúsiť ísť na švagrinú tak, že by či nemá chuť prísť na iné myšlienky, osláviť svadbu brata bez dieťaťa? Ísť na to proste kamarátsky, empaticky a zároveň otvorene.. skúsila by som sa vopred zamyslieť, či existuje niekto, kto by ju vedel postrážiť na ten večer (ak vôbec) a navrhnúť aj túto moznost. Alebo sa normálne dohodnúť, ako to bude prebiehať, ak prídu všetci,.lebo to chce logistiku (kde budú sedieť na obrade, počas oslavy, čo budú jesť - či má špeciálne diéty atď. ), kto ich odvezie domov v prípade potreby, dokedy budú (očakávam, že to dlho asi nevydrží). aby tam bol s ňou ešte jeden človek, ktorý zasiahne a pomôže ju ukľudniť, na ten čas s ňou vyjsť z kostola, ak by to bolo veľmi zle (neukamenujte ma, ja by som aj vyvádzajúce zdravé dieťa vyniesla počas obradu, normálka).
Možno vám sama povie, že ďakujem, ale nemôžem ísť, ospravedlňte ma, ale pochopiteľne zostávam doma. Alebo prídu len na krátky čas.

bubinka12
Dnes o 17:28

Ja by som na tú svadbu ani nechcela ísť byť švagrinou,keď čítam aká si ty a aj tvoj budúci....nech je vám dopriate len zdravé dieťa,nehnevaj sa ale si strašný neempatický človek...to dieťa nie je zlé ako píšeš,je choré!!!!

valria
Dnes o 17:29
@anonym_78d4a0

@anonym_78d4a0 ...A tiež udieral a kopal ľudí okolo seba? Autorka tú tínedžerku opisuje nevábne.

lentonie
autor
Dnes o 17:33
@valria

@anonym_78d4a0 ...A tiež udieral a kopal ľudí okolo seba? Autorka tú tínedžerku opisuje nevábne.

@valria nechápem prečo nechce tlmiť jej agresiu liekmi veď keby bola kľudná nikomu by nevadila a aj švagriná by si určite našla kamarátky.

lentonie
autor
Dnes o 17:34
@bubinka12

Ja by som na tú svadbu ani nechcela ísť byť švagrinou,keď čítam aká si ty a aj tvoj budúci....nech je vám dopriate len zdravé dieťa,nehnevaj sa ale si strašný neempatický človek...to dieťa nie je zlé ako píšeš,je choré!!!!

@bubinka12 naozaj by si sa nechala byť dieťaťom?

tiezjedna
Dnes o 17:35
@lentonie

@bubinka12 naozaj by si sa nechala byť dieťaťom?

@lentonie a vy už ste švagrinu pozvali?

lentonie
autor
Dnes o 17:37

@tiezjedna nie ale plánujeme to ale ako jej povedať že aby neter nevychádzala, veď keby jej dala aspoň na svadbu dáke sedatíva aby nekopala ľudí a nespravila scénu, ma aj epilepsie ale to nieje problém ak by sa jej niečo stalo pomôžeme len nech je ticho počas obradu

lentonie
autor
Dnes o 17:40
@lentonie

@tiezjedna nie ale plánujeme to ale ako jej povedať že aby neter nevychádzala, veď keby jej dala aspoň na svadbu dáke sedatíva aby nekopala ľudí a nespravila scénu, ma aj epilepsie ale to nieje problém ak by sa jej niečo stalo pomôžeme len nech je ticho počas obradu

@lentonie nevyvadzala nie nevychádza autocorekt

marsmykkok
Dnes o 17:40
@lentonie

@lentonie kedy som opatrovavala dievčatko čo malo downov syndróm a zdravého mladšieho brata a to dievčatko som milovala, ale táto dievčatko je veľmi zlé

@lentonie Tu je problém proste že nedostáva pomoc, matka-budúca švagriná ako píšeš sama psychiatrický pacient a nedáva to. Vždy sa dá riešiť s nejakými terapeutmi prístup k nej a aj liečba s psychiatrom. Možno že prvý psychiater čo jej predpísal tie lieky je taký "drogový díler" nie psychiater že rád pacientov utlmuje a nadopuje liekmi a nie lieči, možno len nesadla liečba a bolo treba skúsiť inú, ale zjavne proste matka nejako s tým nebojuje a poddala sa.
Vraví sa že postihnuté dieťa nadelí osud len rodičovi čo to zvládne a čo je výnimočný a naozaj je to tak veľakrát, že je niečo neskutočné ako to rodičia alebo matky dávajú a bojujú a čo robia pre tie deti. Ale bohužiaľ nie je to vždy, sú aj také prípady ako tu kedy má rodič problém zvládnuť seba a postarať sa o seba a nie ešte o postihnuté dieťa.

anonym_85b2da
Dnes o 17:42
@lentonie

@anonym_0e2db8
@anonym_8ffdfa to som až tak zlý človek keď nechcem aby mi niekto vrestal počas obradu, normálne nadobúdame dojem, že by sme ju tam mali nechať robiť čo chce či prekrici oddavajúceho a mi nebudeme ani vedieť kedy povedať áno? Alebo nech kope a strká ľudí naokolo lebo je postihnutá tak to máme chápať a nechať sa vydierať švagrinou, to naozaj keď si platíme sami za všetko nemôžeme mať pekný a kľudný obrad, prečo celý život musí byť len o prispôsobovani sa postihnutej a ani naša svadba nemôže byť o nas

@lentonie Nereaguj na tieto supermatky, ktoré majú svoje deti ako bohov, ktoré majú dovolené všetko, vrieskať, kopať, hrýzť, lebo sú to iba milé detičky. Švagrinej povedz na rovinu, že na oslavu je pozvaná, ale prosíš, aby na obrad nechodila s dcérou, ktorá by tam rušila. Ak sa urazí, a nepríde ani na oslavu, tým lepšie. Presne takéhoto syna má suseda, a keď išiel pohrebný sprievod, keď pochovávali jeho babku, takto vyvreskoval od kostola až po cintorín. No vyzeralo to úžasne, smutná slávnostná hudba a do toho neartikulované výkriky dospelého chalana.

mamaaja82
Dnes o 17:46
@misiak7777

@mamaaja82 nehnevaj sa, ty máš tak postihnuté dieťa? Lebo ja poznám takú rodinu, už teraz 35 ročná 80 kg keď niekomu od nervov drbne, tak dovi. Mladší brat, zdravy, celý život prehliadany, lebo sestra.. mamka na antidepresívach, tatko robí 67 lebo nevyžujú.
Hej, všetky by brali takto postihnutého človeka nielen na svadbu, ale rovno adoptovali 😉

@misiak7777 ano mam,bude mat uz 20.Prezili sme si vselico.Ked mal 12prerastol ma o 20cm,s pubertou prisla sila.Ta zena potrebuje pomoc a tu citas ako cela rodina od nej bočí a nikto s nou nic nechce mat,odsudili ju na samotu.Ja som nastastie mala pri sebe uplne inych ludi a vela mi pomohlo odist zo Slovenska a dat mojmu synovi sancu na aspon trochu normalny zivot.

tiezjedna
Dnes o 17:46
@lentonie

@lentonie a keby ste švagrinu rovno poprosili, aby prišla s dcérkou až po obrade? Očakávaš, že ona to takto neprijme alebo v čom je problém?

lentonie
autor
Dnes o 17:54
@mamaaja82

@misiak7777 ano mam,bude mat uz 20.Prezili sme si vselico.Ked mal 12prerastol ma o 20cm,s pubertou prisla sila.Ta zena potrebuje pomoc a tu citas ako cela rodina od nej bočí a nikto s nou nic nechce mat,odsudili ju na samotu.Ja som nastastie mala pri sebe uplne inych ludi a vela mi pomohlo odist zo Slovenska a dat mojmu synovi sancu na aspon trochu normalny zivot.

@mamaaja82 tak ale asi tvoj som aspoň trochu vníma, ale s týmto dievčatkom nechodí nikde, lebo keby niekde išla nedokáže ju dostať ani domov veď ju skoro niekoľko krát zabila keď ju strčila pod idúce auto, kope ju, robí scény ale mne to príde akoby ani nechcela pomoc lebo inak by sa ju snažila nejako liečiť ale ona ju nelieči len znáša jej agresiu keď sa jej navrhne alternatíva napr.lieky odmietne to hoci sama berie antidepresíva tak ako jej pomôcť

lentonie
autor
Dnes o 17:55
@tiezjedna

@lentonie a keby ste švagrinu rovno poprosili, aby prišla s dcérkou až po obrade? Očakávaš, že ona to takto neprijme alebo v čom je problém?

@tiezjedna bojíme sa, že potom nahucka svokru aby tam nešla ani ona

lentonie
autor
Dnes o 17:57
@anonym_85b2da

@lentonie Nereaguj na tieto supermatky, ktoré majú svoje deti ako bohov, ktoré majú dovolené všetko, vrieskať, kopať, hrýzť, lebo sú to iba milé detičky. Švagrinej povedz na rovinu, že na oslavu je pozvaná, ale prosíš, aby na obrad nechodila s dcérou, ktorá by tam rušila. Ak sa urazí, a nepríde ani na oslavu, tým lepšie. Presne takéhoto syna má suseda, a keď išiel pohrebný sprievod, keď pochovávali jeho babku, takto vyvreskoval od kostola až po cintorín. No vyzeralo to úžasne, smutná slávnostná hudba a do toho neartikulované výkriky dospelého chalana.

@anonym_85b2da veď keby ho aspoň na ten pohreb utlmili a potom nech si robí čo chce

tiezjedna
Dnes o 17:59
@lentonie

@tiezjedna bojíme sa, že potom nahucka svokru aby tam nešla ani ona

@lentonie a svokre je nesvojprávna??

barborab1411
Dnes o 18:02
@anonym_8ffdfa

@anonym_0e2db8 Super napad.Teba prave rozmrazili?Nepustit tam deti a ani starsich nad 50,ti uz nemaju pravo zit.A skontrolovat zdravotne karty,nikto s diagnozou nech tam ani nepachne.A nech to neberu osobne.Manzelia su dokonali a ziadnu nedokonalost tam nestrpia,tak to uz pochop.

@anonym_8ffdfa čiže povaruješ neterku nech si autorka.uzije svadbu v kľude?pre istotu aj cez noc aby si aj švagriná užila svadbu?

barborab1411
Dnes o 18:05
@bubinka12

@bubinka12 to dieťa je ťažko zvládnutelne,jej matka evidentne niajkym spôsobom sa ani len nesnaží správanie korigovať aty by si samozrejme uvítala nejaku scénu uprostred obradu.vsetky moralistky čo ste tu prihláste sa na varovanie toho dievčatka aby si autorka užila svadbu a švagriná tiež čo vy na to?(A to sa vás tu zliezlo dosť )

lentonie
autor
Dnes o 18:06
@tiezjedna

@lentonie a svokre je nesvojprávna??

@tiezjedna švagriná svokru manipuluje a keďže sa s nimi nechce nikto baviť a bavia sa len medzi sebou tak do nej dokáže nahucat čokoľvek

tiezjedna
Dnes o 18:07
@lentonie

@tiezjedna švagriná svokru manipuluje a keďže sa s nimi nechce nikto baviť a bavia sa len medzi sebou tak do nej dokáže nahucat čokoľvek

@lentonie to je blbá situácia... ale skúsila by som za svokrou vyslať budúceho manžela. Možno by nejaký dohovor pomohol...

mamaaja82
Dnes o 18:09
@lentonie

@mamaaja82 tak ale asi tvoj som aspoň trochu vníma, ale s týmto dievčatkom nechodí nikde, lebo keby niekde išla nedokáže ju dostať ani domov veď ju skoro niekoľko krát zabila keď ju strčila pod idúce auto, kope ju, robí scény ale mne to príde akoby ani nechcela pomoc lebo inak by sa ju snažila nejako liečiť ale ona ju nelieči len znáša jej agresiu keď sa jej navrhne alternatíva napr.lieky odmietne to hoci sama berie antidepresíva tak ako jej pomôcť

@lentonie moj syn je bol a bude ako casovana bomba.Ludom sme sa vyhybali,nemal.rad vela.ludi a cudzi ho dokazali dohnat do amoku.Ked bol mensi mala som na ruke naramok on na svojej a meter vedel odo mna odist.Liekom som sa vyhla do jeho 14tich rokov na 3-4hodinach spanku,velmi zatazuju pecen to proste tomu dietatu matka neurobi.Moj tiez krici,buchal do dveri.Zivot sa prisposobil jemu,zvykli sme si.A potom prisiel jeden zly rok a musel ist do centra kde uz aj ostal,rok som mala vycitky ze som najhorsia matka na svete.Umrela mi mama,predtym sa trapila niekolko mesiacov jazdila som hore dole cez dva staty,deti,praca,maly a moje telo vypovedalo mesiac po jej pohrebe.8mesiacov som sa davala dokopy.Syn je teraz v zariadeni kde ich je 5 ma nonstop opatrovatela a denny program taky az mu clovek zavidi🙂.A stale sa najdu ludia,ktori mi nadavaju,ze som sa ho zbavila,ale nikto si neuvedomi,ze proste jedna mama nema kapacitu,vzdelanie,prostriedky aby tomu dietatu zivot ulahcila a na slovensku uz vobec.Tvoja svagrina potrebuje pomoc od vas nikoho ineho nema.Musite sa spojit vy aj ked o to neziada aj ked sa ti zda,ze vsetko prisposobuje dcere,ale treba si uvedomit,ze aj male vybehnutie z rezimu to dieta dokaze rozhodit na niekolko dni.