icon

Ako zvládnuť svadbu s postihnutou neterou?

lentonie
Dnes o 07:14

Moja budúca švagriná má ťažko postihnuté dieťa, s priateľom máme zanedlho svadbu, on sa s tým ešte nezmieril a keď sú niekde v reštaurácii a neter začne vydávať pazvuky hanbí sa, kvôli nej sa rozviedla aj jeho sestra a ostala sama a dieťaťom, nasťahovala sa do veľkého domu k mame kde býval aj môj budúci manžel s vtedy ešte z manželkou a kvôli tomu ako museli žiť a prispôsobiť sa postihnutej sa nakoniec aj oni rozviedli potom sa budúci manžel ostahoval a domov k mame a sestre chodí len na sviatky, keď jej dávme darček začne nás kopať, vyplazuje jazyk tak nepríjemne že sa mi až hnusi, stále sa pokaka a pocika tak je u nich stále smrad, je chodiaca ale je úplne mimo, švagriná s ňou nemôže ísť nikde ani pešo lebo ju už niekoľko krát strčila pod idúce auto a skoro ju zrazili, hocikedy začne vydávať nepríjemne zvuky a dupat a hádzať sa o zem, odmieta ju tlmiť liekmi lebo potom je utlmená... Ako jej povedať že ak by na svadobnom obrade začala robiť scény aby ju vyviedla zo sály nech nám nepokazí svadbu. Ja ju rešpektovať nemienim ani sa nenechám kopať lebo ona je mimo ju treba pochopiť... Je to naša svadba a už sme sa rozprávali, že sa toho strašne bojíme ale ani jeden nemáme odvahu to jeho sestre povedať a bojíme sa ako nám zničí svadbu lebo ona nevydrží sedieť celý obrad pokojne.

Strana
z7
lentonie
autor
Dnes o 18:12
@tiezjedna

@lentonie to je blbá situácia... ale skúsila by som za svokrou vyslať budúceho manžela. Možno by nejaký dohovor pomohol...

@tiezjedna už sa viac krát o to pokúšal nie skz svadbu, ale že by mali s dievčaťom niečo robiť ale dopadlo to tak, keď jej aj povedal, že sestra sa kvôli nej rozviedla tak svokra povedala ,,jej exmanžel ju má stále rád,, (to určite veď keby tak sa nerozviedli)a keď povedal že aj jeho ex sa s ním rozviedla tak povedala, že ona ju má aj tak rada ona stále píše jej bývalej neveste sms k sviatkom a to m ex rozprával ako ich obe jeho ex neznášala, svokra akoby bola z iného sveta, akoby ani nechápala čo jej hovorí

mimka1402
Dnes o 18:17

Ti ktorí radite aby tam neter šla a neviem čo asi ste nezažili takúto situáciu echt v takejto situácii.
Tak ako každý rozumný človek neberie na obrad bábätko do prvého radu aby keď začne plakať, nevyrusovali obrad. Tak isto v tejto situácii by každý kto ma v sebe štipku objektívnosti nedovolí aby na svadbe jeho zdravé či postihnuté dieťa robilo problémy.
Nejde o empatiu, ale o prirodzene vyhnutie sa problémom, najmä ak je agresívna.
Pracovala som s takýmito ľuďmi a veru, keby mam v rodine tiež si zariadim aby sa minimalizovalo to, že ja ako nevesta budem v strese či náhodou sa niečo neudeje, keď viem ze sú tam bežne problémy.
Rešpekt má byť vzájomný, nielen ticho všetko rešpektovať...
Svagrinej by mi bolo ľúto, ale sú lieky, ktoré môžu minimalizovať silné výkyvy nálad. A ak by odmietla riešiť, či byť vzadu počas obradu, tak by som nepozyvala vôbec...
Každý si to predstavuje ideálne rozprávkovo. Ale takto svet nefunguje a ak je tam takýto problém, musí sa riešiť a nielen "ved ona ma takúto diagnózu.."

lentonie
autor
Dnes o 18:18
@mamaaja82

@lentonie moj syn je bol a bude ako casovana bomba.Ludom sme sa vyhybali,nemal.rad vela.ludi a cudzi ho dokazali dohnat do amoku.Ked bol mensi mala som na ruke naramok on na svojej a meter vedel odo mna odist.Liekom som sa vyhla do jeho 14tich rokov na 3-4hodinach spanku,velmi zatazuju pecen to proste tomu dietatu matka neurobi.Moj tiez krici,buchal do dveri.Zivot sa prisposobil jemu,zvykli sme si.A potom prisiel jeden zly rok a musel ist do centra kde uz aj ostal,rok som mala vycitky ze som najhorsia matka na svete.Umrela mi mama,predtym sa trapila niekolko mesiacov jazdila som hore dole cez dva staty,deti,praca,maly a moje telo vypovedalo mesiac po jej pohrebe.8mesiacov som sa davala dokopy.Syn je teraz v zariadeni kde ich je 5 ma nonstop opatrovatela a denny program taky az mu clovek zavidi🙂.A stale sa najdu ludia,ktori mi nadavaju,ze som sa ho zbavila,ale nikto si neuvedomi,ze proste jedna mama nema kapacitu,vzdelanie,prostriedky aby tomu dietatu zivot ulahcila a na slovensku uz vobec.Tvoja svagrina potrebuje pomoc od vas nikoho ineho nema.Musite sa spojit vy aj ked o to neziada aj ked sa ti zda,ze vsetko prisposobuje dcere,ale treba si uvedomit,ze aj male vybehnutie z rezimu to dieta dokaze rozhodit na niekolko dni.

@mamaaja82 tým že ste ho dali medzi rovnakých ľudí ste pre bohov urobili viac ako by ste sama kedy zvládala a nezachránila ste len jeho život ale aj svoj, som šťastná za vás, že ste nakoniec dokázali dať synovi šancu žiť tak ako to on potrebuje

stanislavicenka
Dnes o 18:28
@lentonie

@stanislavicenka kde ja som písala, že sa mi hnusi ten smrad čo majú doma nie ona, takže prosím vás kde som písala ako sa mi ona hnusi

@lentonie presne tu si to spomenula: "keď jej dávme darček začne nás kopať, vyplazuje jazyk tak nepríjemne že sa mi až hnusi".

ria_sprout
Dnes o 18:30
@mimka1402

Ti ktorí radite aby tam neter šla a neviem čo asi ste nezažili takúto situáciu echt v takejto situácii.
Tak ako každý rozumný človek neberie na obrad bábätko do prvého radu aby keď začne plakať, nevyrusovali obrad. Tak isto v tejto situácii by každý kto ma v sebe štipku objektívnosti nedovolí aby na svadbe jeho zdravé či postihnuté dieťa robilo problémy.
Nejde o empatiu, ale o prirodzene vyhnutie sa problémom, najmä ak je agresívna.
Pracovala som s takýmito ľuďmi a veru, keby mam v rodine tiež si zariadim aby sa minimalizovalo to, že ja ako nevesta budem v strese či náhodou sa niečo neudeje, keď viem ze sú tam bežne problémy.
Rešpekt má byť vzájomný, nielen ticho všetko rešpektovať...
Svagrinej by mi bolo ľúto, ale sú lieky, ktoré môžu minimalizovať silné výkyvy nálad. A ak by odmietla riešiť, či byť vzadu počas obradu, tak by som nepozyvala vôbec...
Každý si to predstavuje ideálne rozprávkovo. Ale takto svet nefunguje a ak je tam takýto problém, musí sa riešiť a nielen "ved ona ma takúto diagnózu.."

@mimka1402 lenže neempaticka nebola označená kvôli tomu že nechce rušivý element na obrade, ale preto ako sa o svojej neteri vyjadrovala. Ak si s takými ľuďmi pracovala tak sa ti snáď nehnusili.

jaond19
Dnes o 18:31

@lentonie pre take dieta moze byt vela ludi pokope a hluk aj dost rušivé a zhorsit jej spravanie, ide o vas velky den, niektorí nechcú na svadbe deti vobec a vzdy sa kvoli tomu kopec ludí zavzdusnuje, na to sa vykasli. Sama som na sestrinej svadbe bola s mojim vtedy 2rocnym, vrieskal cely den, nemohla som ani do kostola a aj pocas oslavy v sale sme boli radsej vonku, zo svadby som nemala nic, ale nedopustila som aby rusil aj ostatnych. Normalny clovek to pochopi, nenormalny sa urazi a takych potom mozes skrtnut.... bez vycitiek by som to s dotycnou prebrala a ponukla pomoc pri zabezpeceni strazenia, aby si ona od toho dietata tiez mohla oddychnut a prist nachvilu na ine myslienky.

domkakvet
Dnes o 18:31
@lentonie

@domkakvet nie budúci muž odišiel našetril na zábezpeku a má hypotéku ja mám tiež byt čo je teraz prázdny a za chvíľu ma syn 18 a ja mu darujem svoj byt aby sme mali s mužom kľud, už sme dostali vykricane že z podkrovia si sťahujeme kuchynskú linku a chladničkou (podotýkam iba za manželove peniaze) a dávame si ju na moju chatu, a on prerába moju chatu a nepomáha jej keď niečo ona prerába v dome ale ona jemu tiež nič nedala keď si u mami prerobil vrch. Navyše od svagrinej nám bolo povedané, že keď ide pozrieť vlastnú mamu ma sa dve hodiny dopredu ohlásiť aby na to pripravila dcéru

@lentonie no vidis oni povedia svoje poziadavky, tak povec aj ty ake mas.

mimka1402
Dnes o 18:35
@ria_sprout

@mimka1402 lenže neempaticka nebola označená kvôli tomu že nechce rušivý element na obrade, ale preto ako sa o svojej neteri vyjadrovala. Ak si s takými ľuďmi pracovala tak sa ti snáď nehnusili.

@lentonie Plne ti rozumiem, ja som nechápala keď v zariadení rodičia odmietali liečbu liekmi a opatrovatelia mali z dotyčnýxch strach a trápili sme sa všetci, najmä ale klienti ktorí nedokázali pracovať so svojimi emóciami a dokázali ublížiť sebe alebo iným. Kým je to dieťa, človek to zvládne. Horšie je, keď to dieťa už je väčšie a vahovo ako dospelí ľudia. To ze svagrina odmieta liečbu je najhoršie co môže byť, presne takto sa rozpadaju rodiny. Občas treba priznať veci také aké sú.

@ria_sprout
Autorka vyzerá byť trošku jednoduchšia aj asi zúfalá. Ak majú zlu hygienu doma, tak ano hnusilo by sa to aj tebe. Videla si zanedbaného človeka, ktorý je pocikany, pokakany alebo dokonca hádže to po izbe? Ja ano, ver mi ze sa mi to hnusilo. Ono kým sú to deti je to na oko stále zlatsie, ale keď už to dieťa vyrastie a dejú sa takéto veci, ver ze nie je to ľahká práca a preto ľudia v nej najviac vyhorievaju.
Veci ktoré riešiš s ťažko postihnutými dospelými a nedajbože ešte agresívnymi sú naozaj veci, ktoré ti nik nepovie kým tam nepracuješ, od sex. obťažovania nimi až po fyzické násilie atď . Nie je to práca pre slabé žalúdky. A môžeš mať empatiu v sebe, ale hnusit sa ti to môže, prípadne si na to zvykneš.

ria_sprout
Dnes o 18:53
@mimka1402

@lentonie Plne ti rozumiem, ja som nechápala keď v zariadení rodičia odmietali liečbu liekmi a opatrovatelia mali z dotyčnýxch strach a trápili sme sa všetci, najmä ale klienti ktorí nedokázali pracovať so svojimi emóciami a dokázali ublížiť sebe alebo iným. Kým je to dieťa, človek to zvládne. Horšie je, keď to dieťa už je väčšie a vahovo ako dospelí ľudia. To ze svagrina odmieta liečbu je najhoršie co môže byť, presne takto sa rozpadaju rodiny. Občas treba priznať veci také aké sú.

@ria_sprout
Autorka vyzerá byť trošku jednoduchšia aj asi zúfalá. Ak majú zlu hygienu doma, tak ano hnusilo by sa to aj tebe. Videla si zanedbaného človeka, ktorý je pocikany, pokakany alebo dokonca hádže to po izbe? Ja ano, ver mi ze sa mi to hnusilo. Ono kým sú to deti je to na oko stále zlatsie, ale keď už to dieťa vyrastie a dejú sa takéto veci, ver ze nie je to ľahká práca a preto ľudia v nej najviac vyhorievaju.
Veci ktoré riešiš s ťažko postihnutými dospelými a nedajbože ešte agresívnymi sú naozaj veci, ktoré ti nik nepovie kým tam nepracuješ, od sex. obťažovania nimi až po fyzické násilie atď . Nie je to práca pre slabé žalúdky. A môžeš mať empatiu v sebe, ale hnusit sa ti to môže, prípadne si na to zvykneš.

@mimka1402 ja bohužiaľ viem o čom píšeš, poznám to veľmi dobre, takže mne to vysvetľovať nemusíš. Zažívala som to v rodine dlhé roky, poznám to asi lepšie ako tyz ktorá to malamlen ako pracu a mohla si za tým zavrieť dvere. Preto ma mrzí, že sa tu znevažuje švagriná z každej strany, akoby si to sama dobrovoľne vybrala a akoby to neter robila naschvál. Jediné čo pomôže je empatická (áno empatická a nie útočná) komunikácia so švagrinou. To som jej už poradila.

lentonie
autor
Dnes o 18:55
@ria_sprout

@ria_sprout akýkoľvek človek čo by na mňa takým spôsobom vyplazoval jazyk a ústa plné rozzuteho jedla a tym jazykom hybe kadejako by sa mi hnusilo to čo robí, nehnusi sa mi preto že je postihnutá, nech by to spravil ktokoľvek hnusilo by sa mi to. Sa mi to od nej nemôže hnusit lebo je postihnutá?

lentonie
autor
Dnes o 19:02
@ria_sprout

@mimka1402 ja bohužiaľ viem o čom píšeš, poznám to veľmi dobre, takže mne to vysvetľovať nemusíš. Zažívala som to v rodine dlhé roky, poznám to asi lepšie ako tyz ktorá to malamlen ako pracu a mohla si za tým zavrieť dvere. Preto ma mrzí, že sa tu znevažuje švagriná z každej strany, akoby si to sama dobrovoľne vybrala a akoby to neter robila naschvál. Jediné čo pomôže je empatická (áno empatická a nie útočná) komunikácia so švagrinou. To som jej už poradila.

@ria_sprout ale chýba švagrinej je že dieťa nechá robiť čo chce a nesnaží sa ju nejako liečiť nejako s ňou pracovať jednoducho ju nechá aby bila iných... ju len treba pochopiť.... To sa mám nechať kopať a byť lebo viem že je postihnuta

neviem_123
Dnes o 19:20

Tu je ale “chyba” skor tvoja svagrina ako neter. My mame v rodine autistu, nerobi taketo veci az ale ked madost zacne vydavat svoje zvuky. Ale oni vzdy chodia tak na svadby ze cakaju vonku alebo su pri vchode a v pripade potreby idu von. Neviem ved mne by bolo tiez neprijemne keby moje dieta place v kostole, tak jasne, ze ho zoberiem von. Ona by tam s nou realne zostala aj keby kricala napr tak ze by tym prerusila obrat? Zas na druhu stranu mi je kej velmi luto musi byt uplne vylucena ked ma takto narocne dieta. Ale chapem aj teba

1sally12
Dnes o 19:23

No už vidím vás moralistky ako by ste sa nechali kopať a biť od postihnutej. By ste držali hubu a usmievali sa lebo chuďatko ona za to nemôže? 🤦‍♀️

anonym_1ea76a
Dnes o 19:36
@anonym_dcdc7f

normálne povedz že na obrade to nie je vhodne, aj tak to dieta z toho nič nevníma
mám kamamošky čo maju pas , same my povedali že nepridu aby sme mali kludny obrad,
bud nech si vybavi straženie alebo nech pride až na hostinu , aj ked reálne ani ona ani to dieta nebude mat z toho nič
ona by mala chapat že cely komplet svet vo všetkom sa nemôže podriadovat - trochu hnusne napísané ale je to tak

@anonym_dcdc7f mam syna s pas a ak by nas s muzom niekto z rodiny pozval na svadbu, pod podmienkou, ze syna kvoli dg. mam dat niekde mimo - na taku svadbu by sme nesli. Bud vsetci, alebo nikto. Aj dieta s autizmom sa v ramci moznosti da vychovavat a korigovat spravanie. Dam len priklad - zbalila by som mu protihluk. sluchadla, alebo s nim bola pocas obradu vonku, netrvala by som na veciach “co sa patri”, ak by si chcel obliect kratasy a tenisky, tak nech… svadbu by nerusil.

Strana
z7