Ako zvládnuť svadbu s postihnutou neterou?
Moja budúca švagriná má ťažko postihnuté dieťa, s priateľom máme zanedlho svadbu, on sa s tým ešte nezmieril a keď sú niekde v reštaurácii a neter začne vydávať pazvuky hanbí sa, kvôli nej sa rozviedla aj jeho sestra a ostala sama a dieťaťom, nasťahovala sa do veľkého domu k mame kde býval aj môj budúci manžel s vtedy ešte z manželkou a kvôli tomu ako museli žiť a prispôsobiť sa postihnutej sa nakoniec aj oni rozviedli potom sa budúci manžel ostahoval a domov k mame a sestre chodí len na sviatky, keď jej dávme darček začne nás kopať, vyplazuje jazyk tak nepríjemne že sa mi až hnusi, stále sa pokaka a pocika tak je u nich stále smrad, je chodiaca ale je úplne mimo, švagriná s ňou nemôže ísť nikde ani pešo lebo ju už niekoľko krát strčila pod idúce auto a skoro ju zrazili, hocikedy začne vydávať nepríjemne zvuky a dupat a hádzať sa o zem, odmieta ju tlmiť liekmi lebo potom je utlmená... Ako jej povedať že ak by na svadobnom obrade začala robiť scény aby ju vyviedla zo sály nech nám nepokazí svadbu. Ja ju rešpektovať nemienim ani sa nenechám kopať lebo ona je mimo ju treba pochopiť... Je to naša svadba a už sme sa rozprávali, že sa toho strašne bojíme ale ani jeden nemáme odvahu to jeho sestre povedať a bojíme sa ako nám zničí svadbu lebo ona nevydrží sedieť celý obrad pokojne.
@lentonie rozumies, aky je medzi tym rozdiel? U zdraveho by to bolo nechutne, ty hovoris o chorom dietati, ktore si to neuvedomuje. Tvoja mysle je ta chytrejsia, ale v tomto pripade zakrnela
@lentonie to nie je diskriminácia zdravých ľudí... predpokladám, že človek psychicky zdravý, si vie uvedomiť, že má používať toaletu a nenagrcať do taniera a pod. . žiaľ, mentálne postihnutý si to v živote neuvedomí. Druhá vec je, že stačí banálny úraz a môžeš takto dopadnúť aj ty... to je memento pre mňa, aby som sa nepovyšovala / pre teba podľa predchádzajúceho textu nie / . Pre mňa to prispôsobovanie nie je, je to empatia a súcit s ľudmi, ktorí to majú omnoho ťažšie ako my. Myslím si, že tebe to je ťažko vysvetľovať... A popravde možno švagrine aj odľahne, že tam nemusí ísť, zrejme si tvoj postoj k nej a dcére už všimla.
@misiak7777 ano mam,bude mat uz 20.Prezili sme si vselico.Ked mal 12prerastol ma o 20cm,s pubertou prisla sila.Ta zena potrebuje pomoc a tu citas ako cela rodina od nej bočí a nikto s nou nic nechce mat,odsudili ju na samotu.Ja som nastastie mala pri sebe uplne inych ludi a vela mi pomohlo odist zo Slovenska a dat mojmu synovi sancu na aspon trochu normalny zivot.
@mamaaja82 klobúk dole a máš môj obdiv. Ale nech to vyznie akokoľvek kruto, som na strane autorky. Je to jej deň
Tu na plnej ciare zlyhava matka dievcata. S tym ale vy nic neurobite pokial ona nebude chciet. Budem sa opakovat, buducej svagrinej nech to povie tvoj buduci muz. Ja by som to nijako nezaobalovala. Sestra, na svadbu s neterou ste pozvane iba pod podmienkou, ze jej das lieky, ak jej ich odmietnes dat, na svadbu ste pozvane neni. A bolo by mi šumák, ci sa urazi alebo postve svokru proti vam. Ak je jej jedno, ze zneprijemnuje zivoty inych tak aj vam moze byt jedno ci sa urazi. Dievcata mi je velmi luto, urcite sa s nou dalo pracovat aby takato nebola ale jej matke to je asi jedno.
@lentonie to su hlupe reci. Ze mu sestra rozbila.manzelstvo. manzelstvo je zvazok dvoch ludi a ich konania a vnimania. Ako moze dospely chlap toto vypustit z ust..
@lentonie ty tomu stale nerozumies. Sprav si svadbu aku chces, maj poziadavky, ake chces. Aj nepritomnost deti na svadbe, aj nepritomnost netere. Ved to je ok. Ako vravim, nechutny je tvoj postoj. Cim viac pises, ty visc to potvrdzujes a smutne na tom je, ze to nevidis
@lentonie za 1. Prečo pozyvate na svadbu koho nenávidíte
A za 2. ako mu sestra s neterou rozbila manželstvo? Držala ho na reťazi u maminkinej sukni?
@unicornlady hej toto aj mne pride zvlastne. Ze jej buduci byval s exmanzelkou u rodicov v "detskej izbe", kde vo "vedlajsej" zila este jeho sestra s postihnutym dietatom, a chlap miesto toho aby sa osamostatnili tak este im aj stroskotalo manzelstvo (bohvie sice, ci kvoli cudziemu dietatu, ako to autorka opisuje, no verim tomu, ze minimalne z dovodu ze nebol schopny vziat zenu a postarat sa im o normalny domov a byvanie). A ano, vyhlasujem moj prispevok za uplny offtopic.
Trochu k teme: ak obaja nemate odvahu poprosit aby dcere zohnala tu chvilu strazenie alebo bola s nou pocas obradu pomimo, tak ake rady ocakavas? 😃 Trochu sa vzchopte, v zivote zazijete realne situacie, ktore bude treba riesit, nie tuto trivialnu vec...
@anonym_cfff26 v prvom rade aspoň budúci manžel odhalil svoju osobnosť a charakter už pred svadbou..a vidieť ako Asi bude konať keď veci nepôjdu podľa predstáv..
..PS dokonale vyzerajúce ceremónie nie sú zárukou dokonalého šťastia..
@lentonie tvoj buduci muz je zbabelec, ked sa vyhovara na postihnute diera svojej sestry, ze bola dovodom na rozvod. To snad nie je pravda. Stale mal moznost odist. Ako moze byt niekto taky zadubeny
@lentonie Ale baby majú pravdu. Ak dokázal si neskôr zarobiť a ísť preč tak asi to šlo nie? Mohol odísť aj do podnájmu. Hádzať to na jeho sestru je neprimerané a detinske. On bol dospelý človek ktorý sa vedel stále rozhodnúť akým smerom sa uberie. Po rozvode dokázal všetko zmeniť. Vieš aká musela byt zúfalá vtedy jeho manželka? Že nenašiel odvahu a nešli preč lebo "peniaze"? To bola jeho chyba.
Nedalo by sa to v konverzácii so švagrinou otočiť na to, že svadba, obrad, veľa ľudí, hluku, atď by mohli pôsobiť na neter stresujúco, a že nevieš či je vhodné ju tomu vystavovať? Aby to nevyznelo úplne tak, že ju tam ty nechceš, ale skôr že sa bojíš ako by to zvládala, že či by nebolo pre ňu lepšie ostať doma - hlavne keď bolo spomenuté, že na návštevu ju musí 2 hodiny pripravovať.
@lentonie Pozri ty si zaľúbená a ideš si ho brať takže samozrejme budeš vnímať veci tak ako ti povie súčasný. Je to pochopiteľné, len niekedy cudzí ľudia vidia veci objektívnejsie bez citového zafarbenia.
Podstata bola, že ak tvoj muž nenávidí sestru, tak je idiot, lebo rozbil si ho sám. Nie neter ani sestra. Určite to nebolo prijemne ale neverím tomu ze zo dňa na deň bez náznaku ho podviedla a odišla. Ty vieš stále len verziu tvojho budúceho muža. Bývalá by ti možno povedala také veci žeby ti padla sánka.
Samozrejme svagrina by mala svoju dcéru riešiť aj farmakologicky ak je tam agresivita. Lebo časom riskujú nešťastie.
@anonym_43d734 nepraj druhým to, čo nechceš aby stalo Tebe
@martinka13 na mojej svadbe boli dve postihnute deti. takze mne v mojej prítomnosti nevadia postihnute deti, autorke ano. buduci manzel autortky ma postihnutu neter, takze ju moze mat aj ona. nech ju potom kazdy odmieta. Inak tvoje prianie sa moze splnit aj tebe😘
@lentonie no ty nebudes zrovna velmi mudra a vzdelaná. vidieť sa píše tak ako som ti to teraz napísala.
Normálne jej to takto vysvetli...ak je normálna, pochopí to....popros ju iba o ten obrad..a ak sa nahnevá, tak nech...je to tvoj deň..a ak je to dieťa ozaj také nezvládnuteľné, tak to inak nejde...hoc je postihnutá, ale to, aby ťa niekto bil, alebo kopal si nemôžeš nechať....to by mala zakročiť jej mama....
@lentonie ja keby sa idem vydávať že sa tak teším a som šťastná ...Mne by ju nikto nepokazil aj keby mi tam nikto neprišiel.... Moc to neprezivaj svet sa netočí len okolo teba 🙂 a užite si deň. Nemusíš ju mať dokonalú
Ti ktorí radite aby tam neter šla a neviem čo asi ste nezažili takúto situáciu echt v takejto situácii.
Tak ako každý rozumný človek neberie na obrad bábätko do prvého radu aby keď začne plakať, nevyrusovali obrad. Tak isto v tejto situácii by každý kto ma v sebe štipku objektívnosti nedovolí aby na svadbe jeho zdravé či postihnuté dieťa robilo problémy.
Nejde o empatiu, ale o prirodzene vyhnutie sa problémom, najmä ak je agresívna.
Pracovala som s takýmito ľuďmi a veru, keby mam v rodine tiež si zariadim aby sa minimalizovalo to, že ja ako nevesta budem v strese či náhodou sa niečo neudeje, keď viem ze sú tam bežne problémy.
Rešpekt má byť vzájomný, nielen ticho všetko rešpektovať...
Svagrinej by mi bolo ľúto, ale sú lieky, ktoré môžu minimalizovať silné výkyvy nálad. A ak by odmietla riešiť, či byť vzadu počas obradu, tak by som nepozyvala vôbec...
Každý si to predstavuje ideálne rozprávkovo. Ale takto svet nefunguje a ak je tam takýto problém, musí sa riešiť a nielen "ved ona ma takúto diagnózu.."
@mimka1402 stačilo, pouzit vhodnejsie slova....ze?
Predpokladam, ze neter si z obradu moc neodnese, bude to pro ni stejny stres jako pro vas, protoze se budou lidi okolo snazit „drzet ji vklidu“, coz ona proste kvuli svemu postižení neumi. Tzn.nez abyste byli vsechni nervozní a ve stresu- souhlasim s prispevky, kde se navrhuje, aby neter na obrad vubec nesla. Setra pak podle toho, jestli bude mit moznost hlidani a nebo ne.
Stejne jako jsem nebrala jednoleteho prcka na obrad, resp.s nim sla okamzite ven, kdyz zacal byt neklidny a nudilo ho to, stejně tak by mela tvoje sestra sama od sebe pochopit, ze je to vas nezapomenutelný moment, ktery by nemel byt rusen- a to nicim- at uz jsou to cizi komentare, bavici se lidi, zvoneni telefonu, plačící dite, neuklidnitelna neter.