icon

Ako zvládnuť svadbu s postihnutou neterou?

lentonie
3. jún 2026

Moja budúca švagriná má ťažko postihnuté dieťa, s priateľom máme zanedlho svadbu, on sa s tým ešte nezmieril a keď sú niekde v reštaurácii a neter začne vydávať pazvuky hanbí sa, kvôli nej sa rozviedla aj jeho sestra a ostala sama a dieťaťom, nasťahovala sa do veľkého domu k mame kde býval aj môj budúci manžel s vtedy ešte z manželkou a kvôli tomu ako museli žiť a prispôsobiť sa postihnutej sa nakoniec aj oni rozviedli potom sa budúci manžel ostahoval a domov k mame a sestre chodí len na sviatky, keď jej dávme darček začne nás kopať, vyplazuje jazyk tak nepríjemne že sa mi až hnusi, stále sa pokaka a pocika tak je u nich stále smrad, je chodiaca ale je úplne mimo, švagriná s ňou nemôže ísť nikde ani pešo lebo ju už niekoľko krát strčila pod idúce auto a skoro ju zrazili, hocikedy začne vydávať nepríjemne zvuky a dupat a hádzať sa o zem, odmieta ju tlmiť liekmi lebo potom je utlmená... Ako jej povedať že ak by na svadobnom obrade začala robiť scény aby ju vyviedla zo sály nech nám nepokazí svadbu. Ja ju rešpektovať nemienim ani sa nenechám kopať lebo ona je mimo ju treba pochopiť... Je to naša svadba a už sme sa rozprávali, že sa toho strašne bojíme ale ani jeden nemáme odvahu to jeho sestre povedať a bojíme sa ako nám zničí svadbu lebo ona nevydrží sedieť celý obrad pokojne.

anonym_43d734
4. jún 2026
@lentonie
Odpoveď bola zmazaná

@lentonie takze nastavajuci stale miluje ex manželku, kedze cely rozvod nedokaze prekusnut. Gratulujem

lentonie
autor
Autor odpoveď zmazal
lentonie
autor
Autor odpoveď zmazal
chelgi
4. jún 2026
@lentonie
Odpoveď bola zmazaná

@lentonie ludia proste dedukovali automaticky, kedze mas uz velke dieta a tak. Myslim, ze je jedno ci prva abo tretia. Každý chce aby svadba dopadla pokojne a krásne a chapem obavy z kriku a agresie. Podla mna by sa mal porozoravat manzel so sestrou, su si blizsie ako ty budúca nevesta.

anonym_85062f
4. jún 2026

@lentonie mna strašne baví ako sú všetci tolerantný kým sa to netýka ich. Pamätám si reportáž o postihnutom dievčati v paneláku ktoré vydavalo hrozné zvuky a susedia sa sťažovali. To bolo reči aki sú zlí atď atď. Ale oni nežili v bytovke kde to bolo počuť nonstop. Vtedy by sa iste na to inak pozerali. Aj tu keď čítam. Vy ste určite mali svadbu kde ste takýto rušivý element nebol. Mam dosť aj reči o integrácii detí ktoré majú autizmus a nevedia sa kontrolovať do bežných škôl. Oni asi nezažili keď im dieťa doma hovorilo že postihnuté dieťa dostalo záchvat a hádzalo po spoluziakoch stoličky a jedna skoro trafila tvoje dieťa do hlavy. Veď on je postihnutý aj tvoje môže zmrzacit

anonym_3074e2
4. jún 2026
@anonym_43d734

@martinka13 na mojej svadbe boli dve postihnute deti. takze mne v mojej prítomnosti nevadia postihnute deti, autorke ano. buduci manzel autortky ma postihnutu neter, takze ju moze mat aj ona. nech ju potom kazdy odmieta. Inak tvoje prianie sa moze splnit aj tebe😘

@anonym_43d734 autorka hlavne nechce mať narušený obrad. Tebe by to fakt neprekážalo? Veď aj s bábätkami ľudia vyjdú von z kostola, aby nerušili. Úplne normálna vec. A keďže má autorka obavy, tak asi vie preco. A síce, že jej švagriná si s týmto zrejme starosti robiť vôbec nebude a dcéru pokojne do toho kostola vezme.

lentonie
autor
Autor odpoveď zmazal
katarinka963
Autor odpoveď zmazal
anonym_43d734
4. jún 2026
@anonym_3074e2

@anonym_43d734 autorka hlavne nechce mať narušený obrad. Tebe by to fakt neprekážalo? Veď aj s bábätkami ľudia vyjdú von z kostola, aby nerušili. Úplne normálna vec. A keďže má autorka obavy, tak asi vie preco. A síce, že jej švagriná si s týmto zrejme starosti robiť vôbec nebude a dcéru pokojne do toho kostola vezme.

@anonym_3074e2 nie neprekážalo, lebo aj postihnute deti sú ľudia

anonym_43d734
4. jún 2026
@lentonie
Odpoveď bola zmazaná

@lentonie ty a ty. netoci sa cely svet okolo teba. aj napriek podviazanym vajecnikom otehotniet mozes.... inak koľko rokov ma ten tvoj sraľo?

tak jej zalep hubu....!!!

anonym_43d734
4. jún 2026
@lentonie
Odpoveď bola zmazaná

@lentonie lepšia nez tvoja empatia a gramatika

anonym_543c31
4. jún 2026
@anonym_43d734

@lentonie ty a ty. netoci sa cely svet okolo teba. aj napriek podviazanym vajecnikom otehotniet mozes.... inak koľko rokov ma ten tvoj sraľo?

@anonym_43d734 bo tvoja empatia a slovník je na paradu :D a dala si primalo....... a !!!! :D

anonym_2a55e8
4. jún 2026

Akoze dievcata.... Iste to dieta za to nemoze, treba ju prijať rešpektovať inakosť atd atd...
Ale svadba je slavnostny akt, rovnako ako promocia a x dalsich. Ti, co su ich aktéri a účastníci maju pravo na dostojny priebeh. Preco by to malo byt narúšane jednym dieťaťom, ktore za svoje spravanie nemoze???Len preto ze je sucastou rodiny? To dieta z toho obradu nic nebude mat, nepochopi ho, neuzije si to. A koli jeho prítomnosti ani ostatni. Ale budeme sa tváriť, ze sme milujúci a rešpektujúci. To je pekne pokrytecké...
Ktorá z vas by chcela mat takto ozvláštnenu svadbu? Ja urcite nie, napriek tomu ze rešpektujem každého.
Ide skor o to, aby ti, co majú schopnost zdravo rozmyslat zbytočne nevystavovali dieta takejto situacii.a tym aj vsetkych ostatnych. Takze pride uplne namieste ( pri vsetkej ucte) povedat to priamo svagrinej.

lentonie
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_8eb089
4. jún 2026
@anonym_43d734

@anonym_43d734 tak tebe dobre ruplo v bedni :D Ak svadba nie je o ženíchovi a neveste tak o kom? Mne osobne by tiež vadilo keby na mojej svadbe niekto POČAS OBRADU huláka a je mi jedno či je zdravý, postihnutý alebo bábätko, vadilo by mi to. A ja napr. by som svoje dieťa hneď zobrala von keby vydáva zvuky na niekoho obrade. Vo všeobecnosti na každej svadbe kde som bola, boli mamičky s malými deťmi vzadu, aby mohli odísť, keby deti robili bordel. Ak by som niekde na nejakej svadbe videla, že niekoho dieťa robí hluk a vyslovene tým kazí obrad a rodič sa ho nesnaží utíšiť/vyviesť von, tak by som ho považovala za maximálne netolerantnú osobu, bez ohľadu na to, či by bolo dieťa zdravé alebo nie.

mysicka36
4. jún 2026
@januska12323

@lentonie to dieťa za nič nemôže, ona sa taká narodila a zamyslela by som sa ako sa bude správať tvoj budúci ak sa aj vám podarí nedokonalé dieťa. Normálne sa porozprávať ako to vidí švagriná sa neviete?

@januska12323 Ale ani z toho obradu a svadby nič nemá. A sestra ženícha tiež nie. To že ju nechce mať na utlmovacích liekoch je jej voľba, tak bohužial sa nebude zúčastňovať akcií, ktoré by rušila tak, že ju ani vlastná matka nezvládne.

anonym_fb4130
4. jún 2026

Mňa len udivuje, koľké tak vehementne predpokladáte že jej švagrinej naozaj nedochádza a neodišla by z obradu aj sama v prípade problémov dcéry 😏

jeennyv
4. jún 2026

Treba sa pozriez pravde do oci, jedna vec postihnute dieta clovek, druha vec, ze je nebezpecny okoliu agresivny kope atd…matka to ocividne neriesi, krd je niekto v takom stadiu, tam nic ine nepomoze,len liecba…. u nas ano maju aj susedia chore deti aj znami, ale toto nie zeby ohrozovali rodicov, okolie atd….treba si doma doma vydiskutovat pred svadbou aj naznacit, ze liecbu treba, utrapite sa potom vsetci, tu nejde len o svadbu, zivot potom ide dalej

anonym_3074e2
4. jún 2026
@anonym_43d734

@anonym_3074e2 nie neprekážalo, lebo aj postihnute deti sú ľudia

@anonym_43d734 tak ok. Každý to máme inak. Za mňa maximálne neúctivé voči novomanželom. Ja som sa vždy s deťmi pratala z kostola, keď boli menšie a začali tam štebotať. Alebo bol predpoklad, že začnú.

lentonie
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_fb4130
4. jún 2026
@lentonie
Odpoveď bola zmazaná

@lentonie a už si jej to povedala? Rozmýslela si si čo jej povieš? Rád tu máš dosť, ale mne z diskusie ktorú som prečítala celu príde že si sa sem prišla len polutovat aké to je hrozne, že máte v rodine takú osobu a dufas, že sa to samé vyrieši.

anonym_df1b62
4. jún 2026

Tu nepomôže sentiment, nie ty to máš riešiť , lebo budeš hneď zlá nevesta navždy.....muso to riešiť tvoj partner....Je to jeho sestra. Musí jej jasne a bez emócií oznámiť podmienku: „Chcem ťa tam, ale akonáhle začne byť malá nepokojná, okamžite s ňou odídeš von. Nie je to diskusia.
Nájdite si niekoho ako koordinátora ešte k tomu: Poverte niekoho rázneho z rodiny, ktorý bude sedieť pri nich. Pri prvom náznaku scény k švagrinedj pristúpi a ticho ju vyvedie von, čím z vás zhodí tlak.
Neusadila by som ich do prvej lavice: Musia sedieť na úplnom kraji, priamo pri dverách, aby ich odchod nespôsobil rozruch. Žiadny prvý rad.
Hostina napr. len s opatrovateľkou: Ponúknite, že jej na hostinu zaplatíte opatrovateľku do samostatnej miestnosti. Ak to odmietne, dcéra na hostinu ísť nemôže kvôli bezpečnosti hostí a personálu.
Aj keď je to ťažké, ale tu treba byť tvrdý...🔨

lentonie
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_fb4130
4. jún 2026
@lentonie
Odpoveď bola zmazaná

@lentonie čiže jej nič nepovieš, ale švagrinú ešte viac ponizis tým, že ju niekto vyhodí. Skvelý plán

anonym_fb4130
4. jún 2026

Inak fascinujúce ako sa budúcemu ženíchovi do toho nechce a necháva riešenie na svojej žene. Asi preto sa s ním žena rozviedla, strká hlavu do piesku a obviňuje ostatných.

stanislavicenka
4. jún 2026
@biba_18

@stanislavicenka minule tu bola téma, kde sa matky hanbili za svoje vlastné deti a ich správanie v škole napr ... nevidím nič divné na tom, že človeku je nepríjemné (teda sa hanbí) za správanie cudzieho dieťaťa ktoré s ním sedí pri jednom stole ...

@biba_18 nie je to spravny pocit. Mne to v poriadku nepride. Divat sa a neponuknut pomoc, sucinnost, ale citit hanbu?

lentonie
autor
Autor odpoveď zmazal
stanislavicenka
4. jún 2026
@lentonie
Odpoveď bola zmazaná

@lentonie ty riesis specificku situaciu. Ked sa neda pomoct, ty mozes zo situacie odist. Ja som reagovala na komentar vyssie. Ty riesis predsa nieco ine. Vobec to negenralizuj

anonym_3074e2
4. jún 2026
@anonym_fb4130

Mňa len udivuje, koľké tak vehementne predpokladáte že jej švagrinej naozaj nedochádza a neodišla by z obradu aj sama v prípade problémov dcéry 😏

@anonym_fb4130 tak ono sa dá predpokladať, že autorka svoju švagrinú pozná. A druhá vec je, ako tu už niekto poznamenal, že malé dieťa jednoducho vynesies rýchlo von, so 16 ročným dieťaťom to asi také ľahké nebude, čiže je vysoká pravdepodobnosť, že pokiaľ do kostola pôjde, bude cirkus, o ktorý žiadni novomanželia určite nestoja. Až na pár výnimiek tuto v diskusii samozrejme. Lebo však sme ľudia.. Pokojne na svadbu, promócie, stužkovú, pohreb s plačucimi kojencami alebo hlucnými, agresívnymi pubertiakmi s mentálnym postihnutím.

anonym_43d734
4. jún 2026
@anonym_3074e2

@anonym_3074e2 asi tazko bude mat sobas v kostole, ked trulo je rozvedený