Ako zvládnuť sviatky, keď je muž preč?
Baby ako by ste reagovali ak by bol vás muž každý rok celý december preč? Môj pracuje v medzinárodnej firme kde kvôli biznisu cestujú niekoľkokrát do roka do ďalekej cudziny. V priemere je preč každý každý treti mesiac na približne 3-3,5 týždňa. Je to dobre platená robota, ale časovo e náročná a každý rok je od 1.12. do .1.1. preč. Kým sme boli slobodní, dalo sa to. Vhodila som s kamoškami na lyžovačky, brala som vianočné služby a tak. Teraz máme dve deti a je to dosť citeľne, že s nami nieje doma 🙁
Ja si nemyslim, ze nebyt na vianoce doma je katastrofa. Ako tu uz viacere pisali, spravila by som si vianoce v januari ked dojde muz domov. Ved nie je dolezity datum.
Tvoj muž zastáva 3 posty zlúčené do jedného v medzinárodnej firme, kde musí 4-5x do roka vycestovať na 3-4 týždne. Nevie nájsť podobnú prácu, lebo nikde inde neponúkajú taký plat. Ja by som chcela vedieť, kde to vlastne pracuje. Lebo si neviem predstaviť konferencie trvajúce tak dlho.
Poznám tiež, že pracuje na poste, kde rieši zákazky s inými firmami, objednávky, tovar a neviem, čo všetko. Ale konferencie má tak na 3-5 dní, tiež je to medzinárodná firma. Pracuje tam už vyše 5 rokov a od samého začiatku to bol post na HO.
Takže mi vŕta hlavou, či naozaj existuje taký post ako tvrdíš ty? 🤔🤔🤔
@0kristina0 problém nie je nebyť na Vianoce s rodinou raz za čas. Problém podľa mňa je nebyť s rodinou vôbec. Aj môj robil na Vianoce veľakrát. Tak sme posúvali. Ale na druhý rok bol doma. Neviem si predstaviť, čo ten chlap prežíva niekde úplne sám cez ten štedrý deň každý rok. Ak je teda normálny a ozaj niekde je sám. čo si myslím, že s veľkou pravdepodobnosťou nie je sám.
Pozri sa, kebyže chce, tak tu prácu zmení. Takže asi nechce.
My sme tento rok po 10rokoch spolu na vianoce... az 10dni spolocneho volna.
Sama tomu neverim
Takze chapem tvoje pocity... ale co bude lepsie ked zmeni pracu kvoli vianociam..?
Alebo nejak si to vynahradite potom?
Autorka,
to ze tvoj manzel nemoze si najst inu poziciu, inu pracu, to su vsetko len vyhovorky. Zivot je otazkou priorit, a bud pre teba ta rodina je prioritou alebo nie. A netreba sa vyhovarat na peniaze, jedine vtedy ak peniaze su pre cloveka prioritou, nie rodina. Pre mna je velmi zvlastne, ze clovek pocas sviatkov, ci cely mesiac proste je mimo vlastnej rodiny, nie je so svojou milovanou zenou, svojimi detmi. Deti ho potrebuju teraz. Vztahy, rodina sa buduje spolocnym casom, nie peniazmi. Nechat na sviatky vlastnu rodinu kvoli kariere je vec volby. A netvarme sa, ze kebyze na SK robí za ten "polovicný plat" (tipujem, ze teraz má tych cca 5-6 tis. EUR minimalne), tak pomriete hladom. Mozno nebude domisko, dve auta, super dovolenky... ale prave ot om nie je ten zivot.
Mnohym ludom v zivote pomoze tazka situacia/udalost - tazka choroba, invalidita, infakt... a zrazu sa zastavia a zacnu si ten zivot upratavat.
Ziadne praca nie je dolezitejsia ako rodina. A neraz si to ludia uvedomia, uz ked je neskoro, ked vztah nefunguje, ked je clovek chory,...
@0kristina0 cize ty by si sa zajtra zdvihla a prisla 10 januara a uplne OK? Bez manzela, bez deti, hra "na dolezitu"? To fakt?
ale veď cestovanie za kontinent nejaké 20 h lety nemôžeš porovnávať s charterovým letom do Egypta. Veď to je úplne iný let. Viac miesta, tie deti majú viac priestoru a vo vyspelých letiskách máš normálne aj miestnosti pre deti na ležanie. Ale tiež som toho názoru, načo trepať deti niekde, keď otecko sa trepať nemieni. Nepoznám rodiča, ktorý by ani jedny Vianoce netrávil so svojimi deťmi. Možno tak väzeň v base, aj ten dostáva raz za čas vychádzky
Ja len taká drobná poznámka:
24.12.2023 nie sú v europe vianoce. Vianoce sú 25.12. - Bozie narodenie. Stedry vecer je taky ceskoslovensky vymysel
@sasa1310
Neraz az ked sa clovek ocitne v tazkej situacii, napr. ma tazku chorobu, zistit, ze nahraditelny v praci je. Ale ako manzela/rodica ho nikto nenahradi.
@zmrzlinka2021 ved toto, NEVERÍM, že sa mu ani jeden jediný rok nedá prísť domov na Vianoce. Kebyže chce, tak ide. Toto su také výhovorky, že koniec. A keď mu to žena akceptuje, tak čo už.
@zmrzlinka2021 samozrejme. Možno je nenahraditeľný niekde inde na celé sviatky. Ale prácu nemyslím. Roky rokúce takto robí, už musia mať ušetrených dosť peňazí, aj vyplatenú hypo, aby sa mohol usadiť a nájsť si časovo menej náročnú prácu blízko pri rodine.
Ja osobne by som sa sama s dvoma malými deťmi na takú cestu nepustila,bola by som s nervami v koncoch,zničena nervna a deti tiez.... Tiež keď máte nastavený nejaký štandard...potrebujete nejaký určitý plat k tomu....kým si prácu nenájde...ja by som nemala problém ,, posunúť " Vianoce....alebo ich spraviť 2 krát, raz u babky raz s mužom.....oco celý život pracoval tak, že mu služba vyšla aj 25,26...mali sme Vianoce aj 29...brali sme to s bratom normálne...keď sme boli malý,tak sme o tom ani nevedeli,keď sme mali 6-7....tak nám mama vysvetlila že ,,musíme byť" spolu ako rodina...a potom príde Ježiško....brali sme to úplne normálne... Tak každý druhý,tretí rok pracoval 24teho ...raz bol brat v nemocnici keď som bola malá....a pamätám že sme zdobili stromček až po novom roku...a až vtedy sme si urobili ,,štedrú večeru"....pre mňa to bola normálka mať štedrú večeru vtedy,až keď sme všetci pokope.....mňa by toto veľmi mrzelo ako Teba
...ale ja by som z toho tragédiu nerobila....ale určite by som štedrú večeru nemala bez neho, ale čakala by som...
mne sa paci ako dokola pise autorka, ze nechce rady, ale nazory...cize ak diskutujice prejavia svoj nazor ako radu, teda co by spravili ony, tak uz to nie je nazor, inymi slovami ak je nieco rada nemoze to byt nazor ? 🫣
@sasa1310 ako nebyt vobec? Ved on nie je cely rok prec. Peniaze su silna motivacia vydrzat sviatky bez seba.
@zmrzlinka2021 to si tu clovek nemoze vyjadrit nazor bez toho aby do neho niekto nerypal?
@0kristina0 nebyť vôbec s deckami na Vianoce ešte ani raz
Necitala som celu diskusiu, tak mozno sa to tu uz spominalo …. ak tvoj manzel ochorie, kto pre pana zachrani tu ich firmu a bude makackovat cely december? Neexistuje aby v super-hyper nadnarodnej spolosti nebol back-up. Nemoze firma byt zavisla na jednom cloveku.
Moj nazor je ze tvoj muz zije paralelne zivoty a tebe to vyhovuje kedze nosi domov peniaze
Tak napr. ja by som ten december prezila, kym su deti male, a dufala, ze si v blizkej dobe najde nieco ine. Deti do tych 3 rokov nejak netusia co su Vianoce, moje 4.rocne sa uz tesi na darceky, ale ze je to cas kedy ma byt rodina spolu, zatial neriesi. Spravila by som ako viacere spominali - sviatky u rodicov, a spolocna oslava s muzom po navrate v januari. Ked budu vacsie, tak 5+, by sa to tazsie vysvetlovalo. To uz je ale taky vek, ze by mozno aj ten dlhy let za ocinom zvladli.
Rady ze zbal deti a chod s nim su pre mna nerealne, s mojimi detmi by som takto nesla ani omylom. Mladsie (2r) od malicka ledva zvladne 1,5h v aute, uz nepomaha ani nacasovat cestu na spanok, proste nezaspia, so starsim sa vyrusuju celu cestu, zle si robia, pistia, revu (obcas). Kazde dlhsie cestovanie je pre mna iba stres.
A byt niekde v cudzine sama mesiac s 2 detmi? No zbohom.. muz bude aj tak cele dni v praci, a ja som osobne introvert a netuzim sa sama tulat a "objavovat", takze dakujem, neprosim. Nehovoriac o moznych bezpecnostnych rizikach, ked je niekde v tramtarii vonku sama zena cudzinka.
Ale ano, su rozne deti, a rozne mamy (akcne), ja taka nie som.
Druha vec je ta zastupitelnost - zivot je fakt nevyspytatelny, a velmi by ma zaujimalo, co by firma robila, ak by sa mu stal nejaky vazny uraz alebo choroba, kvoli ktorej by bol dlhodobo PN napriklad.
@lentilka46 jaj pardon, nepochopila som to hned na prvu.
kazdopadne o peniaze tu v prvom rade aj tak nejde, vlastne ani v druhom a vobec.
autorke vadi, ze muz je na vianoce prec ale v zasade nic menit nechce/nemoze lebo jej muz je ocividne “nenahraditelny”.
tiez by ma zaujimalo, co by sa stalo, keby mal zajtra nedajboze vazny uraz a vypadol by z roboty na pol roka..
VSETKO sa da, ked sa chce, u autorky sa ale moc nechce
Autorka- ja sa nechcem pretekat, ze kto je lepsi a viac nacestoval a zazil a este raz- idealne deti nemam a nie, deti nezvladaju len tak prechody pasiem a casovych zon. A ano, zazila som aj choroby, aj vybavovacky, aj cakanie na hraniciach v 50stupnovej horucave bez moznosti vystupit, aj zatknutie s detmi, aj bez kufrov, aj pokazene auto v pusti atd. ALE este raz -detom nebudem podmienovat moj zivot, ak mi cestovat TREBA, oni sa musia prisposobit, nie ja.
Deti mas male, nevedia kedy su vianoce, cize budu vtedy, ked povies ty. Pracu muza potrebujete a pred detmi si to tak velmi neriesila..cas vianoc, narodenia Krista, sme si urcili my, nenarofil sa v skutocnosti vtedy. Je na vas, kedy ich spolu oslavite. Neprezivala by som to tolko a nerobila si zbytocny stres. Niekto radi cestovat za nim, ani to by som nerobila. Bola by som v pohodli domova, v klude, s detmi a pockala na muza.
@sasa1310 " Neviem si predstaviť, čo ten chlap prežíva niekde úplne sám cez ten štedrý deň každý rok." ten je ešte možno niekde rád, že sa vyhol celému tomuto sviatočnému šialenstvu, vlastne je ako slobodný muž, porobí si, má voľno, deti uvidí o týždeň neskôr, určite z toho nerobí takú drámu (teda možno robí pre ženou) 😀 ak má kolegov, tak si niekde pripijú, je v teplúčku, možno sa mu dostane aj objatia (isteže nie! fuj! toto muži nerobia!), podľa mňa to je tragédia skôr pre autorku 😉
Ja teda neviem, akú pozíciu zastava, ale keby sa mu niečo stalo, čo len si firma pocne bez neho? Tiež mi napadlo, že ma možno na druhom konci republiky druhu ženu...
Tak môj názor: môj manžel by robil radšej za 1500 doma a žili by sme skromnejšie spolu ako rodina, než by mu unikalo celé detstvo našich detí kvôli obrovskej hypo. A pripájam sa k ostatným názorom: keď je niekto tak strašne nenahraditeľný pre firmu, vie si vybojovať aj nejaké ústupky a kompromisy. Môj manžel nie je vysokopostavený manager, ale svojmu šéfovi zarába pekne na jeho luxusný život. Keď sa nám narodilo dieťa, dupol si v robote, že on už nebude pracovať na také (hlúpe) smeny ako predtým a čudujsa svete, ak oňho nechceli prísť, zmenil sa roky zaužívaný systém. Keď som o rovnakú vec v tej firme bojovala pár rokov pred ním ja s kolegyňou, tak vkuse bolo "nie, nedá sa" - lebo my sme nahraditeľné boli.

@vevesh ešte raz opakujem, to že máš dokonale deti, ktore bez najmenších problémov zvládnu sedieť 24hodin v lietadle, zvládnu preletieť x časové pásma, zmeniť klímu z -15stupnov na +35st, bezbprovlemov sa aklimatizujú, tak gratulujem.. kiežby každý mal také deti.. a to že ty také ženy v okoli nemáš? Tak vidíš, podľa tvojich komentárov sa pohybuješ vo svete dokonalých deti a dokonalých mamičiek, ktoré sú najšťastnejšie na svete, keď môžu 5x za rok lietať cez celý svet, vybavovať papiere, absolvovať byrokraciu, s noblesou zvládnu meškania lietadiel, hoci v zime sú aj 6-15 hodín.. gratulujem, ja v takomto svete nežijem.. a to mam v okoli manželky vrcholových manažérov, medzinárodných obchoďákov, či dokonca máme v rodine ženy profi športovcov.. a teda ani jedna neskladá také oslavné piesne o cestovani s deťmi ako ty.. milochodom precestovala som Európu, USA, východ, desiatky krajín.. cestovala som sama, s deťmi, len s muzom.. zažila som na cestách kadečo a kebyže som taká lenivá a robím z komára somára, asi by som nemala za život nalietanú stovku letov 🤦♀️ a zrejme si bola vo všetkých exotických krajinách sveta, vrátane miniatúrnych ostrovov, keď vies kam čo treba vybaviť a poznáš všetky odporúčania pediatrov.. pevne verím, že si zažila čo znamená ostať visieť s deťmi sama na letisku 20 hodín, bez veci, bez základných hygienických potrieb, že si zažila zameškané lety, kufre s detskými vecami odoslané na uplne opačný koniec sveta, či cestovať z exotickej krajiny 20 hodin a mať na kolenách dieťa s horúčkami.. skúsenosti mam dosť, aby som vedela vyhodnotiť, čo zvládnem a čo je pre moje deti akceptovateľné