Ako zvládnuť svokru nárokujúcu si Štedrý večer?
Je normalne, ze si svokra narokuje travit s nami Stedry vecer (raz u nas, druhy krat u svagra), prikazala si takto od zaciatku, a trva to uz 11 rokov. Moja rodina toto absolutne neriesi, kludne si mozeme robit na Vianoce co chceme. Najpv som to vela neriesila, ale zacina aj mne, aj svagrine vyslovene vadit, lebo sa strasne hneva ak nahodou to chceme zmenit. Manzel to chape, my by sme ju totiz obcas aj zavolali, obcas mojich, ale obcas by sme chceli byt sami, aspon to vyskusat, ale ked je to takto prikazane, a narokuje si to bez debaty, a ina cesta neexistuje, vytvara to v nas, hlavne nevestach silny odpor, Toto nie je jediny problem, ona si dost veci takto vnucuje nasilu, na priklad prilis caste navstevy, proste si vedela urcit pravidelny rozvrch, a nepytat sa, ci sme s tym v pohode. Pride mi to ako nerespekt voci neveste. Nase komenty v tomto smere absolutne ignoruje (takze, jej je uplne jedno ci sa jej synovia kvoli tomu doma budu so zenami hadat). Ani my, ani svagrovci nie sme veriaci, ale chceli by sme si obcas uzit Stedry vecer aj sami, a travit to po svojom. Na priklad, ist na lyzovacku, alebo zostat doma so svojimi detmi a uzivat si klud.
Jej argument je, ze "takto to zvykneme robit". Asi ma problem zostat sama doma na Stedry den, co si ja myslim, ze prehana, lebo ma aj sestru ktora je uplne sama, a dokonca, ak ma taky problem byt sama, uz 20 rokov mala na to aby si nasla priatela. Zijeme pomerne blizko, a stretavame sa cely rok. Namiesto toho, upiri sa takto na nas. Preco by bol problem dopriat mladej rodine slobodu, a najst nejaky kompromis? Zaujimaju ma nazory tych, ktori tiez preferuju aspon obcas travit Stedry vecer sami. Mate s tymto skusenost? Ako jej vysvetlit, aby sa neurazila na smrt?
autorka ako si dospela k tomuto rozhodnutiu, ked ti 99% žien okrem mňa odpisalo, že si povinna jej robit pajaca a že si mrcha? čo? lebo tu si vela potlapkania po pleci nedostala.ty to pekne vysvetlujes, opisujes a vyviňuješ sa a všetci ako kolovratok - musiš ju prijat- donekonečna
@karolinakr tak s tebou súhlasím, až mi je blivno z nátlaku iných žien, ako "musíme" milovať aj toho, kto nemiluje nás a robí nám dusno a manipuluje nami, pričom sám má maslo na hlave a ho.no v srdci. a akoby jeden dátum bol až tak veľavýznamný, aby z toho robila prepnutá hlava megaprúser, lebo ona a medveď na 4.....
Ja by som napr tiež moju svokru nikdy na Vianoce nezobrala k nám 🙈 a nie preto, že to je svokra ale aký to je človek. A môžete mi hovoriť čo som to za nevestu. Prečo ja mám myslieť na to aby chúďa svokra nemala škaredé Vianoce ale ona by pokazila celé Vianoce deťom a celej rodine? Raz si svokra pozvala svoju mamu, že obe sú samé tak budú spolu, no a babička sa vyjadrila, že radšej bude do konca života sama na Vianoce ako s ňou 🙈🙈🙈 tak prečo vždy nevesta má pretrpieť a svokra si môže dovoliť všetko? Veď keď svokra nechce byť sama, nechce byť smutná tak sa nemôže otrasne správať a potom čakať, že ju s radosťou a otvorenou náručou budú chcieť.
Napr. moju mamu by som naozaj nenechala samú na Vianoce, ale moju mamu ako babku deti zbožňujú, môj muž ju má veľmi rád a on so svojou mamou nevydrží ani 30 min, ona sa za všetko háda, no naozaj ju potrebujem pri vianočnom stole 🤣 Moja švagriná by si zase 100x radšej zavolala na Vianoce moju mamu (čiže jej svokru) než jej mamu, čiže naozaj tu nejde o to, že to je svokra, mama, dedo či teta ale o vzťahu s daným človekom.
@ddaassuullaa Ved to je jedno ci som mala, teraz uz mam, aj vdaka tvojim prispevkom 🙂
@karolinakr A, ty mas pocit, ze zeny sem chodia ine zeny tlapkat po pleci? :D
ja som sa pytala, ako si dospelak tomu rozhodnutiu?
Jedine TY si ta ktorá nie je v pohode. Manžel je s tým OK.
@ceresnicka_cervena Kazdy ma pravo mat svoje hranice. Ja som nikde nepisala, ze svokru na Vianoce nechcem nikdy. Ja ale naozaj nechcem NEMAT tu SLOBODU NIEKEDY spravit si po svojom, a povedat jej "Prepac, tohto roku by sme chceli pre zmenu takto a takto, alebo niekam ist" bez toho aby ma citovo vydierala, a hrala sa na urazenu obet ktora "zostala sama na Vianoce", ale nenapadne ju pozvat si k sebe sestru, na priklad. Jednoducho, ona ak sa urazi, je to jej problem, ze ma taky postoj, ze Stedry vecer musi vzdy vyzerat tak ako ona ho ona zvykne mat, lebo ja mozem mat ine zvyky ako ona.
Na druhej strane, nakolko vyzaduje aj pravidelne tyzdenne navstevy, mozno radsej upracem tie problemy ktore sa deju pocas roka, a ten Stedry vecer/obed necham tak, lebo keby sa dalo ako ona chce, tak by u nas bola aj niekolko krat za tyzden, co ma tiez prestalo bavit potom co uz niekolko-krat mala voci mne otrasne pasivne agresivne komenty, potom co mi vytrhavala dieta z ruk nasilu, lebo som ju poprosila ze teraz nie, lebo prave vyfajcila zopar cig, potom co mi vedela vyvolavat a doslova sa mi vnucovat, ze ci ma prist (aj ked bola predvcerom, a mna travit s nou az tak casto nebavi), a este milion veci o cktorych teraz nemam chut ani cas pisat, zacalo ma jej spravanie skrtit, snazila som sa jej vysvetlit, ze nemusime to az tak hrotit, ale absolutne ignorovala co hovorim.
@alickapusinka A, to si ako na to dosla? :D
@karolinakr Jedna z veci co pomohla je, ze som si citala dost o asertivite.
@karolinakr
@cacianka
Tak s vami súhlasím. Dôjde na psa mráz a už je zle… tak rady typu musíš, no, autorka nemusí nič.
Autorka, ja som prestala dvíhať svokre mobil. 😀 I keď je pravda, že celé dni mám tiché zvonenie kvôli deťom, ale veľa krát už nedobehnem a späť už nezavolám, veľa krát aj zabudnem, lebo tiež som mala také “mudre” telefonaty ako všetko zle robím a ona vie všetko najlepšie. A mám pokoj, načo ďalšie zbytočné nervy od jednej ženy. Aj sa mužovi posťažovala, ale časom si zvykla, že sa mi nedovolá. Zavoláme si na sviatok, tým to končí.
Ja ti poviem tak, my sme Vianoce s deťmi trávili doma a rodičia z oboch strán tiež a neustále vyžadovali návštevu hneď po večeri, stále volali kedy už dojeme a co tak neskoro veceriame a co veď ake rozprávky chceme pozerať každý rok sú tie iste … a keď sme nedvíhali telefón neváhali prísť osobne…. Tak sme začali robiť to že miesto darčekov si každý rok kúpime pobyt v nejakom wellness hotely odchádzame 24 ráno a prídeme 27 a máme to co sme chceli pokoj a Vianoce len pre seba … nenechaj si dirigovať ako sa máš správat podľa ostatných… robte to z čoho budete šťastný vy … nikto nebude zit vás život ale dirigovať by chcel každý …. Počúvali sme 7 rokov a povedali sme si dosť… tento rok odchádzame už 4 Vianoce a poviem ti, že sú to vždy tie najkrajšie Vianoce pre nas ten oddych a pokoj od každého keď vieme že nie sme na dosah je na nezaplatenie … užívajte si mladý nebudete navždy … veľa síl 🙂
@11bodka11 smutné je to, že rodičia robia nátlak, nútia a vydierajú svoje deti a vnukov, že hneď po večeri musia prísť, a ako to že nie sú tam presne v ich predpokladanú minútu. Oni sú primárne rodina, mladá rodina s deťmi, tak majú právo stráviť slávnostný večer ako chcú a koľko chcú, sviatky sú aj ďalšie 2 dni.
Ja ťa chápem. U nás sme tak 13 rokov brávali, aby človek nebol sám. Toho roku od leta mi dotyčná osoba povedala niekoľkokrát veľa vecí, ktoré ublížili. Pri kontakte s ňou mám úzkoztné stavy a pocit fyzickej bolesti. Tento rok ju na sviatky nevoláme, pretože aj naša pohoda je dôležitá. Neznášam tieto reči o tom, že nikto nemá byť sám a sú Vianoce. Keď niekto nechce byť sám, tak si vážim to, že ma volajú a počas roka sa prispôsobím, nekomandujem, psychicky nevydieram. Aj rodiča vedia veľmi ublížiť, len v našej spoločnosti sú deti vnímané ako tie zlé a nevďačné. Netreba súdiť, ak nie ste na autorkinom mieste.
no autorka a zlaty klinec programu, ako travite sviatky teraz? Sediš so svokrou za stolom momentálne? sedíte oproti sebe a voĺkáte si?
@cacianka ako si dopadla s hrnčekom?
A co vam.brani spravit si sviatky po svojom? Co ta dotiahne k nej? Ved si urobte to co chcete vy. Nie ste male deti. Mnohi si zo sviatkov spravili akusi modlu. Cez rok mnohi na seb kaslu a ces sviatky sa hraju na rodinu.
@ibatanecnica a tychto 30 čo sa malo stretnuť ako dopadli?
@karolinakr nechapem tvojej otazke
@ibatanecnica tam čo bola ta diskusia, asi si ju nečitala, nevadi
@11bodka11 ked.nebudete druhych dirigovat a nechate ich zit si svoje zivoty tak nie
@karolinakr nezohnali som, dvaja sme obehli všetko naokolo, už som chcela kúpiť aspoň lyžičku, ani to nemali s jej menom.
A na záver sme ochoreli, muž 40°, hnusne hnusný kašeľ, a teraz aj ja kašeľ, vrátil sa mi🤦

Keby si si poriadne precitala moj prispevok, tak o mojich rodicoch nebola rec. Ani o jedinej navsteve za rok. Chodia 4x v roku. Pozri, zjavne ai upratane nic nemala, inak ny nehladala anonyme oporu na MK. A mne to je vies co? Jedno. Tvoj zivot, tvoje vztahy. To, ze si sa nedockala ocakavanej reakcie je tvoj problem a moja zbytocna starost. Bol a je to moj nezavisly pohlad na situaciu