Ako zvládnuť svokru nárokujúcu si Štedrý večer?
Je normalne, ze si svokra narokuje travit s nami Stedry vecer (raz u nas, druhy krat u svagra), prikazala si takto od zaciatku, a trva to uz 11 rokov. Moja rodina toto absolutne neriesi, kludne si mozeme robit na Vianoce co chceme. Najpv som to vela neriesila, ale zacina aj mne, aj svagrine vyslovene vadit, lebo sa strasne hneva ak nahodou to chceme zmenit. Manzel to chape, my by sme ju totiz obcas aj zavolali, obcas mojich, ale obcas by sme chceli byt sami, aspon to vyskusat, ale ked je to takto prikazane, a narokuje si to bez debaty, a ina cesta neexistuje, vytvara to v nas, hlavne nevestach silny odpor, Toto nie je jediny problem, ona si dost veci takto vnucuje nasilu, na priklad prilis caste navstevy, proste si vedela urcit pravidelny rozvrch, a nepytat sa, ci sme s tym v pohode. Pride mi to ako nerespekt voci neveste. Nase komenty v tomto smere absolutne ignoruje (takze, jej je uplne jedno ci sa jej synovia kvoli tomu doma budu so zenami hadat). Ani my, ani svagrovci nie sme veriaci, ale chceli by sme si obcas uzit Stedry vecer aj sami, a travit to po svojom. Na priklad, ist na lyzovacku, alebo zostat doma so svojimi detmi a uzivat si klud.
Jej argument je, ze "takto to zvykneme robit". Asi ma problem zostat sama doma na Stedry den, co si ja myslim, ze prehana, lebo ma aj sestru ktora je uplne sama, a dokonca, ak ma taky problem byt sama, uz 20 rokov mala na to aby si nasla priatela. Zijeme pomerne blizko, a stretavame sa cely rok. Namiesto toho, upiri sa takto na nas. Preco by bol problem dopriat mladej rodine slobodu, a najst nejaky kompromis? Zaujimaju ma nazory tych, ktori tiez preferuju aspon obcas travit Stedry vecer sami. Mate s tymto skusenost? Ako jej vysvetlit, aby sa neurazila na smrt?
Ale tvoji rodicia su dvaja. Nebude mama sama na vianoce. Ak vsak chces byt fér, zavolaj na vianoce svokru a aj rodicov. A ten dalsi rok budete sami
Vyvyňuješ a ospravedlňuješ na 9 stranach a aj tak si za najhoršiu...Hovoriš, že priliš časte navštevy si určila ona. Teraz si narokuje Štedry večer bez ohladu na suhlas
Ona je prijemna žena inak? Ako sa sprava na návšteve? Ako ticha myška, vie kedy odisť alebo je plny dom jej a musite ju posluchať? Lebo ked je neprijemna, musite si určit hranice..Tam by som začala.A ked sa urazi, bude sa bohužial musiet odraziť.Ja nevidim v tom až taky katastroficky scenar, ked raz bude u jedneho dieta, potom u sestry, a može ist aj sama na rekreaciu, pozerala som tento rok hotely v Tatrách, ponuka široká..A raz za 5 rokov; ked bude sama, svet sa nezbori.Ona podla mňa nema vlastny život, moc sa upla na vas a nerobi to taktnym spôsobom
To je jedno, že dvesto ludí ťa odsúdi, musiš s manželom sa postavit za seba a povedat, ako to aj vam vyhovuje..Zbytočne sa tu robil cirkus pre nič..Ja som uz tiez bola na Stedry deň sama, dokonca v praci..Nebolo to ono samozrejme, aj to menu pokulhavalo, ale ja si viem spravit program aj pred aj po Vianociach, nenudim sa
Svokra si musi najst koničky a okruh priateĺov, nebyt na vas zavislá, lebo ako vidiš, je to nezdravé
Este raz som si čitala celu diskusiu, ta žena robi strašne vela veci za čiarou, čo by som ja nedovolila, a ty teraz odideš ako zlomena stadialto, ,že sa maš viac snažiť..Vôbec to nepočúvaj, počuvni mňa..Normalne s mužom natvrdo - odtial potiaĺ do Noveho roku. Toto čo tu pišeš, by son 50% ja nedovolila vôbec, a keby sa nezmenila, lebo zrejme je tvrdohlava a rešpekt si vydobija takýmto spôsobom, by som jej neotvorila dvere..Bodka . A dokial sa nezačne spravať, navštevy obmedzila na minimum
Ja mam taku susedku, presne tento typ, aj bola riaditelkou, vyhybam sa jej na sto honov..Mat taku svokru, sa odstahujem na druhú planetu..Bez srandy
Ja som to teraz pochopila, ona je s každym rozhadana, len vy jej ustupujete vo vsetkom a posluchate, tak sa upla na vas. hm..🙄 tvoj muž bude musiet zakročit a nie sa bat, aby sa neurazila
A ked hej, tak sa zas odrazi
Vysava z vas energiu. moc ti nezavidim a držim palce 🍀
Ja len pripomínam, že každá z nás raz bude svokra...
Ja nechapem, prečo si kazdy mysli, že svokra má pravo byt panovačná.. Tak to asi obhajuju tie, čo su panovačné Moja mama neni vtierava svokra a ja tiez rešpektujem druhých, respektive v 13rokoch som sa naučila nevnucovat inym..Niekto este ani v 70ke neprecitol...nevadí
@blonde_bella Ano, aj moja mamina je svokra, ma nevestu, a rozumeju si mimoriadne dobre. Mne mamina povedala, ze v momente ked sa brat ozenil, ona sa stiahla do uzadia, a vzdy jej islo len o to, aby oni zili v harmonii, ked ju potrebuju, je tu, ale nikdy si nic nenarokovala, ma lahku povahu, je pozitivna, je v dispozicii ked ju potrebuju, citovo ich nevydiera, a ked jej niekto nieco jemne naznaci, pochopi, a neurazi sa ako trojrocne dieta. Aj ona bola mlada nevesta, vie, ze nikto nechce byt riadeny rodicmi, nebodaj este svokrovcami. Ma svoj spolocensky zivot, a zaluby, tak neotravuje nevestu, ze jeeezis, nevideli sme sa tyyyzden, dva tyyyzdne...
Ahoj autorka,
Veľa ľudí, ti tu navrhlo kompromis ako vyhoviet svokre v tom, že bude u vás kazde druhe vianoce. V tie vianoce mozes pozvat aj tvojich rodicov. Takže to bude fer voči svokre i tvojim rodicom.
Ďalšie vianoce vam potom zostanú podla vasich predstáv. A to je predsa to čo chces Ty s muzom. Mať obcas vianoce podla seba.
Ani raz si na to nezareagovala, nevysvetlila prečo by to nešlo.
Ak muž s Tebou skutocne suhlasí, tak jej bude vedieť citlivo vysvetliť, preco navrhujete taketo riešenie. Veď nebude ziadne vianoce sama, uzijú si ju aj deti a aj tvojich rodicov a vy budete mať trochu volnosti.
Držím palce, pri hľadaní kompromisu.
Strašné si zaujatá voči svokre. A tvoja mama je top.
Ja mám svokru takú istú, dokonca mi chodila do domu hocikedy chcela a naučili sme sa fungovať, lebo sme obe chceli...kvôli jej synovi/môjmu mužovi.
Nečítala som všetko ale zaujímal by ma názor tvojho muža. Úprimný, nie že sa ťa boji, tak ti povie čo chces počuť
Celé to totiž vie rozzuzlit len muž. Ty budeš za **** keď to budeš riešiť ty... Musí on
@blonde_bella Popisala som ako sa sprava, takze, jasne, ze budem zaujata. Mame mozem povedat "Mami, tohto roku chceme na Vianoce byt sami, ok? Uvidime sa vtedy a vtedy", a nebudem sa kukat na odutu papulu a pocuvat vycitky, ze ale takto to v nasej rodine nezvykneme blabla. Mozem jej povedat, "Mami, fajcila si, neda s a pri tebe nadychnut, nedam ti teraz babatko do ruk", a toto sa aj stalo, a povedala "Jezis, jasne, nebudem uz fajcit ked som pri vas, nechcem aby to dychal", a koniec. Ano, lahsie sa mi komunikuje a dohodne s maminou. Mam kamosku, ktora to ma presne opacne, aj od maminy aj svokry byva daleko, aj tak sa s maminou pocuje raz za tyzden, a vraj to jej mrte staci, svokra jej tam chodi pomahat s babatkom, a byva u nich 3 mesiace. Proste, kazdy si to zariadi podla seba.
@blonde_bella Nikde som nepisala, ze to jej ja chcem povedat, prave preto, ze viem, ze ked jej to poviem ja, po prve, odignoruje, a ak budem raznejsia, urazi sa. O jeho nazore som tu uz viac-krat pisala, naozaj nemienim stracat cas na fore, kvoli tomu, ze sa niekto chce vyjadrovat k teme, ale nechce sa mu vsetko citat.
@nene_mamina Takto sme raz spravili, ale neda sa to vzdy, 500km nie je kratka cesta, tohto roku boli aj zdravotne problemy. Nevyjde to vzdy, to nie je dovod aby mi to niekto vycital.
@nene_mamina Preco by sa mali autorkini rodicia kvoli jej svokre presuvat 500km? Su to stari ludia, zdravie maju v otaznom stave. Tak snad moze autorka ist za svojimi vlastnymi rodicmi na Vianoce. Svokra je u nej kazdy tyzden. Rodicov ma daleko. Cela situacia, ktoru vytvorila svokra je velmi nefer voci druhym starym rodicom.
Jedny Vianoce by mohli byt s jednymi starymi rodicmi, druhe so svokrou a tretie mat svoje sukromie. Svokra sama nebude, ved ma svoju sestru, ktoru na Vianoce nechava samotnu rok co rok.
Svokra svoju vlastnu svokru nechala kazde Vianoce ako vdovu samotnu. Ale na svoju osobu ma uz ine naroky. A to na ukor druhych starych rodicov.
@ Autorka, veru mas stastie, ze aspon tvoji rodicia nie su ako svokra. Oni by mohli povedat, ze so svokrou ste kazdy tyzden, tak budte kazde Vianoce pre zmenu s nimi. A mali by pravdu...
Chudera svokra. Snad mne toto moje deti nikdy nespravia. V zivote by som nenechala rodica sameho na Vianoce.
@11bodka11 No, mne nepride normalne, ze niekto z toho robi taky cirkus, a ze ak "deti" nahodou chcu ten sviatok stravit inak, alebo inde, ze ich rodicia takto budu citovo vydierat, ako keby sa isiel svet zrutit, chore.
vieš čo, všetci ktori tu karmu vzyvaju nad tebou, nech im ta karma zabezpeči taku svokru, alebo blizkeho pribuzneho ako maš ty, a som zvedava, ako oni budu znašat taketo spravanie, a ked nie, každy ich odsudi a bude nad nimi súdy vzyvať. .internet znesie vsetko, tu sa všetci budu bit do hrude, a možno vsetky by takej svokre dvere pred nosom zavreli a ani ju nevpustili dnu..to je iste na 100% ...
a ako ide vztah dalej?
A okrem toho, ked je 2x do tyzdňa u vas, čiže 100x za rok, tak tym duplom ten 1 deň prežije..Niekde sa stretavaju so svokrou 2x do roka a tuto pomaly denne
Co chces dosiahnut v tejto diskusii? Lebo svokra sa urazi tak ci tak. Polovica uzivateliek si povie - klasicky problem nevesta-svokra, dalsia ta bude hecovat "vzbur sa".
Postreh - 11 rokov s tym zijete, je to vlastne kazdy druhy rok, normalny clovek by povedal - jeden rok lyzovacka, druhy svokra. Raz za dva roky. Nic, co.sa neda zvladnut🤷♀️.
Ale ty sa nechas (alebo inciujes to ty?) Hecovat svagrinou, ze aj 1x za dva roky je prilis. Je to zena, ktora porodila a vychovala tvojho muza. Vychovala ho zle? Je to zly clovek? Ty sama nie si matka? Ides ukazovat detom, ze raz ta mozu vymazat, ked im nebudes prave zapadat do sablony? Neporovnavaj zenu-vdovu s "tvojou rodinou", ked ti ostane rodic sam, budes inak spievat. Z mojho pohladu dalsia zena, za posledne asi 3 dni tu, co preferuje "ja, moja rodina, moje plany....".
Niektorej som to tu pisala vcera "najvacsia laska na svete zomiera, ked oko otca a matky sa navzdy zaviera". Potom uz nebude sanca raz za dva roky prezit "nuteny" pobyt 🤦♀️ s rodicom, zostane prazdno v srdci. A ver, ze ta prazdnota boli. A vies co? Moja svagrina je madarka, po slovensky nevie ani ceknut, svokrovci zase ani po madarsky/francuszky/nemecky, ale ona je stastna ked kazdy rok pride na Vianoce sem (cestuju 1500 km), lebo svojich rodicov uz nema a ti nasi spolocni su uz jedini zijuci stari rodicoa nasich deti.....😥. Mozu cestovat po celom svete, ale oni radsej pridu sem. Takze to skor vidim na problem nevesta-svokra.
PS: preco myslis, ze si kazdy po smrti partnera musi najst dalsieho???? Nerozumiem. Ber to ako fakt - nema tu potrebu. Keby sa jej synovia (bez natlaku svojich manzeliek a jej neviest) rozhodli odkominukovat to s mamou, ze obcas maju chut vyrazit cez Vianoce niekam mimo svoj dom, mozno by s tym nemala problem. A mozno ste len vy dve napalene a chlapi vam mozno sice pritakaju, ale nevadi im.to.
autorka no uvidime, co budes robit ty v jej veku. Mozno si deti z teba vezmu priklad a budes na vianoce sediet sama doma a revat do vankusa... lebo vek je neuprosny aj k tym za mlada "statocnym".
Tak chod na dovolenku, ked nechces byt so svokrou kazde druhe Vianoce, co si nesvojpravna? Normalne jej to povedz. Ak je to pre nu dolezite, tak sa urazi, nemozte byt spokojne asi obe.
@simca06022011 presne. Ale tak tu ocividne autorka svokru neznasa. Nechapem ako niekto ma to srdce nechat rodica sameho. V zivote by mi nebola prednejsia nejaka dovolenka. To mozem ist na Silvestra alebo cez jarne prazdniny.
@ddaassuullaa Velmi pekne, trefne a ludsky napisane!!!😢😢😢
Tak ja taký jeden prípad poznám. Moja svokra. Jej dcera za nou chcela priletieť cez Vianoce, lebo aj ona by bola sama a svokra jej na drzovku povedala, až nechodí. Toto z nás nik do teraz nepochopil, prečo to svokra urobila. Švagriná ostala sama po rozchode a svokra sama so svokrom na Vianoce. A to urobila matka vlastnej dcére, ktorá má už cez 40 rokov, je sama, žiadne deti a nebolo jej to určite po rozchode príjemné. A pritom cez skype sú najväčšie kamošky.
@ddaassuullaa
@katkami123 urcite sa najdu aj opacne extremy. Neviem si to ale ani predstavit, nepoznam nikoho takeho, co sa mu deje v hlave, ci mu samota az pohodlie tak robi dobre, ze vlastnemu dietatu zatvori dvere? V takej zivotnej situacii, ako mne je pri predstave tazko na srdci, keby mne toto spravi mama alebo ja dcere😥 alebo aj synovi. Preco???
@ddaassuullaa
Do teraz to ani my nechápeme, ale svokrovci boli na Vianoce tým pádom sami a švagriná sla ku kamoške.
@ddaassuullaa Neviem ci si si to cele citala, ale svagor so zenou minuly rok to uz zmenili, a na oplatku ju zobrali na par dni na vylet cez Vianoce. No, aj tak bola urazena a poburena, ze ten a ten datum v roku netravili s nou. Pekne pesnicky si tam citovala, ale muz a svagor na svojich rodicov nekaslu, stretavaju sa pravidelne, dokonca tyzdenne, lebo ked to nie je tyzdenne, tak svokra hned panikari, vyvolava, hlavne tomu synovi na ktorom je chorobne upnuta, ze ako si mozu dovolit nestretnut sa s nou, lebo maju, na priklad viac toho v praci, svoje rodiny, domacnost, nakupy, kamaratov, ona od nich vyzaduje tieto povinne stretnutia. Ja som si to medzicasom v hlave upratala. Mam plne pravo zit si svoj zivot podla svojich predstav, kompromisom sem tam sa musi pristupit, ale vnucovat mi svoje povinne rutiny, rozvrhy a pravidla nikto nema. Nie som totiz ani patrocna, ani nesvojpravna. Ja svoje nevnucujem nikomu, ani svojim dospelym detom nemienim to robit, lebo viem, ze mi za tu slobodu a doveru budu vdacni, a nebudu sa so mnou stretavat povinne ako za trest, ale s radostou, a je mi jedno ci to bude na "Stedry den" alebo hociktory iny den v roku. A, to ze tvoja svagrina sa raz za rok stretne s tvojimi rodicmi je uplne v pohode, nestretava ich predsa tyzdenne, ci?

@0silvia0 Tak, pytas sa na nieco co uz tam 100-krat pisala.