Ako zvládnuť svokru nárokujúcu si Štedrý večer?
Je normalne, ze si svokra narokuje travit s nami Stedry vecer (raz u nas, druhy krat u svagra), prikazala si takto od zaciatku, a trva to uz 11 rokov. Moja rodina toto absolutne neriesi, kludne si mozeme robit na Vianoce co chceme. Najpv som to vela neriesila, ale zacina aj mne, aj svagrine vyslovene vadit, lebo sa strasne hneva ak nahodou to chceme zmenit. Manzel to chape, my by sme ju totiz obcas aj zavolali, obcas mojich, ale obcas by sme chceli byt sami, aspon to vyskusat, ale ked je to takto prikazane, a narokuje si to bez debaty, a ina cesta neexistuje, vytvara to v nas, hlavne nevestach silny odpor, Toto nie je jediny problem, ona si dost veci takto vnucuje nasilu, na priklad prilis caste navstevy, proste si vedela urcit pravidelny rozvrch, a nepytat sa, ci sme s tym v pohode. Pride mi to ako nerespekt voci neveste. Nase komenty v tomto smere absolutne ignoruje (takze, jej je uplne jedno ci sa jej synovia kvoli tomu doma budu so zenami hadat). Ani my, ani svagrovci nie sme veriaci, ale chceli by sme si obcas uzit Stedry vecer aj sami, a travit to po svojom. Na priklad, ist na lyzovacku, alebo zostat doma so svojimi detmi a uzivat si klud.
Jej argument je, ze "takto to zvykneme robit". Asi ma problem zostat sama doma na Stedry den, co si ja myslim, ze prehana, lebo ma aj sestru ktora je uplne sama, a dokonca, ak ma taky problem byt sama, uz 20 rokov mala na to aby si nasla priatela. Zijeme pomerne blizko, a stretavame sa cely rok. Namiesto toho, upiri sa takto na nas. Preco by bol problem dopriat mladej rodine slobodu, a najst nejaky kompromis? Zaujimaju ma nazory tych, ktori tiez preferuju aspon obcas travit Stedry vecer sami. Mate s tymto skusenost? Ako jej vysvetlit, aby sa neurazila na smrt?
@lilke Akoze, srandujem, ale je to pravda. Minule sme mali tu veceru skor, vyzeralo to, ze jej nevadi, tak mozno by pripustila 🙂
Nepochopila si. Nejde o váš ateizmus. Ale že veriaci majú určité tradície. Medzi ne patrí "celodenný pôst" pred štedrovečernou hostinou... Ak si diplomat, nebudeš robiť napriek a vyvolávať zámerne spory.
Skoršia večera o nejakú hodinu-dve, to je OK.
@subartic Nevybrala by som to ako prvu moznost, ze postavim sa a pocuvaj ma. To by jej mali vysvetlit synovia, je ovela mensia sanca, ze sa urazi. Preto som to najprv tak indirektne, jemne naznacila, pochopila urcite, nie je tupa, iba si ide svoje. Moj muz sa nema ako tvarit, lebo uz takuto podobnu situaciu s nou riesil uspesne. Nema problem jej nieco pekne vysvetlit, ked uz naozaj prehana. Ja to iste z opacnej strany, ked ide o mojich rodicov.
@lilke Takze, len ja mam byt diplomat, lebo je ona veriaca? Ci, ako to myslis?
Ja som nepovedala ze si hnusna. Ale nieco je hnusne v tvojich slovach. Trebars ze si mala za 20r niekoho najst alebo nech je sama.. alebo nech je so sestrou.., alebo ze robi cirkus… Neviem dost info. Nesudim teba ako cloveka to si len ty nepochopila. Ale tvoj prejav v tejto teme vychadzajuc z tvojich slov. Moja svokra je stara talianka velmi dominantna no nikdy som z nej nemala psychicke problemy . Lebo s nou som nezila. Ani ty so svojou svokrou nežiješ. Takze tie vianoce raz za dva roky u vas mi nepridu taky big deal aby si z toho mala byt psychicky na prasky jedine ze si taka z inych dovodou . Ze mas nejake diagnozi a so svokrou to nema nic spolocne. Ale Ja som dost rodinne zalozeny clovek . Takze Taketo veci sudim Podla seba.Ty Asi nie kazdy sme iny. Pre teba je svokra cudzia otravna zena . Mozno nemas tolko empatie vzit sa do jej kože ze nechce byt na Vianoce sama. Chce byt so svojimi detmi vnucatami. Pisala si ze vasi su v tomto uplne ini.. z toho mi vychadza ze tvoja mama nie je sama mà muza .. alebo jej nevadi byt sama. Co je uplne ok ak to tak clovek chce. Je to ale smutne ze osoba ktora porodila a vychovala tvojho fantastickeho manzela ti tak Strasne vadi u vas na vianoce . Ani nie si veriaca je to pre teba den ako kazdy iny ako hoci ktory vikend . Cize big deal z toho robis zbytocne
Snáď nebudeš musieť byť nikdy ty sama na Štedrý deň.
Nechapem vetu . ona si povie, akože ona vam oznami, že každy rok budem traviť u vas Vianoce a medzitym ešte cely rok chodi 2x na navštevu do tyždňa? to tiež vam len oznami, že ide ku vam? takže je hlava rodu a rodiny a riadi život svojich synov aj ked su ženati a maju svoje rodiny a všetci spolu s nevestami sa jej boja oponovať, lebo ona povie nie a oznami vam len datum, kedy pride na štedru večeru ...hm..proste je vtirka či ako to mam chapať
takže v podstate je to vaša chyba, že si nechate rozkazovať
@riamia91 Vobec nemam problem dopriat detom slobodu, nech si robia ako len chcu, nalejem si pohar bieleho, dam si dobry film, alebo knihu, a zajtra ich pekne privitam 🙂 Alebo budem na Kube s kamoskou ktora takto rada cestuje po svete na Vianoce 🙂
@miadi Vobec nie je cudzia otravna zena, vzdy som sa k nej spravala s respektom, kamosky sme sice neboli, nerozumieme si vo vsetkom (na priklad, zmysel na humor), no to nevadilo, ale po rokoch sa vselico ine kopilo, a ked prisli deti vela veci uz bolo naozaj cez ciaru, a to nie som jedina, ktora to takto vnima.
Dufam, ze nikdy nebudem mat nevestu, ako si ty....keby tak vadila jej synovi, tak jej to zatrhne...
@gelifil Ty si si to aj precitala? Ved o tomto sme sa s muzom bavili, tiez to vidi. On mne totiz velakrat aj na zaciatku povedal, ze jeho mamina vie mat tazsiu povahu, byt tvrdohlava, na zaciatku som to nejak nevnimala, a aj ona sa brzdila, ale po rokoch teraz chapem na co myslel. Ja zase dufam, ze budes dobra svokra, a pochopis, ze si deti raz vytvoria vlastnu rodinu, a ty uz nebudes riaditelka.
no tak kde je problém ? Tak nech jej to teda vysvetlí muž keď už takúto situáciu riešil a úspešne ,tak nech vyrieši úspešne aj túto . Je to jej syn , ak sa stotužňuje s tým že každý druhý rok je veľa , no tak nech to rieši .
ale popravde si myslím že tvojmu mužovi to je jedno , je tam bude tam , nebude tam nebude , on keby prídeme na úplnú podstatu by to vôbec neriešil. Ale tvojim riešením dokolečka sa dostáva pod určitý tlak a aby mal pokoj doma tak sa s tým stotožňuje.
Vieš čo, moja svokra bola teda iný "prevít '. Zmenila sa a je to lepšie. Ale aj keď nikdy nebude na 100% bola by som rada na vianoce s celou rodinou. Môj otec a ani svokor už nežijú a mrzí ma,že sme kvôli práci spolu trávili malo času. Teraz keď tu už nie sú, brala by som spätne aj takéto časovačky ako vadia tebe. K mojej mame chodime vždy 25. a aj keby traktory padali musíme byť tam.
Viackrát si spomenula, že sa snažíš riešiť diplomaticky. Tak ti len radím, že návrhom obedu môžeš vyvolať konflikt, úplné odmietnutie zo strany svokry. A vysvetľujem, prečo to asi pre ňu nebude priechodné, keďže tieto zvyky nepoznáš. Že treba ísť do iného variantu.
@lilke Dakujem, ale osobne si nemyslim, ze by to odmietla. Mozno by nebolo prave tak ako by chcela, ale tipujem, ze by akceptovala.
Svokra k nam chodila 8 rokov kazde vianoce, uz aj ked sme mali dieta. Bola sama, bez muza, moj manzel ju nechcel nechavat samu, surodencov on nema. mala svoje maniere nad ktorymi som prevracala oci obcas. stale som si hovorila ake by to bolo keby sme na sviatky sami bez nej. Tento rok neprisla. Dva dni po vianociach zomrela. Pomerne mlada a nahle. Poviem Ti ze radsej by som bola keby este aspon jedny vianoce bola s nami.
🚩 Nehrozí. Moja "svokra" o tom štebotala, ešte len keď sme spolu randili piaty rok. No a randíme už pomaly 25 rokov a zatiaľ u nás na vianoce nikto nebol. Určite jej to vadí, ale... môj dom, moje pravidlá (naše) o svojom čase rozhodujeme my, a aj lyžovačka sa koná 😉 Nič iné jej neostalo, len zmieriť sa 🤔
@lonely66 Tak, v mojom muzovi nie je problem, on to tiez takto vidi, ale doteraz sme to nejak neriesili. Odkedy prisli deti, tak to uz citime, ze mame pravo a potrebu aj my povedat co chceme. Len, ona sa tvari, ze je to pre nu citliva tema, posvatny den, tak stale rozmyslame, ako na to, bez toho aby to brala tragicky. Takpovediac, dumame :D
@hipuska ja som tak partnerovi vravela aby šiel normálne domov k jeho rodičom na vianoce aj keď sa nám malý narodil (mal po roka vtedy ze aj tak prd z toho bude ešte mat) a 2 mesiace na to jeho ocino zomrel, tak isto tie prve Vianoce bez ocina vravím ze nech ide za maminou nech nie je sama a tiež teraz v septembri tiez nečakane úplne náhle zo dňa na den zomrela :( a tieto tretie už bol s nami ale bez oboch rodičov už, to len na margo toho ako si napísala ze už tu nemusí byť lebo je to obrovská pravda, človek nikdy neviem ani dňa ani hodiny kedy sa to stane ako sa vravi :(
@duppka13 Chapem. No, da sa vydrzat, len vies, ked toto mas na programe aj kazdy tyzden, to neustale naliehanie, tak je tazko povedat, co je spravne.
@maminkadeticiek dovolím si nesúhlasiť. Poznám mnoho ľudí, ktorí majú deti, vnúčatá a chcú byť cez vianoce sami. Dokonca si to užívajú. Svoj režim, pokoj, kľud, svoje návyky a zvyklosti....
Kamarátova mama tiež tak, každý rok núti krstnú mamu aby bola s nimi. Krstná mama nechce. A už na ňu vyvíja tlak, citové výlevy typu nemôžeš byť sama, nikto nemá byť cez vianoce sám, atď... Kamarát robí na mamin príkaz taxikára, doviezť, odviesť, krstná mama uteká od stola, ani nestihne dojesť. Chce byť sama, len okolie má inú predstavu, takú tú zaužívanú, ktorá absolútne nemusí korešpondovať jej predstavu, pocity a potreby 🤷♀️
@subartic Mhm, a co si si este nadomyslala? 😀 No, vies co, on sa s byvalou partnerkou rozisiel z viac dovodou, a jeden z dovodov bolo aj to, ze slecna chcela byvat s jej rodicmi. Tak, suhlasil. A, potom to olutoval, ked ho zacali riadit. Ona to neriesila, jej to bolo jedno, ale jemu vadilo velmi, a ona s tym nemienila nic robit. Takze, on plne chape, ze v manzelstve maju byt iba dvaja.
@jamimo No, tato blbost, ze "Nikto nema byt na Vianoce sam" prave vytvara u ludoch ten pocit, ze ak su sami, tak je to strasna tragedia, ale inak to, ze sa pravidelne stretavaju s pribuznymi, a pomerne casto, asi neznamena nic, ak su sami 24.12. Je to podobne ako ta komercializacia Vianoc, nakupy, minanie, rozhadzovanie penazi...
preco to nalepkujes, ze je to blbost?inych podcenujes a vysmievas, neakceptujes iny nazor, presne toho kompromisu nie si schopna

tak a čo ti bráni sa postaviť pred svokru a povedať , tento rok nie , tento rok budete sama . Však to je pár slov . Svedomie ? Zlý pocit ? Pachuť ktorá potom zostane ? Pohľad na svojho muža , ktorému to nebude jedno aj keď sa tak bude tváriť ?