Ako zvládnuť svokru nárokujúcu si Štedrý večer?
Je normalne, ze si svokra narokuje travit s nami Stedry vecer (raz u nas, druhy krat u svagra), prikazala si takto od zaciatku, a trva to uz 11 rokov. Moja rodina toto absolutne neriesi, kludne si mozeme robit na Vianoce co chceme. Najpv som to vela neriesila, ale zacina aj mne, aj svagrine vyslovene vadit, lebo sa strasne hneva ak nahodou to chceme zmenit. Manzel to chape, my by sme ju totiz obcas aj zavolali, obcas mojich, ale obcas by sme chceli byt sami, aspon to vyskusat, ale ked je to takto prikazane, a narokuje si to bez debaty, a ina cesta neexistuje, vytvara to v nas, hlavne nevestach silny odpor, Toto nie je jediny problem, ona si dost veci takto vnucuje nasilu, na priklad prilis caste navstevy, proste si vedela urcit pravidelny rozvrch, a nepytat sa, ci sme s tym v pohode. Pride mi to ako nerespekt voci neveste. Nase komenty v tomto smere absolutne ignoruje (takze, jej je uplne jedno ci sa jej synovia kvoli tomu doma budu so zenami hadat). Ani my, ani svagrovci nie sme veriaci, ale chceli by sme si obcas uzit Stedry vecer aj sami, a travit to po svojom. Na priklad, ist na lyzovacku, alebo zostat doma so svojimi detmi a uzivat si klud.
Jej argument je, ze "takto to zvykneme robit". Asi ma problem zostat sama doma na Stedry den, co si ja myslim, ze prehana, lebo ma aj sestru ktora je uplne sama, a dokonca, ak ma taky problem byt sama, uz 20 rokov mala na to aby si nasla priatela. Zijeme pomerne blizko, a stretavame sa cely rok. Namiesto toho, upiri sa takto na nas. Preco by bol problem dopriat mladej rodine slobodu, a najst nejaky kompromis? Zaujimaju ma nazory tych, ktori tiez preferuju aspon obcas travit Stedry vecer sami. Mate s tymto skusenost? Ako jej vysvetlit, aby sa neurazila na smrt?
Prajem ti, aby si raz bola svokra, sama bez manžela a tvoja budúca nevesta, zať ta na vianoce a od vnúčat vypoklonkovali pekne domov na samotku a ešte to rozoberali aká si ritovtierava na nejakom fóre...
@gelifil Je to blbost, lebo su ludia ktori CHCU byt na Vianoce sami, a nevadi im to. Takze, nie, NEMUSI sa nic.
@lizatko1009 Vau, ty musis byt velka Krestanka, ked taketo kliatby davas. Moja, ty moc nerozmyslaj, nestoji to za tu namahu, len ti bude dlho odzvanat medzi usami.
napr. aj moja krstná mama robí synovi scény na vianoce. 23 rokov ženatý, tlačia sa v malom 2.izbovom byte (bratranec, žena, dospelý syn)... Moja krstná si vydobije miesto pri stole, je tam celé sviatky do 1. januára. Mladí pretáčajú oči v strop 👀🙄👀 Moja mama (jej sestra) jej sama povie : Ja sa ti čudujem, že sa tam tlačíte, veď v kľude si uvarím, poobede sa idem prejsť, navečeriam sa, pozriem rozprávku, idem spať a je po vianociach 🤷♀️ Jaké pak copak
A to svokra neciti, ze ju len trpite a nechcete ju u seba? Ja keby som videla, ze o mna nestoja moje deti a nevesta a zat, tak radsej zostanem doma sama. Za tu pretvarku a falos by mi to nestalo.
ale prosím ťa ake domýšľanie. Tvoj muž by to vôbec neriešil keby si to neriešila ty, stále dokolečka aj s švagrinou . Pretože je to jeho mama , je na to zvyknutý .
kolko ma svokra rokov ? 55 ? kolko je sama ?20 rokov? je rozvedena alebo vdova, vy jej musite suplovat partnera..ja poznam všelijake rodiny, ale to nie je pravidlo a povinnost kde kade byt na Štedrý deň..su ľudia, čo sa grupuju ako cele rodiny, a su ludia, čo preferuju sukromie
keby mala 70 -80 rokov, tak je to pochopitelne, je stara chora a osamelá, ale 55 ročnemu človeku robiť program, no nevien, ja v okoli nemam nikoho, kto by sa takto niekde natískal aj stari a dospeli ludia maju svoj život
@autorka uprimne chapem, ze ti na tom vadi najma ta povinnost, ale ste dospeli, teda ty jej hru predsa hrat ako dospela nemusis, jednoducho sa stretnite, povedz, ze ste chvilu sli podla nej a teraz ste sa rozhodli, ze u vas to bude takto. Ako to sa neda vynutit, ci co myslis, ze na vas ''zavola policiu?'' - samozrejme, ze aj ona sama vie, ze staci vase nie a skoncila. Pride mi divne, ze sa dospeli ludia nechaju takto drzat v hrsti. Normalne si kupte zajazd na dalsi rok, alebo cokolvek co chcete, mama predsa musi vediet ze sa bavi s dvomi dospelimi ludmi. A mala by to pocut, od vas, od oboch, aj ked je ti svokra.
A samozrejme, na druhu stranu, ak manzel velmi neprotestuje, tak samozrejme sa moze bavit doma s mamou, ci je za tym strach zo samoty alebo cokolvek....v com ju vie podporit, zdravo s nou dalej rozvijat vztah.
Lebo aj ona samozrejme moze mat svoje vizie, ale takto podane, bude to takto znie velmi manipulativne.
@lizatko1009 ja zas nechapem tvoju odpoved pre autorku, prepac, ale to ze ma niekto inu predstavu o traveni svojho casu v rodine neznamena, ze sa snazi svokru docista eliminovat alebo ze s nou nestoja o dobre vztahy. Vztahy rovnocenne su o komunikacii a ta sa obvykle nedeje tak, ze ako svokra, mama, ktokolvek prides a povies takto to bude. To sa da mozno v praci, ked ti to tam patri a velis tomu, pretoze aj v zdravom pracovnom prostredi to ludia minimalne chcu pocut inak, ak nie aj nejakym dielom spolurozhodovat, alebo sa podielat aspon z casti na riadeni.
Ci tvojmu uchu to znie vpohode?
Neznelo by daleko lepsie a nebolo by daleko viac priechodzie ak by povedala cosi na styl, chapem, ze chcete byt aj sami ale mna by velmi potesilo ak by sme mohli aspon cast sviatkov travit spolocne. Co vy na to?
Sice beriem, ze kazdeho sa cosi dotkne, ale priat niekomu vopred zle vztahy, len preto ze si anonymne ''odfrkol'' a kus ulavil ....trochu navyse.
@0silvia0 Ja som sa nikdy nepretvarovala, normalne stravime Stedry vecer aj s nou, aj s mojimi rodicmi, ale chceme obcas aj sami. To je vsetko, obcas aj sami, bez toho aby sa niekto za to strasne urazal, a nechapal, ze ako rodina mame pravo obcas aj na toto. Zo mna nic take ani nemohla citit. Veci isli dole vodou az ked prisli deti, lebo zacala byt neskutocne narocna, bolo mi tazko uverit, ze niekto sa dokaze tak spravat, ako keby zobrala prirucku "Ako vytocit cerstvu matku". Hned ako dofajci dve cigy, chce niekolkotyzdnove babatko do ruk, nezaujima ju, ze hovorim "Prosim ta, nie teraz, fajcila si, velmi to citit", nevedela som sa pri nej nadychnut - zobrala mi ho z ruk,a doslova povedala "Nevadi, bude [meno babatka] trosku fajcit". Ked uspavam babo v spalni, a poprosim ju, nech pocka v obyvacke, uvari kavu, alebo daco - nie, klop-klop, sadne si na postel a keca 15min. Ked to uz vzdam, tak ona, ze ona ho zoberie a uspava ho, sorry, ale ja som bola z toho nestastna. Ked som vybrala prso, tak utekala z druhej strany izby sadnut si pomali mne do lona, jej hlava nad mojim prsom, a stipat ho, tahat za nohy. Kto to v dnesnom case robi?? Ak som ho isla obliect, zrazu prisla ku mne, vytrhla mi vecicky z ruky, ani sa len neopyta Mozem? Normalne cakala, ze jej odovzdam babo jak dojde, a pojdem upratovat, ci co. A potom naliehanie kedy dojde, zajtra, pozajtra, telefonaty, "ci ma dojst"... Ignorovala, ked sme jej povedali, ze jej dame vediet ked bude treba, lebo podla nej by to bolo neustale. Sestra dosla k nam po 4 rokov na tri noci, tak dokola riesila, ze preco tolko ludi (4), a preco tu boli tak dlho, viac-krat to povedala. Svagor tiez sem chodi so zenou a detmi, kazdy mesiac, a som rada. Ja chapem, ze to moze niekomu byt smiesne, ale ja by som si toto nedovolila spravit matke par tyzdnov po porode. Toho je tak vela, u svagriny este horsie, uz som to tu aj napisala medzi komentami s tym spanim v spalni so synom, a nevesta von, ze nemam cas o vsetkom pisat. Jednoducho, zacalo mi vadit, ze neberie ohlad na nikoho, nerespektuje moj fyzicky priestor, proste ide si svoje, a babatko prve povie "babka", to mi zahlasila po sestonedeli. Takze, na toto vsetko, este aj toto dirigovanie ohladom Vianoc, ja som si uz povedala, ze stacilo, ano, vyvolalo to spravanie u mna averziu, aj ked ma to velmi, velmi mrzi, a uz len dufam, ze sa to ukludni.
@subartic Ano, ale ma na 100% chape, a chce to riesit. Lebo moj manzel chape, ze sme v manzelstve dvaja, nie je sam.
@atinkaa Znie to lahko, len ja som dost makka, nie raz som sa nechala citovo vydierat, chce to namahu byt asertivny, a zastat sa za seba, takze musim sa na to pozriet zo vsetkych stran, a uistit sa, ze je to rozhodnutie spravne.
@atinkaa pekná litania, ôlik beriem, každý žije ináč, my sme rodinne založena rodina a nevadí mi z rodiny nikto a ani na vianoce, ved Vianoce sú aj spoločnom strávenom čase, či iba ja, manželiek a deticky? Ďakujem, ja taka nie som a ľudia mi nevadia a chráň boh, aby som mala takú nevestu. Ty si napísala svoj pohľad a ja môj.
@lizatko1009 Dobre, lizatko, pochopili sme aka si, takze kludne mozes ist teraz lizat 😂
Ty nechapes ze ste v manzelstve dvaja a nie len ty sama. Keby si to chapala tak ti svokra nevadi na vianoce u vas. Ty vidis len seba . Ze tebe vadi. Tvoj muz ti len pritaka vie ze to chces pocut. Ale Keby mu mama na vianoce u vas naozaj vadila 😊davno by to bolo inak. Este sa Musis naucit ze talk is cheap. Reci sa hovoria a činy su podstatne. Ty ze sa Musis ucit byt assertivna? Tvoja odpoved na lizatko svedci o opaku. Skus sa naucit byt tolerantna. Ale je to tvoj zivot . Mas ho ako si zariadis. Co tvojmu muzovi brani ist na vianoce na dovcu? Nic .. Tu nic nedosiahnes kazde druhe vianoce ta bude trhat od jedu ,ze svokra je u vas. A mlada rodina nema slobodu 😀Lebo rozhoduje za vas svokra. Hlavne ze sa v tomto s muzom “ chapete.” Ale inak ste svojpravni.?
Je to kazdy druhy rok, kazdy druhy rok to chapes? Ved to je smiesne ako kopes nozickami, ja tiez fandim svokre!
Autorka
Držím palce svokre. A len dúfam, že mi synovia nikdy domov nedovlečú takéto drzé, povýšenecké čudo ako si ty - podľa toho, ako sa tu prezentuješ. Zase som raz vďačná za svoju rodinu.
Ja som to necitala cele ale nechapem ze mas problem raz za dva roky vydrzat stedru veceru so svokrou. Ved dalsi rok ste sami. A inak argument ze aj ini byvaju sami a nevadi im to... to vazne? Ako vies ze im to nevadi? Ak maju taku nevestu ako ty tak radsej povedia ze budu doma ako otravovat tam kde ich nechcu.. raz som videla video kde bolo presne toto... stary dedusko ani neotvaral dary na vianoce lebo vedel ze v ziadnom nie je pozvanka ku stolu s detmi
Keď je svokra sama,ja ju aj chápem.chapem aj tvoju túžbu. Ale rodina je aj o Tom. A keď svokra raz zomrie,ver,či never,bude ti aj ľúto za tými spoločnými Vianocami.
Vianoce každý druhý rok sa zvládnuť dajú,nevidím v Tom nijaký problém.
Na stedry vecer nikto nema byt sam. Mozno pochopis ked ty budes musiet byt na stedry vecer sama.
Ja som velky introvert a kazda navsteva ma vycerpava, ale skutocne nechapem tvoj problem. Je to len jeden vecer... par hodin (nepride na tyzden). Je to kazdy druhy rok, cize mate cas aj na sukromie. Mne by skor vadili tie caste navstevy pocas roka. Ak by chcela diktovat sposob ako ta oslava vianoc prebehne, tak to by uz bol problem.
Uvidime, snad si raz na tuto diskusiu nespomenies.
@lizatko1009 tak kratsie, ak niekomu neviem/nemozem pomoct, tak mu aspon neublizujem.
Vy to mate doma nastavene nejako, to nie je dovod priat niekomu nieco ako si napisala vyssie. To len, ze to neznelo ako pohlad.....ten obvykle nezacina prajem ti.
@0silvia0 Ako introvert by si bola v pohode. Ja som bola sama 3 vianoce. Milujem samotu a tu slobodu rozhodovania. Na stedry den som navarila hrniec kapustnice, otvorila som balik s darcekmi od rodiny a cely den pozerala Star Trek maraton a bola som spokojna, ale verila som ze takto to nebude cely zivot.
Autorka, ja ťa chápem, aj ja som mala podobný typ švagrinej ako je tvoja svokra, niektoré veci úplne sedia. Žiaľ, tieto typy neempatických hrubokožcov sú medzi nami. Musíte sa s mužom porozprávať a nejako asertívne s ňou komunikovať. Títo ľudia neberú ohľad na ostatných, nevedia to.
Po tvojich agresivno neprijemnych prispevkoch si neviem urobit uplne objektivny obraz skutocnosti,pretoze mi pripada ze problem si ty a nie svokra.
Niekto chce Vianoce travit sam niekto nie. Ja len nerozumiem tomu, ze je niekto kazdy druhy rok schopny urobit cirkus leba ma na Vianoce travit pekny cas so zenou co dala muzovi zivot,vychovavala ho s starala sa onho??? Rozpravku o 3Grosoch poznas?
Mozno sa niekedy treba zamysliet… Mam 4 synov a dufam, ze na stare kolena nebudem musiet travit sviatky kvoli neveste co ma nebude mat rada sama…
My sme na Vianoce aj s mojimi rodičmi, aj so svokrou, dokonca aj s babkou. Každý rok. Neviem si predstaviť, že by ktokoľvek z nich bol doma sám a my sa máme veseliť a rozbaľovať darčeky. Puklo by mi srdce. Vianoce sú u nás hlavne o deťoch a preto takto všetkým, ktorí ich milujú, doprajeme Vianoce s nimi. A dúfam, že keď ja budem stará babka, tak ma moja dcéra alebo syn nenechajú sedieť samu doma. Od narodenia majú v sebe, že Vianoce sú rodina.

Autorka ja ťa chápem a držím palce. Mali sme to podobne, len sme to nedovolili. Neslo len o Vianoce ale o dovolenku, výlety.... Hovorila to príkazom ako hotovú vec. My sme sa tvárili že to nepočujeme 😂🙈. Bývali sme v jednom dome pol roka. Synove prvé Vianoce chceli aby sme večerali spolu. Vravím mužovi fajn ale ďalšie Vianoce sme potom u našich. A bolo po probléme. Tento rok zas svokor dokvitol večer na Silvestra lebo sa dovadili. Mám ho rada ale nebolo to ono keď sme neboli len my. Muž to sám od seba povedal, že sa necítil dobre. Máme už zaužívané ako to máme a nebolo to ono. Keby ale svokra bola iná, neváhala by som keby bola sama. Ale nie je...Tento typ žien ti ani nedovolí aby si ich mala rada... Aj keď chceš...