icon

Ako zvládnuť svokru nárokujúcu si Štedrý večer?

15. jan 2024

Je normalne, ze si svokra narokuje travit s nami Stedry vecer (raz u nas, druhy krat u svagra), prikazala si takto od zaciatku, a trva to uz 11 rokov. Moja rodina toto absolutne neriesi, kludne si mozeme robit na Vianoce co chceme. Najpv som to vela neriesila, ale zacina aj mne, aj svagrine vyslovene vadit, lebo sa strasne hneva ak nahodou to chceme zmenit. Manzel to chape, my by sme ju totiz obcas aj zavolali, obcas mojich, ale obcas by sme chceli byt sami, aspon to vyskusat, ale ked je to takto prikazane, a narokuje si to bez debaty, a ina cesta neexistuje, vytvara to v nas, hlavne nevestach silny odpor, Toto nie je jediny problem, ona si dost veci takto vnucuje nasilu, na priklad prilis caste navstevy, proste si vedela urcit pravidelny rozvrch, a nepytat sa, ci sme s tym v pohode. Pride mi to ako nerespekt voci neveste. Nase komenty v tomto smere absolutne ignoruje (takze, jej je uplne jedno ci sa jej synovia kvoli tomu doma budu so zenami hadat). Ani my, ani svagrovci nie sme veriaci, ale chceli by sme si obcas uzit Stedry vecer aj sami, a travit to po svojom. Na priklad, ist na lyzovacku, alebo zostat doma so svojimi detmi a uzivat si klud.
Jej argument je, ze "takto to zvykneme robit". Asi ma problem zostat sama doma na Stedry den, co si ja myslim, ze prehana, lebo ma aj sestru ktora je uplne sama, a dokonca, ak ma taky problem byt sama, uz 20 rokov mala na to aby si nasla priatela. Zijeme pomerne blizko, a stretavame sa cely rok. Namiesto toho, upiri sa takto na nas. Preco by bol problem dopriat mladej rodine slobodu, a najst nejaky kompromis? Zaujimaju ma nazory tych, ktori tiez preferuju aspon obcas travit Stedry vecer sami. Mate s tymto skusenost? Ako jej vysvetlit, aby sa neurazila na smrt?

viestta
16. jan 2024

Za to, ze tovj muzicek spal v spalni so svojou mamickou moze iba a len tvoj muz. Ked on nevie mamicke povedat nie, to nie je jej chyba ale jeho. Takze kym si nespravi poriadok v hlave on, kym si poriadok v hlave nespravis ty, tak tvoja svokra bude vinna aj za to, ze slnko zapadlo a ty mas z toho depresiu. Upracte si v prvom rade vy dvaja doma, uoracte si vy dvaja v hlavach, az potom obvinuj svokru zo vsetkeho.

karolinakr
16. jan 2024

vsetci sa navazate do autorky, ale vy ako nevesty tiež sa natískate niekam a s vami musi byt radosť...
prečo syn s rodinou kompletne ma prevziat zodpovedost za život 50 ročnej matky a robit jej program? musi ju prijat, musi hento..Kto o tom rozhoduje, že musi..
Niekto chce byt cela familia komplet za štedrovečernym stolom a niekto nechce, vyhovuje mu sukromie...čo je na tom nepochopiteĺne?
Kolko ma svokra rokov? Jej źivot skončil, nema partnera, tak teraz visiet na krku synovi a on musi, lebo inak nevesta je nestvùra
a este direktivnym tónom, nie že sa opyta, ale rovno rozkáže...
Toto je chorè..
Ja široko ďaleko nemam a nepoznam takuto situaciu, asi len na koniku všetci su mantavi, že sa musia niekomu natiskať, inak neprežiju

tykat
16. jan 2024

Ked ta citam aj sa cudujem ze s tebou chce travit vianoce

cacianka
16. jan 2024

@viestta postrehla som, že to urobila švagrovcom....nie autorke, možno som sa zmýlila

tiezjedna
16. jan 2024

@autorka svokra si dovolí len toľko, čo jej dovolia synovia.

betulinka1
16. jan 2024

Keby som chcela ist na lyžovačku, tak by som isla a iba oznamila, ze tieto vianoce nie sme doma. U nas to funguje inak, doma si davame darceky rano, taka pyzamova pohoda. Potom okolo druhej ideme k otcovi, kde je jeho priateľka a moja sestra. Otec pripravuje jedlo, tam sa spolu najeme a daju detom darceky oni. Posedime, pokecame, chlapi a nešoféri si daju drink a vecer ideme domov. Ak by to bolo naopak, tak tiez vybavime darceky rano a na vecer by prisli ostatni k nam. Rano davame darceky uz od 2 rokov deti a oni sa s nimi zabávali cely den a bola taka pohodicka aj k vareniu a ziadne casovy stres a naháňanie, v telke vianocne rozpravky. Tento rok sme stihli aj svokrovcov vecer navštíviť na hodinku, lebo deti sa isli s dedom lyzovat 25. na par dni, tak aby sme boli aj s nimi.

jamidea
16. jan 2024

Nechcem ti skaredo povedat, tak len strucne, si totalne sebecka. Ja mam svokra a moju mamu uz aspon 10 rokov na stedry den aj 1.sviatok u nas. Lezu mi aj na nervy, no su to rodicia, ktori by inak boli doma sami?? To ze mi niekto keca do priebehu, by som si vybavila hned, alebo jednym uchom von druhym dnu. Tebe sa bude pacit, ak zostanes na vianoce raz sama, lebo ti dcera povie, ze chce mat pokoj? Rozmaznana a sebecka si. Uz radsej koncim.

jamidea
16. jan 2024

@karolinakr zato ze chce byt s nimi na vianoce, napises, ze im visi na krku. Krasny svet toto

karolinakr
16. jan 2024

@jamidea tak pokial viem, autorka pribehu niekolkokrát zdôraznila, že nemá nič proti kompromisu, striedať sa každý druhý rok so švagrom už kolko? 11rokov, je pristupna tomuto riešeniu, ale by i rada strávila raz Štedrý deň podĺa svojich predstav v kruhu najbližšich, a tu dostane naložené, aká je sebecká beštia, nech umrie sama a podobne..Tak toto zas svedči niečo o vás čo tu píšete..Netoči sa cela zemegula len okolo vas, ja viem, že to je šok, ale myslím, že je uplne prijateĺna verzia aj autorky..
Ja veĺa krat neviem, či s ostatnymi čitam tu istu diskusiu, lebo aké konštrukty z nevinnej poznamky vedia ludia vyrobit, to je na neuverenie ...
A okrem toho syn ma koĺko 30 tak mama môže mat 50, keby mala 78 rokov, stara, osirela, tak to je trošku iná situácia, ale veĺa krat mam pocit, že ludia vidia, len to čo chcu vidieť..Moja mama sa napríklad nenatíska nikomu, , ale pride mi absurdne, aby volala švagrovi a oznamila mu, že tam prespí..Aj si viem celkom reakciu predstaviť..Takže nie, nie všade to takto funguje..našťastie

maciatkolulu
16. jan 2024

Vieš,sú ľudia,ktorí chcú byť sami a nerobí im to problém,tých je podľa mňa menej a potom ti,čo chcú byť so svojimi blízkymi,poväčšine s deťmi a vnúčatami. Ja osobne by som na Vianoce sama byť nechcela a kebyže sa o mne takto vyjadruje zať,bola by som veľmi smutná. Ku mne sa tento rok"natlačili"všetky dospelé deti🤣,tiež som chvíľu spomínala na tie Vianoce,keď sme boli už iba traja. Ale vzápätí som si spomenula ,ako mi bolo 1.vianoce bez dievčat spolu smutno. Nakoniec to boli jedny z naj vianoc. Ja by som nenechala na Vianoce samu svokru ani náhodou,ani mamu,ani nikoho blízkeho .A bacha. Poznáš tu o karme. Raz budeš svokra aj ty😉

reisi
16. jan 2024

Autorka, kto nezazil takyto typ blizkeho cloveka, tak to nepochopi. Ja mam presne taku istu svokru. Do bodky. Avsak prvych 10 rokov som vsetko tolerovala kvoli pokoju v rodine, muz ten jej vynadal, ked videl, ze mne sa nepaci a boli zvady v rodine. Tie zase nemam ja rada. Nechcela som, aby si pokazili vztahy. Tak co ti poviem. Dobre nebolo ani tak ani tak. S nou dohoda nebola mozna! Takze som tolerovala a bola ticho. Rokmi som sa naucila byt splachovacia, nic ine mi nezostalo, bud by som sa trapila, alebo sa muz s nou stale hadal, ona ma proste sebecku povahu a cely zivot je o nej. Nepoznala sa prisposobit,ci najst kompromis. Rokmi uz je to cez 20 neriesim, uz menej vladze, nemam ju vkuse na “ krku”, organizovat organizuje ale ja uz jednym uchom dnu a druhym von. Vela jej pomahame, fakt extremne obcas od nej nieco potrebujem, tak to pomoze. To je tak raz do roka. Ale je uz stara a chora zena, co budem riesit. Uz tolerujem vsetko a uz mozem aj kedykolvek odist z domu, kedze deti su velke, tie sa zatvoria do izieb a babka pozera telku kolko vydrzi a ked ju prestane bavit ide domov. Su taketo typy, nik s nimi nepohne a svet sa toci okolo nich.

jamidea
16. jan 2024

@karolinakr kazdy druhy rok ma niekoho? To je fakt velky problem. Je sebecka. Nech umrie sama? To pekne pises, sama si to vymyslela? Spletas dve na tri a prekrucas moju odpoved. Ja sa vyjadrujem k 24.12. Nie k prespavacke ci inemu.
A co sa toci okolo nas/mna? Boze, ja sa tocim okolo 3 deti ty mudrlantka, a nenapadlo by ma, poslat svokru na vianoce do prec, lebo jd u mna az kazdy druhy rok. Kriste, ja mam viac ako 10rokov svokra aj mamu na vianoce a zijem. 26.ideme lyzovat a krasny zivot pred nami.

miadi
16. jan 2024

@karolinakr Asi citas iny prispevok alebo som mimo? Pisala ze sa striedaju kazdy druhy rok je u nich . Ty niekde citas ze svokra je u nej kazde vianoce a ona chudatko uz nevladze ? Cize bola u nich 5x na vianoce za 11r . Nepisala ze chce aby sa to striedalo Ved sa to strieda. Pisala ze by chcela radsej obed a nie veceru. Lenze svokra drzi post a je az vecer. Kazdy druhy rok mà vianoce sama so svojou rodinou podla svojich predstav - ked je svokra u svagra.

miadi
16. jan 2024

@karolinakr a paradne si to prekrutila. Nikto jej nezalal aby umrela sama. Ale ludia jej pisali ze Taketo chovanie sa jej raz moze vratit . Raz bude aj ona svokra Mozno sama na vianoce . Odpisala ze ona bude rada sama alebo bude na Kube . 😃co je sice pekne ale stale 0 empatie voci svokre. Ty pises za aspon. Raz by chcela vianoce podla seba . Ved ich mà kazdy druhy rok. Ona by chcela zrusit svokru u nich na vianoce ale nejde to lebo jej muz to nedovoli. 😃zbytocne je presvedcena ze to vidi rovnako ako ona.

huginko
16. jan 2024

Svoju mamu by som nikdy na vianoce nenechala doma samu.... Aj keby mi to povedala... Co už má povedať aj ta tvoja... Nechce sa vnucovat

mk1111111111
16. jan 2024

Prepacte, nechce sa mi to citat cele, ale, reagovala autorka na to, ze jej pisete, ze ju nema kazdy rok a ten druhy moze ist na dovolenku? Nejak som to nenasla

miadi
16. jan 2024

@mk1111111111 nereagovala na to. Ona chce Asi ist na dovcu len v ten rok ked mà svokru na Vianoce 😃Lebo len v tedy sa citi obmedezena na slobode . A v tie roky ked u nich svokra nie je .. sa slobodne rozhodne nikam neist. Kto chce problem si vyrobi vzdy.

mk1111111111
16. jan 2024

@miadi aj som si myslela, preto som to ani velmi necitala, skoda casu. Dakujem Ti 💜

autor
16. jan 2024

@viestta Nebol to moj muzicek, si uplne mimo. Takze, svokra ktora si toto dovoli je v poriadku, to vsetci ostatni su zli. Vies co, diky za tvoje prispevky, ale zda sa mi, ze asi sama mas problem urciteho druhu ktory si si prisla riesit na MK, a potrebujes si len do niekoho kopat. Sorry, si na nespravnej adrese, tie dristy sa nedaju citat.

autor
16. jan 2024

@tykat Ja tiez 😂

autor
16. jan 2024

@jamidea Precitaj si aj ostatne moje komenty, a bude ti jasne, ze to nie je len dirigovanie ako stravime Vianoce, je toho ovela viac. Citaj 🙂

autor
16. jan 2024

@jamidea Lebo ja chcem by obcas aj sama so svojim muzom a detmi na Stedry den. Preto. Ja mam drzat hubu, lebo mi niekto dospelej chce riadit zivot?

viestta
16. jan 2024

Nie, svokra v poriadku nie je. To som nikde netvrdila. Ale ma synov, ti si maju vybavit s mamickou vsetky nalezitosti. Synovia by mali mamicke vysvetlit, ak to ona sama nechape, ze uz maju svoje rodiny a tie rodiny su pre nich priorita. Ak chce ist syn so svojou rodinou na lyzovacku, ma to mamicke vysvetlit. Nie, ze to hodi svojej zene na hlavu a caka v kute, kym to ona so svokrou vyriesi. V prvom rade by mali synovia komunikovat s mamickou, nie nevesticky semetriku okydavat poza jej chrbat. Keby mali nevesty doma chlapov, tak by mali o problem menej.

miadi
16. jan 2024

@karolinakr vies co je nepochopitelne? Ze tu riesi vianoce v polke januara .. ked to mà tak 11rokov . Nikto nikdy nepovedal ze “ musi “ sa syn starat a robit program pre 50r zenu. Keby chcel mat vianoce len on a jeho zena deti tak ich take mà celych 11r. Ty si myslis ze zeny z mk v roku 2024 rozhodli ze “ musi “ mat nejaky cudzi chlap svoju mamu doma raz za dva roky na vianoce ??? Ved je to ich zivot rozhoduju si o nom oni nie svokra. Ich dom. Si nepochopila ako aj autorka ze je uplne jedno kto si tu co mysli o tejto ich situacii. Keby jej muz mamu na vianoce doma nechcel tak ju tam jednoducho nema. Co je tak tazke pochopit? Ze manzelia v tomto nie su jednotni. Netreba hadzat vsetku zodpovednost na svokru. Oni dvaja su dospeli svojpravni. Maju to ako si zariadia.

autor
Odpoveď bola odstránená
autor
16. jan 2024

@miadi Nemusis ani vsetko pochopit, to je v poriadku.

miadi
16. jan 2024

Neries svokru ale manzela. Ak je pravda ze mamu tam nechce Tak nech sa podla toho chova. Je to uplne jednoduche. Je to jeho volba.

autor
16. jan 2024

@miadi 11 rokov sme neriesili, lebo mi nevadi obcas byt s nou na V. Proste. vsetko roky riesi tichou diktaturou, uz stacilo, prisli deti, a nastal cas, ked chceme j sami. Obcas. Chapes? Ci, stale nepochopitelne?

mondolina
16. jan 2024

tupelom??
ty sa radíš k menšine inteligentných? 🤣 ešte že sa sama pochváliš.

autor
16. jan 2024

@mondolina Nechces radsej pisat k teme, teda, ak este nieco potrebujes okomentovat? Ja chapem, ze si potrebujes boostovat ego, ale obavam sa, ze ti to tu bude len kratkodobe, a nepomoze ti to.