icon

Ako zvládnuť svokru nárokujúcu si Štedrý večer?

15. jan 2024

Je normalne, ze si svokra narokuje travit s nami Stedry vecer (raz u nas, druhy krat u svagra), prikazala si takto od zaciatku, a trva to uz 11 rokov. Moja rodina toto absolutne neriesi, kludne si mozeme robit na Vianoce co chceme. Najpv som to vela neriesila, ale zacina aj mne, aj svagrine vyslovene vadit, lebo sa strasne hneva ak nahodou to chceme zmenit. Manzel to chape, my by sme ju totiz obcas aj zavolali, obcas mojich, ale obcas by sme chceli byt sami, aspon to vyskusat, ale ked je to takto prikazane, a narokuje si to bez debaty, a ina cesta neexistuje, vytvara to v nas, hlavne nevestach silny odpor, Toto nie je jediny problem, ona si dost veci takto vnucuje nasilu, na priklad prilis caste navstevy, proste si vedela urcit pravidelny rozvrch, a nepytat sa, ci sme s tym v pohode. Pride mi to ako nerespekt voci neveste. Nase komenty v tomto smere absolutne ignoruje (takze, jej je uplne jedno ci sa jej synovia kvoli tomu doma budu so zenami hadat). Ani my, ani svagrovci nie sme veriaci, ale chceli by sme si obcas uzit Stedry vecer aj sami, a travit to po svojom. Na priklad, ist na lyzovacku, alebo zostat doma so svojimi detmi a uzivat si klud.
Jej argument je, ze "takto to zvykneme robit". Asi ma problem zostat sama doma na Stedry den, co si ja myslim, ze prehana, lebo ma aj sestru ktora je uplne sama, a dokonca, ak ma taky problem byt sama, uz 20 rokov mala na to aby si nasla priatela. Zijeme pomerne blizko, a stretavame sa cely rok. Namiesto toho, upiri sa takto na nas. Preco by bol problem dopriat mladej rodine slobodu, a najst nejaky kompromis? Zaujimaju ma nazory tych, ktori tiez preferuju aspon obcas travit Stedry vecer sami. Mate s tymto skusenost? Ako jej vysvetlit, aby sa neurazila na smrt?

veronicka88
16. jan 2024

Raz budem svokra,dvom nevestam,ak sa dožijem a ak by som náhodou ostala sama pevne verím že má nikto ani jeden z mojich synov nenechá samu na Vianoce....ľudskosť vymiera.

autor
16. jan 2024

@viestta Nehnevaj sa, ale toto sme zacali riesit pred tyzdnom, nemyslims si, ze je najmudrejsie taketo veci riesit okamzite. Najlahsie by bolo muzovi povedat, pories to okamzite, ale ja to nechcem. Ja si to potrebujem pozriet zo vsetkych stran, a potom sa rozhodnut. Tu sa obcas najde aj nejaka mudra rada v kope tych ktori sem prisli riesit svoje frustracie, a hned sa navazaju, urazaju a podobne. Chapem, ze su aj taki ludia, ja praveze na taky sposob tento problem nechcem riesit.

miadi
16. jan 2024

No Hlavne ze ty nie si tupelo a vies si poradit so svokrou 😁 tak neklam a netvrd ze sa striedate - pisala si ze uz to vadi aj svagrine 😉ako by jej to mohlo vadit keby bola kazde vianoce u vas .? Tak Asi som necitala vsetko bolo toho vela bez pointy svoj problem by si mala vediet v uvode vysvetlit tak ako to je aby fakty davali zmysel. . Ale stale nech je to akokolvek raz za rok ci kazde vianoce. S muzom v tomto nie ste team. Nezdielate na to rovnaky nazor Inak by ste to netrpeli. Ale to uz su vase 💩 tak dovi dopo prajem ti krasne vianoce tento rok 😊

mondolina
16. jan 2024

keby si bola taká hrdinka aj doma, že? 🤔😉
k téme bolo povedané viac ako dosť. stále si nevysvetlila čo robíte keď je svokra každé druhé Vianoce inde...

autor
16. jan 2024

@veronicka88 To zalezi od toho ako sa dohodnu, a ci si nevesty obcas nebudu chciet uzit Stedry den same so svojim muzom a detmi, a na druhy den ist k babkam. Treba byt flexibilny, a dopriat obcas aj mladym pravo na vyber, inak to budes brat ako velku tragediu, a to tak nie je.

autor
16. jan 2024

@mondolina Na zaciatku sme boli sami, ale neprislo mi fer uprednostnovat dokola pred mojimi rodicmi, tak sme to zacali striedat. Ale by sme radi, na priklad striedali aj jeden Stedry den sami, bez toho aby nam to vycitala. Proste, chcem si to riadit aj po svojom, nie len po jej.

autor
16. jan 2024

@miadi Tak si precitaj, a potom mozeme pokracovat.

autor
16. jan 2024

@miadi Jaj, tak, diky, aj tebe prajem krasne Vianoce, cauuu 🙂

konikmodry111
16. jan 2024

Ja by som jej povedala že od teraz budete 24. sam ako rodina a ju môžete prísť navštíviť 25 alebo 26. To už kde sme aby vam svokra riadila život ? Tak ako ona k vam príde a povie hotovú vec tak jej ak vy povedzte Nie a postavte ju pred hotovú vec. To je take ťažké jej povedať nie ? Ja mám veľkú rodinu a nikto nelipne na navstevovackach tak ako väčšina tu komentujucich. Každý koho poznam je s tým úplne ok že je 24 sam. A keby chcete ist náhodou na dovcu cez Vianoce tak nech jej muž ohlási že tento rok idete tam a tam a hotovo. To si neviete dať poriadky s jednou osobou ?

veronicka88
16. jan 2024

Tu čítaš????sama seba a aj mňa,aj ostatné? Rozumieš.nerozumies????ideš si bezhlavo svoje,ale ja sa ťa pýtam,tebe by vedomie dovolilo mami svojho muža,tú ktorá ho vychovala,nechať SAMU na Vianoce?neviem či mi je na grc alebo mi je to aluto. Asi to druhé skôr.

andreatytler
16. jan 2024

Zda sa ze ste to 11 rokov nepotrebovali riesit a tento rok ste chceli ist na dovolenku a svokra sa hrozne nahnevala ked ste jej to povedali a na dovolenku ste nemohli ist a ty si na to stale nahnevana.
Preco nezvolas k sebe aj mamu v tom roku ked je u vas svokra? Potom by ste mali dalsie vianoce len pre seba.

taga
16. jan 2024

Nechapem - ved kazdy rok, ked je u svagrinej ste predsa sami nie? Ved k vasim nechodite, tak preco nejdete na lyzovacku, ked je u druhej nevesty?

autor
16. jan 2024

@veronicka88 Preco sa tolko rozculujes na MK, si v pohode? Jej nevadi, ze jej vlastna sestra je sama cely rok, a aj na Stedry den. Svoju svokru doma na Stedry den tiez nikdy nemala, aj ked bola sama. Jej nejde o to, ze by bola sama, nebola by, ma vlastnu sestru, jej ide o to, ze sa svet toci okolo nej, a caka, ze my budeme hrat jej hru.

autor
16. jan 2024

@taga Chodime aj k nasim, lebo nechceme uprednostnovat len jednu rodinu, ci si myslis, ze je potom fer uprednostnovat svokrine zelania, lebo ostatni zelania nemaju?

veronicka88
16. jan 2024

Mne to príde že už to vidíš celé cez zlobu.ja sa nerozculijem. Mne je to úplne jedno,len dúfam že chlapci moji budú sommnou komunikovať priamo,a vždy sa budeme vedieť dohodnúť. A tiež si nemyslím že ty si tá čo jej má hovoriť že má byť so sestrou🙈organizuje a jej život rovnako ako ona tebe

viestta
16. jan 2024

Mas to velmi zlozite, ale mam pre tebe niekolko rieseni. Jedny Vianoce pozvite svokru a tvojich rodicov, dalsie Viance si spravte podla svojich predstav. To budu kazde druhe Vianoce ako si vy predstavujete. Mozte to este doplnit o Vianoce u svokry a Vianoce u tvojich rodicov, ale to by vam vysli Vianoce podla vasich predstav raz za 4 roky.
Alebo si zariadte kazde Viance ako vam vyhovuje a nemusite nikoho pozyvat ani nikam chodit a budes spokojna a nebudes mat z Vianoc frustracie. Nie je nikde napisane, ze musite niekoho pozyvat ani, to ze musite niekoho navstevovat.

autor
16. jan 2024

@veronicka88 Citala si vsetko? Ked mi nieco vadilo, skusila som jej uuplne jemne to povedat, ale proste, ignoruje, aj ked to zopakujem, aby bolo jasne. Az ked jej to muz vysvetlil, zrazu pochopila. To je predsa nerespekt voci mne, ked moje slova su pre nu vzduch, a to v mojom dome a na mojom teritoriu.
Ako to vazne? Ja jej riadim zivot, lebo ukazujem na to, ze ma aj vlastnu sestru ktora je sama? 😂 A, to, ze ona bez debaty berie fakt, ze takto to budeme robit, lebo takto sa to u nas v rodine robi, a vy nevesty drzte hubu, lebo ja som riaditelka Vesmiru, tak to je podla teba v pohode. OK 🙂

nelili1978
16. jan 2024

Čo by som dala za to, keby sme mohli byť so svokrou. Druhé Vianoce sme boli bez nej a veľmi chyba

veronicka88
16. jan 2024

Stále mi príde že z teba hovorí nasratost. Prečo nemôžete ísť na lyže keď majú k Vám prísť Vaši?odpovedala si na túto otázku?či z princípu ide len o svokru

autor
16. jan 2024

@nelili1978 To je super, ze ste maly dobry vztah. Moja mamina so svojou nevestou maju vynimocne dobry vztah. Ale v zivote im neriadila zivot, prave preto si velmi dobre rozumeju.

minenkak
16. jan 2024

Autorka,absolútne sa neobhajuj,sadni s mužom dohodnite sa čo vám dvom vyhovuje,obaja to povedzte svokre a je,mimo dohodnutého času by som ju ani dnu nepustila.Mne keby niekto hocikto, chodil na návštevu dva krát do týždňa,tak by nechodil po prvom týždni, by boli pre neho dvere zatvorené

autor
16. jan 2024

@veronicka88 Ked maju k nam prist nasi? Nerozumiem o com hovoris. Asi vidis nasrate, lebo sama si nasrata. Kazdy vidi co chce.

autor
16. jan 2024

@minenkak S kymkolvek z kamaratiek som o tomto hovorila, kazda mi toto povedala. Moja svagrina (bratova zena) tiez je nazoru, ze toto by jej vadilo.

veronicka88
16. jan 2024

Ale tak potom s kým ste každý druhý rok?lebo sa už asi strácam?veď je len každý druhý rok s vami

minenkak
16. jan 2024

A máš vybavené ,dnes sadni s mužom ,zajtra so svokrou a už si len drž palce ,aby to pochopila a nerobila dlho peklo

andymi
16. jan 2024

Milá autorka, moja mama vychovala dve dcéry a to je jej stastie, pretože ani jedna z nás by nedopustila, aby pri stedrovecernom stole sedela sama. Tvoja svokra ma tu “smolu” že ma synov, ktorí majú skvele manželky. Ty len dúfaj, že ťa muž prežije, lebo ak si tvoje deti nájdu takých partnerov ako si ty a tvoja švagriná, tak si tých Vianoc osamote užiješ viac než dosť! A vyjadrenie tvojej mamky, že ona by s tým nemala problém radšej nekomentujem, opýtaj sa jej potom, keď jej to reálne bude hroziť…jaj UPS to je tvoja mama, ta by u vás určite nikomu neprekážala 😉

autor
16. jan 2024

@andymi Mila andymi, vidno, ze si si neprecitala celu diskusiu. Su ludia ktory chcu Stedry vecer travit so sirsou rodinou, a su ludia, ktori chcu byt sami, a potom su aj taki, ktori to chcu striedat. Som jedna z tych, aj ked osobne, nemala by som ziadny problem byt na Stedry vecer sama, dat si pohar bieleho, zatelefonovat s ludmi ktorich mam rada, dat si dobru knihu alebo film, a dobre jedlo. A na druhy den privitat deti, ich rodiny, vnucata a podobne. Nie, naozaj, my s tym problem nemame ziadny, my totiz travime kvalitny cas spolu pocas celeho roku, sme radi spolu, ale vieme si uzivat aj svoj klud a svoju pohodicku v sukromi. Mozno je to tebe naozaj tazko pochopit, ale to tak proste je.

autor
16. jan 2024

@veronicka88 Kazdy druhy rok, podla jej rozvrhu. Ked si to takto prikazala, ja ju uprednostnovat nebudem, tak jazdime aj k nasim. Ale, kedy potom mame byt sami na Stedry den?

veronicka88
16. jan 2024

Tak nechoď k vašim,či nerozumiem o čo ti ide...prečo si neplánujete lyžovačku keď máte ísť vašim,predpokladám že ti sú dvaja,obaja,mamku by si nechala samu?prosím b z zlosti len sa zamysli

minenkak
16. jan 2024

Pre všetky čo tu píšu,že vlasna mama by autorke nevadila,u nás napríklad by moja mama tiež nikomu nevadila a ani foter (aspoň u nás je kľudný)svokra by zas vadila všetkým