icon

Ako zvládnuť svokru nárokujúcu si Štedrý večer?

15. jan 2024

Je normalne, ze si svokra narokuje travit s nami Stedry vecer (raz u nas, druhy krat u svagra), prikazala si takto od zaciatku, a trva to uz 11 rokov. Moja rodina toto absolutne neriesi, kludne si mozeme robit na Vianoce co chceme. Najpv som to vela neriesila, ale zacina aj mne, aj svagrine vyslovene vadit, lebo sa strasne hneva ak nahodou to chceme zmenit. Manzel to chape, my by sme ju totiz obcas aj zavolali, obcas mojich, ale obcas by sme chceli byt sami, aspon to vyskusat, ale ked je to takto prikazane, a narokuje si to bez debaty, a ina cesta neexistuje, vytvara to v nas, hlavne nevestach silny odpor, Toto nie je jediny problem, ona si dost veci takto vnucuje nasilu, na priklad prilis caste navstevy, proste si vedela urcit pravidelny rozvrch, a nepytat sa, ci sme s tym v pohode. Pride mi to ako nerespekt voci neveste. Nase komenty v tomto smere absolutne ignoruje (takze, jej je uplne jedno ci sa jej synovia kvoli tomu doma budu so zenami hadat). Ani my, ani svagrovci nie sme veriaci, ale chceli by sme si obcas uzit Stedry vecer aj sami, a travit to po svojom. Na priklad, ist na lyzovacku, alebo zostat doma so svojimi detmi a uzivat si klud.
Jej argument je, ze "takto to zvykneme robit". Asi ma problem zostat sama doma na Stedry den, co si ja myslim, ze prehana, lebo ma aj sestru ktora je uplne sama, a dokonca, ak ma taky problem byt sama, uz 20 rokov mala na to aby si nasla priatela. Zijeme pomerne blizko, a stretavame sa cely rok. Namiesto toho, upiri sa takto na nas. Preco by bol problem dopriat mladej rodine slobodu, a najst nejaky kompromis? Zaujimaju ma nazory tych, ktori tiez preferuju aspon obcas travit Stedry vecer sami. Mate s tymto skusenost? Ako jej vysvetlit, aby sa neurazila na smrt?

jaaty
16. jan 2024

Môj otec žije sám už 14 rokov a ver, že nikdy v minulosti ani v budúcnosti nenechám otca na Vianoce samého! Bývala svokra bola tiež už sama a pokiaľ som bola vydatá, trávila u nás tiež každé Vianoce.

autor
16. jan 2024

@veronicka88 Jasne, so svokrou budem, lebo si tak praje, a niako inak, a mojich potom odignorujem, lebo oni na nas netlacia, aj ked su 500km od nas, to ti potom pride ako uplne fer riesenie, ze? 🙂

autor
16. jan 2024

@jaaty V pohode.

veronicka88
16. jan 2024

Nie,príde mi to zlavstne. Ona je sama,vaši sú spolu. Pozerám sa na to s ľudskosťou. Akože ok. Asi sa nezhodneme. Napriek tomu dúfam že ak to raz bude nikto ma nenechá samu🙈

mijo53
16. jan 2024

@gelifil práve som to chcela napísať, nikto by nemal na Vianoce ostať sám

minenkak
16. jan 2024

@veronicka88 ale veď jej mama nie je sama

autor
16. jan 2024

@veronicka88 Ja ta chapem, proste vidis ten den ako posvatny, tak si zvykla, ja nie. Ona by nezostala sama, ma sestru ktora je vzdy sama, no ale svokra to neriesi, chapes, to je potom aka logika? Ona sa strasne upla na synov, zije tu cely zivot, s nikym sa nestretava, vadi jej jedna suseda, druha suseda, tie dovody su banalne, smiesne. Vsetci jej vadia, vsetci ju otravuju, priatela nechcela mat, ok, aj to este chapem, ale si potom moze zariadit zivot aj trosku inak, nejake zaluby, financne je na tom velmi dobre, mohla by hocico, keby chcela. Ale, nie, my jej mame robit aj kamaratov, aj frajera, aj vsetko, ak sa nevidime tyzden, to je ohen na streche, ked je s detmi, sprava sa ako keby to boli jej deti, a nie vnucata, narokuje si, podkopava autoritu matky, proste, sorry, ale moje hranice su inde.

veronicka88
16. jan 2024

@minenkak píšem ona je sama a vaši sú spolu😉

minenkak
16. jan 2024

@veronicka88 ale veď má sestru ,chlapa asi žiadneho nechce

minenkak
16. jan 2024

@veronicka88 pardon jej svokra nie je sama,ospravedlňujem sa

prasiatko30
16. jan 2024

Tiez nechapem ako mozete povedat, ze ma nechat matku svojho muza samu na vianoce. Tak hadam je sama a je normalne aby isla k svojim detom na vianoce. To ju akoze nechate len tak - nechapem

autor
16. jan 2024

@prasiatko30 Nenechame ju len tak, po prve ma sestru ktora je sama, a prisli by sme k nej v prvy den sviatocny.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
prasiatko30
16. jan 2024

Sa jedna o stedry vecer kedy sa rodina stretava a zdiela STEDROvecerny stol - stedry nie len na jedlo ale hlavne, ze si stedra aj tym, ze ju pozves a zdielas s nou spolocny cas, chvile. A hlavne ked ten druhy v ten vecer nechce byt sam. Aj v tom je ta stedrost. Ale vies ako sa hovori - pan boh ti to oplati na tvojich detoch - a cuduj sa svete, toto sa plni

0kristina0
16. jan 2024

Autorka, to je svokra u vas kazdy rok?

karolinakr
16. jan 2024

@lonely66 moja mama sa nikomu nenatiska, ja nechapem, že všetci to tu považujú za štandard mať rozkazovane od svokry...

nelili1978
16. jan 2024

Ani svokra sa nikdy nestarala, vždy pomohla keď vedela

autor
16. jan 2024

@prasiatko30 Kliatby si nechaj pre svoje deti, Krestanka. Mohla by si uz konecne pochopit, ze nie kazdy chce Stedry vecer travit rovnako. Ja ju pozvem, ale bolo by fajn keby aj ona bola taka stedra a OBCAS nam odpriala aby sme aspon mali pocit, ze sami o tom rozhodujeme, nie ze nas ona riadi.

autor
16. jan 2024

@karolinakr Lebo asi si myslia, ze raz ked si deti zalozia svoje rodiny, nebudu musiet robit ziadne kompromisy, a vsetko bude tak ako oni chcu - vzdy.

andymi
16. jan 2024

@karolinakr ani moja mama sa nikde nenatiska, je to pre nás samozrejmosť pozvať ju k nám. Ale niektoré mamy/svokry by sa toho pozvania asi nikdy nedočkali…tak sa radšej ako byt samé natisnu ☹ Každopádne, ak to správne chápem, Vianoce so svokrou sú v tomto prípade ten najmenší problém, tu ide o niečo úplne iné…

subartic
16. jan 2024

tak keď jeden rok teda nepríde svokra , na druhý rok nepôjdeš ani k svojim rodičom ? Takže dva roky sama a dva roky svokra, vaši . Takto si to akosi predstavuješ ?Koľko má svokra rokov ? Na druhý rok chodíš k svojim rodičom , oni sú dvaja , im súkromie na Vianoce nenabúravaš ?

prasiatko30
16. jan 2024

To nie je o krestanstve - to je o tom, ze tvoje deti vidia ako sa spravas k matke ich otca a taka vychova sa nezabuda

autor
16. jan 2024

@prasiatko30 A, vidia aj ako babka chce riadit, a svoj rozum maju, to sa neboj, uz to vidime na vacsich detoch. A, potom vidia aj, ze v zivote si nemusis vzdy nechat skakat po hlave.

0kristina0
16. jan 2024

Tak odpoviem si sama, kedze ty odpovedas iba na to co sa ti hodi. Tu nejde o to, ze ty si nemozes uzit vianoce s rodinou, kedze svokra u vas kazdy rok nebyva (striedate sa so svagrinou) ale o to, ze ju neznasas.

minenkak
16. jan 2024

@0kristina0 a čo keď by ju aj neznášala, čo je ako na tom strašne, minimálne polovica ľudí neznáša svokra alebo svokru,mamu alebo otca

prasiatko30
16. jan 2024

To si potom spominaj ked budes sediet na stedry vecer sama pri stole a tvoje deti ta nebudu chciet mat mat pri stedrovecernom stole, lebo ich chces riadit tym, ze nechces byt sama na stedry vecer. A teda hlavne to bude vadit tvojim nevestam/zatkom

autor
16. jan 2024

@0kristina0 Dost som pisala o tom ako sa sprava, a ze to vyvolalo u mna averziu, aj u svagriny, ano, ked niekto neberie ohlad na moje pocity, moje sukromie, je neskutocne naliehavy a dotieravy, a nerespektuje ani moj fyzicky priestor, vytvara mi pocity uzkosti, tak sorry, poviem co mi vadi. Ja si myslim, ze ten Stedry den by som vydrzala podla jej zelania, teda doprajem jej, uz mi jej je aj luto ako sa toho drzi. ALE, ak by ma zase chcela riadit pocas roka, tak tu neustupim. Nemam chut sa s nou stretavat niekolko-krat tyzdenne, svoj volny cas chcem travit ako mne vyhovuje. Kolko-krat sa manzel s nou stetava, to mi je uplne jedno, ved to je jeho mama. Su veci ktore mi ovela viac vadia ako jej Vianocny prikaz, oduje sa tak ci tak, to viem, ale bude sa musiet s tym zmierit, a svoje problemy riesit na inej adrese, nie na mne.

autor
16. jan 2024

@prasiatko30 Ale uz chod do kelu so svojim Stedrovecernym stolom, stale nechapes, ze ja to mam na haku? Ja si vztahy s milovanymi ludmi budujem a pestujem cely rok, nie za stolom jeden den v roku.

jani_uk
16. jan 2024

No, ja neviem v ktorom storoci tu baby ziju, ze niektorym pride normalne, ze vam svokry prikazuju ako budete travit sviatky. Ved autorka nepise, ze ju tam nikdy nechce, ale nie je v poradku, ze si to niekto takto bezkompromisne vyzaduje, a citovo vydiera ak to nahodou jeden rok nevyjde. Katastrofa. Podla toho co citam,, v podstate svokra potrebuje psychoterapiu ktoru hlada na nespravnej adrese, a preto vsetci okolo nej najprv budu na prasky, ona sa na psychoterapiu dostane az naposledy, ked sa uz vsetkym preleje pohar.

0silvia0
16. jan 2024

A uz vieme, kolko ma svokra rokov?