icon

Ako zvládnuť svokry a ich nevyžiadané rady?

7. júl 2025

Ahojte, aj vam vzdy svokry radia, aj ked o to nestojite? Ide o to, ze moja svokra si mysli, ze vie vsetko najlepsie, lebo mala 5 deti. Vzdy je to jej trapny argument, akoby to bol patent na rozum. Najprv som to nepocuvala alebo neriesila, niekedy som jej povedala svoj nazor a len mi odvetila, ze som biomatka z internetu alebo nieco v tomto zmysle. Pretoze nedam rocnemu dietatu rezen, nechcem zbytocne sladit caj, ked ho bez problemu vypije bez cukru, mam mu dat cumel, ked cumel nechce a vypluva, preco ho neobkladam vankusmi “aby sedel”, preco nechcem chodak, preco ho nedavam 4mesacneho na nocnik.
Preco mu nedam jej uzasny “vyvar” plny glutamanovej vegety a maggi, ktory chuti ako vyzmykana ponozka a nedala by som ho ani psovi👌 ona o svoje zdravie nedba, ma problem so stitnou zlazou, fajci dve krabicky denne ale bude vzdy mudrovat.
Najviac sa mi stara do dojcenia, syn ma 14mesiacov a podla nej je uz velky a mam ho odstavit, mam mu davat na noc krupicu s grankom. Vraj mi takto prespi celu noc. Nie som ani zastancom plnenia na noc bruska krupicou, ved aj mne je po nej tazko. Granko je tiez sajrajt, ktory nepijem a nejem.
Stale s tym do mna huci, ci ho chcem dojcit do puberty. Ona nikdy nedojcila, pretoze vraj nemala mlieko ale neraz svokor spomenul, ze cigareta bola prednejsia…no ale ma prehlad o vsetkom. Samozrejme za vnukom nepride aj dva mesiace, ale je najmudrejsia vyzivova aj laktacna poradkyna na svete. Co mam robit, aby sa mi nestarala do vsetkeho a neradila mi, ked su to uplne nepodlozene somariny? Ak jej aj poviem svoj nazor, nezaujima ju. Minule som jej teda odvetila, ze mala moznost vychovavat a krmit svoje deti cim chcela, ale neznamena to, ze je to spravne a zdrave. Urazila sa a vraj casom pride na jej slova… no niekedy uz len poviem dobre, nech je spokojna a pomyslim si svoje. Muz mi hovori, ze ju nemam riesit, ze to s nou nema zmysel a mam robit ako chcem ja. Nechcem s nou byt ani na noze, ani jej vzdy prikyvovat ako hlucha. Samozrejme po dedine, kamoskam i susedkam sa strasne na mna stazuje, ze co z toho maleho chudacika vyrastie, lebo ja som internetova biomatka. Podporia ju asi len podobne typy ako je ona, alebo len prehanam?

ahhola
7. júl 2025

5 deti, to by mohla mat 25 vnucat, keby boli po nej, ale 10 ich asi bude, vase je prve? Totiz by ma zaujimalo, kde tieto zzasluzile matkobabky beru energiu vrtat do dalsej generacie s radami predpotopnymi... To ze prezili jej parmesacne deti granko a krupicu, nie dokaz jej materinskej inteligencie, ale tuheho korienka jej deti, ktore ked vyrastali v ovzdusi 2 krabiciek denne, prezili by aj km od Fukusimy... Ked to povazujes za neznesitelne, vrat jej dobru radu este lepsou... Uz ste boli na rtg pluc? A u toho adiktologa? 🚬🚬🚬U obvodneho na KO?

domkakvet
7. júl 2025

@author ty to robis tak a bodka.

autor
7. júl 2025
@ahhola

5 deti, to by mohla mat 25 vnucat, keby boli po nej, ale 10 ich asi bude, vase je prve? Totiz by ma zaujimalo, kde tieto zzasluzile matkobabky beru energiu vrtat do dalsej generacie s radami predpotopnymi... To ze prezili jej parmesacne deti granko a krupicu, nie dokaz jej materinskej inteligencie, ale tuheho korienka jej deti, ktore ked vyrastali v ovzdusi 2 krabiciek denne, prezili by aj km od Fukusimy... Ked to povazujes za neznesitelne, vrat jej dobru radu este lepsou... Uz ste boli na rtg pluc? A u toho adiktologa? 🚬🚬🚬U obvodneho na KO?

@ahhola a dokonca fajci aj v byte. Takze ja k nim zo zasady s malym nechodim, max v lete. Je to prve vnuca, ale coskoro jej pribudne druhe. Mozno sa zameria teraz na dalsiu neschopnu nevestu🤣

ahhola
7. júl 2025
@anonym_autor

@ahhola a dokonca fajci aj v byte. Takze ja k nim zo zasady s malym nechodim, max v lete. Je to prve vnuca, ale coskoro jej pribudne druhe. Mozno sa zameria teraz na dalsiu neschopnu nevestu🤣

@anonym_author no vidis, zacne sa to sypat a nebude stihat vsetko osefovat🤔👶👶👶👶👶

7lenka11
7. júl 2025

Vypočuj si ju a nerieš. Jedným uchom dnu, druhým von. My sme pri prvej dcére dostali toľko nevyziadanych rad, že mi takmer explodovala hlava. Keď všetci videli, že si robíme aj tak po svojom, prestali s tým..

autor
8. júl 2025

@monicazbb skoro ako moja 🤣

spenat9
8. júl 2025

@anonym_autor ja svokru sj moju mamu hned zrusim ked mi zacnu mudrovat, nech sa aj urazia, pripadne im vysvetlim z kaych dovod to co robili onie nie je spravne a ze nech mi neradia ked nie su dostatocne edukovane.. ja sa s tym nekaslem :D a mam svaty pokoj, nikto mi do nicoho nekeca, robia iba to co ja dovolim

jar_ka
8. júl 2025

Jedným uchom dnu a druhým von, u nás tiež svokra sa chválila ako môj muž keď mal 3m už jedol segedín, tak sa jej ,,poďakoval" za terajšie tráviace problémy, ktoré má. Ja som si od našich tiež vypočula, že dieťa sa mi nikdy nenaučí chodiť bez chodítka, moja mama kúpila a je zabalený u nej doma dodnes, urazila sa aj sa odrazila, keď videla, že to neprejde. Moje dieťa má rozsiahle ekzémy od jesene do jari, lekári odporučili vynechať čokoládu, sladkosti a citrusy, všimli sme si, že to pomáha. Vypočula som si od môjho otca, že to má preto, lebo sme malej nedávali jesť od začiatku všetko čokoládu, sladkosti, slaninu atď. ale sme vymýšľali čo môže/nemôže a toto je výsledok. Takže naozaj to netreba riešiť.

autor
8. júl 2025
@jar_ka

Jedným uchom dnu a druhým von, u nás tiež svokra sa chválila ako môj muž keď mal 3m už jedol segedín, tak sa jej ,,poďakoval" za terajšie tráviace problémy, ktoré má. Ja som si od našich tiež vypočula, že dieťa sa mi nikdy nenaučí chodiť bez chodítka, moja mama kúpila a je zabalený u nej doma dodnes, urazila sa aj sa odrazila, keď videla, že to neprejde. Moje dieťa má rozsiahle ekzémy od jesene do jari, lekári odporučili vynechať čokoládu, sladkosti a citrusy, všimli sme si, že to pomáha. Vypočula som si od môjho otca, že to má preto, lebo sme malej nedávali jesť od začiatku všetko čokoládu, sladkosti, slaninu atď. ale sme vymýšľali čo môže/nemôže a toto je výsledok. Takže naozaj to netreba riešiť.

@jar_ka moja mama nema problem, aj sama uzna, ze ma nemala davat do choditka. Aj sa trochu viac dovzdelava a kupuje naozaj len normalne a pouzitelne veci. Ale svokra si nic nikdy neprizna. Uz aj moja mama jej kolkokrat poslala nejake clanky, ale ona ma svoju hlavu, svoj nazor. Vsetci su sprosti a ona je odbornik. Ale okej asi budem fakt neriesit a nepocuvat. Mozno sa teraz zameria na druhe babo a nam da pokoj

dalyn
9. júl 2025

Ked za vnukom nepride aj 2 mesiace, ako pises, ako je mozne, ze ma taky prehlad o tom ako vychovavas dieta? Kolko krat do dna ho kojis a co mu kedy davas jest? Nerozumiem. Ci Vy- s muzom s nou mate povinny, vecerny telefonat- ako ste prezili den? 🙂

annie34
9. júl 2025

@anonym_autor kks akokeby som počula tú svoju a spol... nepočúvaj a rob si len a len ako ty uznas.. dieťa keď bude pripravené tak samo pôjde na nočník, odhodí cumel a všetko čo je potrebné... vypočuť si jej názor kľudne môžeš ..a môžeš jej povedať ďakujem za váš/tvoj názor ale ja som matka a ja viem najlepšie čo je pre moje dieťa dobré..a sama uznam za vhodné čo treba ..a viac neriešim... Držím palce

anonym_946174
9. júl 2025
@anonym_autor

@monicazbb skoro ako moja 🤣

@anonym_autor a co je zle na choditku? Lebo to som nepochopila

lienka.7
9. júl 2025

@anonym_autor ja len toľko k tomu, že aj ty budeš raz svokra. Tak si toto co tu teraz píšeš vytlač a vráť sa k tomu o 20 rokov 😉

sfet
9. júl 2025

U nás svokra ani velmi nie, ale mamka. Pretoze bývalá detská sestra, ale v akej dobe.
Tak som to vždy konzultovala s doktorkou, na tu ona dala a skoro vsetko už bolo za zenitom. Napriklad dvihanie do sedu za ruky, podkladanie vankusom, aby skor sedel.
Tak som povedala, moje dieta, matka som ja. Alebo opytam sa doktorky.

anonym_946174
9. júl 2025

Ja neviem co tu stále omielate to slovo "v tej dobe"? V tej dobe nás všetkých vychovali naši rodičia. Co sa vám na tej výchove nepáčilo? Stali sa z vás nejakí dementi, alebo ste zostali postihnutí, lebo ste boli vychovaní "v tej dobe"? Trocha sa zamyslite.

simona92101
9. júl 2025
@kikusenka1

Kazdy si vychovava dieta po svojom. Kazdy dava rady (velakrat nechcené) iným - svokry ,mamy, kamosky. Ja som odchovana na umelom mlieku, sladkom caji, krupici a glutamanovej vegete, mam skoro 40 a som živá a zdravá a čudujem sa ze nemám ani nadvahu😂

@kikusenka1 to ze tebe nic (zatial) nie je,neznamena,ze iny nema problemy.kolko deti nasej ery bolo v pavukoch,oblozenych vankusmi a ma teraz krive chrbtice,skoliozu,nohy do O,ploche nohy atd?moji rodicia su tiez tychto nazorov,ze ved zijete🙈 a tiez nevedia varit bez kilo soli,vegety,mama moja tiez fajci krabicku denne a aj pri nas fajcila.to ze mam alergie,beriem lieky,chodim na gastro aj imuno,chodim cvicit kvoli chrbtici krivej,to isto nebolo kvoli ich praktikam 🙈

kaca222
9. júl 2025

Môžeš to pár krát skúsiť narovinu, že nech ti prestane radiť, nezaujíma ťa to a aj tak si budeš robiť po svojom. Pokiaľ to nepomôže, začala by som ju ignorovať. Uvedom si, že jej chovanie nezmeníš, môžeš len zmeniť svoje vnímanie a reakcie. Keď budeš vyrovnaná sama so sebou, nič ťa nerozhodí - viem, o čom píšem. Mne toto robia rodičia s obliekaním, keď od nich odchádzame. “Prečo nemá čapicu, obleč mu mikinu, daj mu tieto gate, daj mu rukavice, kde má bundu” atď… chvíľu som reagovala, už len ignorujem, oblečiem si malého a zahlásim Ahojte. Niekedy to nemá význam

kaca222
9. júl 2025
@anonym_946174

Ja neviem co tu stále omielate to slovo "v tej dobe"? V tej dobe nás všetkých vychovali naši rodičia. Co sa vám na tej výchove nepáčilo? Stali sa z vás nejakí dementi, alebo ste zostali postihnutí, lebo ste boli vychovaní "v tej dobe"? Trocha sa zamyslite.

@anonym_946174 mne sa toho na mojej výchove veľa nepáčilo 🙂 že ma mama určite preobliekala mi je úplne jedno, z chodítka a pasívneho sedu našťastie nijaké problémy nemám, ale bola by som hlúpa, aby som opakovala ich chyby s informáciami, aké máme dnes.
A to, že na mňa občas zdvihli ruku im nikdy nezabudnem.

simona92101
9. júl 2025
@anonym_946174

@anonym_946174 pretoze doba ide dopredu,su nove poznatky,nove studie,lieky.co sa praktikovalo kedysi,uz sa davno nerobi..napr.separacia novorodenca a matky,nadajanie babatka glukozou,pavuky,skore posadzanie dietata,krupice do flase 4 mesacnemu, med na cumel atd

autor
9. júl 2025
@anonym_946174

@anonym_autor a co je zle na choditku? Lebo to som nepochopila

@dalyn pride raz za dva mesiace a nie je o nicom informovana ale hned spusti tie svoje rady. Napriklad prisla, ked mal maly 4mesiace aj s nocnikom, ze uz je nacase ho davat na nocnik. Pritom ani nesedel, ani by nepochopil ze ma cikat do nocnika. Dojcim ho najma pred obednym a nocnym spankom, takze ked pride pred obedom na kavu, syn ma zvyk mi ukazovat prstekom na prso, takze jej ani nemusim hovorit, ze dojcim a vidi to. Podobne to bolo aj s chodenim, jedenim atd. Proste jej netreba ziadne predosle informacie k tomu, aby mi radila😉

Len pride a spusti…

Choditko je velka a nebezpecna pomocka, mam od dietata skoliozu, ploche nohy, bolesti chrbta, musim chodit na rehabilitacie a to mam 30rokov. Ortoped mi len povedal, ze to sme my choditkova generacia. Takze stacia mi problemy, ktore mam ja…
@anonym_946174 plus v niektorych statoch su dokonca choditka, pavuky zakazane. Taktiez v choditku sa dieta uci nespravnej chodzi na spickach, princip chodenia je uplne iny nez ako sa nauci v choditku. Ale ved na internete je mnozstvo clankov, staci rozkliknut. Chodit sa nauci aj bez tejto pomocky.

anonym_74e9c6
9. júl 2025
anonym_946174
9. júl 2025
@anonym_autor

@dalyn pride raz za dva mesiace a nie je o nicom informovana ale hned spusti tie svoje rady. Napriklad prisla, ked mal maly 4mesiace aj s nocnikom, ze uz je nacase ho davat na nocnik. Pritom ani nesedel, ani by nepochopil ze ma cikat do nocnika. Dojcim ho najma pred obednym a nocnym spankom, takze ked pride pred obedom na kavu, syn ma zvyk mi ukazovat prstekom na prso, takze jej ani nemusim hovorit, ze dojcim a vidi to. Podobne to bolo aj s chodenim, jedenim atd. Proste jej netreba ziadne predosle informacie k tomu, aby mi radila😉

Len pride a spusti…

Choditko je velka a nebezpecna pomocka, mam od dietata skoliozu, ploche nohy, bolesti chrbta, musim chodit na rehabilitacie a to mam 30rokov. Ortoped mi len povedal, ze to sme my choditkova generacia. Takze stacia mi problemy, ktore mam ja…
@anonym_946174 plus v niektorych statoch su dokonca choditka, pavuky zakazane. Taktiez v choditku sa dieta uci nespravnej chodzi na spickach, princip chodenia je uplne iny nez ako sa nauci v choditku. Ale ved na internete je mnozstvo clankov, staci rozkliknut. Chodit sa nauci aj bez tejto pomocky.

@anonym_autor no ja by som bola zvedavá na tvoje deti o 30 rokov, či nebudú mať tieto problémy ktoré spomínaš ze máš ty. Lenže to sa už nedozviem. Ale ty áno. 😉

florencee
Autor odpoveď zmazal
michaela329
9. júl 2025

Rady svokier, svokrov, mám a tatov, tetiek - tie nevyžiadane a úplne zbytočné, sa dajú zvládnuť len s pokojom anglicana a sarkazmom, keď už je toho moc 😁 Ignoruj, rob po svojom.

kikusenka1
9. júl 2025
@simona92101

@kikusenka1 to ze tebe nic (zatial) nie je,neznamena,ze iny nema problemy.kolko deti nasej ery bolo v pavukoch,oblozenych vankusmi a ma teraz krive chrbtice,skoliozu,nohy do O,ploche nohy atd?moji rodicia su tiez tychto nazorov,ze ved zijete🙈 a tiez nevedia varit bez kilo soli,vegety,mama moja tiez fajci krabicku denne a aj pri nas fajcila.to ze mam alergie,beriem lieky,chodim na gastro aj imuno,chodim cvicit kvoli chrbtici krivej,to isto nebolo kvoli ich praktikam 🙈

@simona92101 tak zas není celý národ chorý... písala som autorke ze to svokra nemyslí zle a vtedy bola iná doba. Neboj sa o 20-30 rokov ani tie bio eko praktiky co teraz su už nebudú "in"

vecicky1805
9. júl 2025

@anonym_autor je to opruz, nič príjemné, poznám, ale nechápem na čo to riešiš buď slušná odpovedz krátko a výstižne a nerieš, keď sa urazí jej problém, ty ideš na to dobre, podľa toho čo píšeš nepreháňaš ba ona, zdravie je na prvom mieste samozrejme s rozumným nastavením…keď Ti niečo podobné povie proste povedz že NIE alebo že urobíš ako uznáš za vhodné a hotove tým to hasne a že rovno možete prejsť na inú tému..keď nie proste ju len toleruj v rámci slušnosti a plne ignoruj - tvoj život aj tvoje dieťa, buď rada, že muž je na tvojej strane.

dalyn
9. júl 2025
@anonym_autor

Len pride a spusti…

@anonym_autor
Tak si to ulahci sama a spoj prijemne s uzitocnym 👍Kedze si ju tvoj muz nevie “upratat “ako svoju mamu, ktora sa do vsetkeho stara a chapem, ze ty do nej nechces utocit, tak nabuduce ked pride, nechaj muza s malym a svokrou doma “nech si pokecaju” 🤣 a samozrejme nech je s drobcom ked chce s nim travit cas a ty si chod na nakupy, s kamoskou na kavu, zacvicit si, alebo nieco co rada robis. Ved snad nie je nikde napisane, ze ked pride svokra k Vam tak ty musis byt doma, nie? A mozno budu take este 2 navstevy a tvoj muz si urobi poriadky s mamou a vysvetli jej, ze o rady nestojite a ked ano tak o ne poziadate a ze je to Vasa domacnost s Vasimi pravidlami kde vladne iba jedna zena a tou si ty 😉

isis234
9. júl 2025

@anonym_autor citujem...Co mam robit, aby sa mi nestarala do vsetkeho a neradila mi, ked su to uplne nepodlozene somariny? Ak jej aj poviem svoj nazor, nezaujima ju..... Dala si si aj odpoveď : Muz mi hovori, ze ju nemam riesit, ze to s nou nema zmysel a mam robit ako chcem ja.
Keď spustí... povedz rázne! : "STOP!!! Ak si budem žiadať od vás rady, až POTOM mi môžete hovoriť do výchovy mojich detí . Buďte taká láskavá a tolerujte to!"
Ak bude stále ... bla. bla... odíď do inej miestnosti. Ako sa hovorí.. múdremu napovedz a hlúpeho drgni. ..Hádam nechce, aby si do nej drgala..😉
Ak neprestávala,,, povedz: Riešte to so svojím synom. ...(on jej isto dohovorí, nech sa nemieša do vašej rodiny. (Ty, dieťa a manžel)

Zrejme je ostatní ľudia dajú za pravdu len z toho dôvodu, aby mali od nej pokoj. A myslia si svoje. Nerieš to. je to ich problém.

basska_b
9. júl 2025

Je super, ze nebyvate v jednom dvore, lebo toto co pises, je uz extrem. Kupila by som si jednosmernu letenku niekam na druhu pologulu. Ano, jednym uchom dnu, druhym von, ale pocuva sa to uplne debilne. Ja mam 4 deti, sice male, ale asi uz nejake tie skusenosti ohladom malych deti mam a svagor, ak sa raz za 2 mesiace stretneme, hned spusti: "Musia chodit do skolky, musia sa socializovat, 2rocny malo rozprava, to mojej 5rocnej neteri sa usta nezavru, 4rocnej neni dobre rozumiet, musite ist na logopediu, poznam jedneho chlapca co sa hanbi a nevie ani pozdravit, dieta musi sebavedome vojst do miestnosti, podat ruku, pozriet do oci." Boha, ja tak lutujem jeho buduce vnucata a ich rodicov, ak nejake bude mat.

Inak, cim je svokra povolanim? Mozno ma nejaku profesnu uchylku.