icon

Ako zvládnuť toxické rodinné vzťahy?

5. aug 2025

Ahojte chcela by som sa asi iba vyrozprávať mozno prečítať si iny pohľad na vec. S blízkou rodinou nemam dobre vzťahy, v skratke manipulácia, urážanie sa, vsetko musi byt podla nich inak trest tichom/ohovaranie v rodine. Rodicia a sestra žili v zahraničí ked som sa tehotna vydávala, iba muž a svedkovia kvoli tomu ze ked som nemohla volat celu rodinu nevolali sme nikoho. Urazili sa na mna a sestra sa so mnou mesiace nerozprávala. Vraj ako som sa mohla vydať bez mamy a sestry. Rodicia robili vzdy medzi nami rozdiely, sestra bola vzdy top a pomáhali jej a mna doteraz iba kritizujú. Po prvom porode ked som si vypočula ako robim vsetko nanič som sa prestala zdoverovat napr so spánkom dieťaťa alebo plačom lebo som za vsetko mohla ja. Po druhom porode sa na mna urazili ze som nechcela navstevy - rodicia boli v pôrodnici potom az ku koncu 600n. Mala byt v rodine detská oslava ked som bola druhý den po porode a urazili sa ze som nechcela ist ani nepustila staršie dieta. Sestra sa urazila na viac krat, ze nemohla prist do pôrodnice ani domov po porode, az ku koncu 600n sme ich zavolali na obed. Porod bol pre mna hrozne náročný dlhy vyvolavany, ťažko som to znášala keďže muž musel byt doma s dcérou. Maly sa skoro zadusil uz prišiel lekár na akútnu sekciu lebo malému padali ozvy niekoľko hodín ale nejak ho potom zo mna dostali. Proste som nechcela žiadne navstevy a chcela som byt nejaký cas iba s detmi a mužom. Mala som nejake zdravotne problémy v tehotenstve a od polovice aj lieky na tlak a mala som sa šetriť. Moja rodina mi robila stale nejake stresy, nútenie a tlak do návštev, mama mi v 8 mesiaci tehotenstva vynadala/vykricala ze sa o dcéru nestarám dobre-nevarim jej dobre a sposobujem zdravotne problémy (nie pravda). Prianie o pokoj počas 600n som komunikovala dopredu, rovnako som povedala ze kedykoľvek chcú vidiet deti je pre mna fajn možnosť ihrisko pri dome ze sa mozeme stretnut na chvilu. Podotýkam so staršou dcérou vzťah nemaju nikdy nekocikovali nepomáhali na ihrisku boli 2x ked mala dcéra rok a pol aj to iba ked som to navrhla ja. Nevadi mi to zvládli sme to s mužom sami iba pre obraz to píšem. Rodicia ma ohovárajú po rodine kvoli tej svadbe a tomu ze som nechcela cestovať k ním na navstevu s par tyzdnovym babom, sestra ma ohovára ze jej nedovolím vidiet deti pritom ona mi napisala ze so mnou skončila a zablokovala ma. Nevedela som jej vysvetliť ze sa necítim ani fyzicky ani psychicky dobre na navstevy. Nikto z nich sa nezaujímal ako sa mam alebo citim. Sestra mi napisala ze mna vidiet nechce iba si ponosiť maleho. Neviem ja nemam vobec chuť ju vidiet. Mam na nich strašnú zlosť a zároveň som hrozne smutná z toho ako do mna sli ako osy pred pôrodom aj po. Nikto nic ze ako to zvládam s detmi 1r9m a novorodenec. Otec medzi prvými otázkami po porode ze ci maly spi v postielke a preco ho nedám do kocika spat. Proste vzťahy medzi nami su dlhodobo nedobre a napäté. Mne je vyčítané ze sa so sestrou nebavim napriek tomu ze ona preukázala nulovú empatiu voči mne a ona ma zablokovala a nechcela si veci vydiskutovať. Viete velmi ma to trápi pretože ja ich vnútorne nechcem vidiet ani sa s nimi kontaktovať. Ked vidim správu mam kŕče v žalúdku, som stal ako klbko nervov co na mna zas vytiahnu. Vyčítajú mi ze tam nechcem prist spat s detmi na vikend (su velmi male +fajciarska domácnosť a necítim sa tam proste dobre). Ked poviem ze deti su male syn ma 10 týždňov a ze neviemnsi predstavit u nich prespať skrz kúpanie uspavanie atd proste nie. Tak oni začnú vyčítať ze u svokrovcov ci mozeme spat ked u nich nie. Je mi z toho velmi ťažko lebo mužova rodina je skvelá, tam sa citim ako doma, prijatá, pochopená, nezhadzovana a nekritizovana. Svokra ked mi napisala ze ma ma rada a ze je stastna ze som taka aka som som sa rozplakala. Kolko krat mi napíše aka som dobra mama a manželka a ze mi je vďačná ako sa dobre starám o deti a jej syna. Od mojich rodičov som nikdy nic take nepočula, práve naopak. Ja viem ze som dobra mama, snažím sa najviac ako viem aby mali moje deti šťastne detstvo, aby sa vedeli za seba postaviť a nemuseli udržiavať nasilu toxické vzťahy len preto ze je to rodina. Len sama neviem ako sa zachovať pri mojej rodine, keďže udržiavam tie vzťahy iba kvoli detom. Je pre mna velmi ťažké nieco povedat rodicom narovinu, vzdy sa rozplacem proste to psychicky nezvládnem. Moj názor nikdy nebol dôležitý a musela som sa naučiť byt ticho aby bol pokoj v rodine. Dakujem za prečítanie, neviem co som tým chcela vyriešiť no poteší ma nejaký názor mozno ludi co to maju s rodinou podobne 🙂

Strana
z3
autor
6. aug 2025

Dakujem vam za názory som rada ze som sa mohla vyrozprávať, sama som zvedava ako dopadne tato situácia a ako to vyriešim z rodicmi

sova7
6. aug 2025

Ak je únavné s nimi komunikovať tak to nerob. Oznam im kedy ti môžu zavolať a aký čas bude hovor trvat ak bude unavny polozis. Ak opakujú to isté dokola povieš Toto ste už hovorili a je to vysvetlené. Ak budete pokračovať polozim. Ak budú pokračovať zlozis. To čo opisujes v ich spravani sú znaky poruchy osobnosti. Ja by som ich odstrihla úplne nie si povinná živit vzťahy ktoré ťa nicia a len s teba sajú energiu

evansova
6. aug 2025

@anonym_autor Dievča moje, ani som to nevládala dočítať do konca. Odstrihni ich, nedaj si ničiť život. Toto nie je nikto povinný znášať.
Ak sa bude starať čo sa deje, rovno im povedz, že vzťahy obnovia, keď sa začnú správať normálne a prestanú rypat.

autor
7. aug 2025
@sova7

Ak je únavné s nimi komunikovať tak to nerob. Oznam im kedy ti môžu zavolať a aký čas bude hovor trvat ak bude unavny polozis. Ak opakujú to isté dokola povieš Toto ste už hovorili a je to vysvetlené. Ak budete pokračovať polozim. Ak budú pokračovať zlozis. To čo opisujes v ich spravani sú znaky poruchy osobnosti. Ja by som ich odstrihla úplne nie si povinná živit vzťahy ktoré ťa nicia a len s teba sajú energiu

@sova7 najlepsie bude ked spolu nebudeme volat vobec lebo tam rýpu a to im aj poviem. Ked chcú nech nápisu a ked budu pisat blbosti a rýpať nebudeme komunikovať vobec

autor
7. aug 2025
@evansova

@anonym_autor Dievča moje, ani som to nevládala dočítať do konca. Odstrihni ich, nedaj si ničiť život. Toto nie je nikto povinný znášať.
Ak sa bude starať čo sa deje, rovno im povedz, že vzťahy obnovia, keď sa začnú správať normálne a prestanú rypat.

@evansova ano mam pocit ze to dopadne ako so sestrou, musim sa s tým zmieriť ze budem mat iba manžela a jeho rodinu. Ta moja mi aj tak nic pozitívne do života nedávala. Potom uz len musim zvládnuť otázky a výčitky širšej rodiny a bude dobre 🙂 dakujem

sova7
7. aug 2025
@anonym_autor

@sova7 najlepsie bude ked spolu nebudeme volat vobec lebo tam rýpu a to im aj poviem. Ked chcú nech nápisu a ked budu pisat blbosti a rýpať nebudeme komunikovať vobec

@anonym_autor vybavené

sova7
7. aug 2025
@anonym_autor

@evansova ano mam pocit ze to dopadne ako so sestrou, musim sa s tým zmieriť ze budem mat iba manžela a jeho rodinu. Ta moja mi aj tak nic pozitívne do života nedávala. Potom uz len musim zvládnuť otázky a výčitky širšej rodiny a bude dobre 🙂 dakujem

@anonym_autor širsiu rodinu môžeš mať vieš kde je to širšia rodina nežijú tvoj život a keď chcú rýpať môžu si zažiť bližší život s tvojou rodinou. To mas fakt potrebu vysvetľovať svoje rozhodnutia každému ? Ale no zaujímať ťa môžu tak muž a deti s nimi si denne

autor
7. aug 2025
@sova7

@anonym_autor širsiu rodinu môžeš mať vieš kde je to širšia rodina nežijú tvoj život a keď chcú rýpať môžu si zažiť bližší život s tvojou rodinou. To mas fakt potrebu vysvetľovať svoje rozhodnutia každému ? Ale no zaujímať ťa môžu tak muž a deti s nimi si denne

@sova7 vysvetľovať kazdemu to nie, len su ľudia z rodiny napr babka teta a sesternica na ktorých mi záleží, velmi rada s nimi trávim cas a viem ze ma bude mrzieť ked sa s nimi nebudem stretávať lebo budu veriť co o mne narozprávaju rodicia a sestra. Ale ano viem ze keby ma poznali tak tomu neuveria a neovplyvnilo by to naše vztahy ale vies ako to býva, manipulátori sa vedia dat do role obete a velmi dobre presvedčiť okolie ze to ja ublizujem im

sova7
7. aug 2025
@anonym_autor

@sova7 vysvetľovať kazdemu to nie, len su ľudia z rodiny napr babka teta a sesternica na ktorých mi záleží, velmi rada s nimi trávim cas a viem ze ma bude mrzieť ked sa s nimi nebudem stretávať lebo budu veriť co o mne narozprávaju rodicia a sestra. Ale ano viem ze keby ma poznali tak tomu neuveria a neovplyvnilo by to naše vztahy ale vies ako to býva, manipulátori sa vedia dat do role obete a velmi dobre presvedčiť okolie ze to ja ublizujem im

@anonym_autor to ano ale tam len vyckat a dať tomu čas. Manipulátor je šikovný jeho neprebijes s inou verziou môžeš to skúsiť ľuďom na ktorých ti záleží vysvetlit že si prerušila kontakt lebo ti ich správanie nerobilo dobre a chces sa sústrediť na deti a rodinu. A s nimi by si ale rada ostala v kontakte ale rodičov a sestru spolu riešiť nebudete. A potom je to už na nich. Ak uveria rečiam a nepodrzia ťa taký vzťah by ti aj tak nič dobré nepriniesol a odstrihla by som aj ich ak by rodičia cez babku začali pôsobiť na teba ale keby neskôr prišla na to ako sa veci majú dala by som jej šancu. Ale skúsila by som keď rodičov odstrihnes s tetou a babkou si pohovoriť. Že s nimi budeš rada rodičov riešiť nebudete a že sa asi pokúsia ťa ohovoriť ale bola by si rada keby ti dali šancu lebo s nimi ti je dobre ale správanie rodičov ti dobre nerobí a chces zacas od nich pokoj a odstup. A uvidis

autor
7. aug 2025
@sova7

@anonym_autor to ano ale tam len vyckat a dať tomu čas. Manipulátor je šikovný jeho neprebijes s inou verziou môžeš to skúsiť ľuďom na ktorých ti záleží vysvetlit že si prerušila kontakt lebo ti ich správanie nerobilo dobre a chces sa sústrediť na deti a rodinu. A s nimi by si ale rada ostala v kontakte ale rodičov a sestru spolu riešiť nebudete. A potom je to už na nich. Ak uveria rečiam a nepodrzia ťa taký vzťah by ti aj tak nič dobré nepriniesol a odstrihla by som aj ich ak by rodičia cez babku začali pôsobiť na teba ale keby neskôr prišla na to ako sa veci majú dala by som jej šancu. Ale skúsila by som keď rodičov odstrihnes s tetou a babkou si pohovoriť. Že s nimi budeš rada rodičov riešiť nebudete a že sa asi pokúsia ťa ohovoriť ale bola by si rada keby ti dali šancu lebo s nimi ti je dobre ale správanie rodičov ti dobre nerobí a chces zacas od nich pokoj a odstup. A uvidis

@sova7 dakujem za radu urcite si s nimi pohovorim vysvetlím svoju stranu a uz to necham na nich potom 🙂

Strana
z3