icon

Ako zvládnuť únavu zo života a rodinné výdavky?

19. mar 2025

Som unavená zo života.

Mám manžela a dve deti. S manželom obaja pracujeme. On sa snaží podnikať v stavebnom sektore. Ja som sa po materskej vrátila do práce. A tu to celé začína. Máme brutálne veľké náklady na život - hypotéka, energie, cesta autom, jedlo. Všetko nás to vyjde cca 2500 eur mesačne ako kedy. To sme ešte nikde neboli ako rodina a nekúpili sme si ani žiadne oblečenie - len základné potreby a z tohto som unavená a nešťastná. Chodíme do práce, sme slušní ľudia a doslova prežívame a rátame, keď sa niečo dá tak to odkladáme na horšie časy kebyže jeden z nás ochorie. Mňa už tento život normálne prestáva baviť.
Potom sa ma niekto opýta, že prečo som smutná a čo mu mám povedať? Vlastne ja ani neviem čo mám povedať, pretože som nešťastná a nebaví ma to. Na dovolenke sme boli v zime 2023 aj to na posraté 4 dni aby deti videli sneh. Bývali sme na chate kde som musela variť - takže oddych nula. V lete sme neboli nikde lebo sme robili na dome plot. Od januára všetko išlo hore, škôlka, jedlo, hypotéka,... Pre istotu ešte mám aj kaz ktorý som si ani nebola u zubára ošetriť lebo veď tam nechám minimálne 100 eur, keď nenavarím doma tak normálne si zoberem do práce radšej chlieb ako kupovať menučko chápete? 🤣. Proste už to fakt nedávam. Som smutná a nahnevaná na život ako pri všetkom musím sledovať cenu a deti maximálne zoberem na ihrisko v dedine alebo na dvor. Prepáčte ale musela som to už niekde napísať. Áno viem, je to len obdobie a bude to lepšie, ale KEDY už to trvá pomaly rok a keď zapnem náhodou správy tak to mi je už úplne zle. Proste mám pocit, že iba prežívame a tvárime sa, že veď ešte na to máme, ale kebyže jeden z nás ochorie tak to si môžme rovno aj hodiť.

bludna
19. mar 2025

Ty kks cestovat denne 100km hore dole kvoli 1200 eur v cistom? Takisto dve auta v rodine, ktora ledva preziva je extremny luxus. Nepoznam vasu situaciu ale mate to extremne neefektivne nastavene.

rejka7
19. mar 2025

Je to zle nastavené, keď už mám hypo 800 a ďalšie náklady na bývanie 1200, tak potom by malo byť to bývanie tak, aby boli služby dostupné, teda v blízkosti bývania školy, škôlky, obchody lekári, aby netrebalo strácať čas s dochádzkou a hlavne míňať na druhé auto, bývaš na dedine ? Robíš v meste a tam aj voziš deti? Nebolo by jednoduchšie bývať v meste? Síce v menšom a staršom, ale za menej?

pribinak
19. mar 2025

1200 a precestovať 100 km 😳😳😳😳 môj ty kvet …..buď nech ti dvihnu mzdu, alebo rýchlo hľadaj niečo bližšie

Za 1200 eur nie som ochotná ísť ani polovicu z toho čo ty

Bez urážky, ale to máš akú profesiu? Však to je plat predavačky v Lidli a ten je za každým rohom

alenka58
19. mar 2025

@bludna no to cestovanie je pohroma a ešte aj deti voziť ďalšia, finančne blbé ale ja to vidím časovo ešte blbšie, manželovi sa určite zadarí, to je len otázka času, tých tvojich 1200 je ozaj na takú diaľku veľmi málo, ani sa nečudujem že máte také veľké výdaje, totálne mi to všetko príde nepraktické

zuzikak
19. mar 2025

viem, ze prist autom z prace a do prace je rychlejsie a jednoduchsie s ohladom na vyzdvihovanie deti. Nepises v akom meste ste. Nestalo by za to najst si pracu blizsie k domu aby si nemusela tolko cestovat ? Ake je tvoje zamestnanie vlastne ? Ci nemozes castejsie pracovat napr. z domu aby si tolko neminala na naftu. Deti rozvazas tiez ? No mate dom, nie byt a to zozerie strasne vela penazi. Tak tazko radit lebo ste dom postavili ako prioritu vo vasom zivote. Bud plot alebo predlzeny vikend. Bud novy boiler alebo dovolenka...jasne, ze to nemas jednoduche ale bud si prehodnotite vydavky a vyskusate niektore z toho okresat alebo to len musis vydrzat este nejaky cas.

dobryden
19. mar 2025

@pribinak ty si tiez mudra ako radio,co ak do toho lidla cestuje tych 50km? Ak byva dajme tomu na Orave ,tak tam nie je Lidl ta každým roho a zeny tak tiez cestujú za pracou.Asi nebude ako ty z BA.

hankab
19. mar 2025

Ja ta chapem autorka. Sme mlady par, ktory nemal extra uspory pred kupou spolocneho domu. Dom z r. 1965, 3-izbovy s malickym pozemkom, ziadna novostavba ani vila. Kupili sme dom s jednou z najnizsich cien, co boli v ponuke, hladali sme vyse roka. Hypo + uver na dofinancovanie = 950€ mesacne, k tomu energie, vyvoz zumpy (kanalizaciu nemame), strava 600€ aj s obedmi v praci a dochadzanie do prace 350€ mesacne. Zarobime sice nadstandardne (viac ako je priemerna mzda), ale tiez mame co robit. A tiez si objednavam obedove menu tak, aby som si ho mohla rozdelit na 2 dni 🤣 alebo si nosim navarene so sebou, aby som denne usetrila 6,50€ za menu z donasky.
Na dovolenke sme neboli 3 roky, chceli sme ist teraz v marci do Rima na 2 noci a ani na to nam nevyslo, posuvame na september a aj to uz teraz viem, ze mi bude luto vyhodit usetrenych 500€ na 3 dnovy vylet.

pribinak
19. mar 2025

@dobryden tak do lidla by som 50 km necestovala
Proste aby som prejazdíla 100 km za deň tak to by musel byt sakra dobrý job

mameha7
19. mar 2025

@pribinak Asi tak. Ja šomrem, keď musím ísť električkou z Dúbravky do centra BA a to cca 40 minút. Neviem si predstaviť 100 km len cestovať, drahým autom, však to je úplne zabitý čas.

pribinak
19. mar 2025

@mameha7 úplne a totálny nepomer, však prejazdi majland

jaskolka
19. mar 2025

Autorka, netuším,kde bývate,a kde pracuješ ty aj manžel,ale ja napríklad mám takisto muža stavbára, viem približne,ako zarábajú, tiež máme dom a hypotéku,dve malé deti a obaja pracujeme. Nič sme nezdedili ani nebyvame v detskej izbe .
Hypotéku máme 450 eur,v tom sú zlúčene aj predošlé úvery spolu s nákladmi na energie a internet je to do tých 600 eur .
No dom sa kupoval s tým,že som sledovala,aby bolo blízkosti všetko, škôlka, škola, mestská dostupnosť aj dopravou. 50 km denne do práce by ma porazilo cestovať.

luccija
19. mar 2025

Tvoj muž sa teda iba teraz osamostatnil a začal podnikať?dosť blbé nacasovanie, keď si teraz nastúpila do práce a máte vysokú hypo.Ked ste počas RD využili lepšie? niekde je chyba a myslím, že v tom tvojom dochádzanie do práce, alebo mal predtým dobrý plat.Lebo predtým si mala rodicak a teraz máš plat a je to ltt.Zase na druhej strane toto je fix čo budete platiť roky tak tam nie je extra na zníženie.Jedine to auto a to píšeš, že musíš mat tak potom strava do práce ty aj on, keď fajčí zredukovať...alebo počkať či sa mu podnikanie rozbehne.Zima je hluché obdobie ako remeselník by nemal mať núdzu o prácu možno to chce počkať, kým sa rozbehne.Ano je to ťažké súhlasím.
Jednoducho ďaleko cestuješ a deň čo deň je veľa peňazí za benzín, poistky atď....skús popozerať prácu bližšie aj, keď za menej

1fifinka1
19. mar 2025

Co mate všetci s tým Lidlom. Mne sa z Lidlu ani neozvali, keď som tam dávala žiadosť. A viac krát. A to si dovolím tvrdiť, že som spĺňala všetky požiadavky. Vy si všetky myslíte, že v Lidli na každú čakajú s otvorenou náručou. To isté iné hypermarkety. Zas až také jednoduché to nie je. Autorka, sme na tom podobne. Náklady mame cca 1800€, bez stravy, oblečenia, výletov a pod. Svetlo na konci tunela vidím v decembri, kedy dosplácame jeden väčší úver. A snáď sa nám bude už konečne ľahšie dýchať. Inak tiež premýšľam co kde ako usetrit, skresat. Hypo mame 505€, energie 295€. Nech mi nikto nepíše, že mám ísť do bytu. Ono druhým sa vzdy ľahšie radi. Neboj, kým mate kde spať, co jest a ste zdraví, dá sa to zvládnuť. Nie ste sami. My sme teraz kúpili lepšie auto, na naftu. Bali sme dlhé roky benzín. Tiež dochádzame do prace. Robíme spolu. Spotreba nižšia o50%! To staré zralo aj deti popri ceste.

sono2
19. mar 2025

Veď je podnikateľ nie? Tak si ten benzín da do nákladov. Ste nevedeli do čoho idete? Ja to nepochopím.

tiezjedna
19. mar 2025

@autorka manžel nech sa vykašle na podnikanie. Pretože ak nie je schopný zarobiť mesačne v stavebníctve 2500 € aspoň na réžiu rodiny, tak to naozaj nemá význam.

tiezjedna
19. mar 2025

@sono2 ty nepodnikáš, že? Alebo si predstavuješ, že keď si dáš niečo "do nákladov", tak sa to zaplatí samo??? 🙄

tiezjedna
19. mar 2025

...autorka asi myslela, že náklady na dopravu pre rodinu aj podnikanie sú 500 €, čo nie je žiadna raketa. Ale v ich prípade áno, pretože na to proste nezarobia.

autor
19. mar 2025

@tiezjedna presne tak

abbey1
19. mar 2025

@1fifinka1 Energie 290 eur?

1fifinka1
19. mar 2025

@abbey1 neries to. Áno toľko.

deedol
19. mar 2025

Teraz uz asi len vydrzat, co ti povedat… skor len rada pre inych, ze nie je vzdy dobre ist byvat do domu daleko od skol/ok a prace, ked clovek potom da vsetky prachy na hypo a benzin a vlastne len preziva, lebo na nic navyse mu uz nezostane.

sella38
19. mar 2025

@pribinak prave si urazila vacsinu ucitelov na Slovensku, ktori castokrat nemaju ani ten “lidlacky” plat

pribinak
19. mar 2025

@sella38 som z učiteľskej rodiny 🤣🤣

abbey1
19. mar 2025

@1fifinka1 Neriešim. Len sa pýtam. 🙂

nevenka
19. mar 2025

Len tak, ze ja som naposledy bola na svadobnej ceste na dovolenke v roku 2012, aj to autom v Chorvatsku. Teraz sa nam pokazilo auto, oprava 3000. Chceme zateplovat. Nie ze chceme, musime, lebo mame tepelne mosty a robia sa nam v zime plesne. Namiesto terasy mame staru polozburanu drevaren a latrinu k povodnemu domu, co bola. Nikde nepojdeme zase. No tak neviem...
Stavbari, murari, obkladaci, ti zarabaju dnes najlepsie. My sme na obkladaca cakali pol roka, tesne pred Vianocami nam bol dorobit obklad do kuchyne a ze stavia dom o 600m2 v najdrahsej lokalite v meste, co pozemcok moze stat aj 300 litrov a mozno aj viac, ani nezistujem. Tak neviem, kto sa ma lepsie. Ked sa mu to rozbehne, asi nebudes musiet plakat, no...🤪. Este vydrz teda.
@pribinak no lenze je tolko miest a dedin po Slovensku, ze takato je realita, ze takto zeny zarabaju, a su rady ze su rady. Moja mama dlhe roky robila kancelarsku robotu v jednej zdravot.poistovni, na uctovnickom oddeleni a tesne pred jej dochodkom im zrusili oddelenie a bud ides prec alebo dochadzat 60 km do krajskeho mesta. Uz vtedy bol problem, a nie co je teraz.
Sesterka byva tak, ze v starom hlinenom dome, co prerobili, dochadzanie do mesta 25 km. A ked nenajde pracu tam (hladova dolina), tak bude dochadzat aj viac. Plat mala okolo 1200 v hrubom. Ale nestihala s detmi bud rano alebo poobede, tak po 3 tyzdnoch ostala doma, lebo to sa nedalo stihat. Je frustrovana, ale co mala robit...😔

autor
19. mar 2025

@deedol 30km od BA je daleko? Smola je ze robime na inom konci, zial sa teraz inak neda. Ja som rada ze som rada pri dvoch malych detoch mozem byt rada ze mam robotu a niekto mi toleruje to ze mozem byt doma ak su chore. Ano casom chcem pracovat z domu ale ked sa vraciate po piatich rokoch do prace a zacinate skoro od znova nie je si z coho moc vyberat, ked manzel precestuje 300 eur a ja 200 tak sa mi to na dvoch ludi zase az tak nezda vela. Deti chodia do statnych MS v dedine kde byvame, kebyze sa aj stahujeme do Ba blizko prace nic do 100000 tam nenajdem. Mozno tak Garzonku kde by sme sa tlacili 4.

dexemposupoplex
19. mar 2025

@pribinak tak to dost tazko,staci pozriet tabulkove platy ucitelov,vedcov a uvidis,ze 1200 eur v cistom nie je len tak,dokonca ani v BA...

pribinak
19. mar 2025

@nevenka To je dosť dávno asi čo popisuješ

pribinak
19. mar 2025

@dexemposupoplex nerozumiem….co dosť ťažko ?

majka2
19. mar 2025

Ja chápem všetko ale len jedna otázka prečo ste si nekúpili dom aspoň bližšie k tvojej práci aspoň ty by si ušetrila na cestovnom keď muž musí cestovať ? Teraz už stým nenarobís ale škoda že ste tak neurobili ak sa to dalo