Ako zvládnuť vianočný zhon a stres
Ahojte..každý rok si hovorím ze tento rok už sa nebudem stresovať, pripravím všetko postupne dopredu, lebo neznášam stres, zhon, naháňanie, v obchodoch milióny ľudí..ale ako každý rok to proste niečo skomplikuje,muž bol vyše mesiaca brutálne chorý, potom náročné bábätko pri ktorom stíham ledva základné veci, nikdy žiadna pomoc, rodinu mam ďaleko, staršia dcéra s ktorou sa treba učiť a pod...a to nehovorím o fungovaní na 4 prerusovanych hodinách spanku..a každý sa mi len smeje ze si vymýšľam ze ako môžem byť unavená a nestíhat, vsak kolke aj pracujú aj majú viac detí, a majú už nakúpené darčeky pobalene, napecene, doma poriadok, chodia si na večerné prechádzky a ja proste nič...na prechádzke som nebola ani nepamätám, neviem kedy mam baliť,kedy mám ísť na nákup keďže nesoferujem a obchody sú ďaleko, z netu som niečo objednala ale milión krát som len mala nervy ze tovar je iný ako na obrázku, alebo to nesedí a pod.. viem ze sú väčšie problémy, aj tých mam dosť ale teraz mi je toto ľúto ze nič nestíham, dcéra chce už 2 týždne robiť medovnicky ale nemám kedy ani to cesto spraviť..nemám vôbec vianočnú náladu, len chcem aby už bolo po nich..len som sa chcela vykecat, nechápem ako to väčšina žien všetko stíha, obdivujem..
Ahoj, ja zacinam uz v septembri nakupovat darceky. Este je vsade na vyber a nie su nikde davy. Najneskor v polke novembra mam nakupene. Balim ich tiez postupne po jednom ked maly zaspi… peciem iba 1 druh, max 2, ale viac ozaj nie… potom sa tym iba zbytocne napchavame, pretoze to mame na ociach, taze viac fakt netreba. Cesto na pernicky sa da zarobit vklude aj mesiac vopred. Ja to robievam tak tyzden pred vianocami, ale kolegyne hovorili, ze najlepsie pernicky su vtedy, ked cesto tak cca 3 tyzdne stoji…Pernicky nezdobim, alebo ked, tak synovi kupim tie hotove tuby so zarobenymi farbami na zdobenie a on nech sa v tom vyziva 🙂 co sa tyka vecere, tak navarim 1 polievku a spravim 1 hlavne jedlo, viac aj tak nezvladneme zjest, naco viac… polievku spravim den vopred, hlavne jedlo cerstve v ten den… stromcek zdobime na zaciatku decembra/konci novembra uz…ja ta uplne chapem. Tiez mam syna, ktory ked bol mensi, tak sa 12x budil kazdu noc 😩 a to uplne vazne, bez prehanania… niektore zeny to maju lahsie, mam kolegynu, ktora sama hovori, ze nevie cim si vysluzila take dobre dieta. Same sa zabavi, poslucha na jedno slovo od malicka, nerobi nezbednosti, nie je extra aktivne, ze by potreboval neustaly pohyb a krasne spi. Niektore zeny to vyriesia tak, ze rano posadia dieta pred telku a vybehu ho odtial az vecer (fakt poznam take)… pri takych detoch aj ozaj vsetko stihaju a ony velmi ani nepochopia co to je mat aktivne dieta, ktore dokonca ani nespi… ja ta uplne chapem… syn neustale v pohybe. Kracat nedokaze, iba behat, pokial nema dostatok pohybu, demoluje byt. Robi neplechu casto, aj ked ho vychovavam velmi dosledne, tak aj tak je v takom veku, ze robi mohokrat naprieky… pri takych detoch nemoze byt vsetko dokonale ak nechces uplatnit pristup s telkou, co ja teda vobec neuznavam. Treba si ulahcit ako sa da a nesnazit sa o dokonalost. Deti su stastne ked je maminka spokojna 🙂 a to je pravda pravd, na vlastnej kozi to mam otestovane. Vtedy aj viac spolupracuju a lepsie sa s nimi da vychadzat 🙂 takze moja rada je, zacni uz v septembri, kazdy den nieco malicke mozes spravit…
Podľa mňa je to o prioritách ... Si na materskej ...máš chorého muža ... Dieťa čo mu idú zuby ...predpokladám yze to dieťa nenosia na rukách 24/7, upratať byt alebo dom sa dá za deň dva v pohode od podlahy po strop ...
Napiect keď máš ešte dcérku ,ktorá chce pomáhať ..
Jeden rýchly koláč na Vianoce čo Vám chutí ..
Stromček poatavis s dcérou ako zábava ...
Darčeky kúpiš cez internet
Verím tomu ,že tam kde bývaš máte aj obchod dám dieťa čo mu lezu zuby do kočiara chleba do ruky nech si brúsi zuby ...dcéra tiež s ideme na prechádzku do obchodu ...
Manžel má teploty alebo je vážne chorý a pripútaný na lôžko!?
Si myslím ...že si by si mala vypnúť telku lebo aj telka a tie reklamy vianočné a z každej strany Vianoce robia stres
A este som zabudla… okna neumyvam. Naco v zime???? Iba klasicke upratovanie, kupelna, wc, prach utriet a povysavat. Ja preferujem minimalisticky styl. Ziadne vystavene sošky ani nic take. Par kvetin a 1-2 vazy. V kupelni 1-2 sprchace vonku. Vsetko ostatne ako sampony a podibne veci, co sa nepouzivaju kazdy jeden den, tak schovate v skrini. Velmi jednoducho sa takto udrziava poriadok a aj upratuje. Akurat manzelovi nadavam, ked necha veci vonku, ale tak to ja uz vsetko pozbieram a dam mu to do skrine tak ako to nechal hodene v byte… skrinu zavriem a mam pokoj.. a potom, ze obcas nevie najst nejaku svojh drogeriu, alebo sa mu pokrci oblecenie, to uz nie je moj problem… mal si to po sebe upratat 🙂
Ja darceky kupujem priebezne od septembra. Neznasam veci na poslednu chvilu 🫣 Kazdorocne peciem s babami medovniky (mame 3 dcery). Ale to je vsetko. Ostatne objednavam. Ale zasa ja v kuchyni dost trpim 🤣 A som nazoru, ze kazdy nech robi, co vie a tak bude mat kazdy pracu 🙂 Nemam rada, ked sa kazdy hrnie do vsetkeho 🤷🏻♀️ Ja mam uchylku na poriadok, takze ten udrziavam celorocne kazdy den. Takze kvoli Vianociam nerobim ziadne extra upratovanie. Len uplnu beznu klasiku. Veci si treba ulahcovat a nie stazovat. Drzim palce. Hod sa do kludu. Ake si to spravis- take to budete mat 🙂
@blackcat8885 prosím, kde? V ktorom obchode? Ďakujem, najmä to medovnikove by som ocenila 🙂
No, ja "stíham". Lenze: na okná kašlem (úprimne, z celého srdca, priam duchovne), poriadok len taky, aby bolo miesto na stole a kam postaviť stromček (dobre, to som trochu prehnala, ale klasický prevádzkový, žiadna vydrhnuta domácnosť), darčeky balím aj po jednom, vacsinou ráno, keď banda ešte drichme a koláče - keď stihneme, napečieme, keď nestihneme, nenapecieme (týmto postupom sa nám každý rok nejako samé namnožia. Systémom "veď len jeden") Moja mama nestíha nikdy. Ale ona nestíha z princípu. Okolo všetkého treba lietať, vrieskat, všetkým trieskat a keď je niečo urobene, tak treba hystericky nájsť inú činnosť, ktorá "dávno mala byť hotová". Roky u nás trávila vianoce a nevedela pochopiť, ze chodíme 24. s deckami do divadla (ráno, nie večer), lebo večera je do hodiny spravena, vrátane prestretia stola, stromček robime o deň skôr a všetko je hotové. Ona chcela od rána všetko ešte raz upratať, 743 krát preukladať misu so zakuskami, xkrát vymeniť obrus a ešte raz prejsť kuchyňu.... Proste bez stresu to u nej neboli "tie správne" Vianoce. Ak to tak nechceš mat, treba si nemilosrdne určiť priority, toto chcem a na tomto mi nezáleží.....
@juliet86 my sme z ba, čiže Viedeň je naše letisko a v Španielsku som vyberala tak, že sme presne v strede medzi alicante a Valencia, čiže si môžem vybrať kam poletím a tak to aj robím, keď mi viac vyhovuje let do Valencie alebo je lacnejší tam, letím do Valencie ak je lepšie do alicante, letím do alicante. Môj muž so starším synom išli teraz autom, ktoré tam zostane celu zimu. išli s prespatim v San reme.
@number19 je. Treba k tomu prirátať cestu, skipasy a drinky na svahu, ale stále je to ok. Do tých 2000-2500 sa dá zmestiť celkovo. Myslím, že na vianoce doma by sme minuli podobnú sumu. Keby sa zas varilo denne, chodili by sme po výletoch, návštevách, návštevy k nám... a vôbec by sme z toho neboli takí nadšení
Noo, dúfam, že som na niečo nezabudol :(
Niekoľkokrát pre istotu som upratal celé obydlie (aj za/pod nábytkom), vypral záclony, závesy atď. vytepoval čo sa dalo (aj zvieratá), nakúpil na cca 2 mesiace (keby niečo), napiekol niekoľko plechov (a ešte budem), vymaloval a vymenil skla na oknách (nezdali sa mi čisté), vymenil elektrické rozvody (čo ak), kúpil dva stromčeky (ak by jeden uschol) a ešte párkrát poupratujem… a ak sa pri tomto dožijem sviatkov, tak návštevu asi rozbijem, keď jej nebodaj niečo spadne na zem…
😂😂😂
@oblecenie99 minulý rok Kaufland teraz v Tescu ale aj v Jednote som uz kupovala
… používam jednorazovky 😂
@j_m že pod nábytkom, to je čo za miesto ? 😂
Ved nikto nehovori,ze Vianoce musis milovat.Ja som ich mala najradsej ako dieta,ako dospela to znamena vsetky tie pripravy a momentalne už vyše 20 dní každý deň pocuvat,že už len tolko dní do Vianoc, tesim sa na darceky atď.ano viem,že sú to deti,ale je to otravne. Každý rok sú darceky vacsi a vacsi problem, však skoro každý už ma pocas roka,čo chce. Ja osobne sa tiez tesim,keď bude po. A že niekto stiha, aj keď ma 5 deti,neznamená,že niekto s 1 musí byt 5x vykonnejsi.takze neporovnavat,len to prezit.aj ten najhorsi deň trva len 24h ;)
Ja napr.nepotrebujem na sviatky nič stíhať. Nebaví ma chodiť po obchodoch, lebo aj tak väčšinou nemajú, čo by som chcela a fakt sa mi nechce tráviť hodiny chodením hore dolu, aby som nakoniec kúpila niečo, čo majú, len aby niečo bolo. Darčeky teda objednávam v noci, keď bábo spí. A ak nejaký nestihne prísť, no tak nepríde, no. Väčšinou ale dôjdú. Ale to robím tak dva tri týždne pred vianocami, lebo teraz už je asi neskoro. A piecť budem niečo so synom, aby sme sa pri tom zabavili, vykrajovali. A jeden, dva koláče, čo máme radi. A upratovať špeci kvôli vianocami nebudem. Snažím sa priebežne. A moja mama mi vypisuje, či už máme vianočnú horúčku a nestíhačky a ja to fakt nechápem a ona nechápe, že nie. Načo. Peč, lebo ťa baví ten proces, ak nie a len chceš mať koláče, tak si ich kúp. Upratuj, lebo ťa to baví a chceš mať pekné a čisto, nie preto, že sa to pred vianocami patrí a robí.
@vroni presne ako moja mama, ako decko som neznášala upratovacie dni- vždy sobota a prípravy na sviatky, človek sa potom už ani netešil na tie Vianoce či Veľkú Noc, žiadna pekná sviatočná atmosféra sa nekonala, nervila celý december pri všetkom ešte aj pri štedrovečernom stole - hodila strojený úsmev a s tikom v oku sliedila či nám nepadajú omrvinky mimo tanier, Bohchráň ak na zem🙄 a koláče boli na prídel, aby náhodou niekto iný ako ona nemal viac....
Ja upratujem tak normálne, napečiem čo stihnem, tento rok len linecké a perníky, lebo sme vkuse doma chorí, darčeky väčšina objednaná z netu, kupujeme postupne od septembra, stromček zdobíme deň alebo max týžden pred Vianocami. Kapustnicu varíme deň vopred ,24.12 len hlavné jedlo - presne ako u vás a doma máme kľud a pohodu. Len mojej matke to vadí že mám malo upratané, napečené, že mi je to jedno a málo sa snažím, nepovie to priamo, ale viem že si o mne myslí že som neporiadna a lenivá 😑
To je taka doba, vsetko vyzera jednoducho, lebo mame auta, susicky a roboticke vysavace.... ale kto nie je rodeny lenivec, ten si bude na seba nakladat aj tak dalsie povinnnosti, lebo chce nejak vyplnt cas, co takto usetril.
Skus si jeden den pisat od rana, realne co robis a kolko casu to trva. Ja takto tiez nestiham, ale ked som si pisala, zistila som ze vlastne "nic" nerobim. Teda nic hodnotne. A potom si skus preskrtat, co ozaj nemusis robit, lebo to dlho trva, lebo to nema hodnotu a premyslaj, ako to urobit inak. Nieco vypusti uplne a nieco urob inak, aby to bolo rychlejsie. Napriklad, nebudem vyberat lego hodinu a porovnavat ktore je najlepsie a najvyhodnejsie, ale budem hladat iba polhodinu. Alebo, nebudem prevracat vsetko oblecenie naruby, akoby sa do pracky malo, ale vynimocne raz, to tam hodim ako je a hotovo. Nic sa nestane. Atd.
Vcera sme zarobili cesto so synom (pol hodka), dnes dopecieme, caka v chladnicke, da sa to aj rozlozit na 2 dni.
Do obchodu je uz lepsie neist, je to tam masaker, mne toto jedine vadi na VIanociach, ze sa neda normalne nakupit. Tak uz tiez premyslam, co z toho pocka medzi sviatkami, ked to bude kludnejsie.

Davam radu- ja kúpim hotové linecké aj medovníkové cesto a deti povykrajuju 🙂👍 vlk sýty aj ovca celá.
Upratujem vždy priebežne prach vysavanie, umývanie podlahy wc kúpeľňa. Nič extra pretože pracujem a nemam čas umývať okna každé 2mesiace 😄 darčeky kupujem priebežne od októbra hlavne cez internet. Žiadny stres. Urobím ešte 1 nepeceny koláč a kupim hotovú roladu +parížske rožky a hotovo.
Na Štedrý deň vari muž ja umývam riad.