icon

Ako zvládnuť vzťah s partnerom, ktorý má črevné problémy?

2. feb 2025

Ahojte, potrebujem sa trosku vyrozprávať. Môj priateľ ma chorobu čriev a ja už to normalne nedokážem znášať. Ja chápem, že on je chorý a on zato nemôže, ja všetko chápem a snažím sa mu pomahat aj byť tolerantná, ale občas už nevladzem a ani už nechcem popravde. Akútny stav ma už možno 3 roky v kuse. Prestávky 2 týždne sem tam pri zmene liekov nerátam. My nemôžeme nikam ísť aby tam nebolo WC. To že by som rada išla na nejakú túru, celodenný výlet a tieto veci ani už nesnívam. Ja ho všade len čakám, či ideme na kávu, na večeru na prechádzku. Všade sedím sama pri stole a jem, pijem kávu lebo on je na WC. Aj niekoľkokrát. Ideme do obchodu - ja idem on je na WC. Z každej cesty sa ponáhľame domov na WC. Nebývame spolu. Koľkokrát potrebujem do nejakej hodiny byť doma alebo niekde, neda sa nestihnem lebo čakám kým sa vráti z WC. Ideme pozerať film, pozerám 3/4 sama. Bol v našom meste hádam už na každom verejnom WC, čo akože popravde mi tiež veľmi príjemné nieje. Už radšej si plánujem veci sama, ale takto ten vzťah len upadá. Mne je ľúto, že je v takom stave, bavíme sa otom, jemu je tiež ťažko, ale popravde na začiatku ma stalo veľmi veľa úsilia a hádok mu vysvetliť, že na kortikoidy nemôže piť alkohol ani keď sú tam kamoši, tvrdil mi, že take veci nerieši … proste na chorobu kašľal, až keď videl že je to fakt vážne začal sa liečiť, ale myslím si, že by mal trošku pridať. On len čaká vždy na nové a nové lieky ktoré nepomáhajú. Síce nejaké veci vynechal, ale žiadnu diétu nedrží, neberie žiadne probiotiká, vitamíny proste chcelo by to trošku niečim prispieť keď vidí ako to je. Prosím Vás nepíšte mi tu aká som mrcha, že on je chorý a mne “sa nechce čakať” lebo tak to nieje. Len ja už som proste vyčerpaná a veľakrát z toho čakania aj nervózna a asi mu mám za zlé že preto celé nerobí trochu viac …

gribka1
2. feb 2025

Áno problém nie je choroba, ale jeho prístup a správanie k tebe.

ivik4
2. feb 2025

Vsak preto vravim, ked niesi stastna so zivotom aky musi zit on, odid. Ked uz aj o detoch pises ze by na to kaslali. Ja mam maleho syna a by si fakt neverila aky je on zlaticko , vzdy ma objima ked idem do nemocnice, pocka ma ked treba, veci mi podava, lieky mi pripomina a aj mi donesie vodu, hocico co poprosim ked nevladzem a hovori mi : mami ja Ta tym doktorom nedam .
Takze, tak ako su ludia ktorych to uz obtazuje ako si ty ( nezazlievam Ti to absolutne), tak su mozno aj deti take. Neviem
Kazdy ma pravo zit stastne, nedrzi Ta nic zit v nestastnom vztahu. A on sa mozno rozchodom vzchopi a nebude si zbytocne ublizovat kaslanim na seba. Aj jemu to moze pomoct hoci neverim ked pije

fantaghiro21
2. feb 2025

Prostatu má ok?

romanka125
2. feb 2025

Môj manžel to ma tiež , teda už vďaka bohu to je lepšie, niekedy za deň chodil 20x na záchod, nespaval bol anemicky...bral aj bio liecbu, kortikoidy,neskutocne veľa liekov ...teraz sú to 2 roky odkedy je v udržujucej fáze, ma 60 percent čreva postihnutého...nepije nefajčí nepije kavu , dáva si pozor aj na stravu...musí byť aj v psychickej pohode inak to začne znova krv hnacky bolesti...takže viem o com hovoríš ale musí sa v prvorom rade uvedomiť on

romanka125
2. feb 2025

No a ešte dodám, aj u nás to je veľakrát že musí ísť na wc keď niekde sme ,zo začiatku nikde nechodil lebo bol na tom fakt hrozne a nie to ešte ísť na výlet,bol rad ,ze došiel na wc a udržal to vôbec...pre mňa ako jeho vtedy priateľku bolo na prvom mieste zdravie ,a tak isto to je aj teraz, radšej si odopriem výlet dovolenky len nech je ôk...predsa nie som v jeho kozí a ani nechcem byť on je moje všetko

alickapusinka
2. feb 2025

Ak žiješ s chorým človekom aka koľvek choroba chce to obrovsku dávku tolerancie. Akakoľvek choroba jedneho z partnerov manželov je pre toho druheho obmedzujuca. Ak druhý partner je úplne zdraví .Ked to tak nevidiš tak skonči tento vzťah na rovinu mu povedz a skončite to nájdi si zdraveho. Lenže ani pri zdravom nemáš zaruku že neochorie. Ochorieť môže ktokoľvek z nás v priebehu sekundy sa život môže obratiť naruby.Ak to tak nechceš je na čase sa férovo rozisť.

zuzanita1609
2. feb 2025

Vieš že ma problémy,bože prečo to trpíš? Keď vie,že ma problémy a obmedzuje to jedine teba? Nechaj ho kamarátom,nech pijú a ty sa odstrihni. Veď pije,keď vie,že nemá piť. Nie si jeho mama a ani sestrička u doktora. Nebudeš zlá, budeš chvíľu len ...,ale važ si seba. On nerieši, pije,je všetko možné,no načo ti taký chlap? Veď ich veľa. Takto sa trápiť,aspoň keby chcel niečo riešiť so sebou,no nechce.

zuzanita1609
2. feb 2025

Ale ty nemusíš riešiť,keď on to nerieši. Úprimne,mňa by taký život nebavil,buď ho ", dokop" ku liečbe,alebo ho nechaj plávať. Ty o svoje zdravie dbáš,nech je to vyrovnané. On na to,z čista jasna "serie". Je ti to treba? Keby chcel,tak neobmedzuje ešte aj svoju polovičku.

kimberley123
2. feb 2025

Ahoj prepáč za môj názor.Vtedy mu netreba na wc keď pije? To je pre neho podstatnejšie? Nieje mu to blbé že sa nesnaží a obmedzuje aj teba? Áno je to veľká obeta z tvojej strany.Len musí sa snažiť aj on!Tak nech vyhľadá ambulanciu pre Crohnovu chorobu alebo Ulceróznu kolitídu kde sa mu poriadne povenujú.Biologická liečba mu nezaberie za mesiac,ani dva.Treba byť trpezlivý,možno ak mu nesadla vyskúšať inú biologickú liečbu.A nepiť alkohol.

avicii18
2. feb 2025

Nechápem, prečo nechodí na túry, veď extravilán je jedno veľké wc 🙂 Mne pomáha bio liečba ...ťuk-ťuk (crohn). Do kina ma ale nik nedostane.

majkamasar
2. feb 2025

Kamoška s touto chorobou skoncila s vyvodom a prisla aj o patnera. Ten to nedal.

zmrzlinka2021
2. feb 2025

A ako sa volá tá choroba?

ukulela
2. feb 2025

@personality obetovať sa ťa pre niekoho s nezvratitelnym stavom. Tento partner okrem návštevy lekára nerobí nič. Taký si obetu nezaslúži.

domkakvet
2. feb 2025

Daj mu podmienku, musi sa liecit a brat to zodpovedne.

personality
3. feb 2025

@ukulela tak ja by som s nim nebola, autorke sa čudujem, ale myslím, že ani ona už dlho nevydrží.

personality
3. feb 2025

Inak koľko roční ľudia toto majú? Ci to je nezávislé od veku môže to mať aj veľmi mlady človek?

123profil321
3. feb 2025

@zmrzlinka2021 ulcerózna kolitída

123profil321
3. feb 2025

@personality neviem ako toto, ale poznám dievčinu, ktorej crohna zistili ako 7-ročnej

som_realistka
3. feb 2025

On sa nesnazi, a uz si zacal na Tebe liecit svoje mindraky. Zamysli sa hlavne nad tym, ci sa chces uviazat do vztahu, kde ty sa budes snazit aby on myslel na svoje zdravie, on na to kasle, okrem povinnych navstev lekara, a ked pride ku konfrontacii, co urcite pride, lebo ste dospeli a nevydrzis v role matky, tak budes najhorsia. Chces rodinu? Na rovinu, s takto nezodpovednym chlapom zabudni. Budes na deti sama a este budes mat na krku urazene velke decko o ktore nebudes mat cas sa starat.

kp7333
3. feb 2025

Poloz si otazku, ci ho este lubis. Lebo laska prekona aj take prekazky ako choroby. Ale ak laska vyprcha, chory clovek sa stane pritazou. Partnerovo ochorenie je obmedzujuce, ale su aj horsie choroby (doporucujem precitat napr. clanok o manzeloch Kavalirovcoch). Pises, ze sa lieci, takze nemozno povedat, ze by na chorobu kaslal. Ak ho lubis, skus mu byt oporou v horsich obdobiach, miesto chodenia po restikach si uvarte doma nieco vhodne na jeho dietu. Na turistiku, ci na kavu chod s kamoskou, nemusis vsetky aktivity absolvovat s partnerom. Ak ho uz nelubis, tak sa s nim rozid.

kepassa
3. feb 2025

Ja mam syndróm drazdivych criev a divertikulitídu. Nic prijemne. Moj zivot sa radikálne zmenil a musim dietovat. Beriem probiotika, mam specialne caje na creva. Ak je nutne beriem normix. Nesmiem kavu, dokonca zivota kyslu kapustu, kysle uhorky a cokolvek fragmentovane. Nesmiem strukoviny, mak atd. Vzdala som sa kofeinu. Ziaden alkohol. Mne stacila akútna hospitalizacia na chururgii. Napriek tomu staci stres a uz to ide. On si musi uvedomit, ze tym, ze zije ako zije si privodi odstranenie časti creva alebo aj celeho. So svojou chorobou sa mudi naucit zit, prijat ju a spravat sa podla toho. To vsak musi ist od neho. Ak na to kasle, nezmenis ho. Mas pravo na stastie. Nic mu nedlzis. Snazila si sa. Cakala. Ak nemate deti, vrat sa z kratsej cesty...

ada12345
3. feb 2025

Prepáč, ja si myslím, že pokiaľ chceš, aby ten vzťah niekam smeroval, chceš deti a rodinu, tak toto nie je pre teba ten správny partner a zbytočne pri ňom strácaš čas.

zushorvath
3. feb 2025

Ahoj. Moj otec ma 57 rokov a takto sa chudak trapi uz min. 15rokov ak nie viac. Pochop ze prenho je to nocna mora. Ty netusis cim si v hlave prechadza, ake je to nemoct si dat to na co mas chut, sledovat ako tvoje telo zareaguje, mat istotu ze mas blizko wc ze sa niekde nepo…
To je strasna choroba a u nas velmi tazko liecitelna. Momentalne zacina biologicku liecbu, stale ma zapaly. Tiez si obcas ide svoje. Velmi dobre vie co nesmie a da si to lebo chce mat ten pocit ze zije, “zhresi” a potom trpi. Tiez prestal chodit na dovolenky, na chaty, je mu neprijemne este aj na navstevach a oslavach. Viem ako sa citis.. moja mama stala po jeho boku vzdy, no ked si vypil tak ta podpora v nej zhlasla. Je to hrozne narocne zit v takomto vztahu. Otvorene sa s nim porozpravaj. Vies ak ta lubi, necha ta ist, nech sa aj ty cely zivot netrapis. Nie je lahke dodrziavat dietu stopercentne. Neverim ze niekto ma take silne sebazapretie. A ak to nerobi teraz, nebude to robit ani o 10 rokov.
Zacal s problemami criev, zapalmi a skoncilo to odstranenim hrubeho creva. Isty stal mal aj vyvod. Velmi ale velmi tazke obdobie.

autor
3. feb 2025

@zushorvath áno ja to chápem, že aj pre toho človeka je to viac ako dosť. Ale pre panajana veď aj ten človek tomu musí prispôsobiť komplet život …. jednak ani nepomyslim na alkohol, vodnú fajku a podobne veci … mám nejaký režim a nie, že chodim spat o druhej v noci a ešte o pol 11 večeriam. Keď u jedného lekára to nič neprináša idem sa aspoň poradiť k ďalsiemu nech vidím viac možnosti/názorov.. Hľadám si otom veci, poznatky - čo by aspoň trosku mohlo pomôcť, niečo zmeniť. A take veci, že pijem čaje, pijem Aloe alebo beriem probiotiká to proste je uplna samozrejmosť. Ale jemu take nechuti … Toto nieje o chorobe, ani o mojej láske ale o ňom …

unicornlady
3. feb 2025

Psyllium by nemohlo pomôcť?

lila246
3. feb 2025

autorka, skus si polozit otazku ci by ta tvoj partner respektoval a prisposoboval svoj zivot tebe, keby mate vymene role?

zuzka1117
3. feb 2025

Na ulceroznu kolitidu majú veľmi dobre výsledky od Iprobio HIT probiotiká. Ale samozrejme najdôležitejšia je liečba.

tetapetra
3. feb 2025

Aby ta tvoja obeta nebola zbytočná. Nemôžeš sa obetovať kvôli človeku, ktorý o to nestojí 🫂

lenka.25
3. feb 2025

Za takýmto človekom treba len zabuchnúť dvere a už nikdy neotvoriť . Nie preto , že je chorý , veď nikto z nás nevie , čo nás môže ešte “ stretnúť “ , ale to , že má zdravotný problém a vlastne úplne kašle na liečbu , tak to nie . Toto by som netolerovala , lebo vekom sa to bude len a len horšie .

amy12345
5. feb 2025

Nech sa opýta svojho doktora na liek Rinvoq je určený práve na zápalové ochorenia, blokuje samotné procesy zápalu, je určený na viaceré diagnózy a aj na tú diagnózu čo má on a aj na iné zápalové ochorenia (pozrela som leták mám ho doma), za seba, je to zázrak (akútne prejavy najvyššej dermatitidy na čo som nevedela nájsť lieky 30 rokov zmizli za dva tri týždne a to som mala kožu dopraskanu do krvi) po viac ako roku liečby mám už minimálne prejavy, zlepšenie o 95%. Zlepšenie stavu je veľmi rychle. Nová biologická liečba.