Ako zvládnuť vzťah s partnerom, ktorý má črevné problémy?
Ahojte, potrebujem sa trosku vyrozprávať. Môj priateľ ma chorobu čriev a ja už to normalne nedokážem znášať. Ja chápem, že on je chorý a on zato nemôže, ja všetko chápem a snažím sa mu pomahat aj byť tolerantná, ale občas už nevladzem a ani už nechcem popravde. Akútny stav ma už možno 3 roky v kuse. Prestávky 2 týždne sem tam pri zmene liekov nerátam. My nemôžeme nikam ísť aby tam nebolo WC. To že by som rada išla na nejakú túru, celodenný výlet a tieto veci ani už nesnívam. Ja ho všade len čakám, či ideme na kávu, na večeru na prechádzku. Všade sedím sama pri stole a jem, pijem kávu lebo on je na WC. Aj niekoľkokrát. Ideme do obchodu - ja idem on je na WC. Z každej cesty sa ponáhľame domov na WC. Nebývame spolu. Koľkokrát potrebujem do nejakej hodiny byť doma alebo niekde, neda sa nestihnem lebo čakám kým sa vráti z WC. Ideme pozerať film, pozerám 3/4 sama. Bol v našom meste hádam už na každom verejnom WC, čo akože popravde mi tiež veľmi príjemné nieje. Už radšej si plánujem veci sama, ale takto ten vzťah len upadá. Mne je ľúto, že je v takom stave, bavíme sa otom, jemu je tiež ťažko, ale popravde na začiatku ma stalo veľmi veľa úsilia a hádok mu vysvetliť, že na kortikoidy nemôže piť alkohol ani keď sú tam kamoši, tvrdil mi, že take veci nerieši … proste na chorobu kašľal, až keď videl že je to fakt vážne začal sa liečiť, ale myslím si, že by mal trošku pridať. On len čaká vždy na nové a nové lieky ktoré nepomáhajú. Síce nejaké veci vynechal, ale žiadnu diétu nedrží, neberie žiadne probiotiká, vitamíny proste chcelo by to trošku niečim prispieť keď vidí ako to je. Prosím Vás nepíšte mi tu aká som mrcha, že on je chorý a mne “sa nechce čakať” lebo tak to nieje. Len ja už som proste vyčerpaná a veľakrát z toho čakania aj nervózna a asi mu mám za zlé že preto celé nerobí trochu viac …
Ja mam tiez UC v remisii. Ano, da sa tolerovat stale behanie na WC, nechodenie kam sa mi zachce, lebo wc, ale len tomu, kto zato stoji, teda lieci sa a snazi sa zastabilizovat. Ale nie tomu, co si robi co chce a este vinu hadze na druheho.
Ahoj autorka, predpokladám, že ide o ulceróznu kolitídu alebo crohnovu chorobu. Moja kolegyňa má to prvé, môj kolega to druhé, obaja sa na to liečia a vedú plnohodnotný život. Vedia, čo môžu, čo nemôžu a dá sa to. Nebola by som s takým priateľom, nie kvôli chorobe, ale k prístupu ako takému. Ja mám tiež ochorenie tenkého čreva - viem čo môžem, čo nie a fungujem.
Teraz akoby som čítala o sebe 🙃 len ja to mám s močovým mechúrom.Vyše dvadsať rokov..viem,že to je hrozné aj pre iných. Úplne ich ľutujem nIekedy.
Ale čo by som ja zato dala, aby mi niekto už pomohol a dalo sa to vyliečiť ..vyskúšala som všetko. Rôznych lekárov, liečby a nič..Musela som sa s tým naučiť žiť. Ale chodíme všade od výletov, koncerty, kino,dovolenky. Dokonca autom aj 1300km trasy.Ale viem, že veľa krát majú nervy so mňa ,keď mi príde na wcko tak utgentne a nie je kde zastať ,alebo všade hľadám wc.Nie je to ľahké pre nikoho .A tie nervy, stresy čo mám keď musím neprajem ani najhoršiemu nepriateľovi zažívať.A hlavne v práci.Pretože nie všade sa dá utekať hneď. Nemá to ani on ľahké..a mal by robiť všetko pre to, aby sa to liečilo.
Rozist sa bude najlepsie. Ze ma chronicke problemy a pije alkohol? Nedrz dietu? Tak to je vrchol. Neviem preco by si s nim mala stracat cas ked ten clovek je vyslovene lenivy nieco pre seba urobit a tak si zlepsit zivot a aj tebe. Zbytocne investujes do cloveka energiu co sa ti nevracia. Moj priatel mal tiez vazne crevne problemy, mal polypy ale to bolo este pred tym ako sme sa spoznali. Doteraz ma rozne pichania v boku po urcitych jedlach. Raz sme boli na pohotovosti lebo zjedol dva dni po sebe silne chilli jedla a dostal zapal criev. Energia ktoru som donho investovala aby sa zmenil sa mne uz nikdy nevrati ale pointa je ze sa zmenil. Neje burgre, pizzu prilezitostne, neprejeda sa, ziadne silne chilli veci, alkohol nepije ani pivo ale to vela nepil ani predtym no uz aj s kolegami co piju striktne odmieta lebo potom 4 dni aj dlhsie trpi rozvratenim travenia a pichanim. Lieky neberie, bol v minulosti na kolonoskopiu a ziadny nalez nebol. Tvoj priatel sa tymto sposobom za par rokov dopracuje k rakovine criev alebo konecnika ak mu este nezacala kedze ta sa rozvija aj 10 rokov.
Tento človek je 3 roky v tom najakutnejšom stave … mali sme otom debatu a on trvá natom, že sa lieči a viac preto urobiť nevie. Dieta je pre neho vynechanie papriky … mne je zle sa nato pozerať pretože to nieje pravda. Od stola ho lieči nejaka lekárka a jemu to stačí. Už ľutujem, že som vôbec pri ňom bola a mala pochopenie …
Rozchadzas sa s ním?
takže rozchod??
@personality On so mnou … lebo on sa ešte cíti dotknutý, že som mu úprimne povedala ako sa veci majú. Je nemám už najmenšiu chuť s ním ostávať. Mám pocit, že môj život sa tým zlepší a on tvrdí že jeho tiež. Pretože už nebude mat stres z toho, že niekomu “jeho choroba vadí” keďže jemu asi nie … vyjadril sa, že si ďalej si bude ničiť už len svoj život … tak čo mu nato povedať. Súhlasím.
Dobry den skusili ste Cestu od Brandon Bays?
Teraz akoby som čítala o sebe 🙃 len ja to mám s močovým mechúrom.Vyše dvadsať rokov..viem,že to je hrozné aj pre iných. Úplne ich ľutujem nIekedy.
Ale čo by som ja zato dala, aby mi niekto už pomohol a dalo sa to vyliečiť ..vyskúšala som všetko. Rôznych lekárov, liečby a nič..Musela som sa s tým naučiť žiť. Ale chodíme všade od výletov, koncerty, kino,dovolenky. Dokonca autom aj 1300km trasy.Ale viem, že veľa krát majú nervy so mňa ,keď mi príde na wcko tak utgentne a nie je kde zastať ,alebo všade hľadám wc.Nie je to ľahké pre nikoho .A tie nervy, stresy čo mám keď musím neprajem ani najhoršiemu nepriateľovi zažívať.A hlavne v práci.Pretože nie všade sa dá utekať hneď. Nemá to ani on ľahké..a mal by robiť všetko pre to, aby sa to liečilo.
@cukroska ahoj, vyskusaj aspon 3 mesiace Uroril 🙏🏻 mala som to iste niekolko rokov, ked som otehotnela vyrozpravala som to gynekologicke a ta mi odporucila toto kvoli kyseline hyaluronovej… za 3 mesiace som prestala curat

Toto mala moja teta. Bolo to náročné obdobie. Zvládli to, ale skúsili všetko. Na stravu si dáva pozor, vie čo hej škodi. Alkohol je tabu.Momentálne chodí na biologickú liečbu do BB a jej stav sa neskutočne zlepšil... S manželom chodia na výlety, do hotelov. Dokonca žijú viac,ako kedykoľvek pred chorobou.
Sadla by som s ním a povedala mu:" pozri Jožko viem, že to nemáš ľahké, preto som pri tebe,ale ak nezačneš s tvrdou disciplínou a nebudeš sa ty sám snažiť, tak ja ti už oporou nebudem. "
Bude zúriť, bude kričať,ale kým to sám nepochopí nie si povinná byť s ním....viem o čom hovoríš. Tiež som chorá, síce inak, ale disciplína a snaha tam musí byť. Inak by som sedela len doma a sťažovala sa na celý svet.