Ako zvládnuť život bez vodičského preukazu?
Ahojte, poraďte, čo mám robiť, som úplne zúfalá a v koncoch. Prešla som na červenú na železničnom priecestí, vôbec som si ju nevšimla, ani zvukové znamenie tam nebolo žiadne. Oslňovalo ma Slnko oproti, proste som si červenú nevšimla. Navše auto 50 metrov predo mnou ešte prešlo, tak ma to nejak nenapadlo, že môže naskočiť červená a tak. Hneď za prvou zákrutou ma zastavili policajti a zadržali mi vodičský preukaz. Dali mi papier, na základe ktorého môžem ešte max. 15 dní šoférovať resp. dovtedy, kým mi nepríde poštou oznam o zadržaní vodičáku. Keď som sa spýtala policajta, na ako dlho mi zadržia vodičák, povedal že "asi rok". Skoro som doslova odpadla, normálne som si musela sadnúť 😕 Na auto som odkázaná, rozvážam deti do školy a na krúžky, bývam na predmesti BA mimo dosahu MHD. Ako to mám zvládnuť? Mám normálne nutkanie odísť z domu a niečo si urobiť, aby som ukončila toto trápenie. Ako ste vy alebo vaši partneri zvládli odobratie vodičáku? Dá sa zvyknúť na život bez auta, keď ste dovtedy denne šoférovali? Manžel šoférovať nemôže, začiatkom roka si roztrhol achilovku a nemá to ešte dobre, nemôže šoférovať, robí z domu.
Fuha. Topkovo rýchlo si zohnala psychiatra.
@abbey1 Nejaká AD clinic v Novom Meste. Súkromná, dokonca aj dnes som sa mohla zastaviť o 12:00, ale nechala som to na zajtra, nech si to ešte raz preberiem a lepšie sa vyspím.
Super!!! Ďakujem, že to riešiš ❤️ bude dobre. Rozumiem, aj som ti písala, že je to normálna reakcia na nenormálnu situaciu. Nevidíš to teraz objektívne, sľubujem, že to bude oveľa ľahšie, ako to teraz vnímaš.
Autorka prepáč, ale normálne pozerám čo jedna dospela žena vyvádza. Toto je snáď vymyslené. Píšeš: “ … neviem si predstaviť, ako budem vstávať o hodinu a pol skôr a domov budem prichádzať o hodinu a pol neskôr.” A kvôli tomu akože plánuješ “niekam ísť a niečo si urobiť?” Rozumná mama 2 detí???
Veď si to len v hlave otoč, ak by sa niečo také stalo tvojmu muzovi a ty by si bola vtedy neschopná jazdiť, ako je dnes on. A jeho dementa by nenapadlo nič lepšie len vás v tom celom opustiť (navždy)!!!? Normálne som vytočená, keď si pomyslím, koľko ľudí by si vážilo život keby im bol dopriaty dlhšie..
Spamätaj sa prosím, v živote sa dejú a budú diať oveľa horšie veci. Ak potrebuješ odbornú pomoc tak ju čo najrýchlejšie vyhľadaj. Dostala si xy návrhov tak sa tu nenavážaj do ľudí - môžte využívať prímestskú dopravu, nejaké zdieľané jazdy, ísť na pol roka do podnájmu, obmedziť krúžky a pracovať viac z domu, atď. atď. To čo ty vystrájaš je čistá hystéria. Buď rada, že si živá a zdravá. Veď ťa to slnko mohlo oslepiť tak isto aj pred prechodom, kde by si si nevšimla červenú a zrazila/zabila by si niekoho(?).
Nechcem zľahčovať ale prejsť na červenú na priecestí mi nepríde ako priestupok na zobratie vodičáku..dala by som ti 250 eur pokutu.
Radšej keby brali vodičáky hajzlom, ktorí predbiehajú do neprehľadnej zákruty a riskujú čelnú zrážku.
@petracandle keby siel vlak a zotal ju tam? podla mna je to dost vazna vec.
Autorka, neivem ako chodia tieto odobratia vodicaku, myslim, ze je tam moznost sa odvolat, poziadat.. kde proste clovek vysvetli situaciu atd. V papieroch co ti pridu budes mat napisane urcite ci sa da/neda odvolat. A mozno dokazes ak nie odpustenie obhajit, tak aspon nejake skratenie "trestu".
ale urcite nezufaj, neverim ze nie je moznost nejakej dopravy, aspon docasne.. prost enieco vymysliet budes musiet. A mozno aj obmezdit trochu kruzky, teraz idu prazdniny... ano, tak za svoju blbost zaplatis, budes skor stavat... a co? naozaj aj horsie veci sa stavaju.
Autorka prepáč, ale normálne pozerám čo jedna dospela žena vyvádza. Toto je snáď vymyslené. Píšeš: “ … neviem si predstaviť, ako budem vstávať o hodinu a pol skôr a domov budem prichádzať o hodinu a pol neskôr.” A kvôli tomu akože plánuješ “niekam ísť a niečo si urobiť?” Rozumná mama 2 detí???
Veď si to len v hlave otoč, ak by sa niečo také stalo tvojmu muzovi a ty by si bola vtedy neschopná jazdiť, ako je dnes on. A jeho dementa by nenapadlo nič lepšie len vás v tom celom opustiť (navždy)!!!? Normálne som vytočená, keď si pomyslím, koľko ľudí by si vážilo život keby im bol dopriaty dlhšie..
Spamätaj sa prosím, v živote sa dejú a budú diať oveľa horšie veci. Ak potrebuješ odbornú pomoc tak ju čo najrýchlejšie vyhľadaj. Dostala si xy návrhov tak sa tu nenavážaj do ľudí - môžte využívať prímestskú dopravu, nejaké zdieľané jazdy, ísť na pol roka do podnájmu, obmedziť krúžky a pracovať viac z domu, atď. atď. To čo ty vystrájaš je čistá hystéria. Buď rada, že si živá a zdravá. Veď ťa to slnko mohlo oslepiť tak isto aj pred prechodom, kde by si si nevšimla červenú a zrazila/zabila by si niekoho(?).
@mirkam3 Ospravedlňujem sa, ak som niekoho vytočila. Áno, možnosti určite sú - buď sa presťahujem so synom na lacnú ubytovňu (v BA som našla za 12 EUR/noc pre dve osoby) alebo si najmem nejakého šoféra - to som ešte neskúmala, že aká je cena. Len stále na to myslím, čo sa stalo a čo bude, mám pred očami tých policajtov, hlavne som strašne zvedavá, aký trest dostanem.
Ahoj, nečítala som iné príspevky, ale napísala by som odvolanie s tým, že už som bola blízko a už by som nedokázala bezpečne zastaviť vozidlo, tak som rýchlo prešla priecestím. Nech Ti oni dokážu, že to tak nebolo. Rieš to čo najskôr!
Pfuuuu. Akože po prečítaní tvojich komentárov...
Zaslúžene ti ho odoberú. Ty nemáš jedinú výčitku voči tomu, čo si spravila a ani si neuvedomuješ, aké následky to mohlo mať. Iba to zľahčuješ a hovoríš o svojej pohodlnosti. Nikdy nevieš, aký vlak tam pôjde, ako rýchlo. Kľudne mohla ísť len motorka mimo grafikonu (také tie mini vláčiky, čo je vlastne akoby len rušeň) a mohla ťa zobrať (blízka skúsenosť z minulého roka, bohužiaľ, smrteľná).
A tie, čo ťa obraňujú, že je to silný trest a mali dať len pokutu. Keby ťa zobral vlak, zabil by teba aj deti, nehovoriac o ohrození ľudí vo vlaku, vtedy by sa tu bili do pŕs, že dávno ti mali zobrať vodičák a aká si nezodpovedná.
Dala by som to prečítať tvojmu mužovi, či vie, čo má doma. Aké myšlienky ti idú hlavou pri takej hlúposti, lebo áno, zobrať si život, lebo nemôžem asi rok šoférovať; zlyhala som ako matka, lebo moje deti budú musieť chodiť SAD/MHD;... Nemám slov. Môžeš byť v šoku zo situácie, ale tvoje zmýšľanie ani kus nemá k príčetnosti.
tak budete pouzivat taxiky.. no... alebo sa konecnce skamosite s ludmi okolo a s nikym sa skusite rano zviezt, iste tam ludia chodia autom, aspon na tu zastavku (ja ked vyjdem pesi na cestu a kracam, bezne ked je takyto frekventovany cas mi jeden dvaja zastanu ci nehccem zviezt :D) .. my chodime rnao kilometer na zastavku a s kludom, dcera do skolky 1,5km chodila pesi kazde rano.. a v pohode. Ked sa niekto stahuje mimo.. tak ma ratat s takym, ze moze ostat bez auta. NEdala by som deti do zariadeni, kde ich musim hodinu vozit.
Ja chodím celý život bez auta a musím zvládať...treba sa len nastaviť...existujú autobusy, električky, taxíky, iní členovi domácnosti a podobne...
no alena to sa neumiera ,bezne tak ludia cestuju aj v ramci Ba do prace z jedneho konca na druhy , osobne kazdy den hodinu hodinu aj stvrt,na zastavku mhd mam 8 min chôdze a to pri dome nemam ani obchody vsade 5 az 7 zastavok ,k lekarovi 10 a cestujem tam tristvrte hodinu so sorry ide o cistu lenivost
tak budete pouzivat taxiky.. no... alebo sa konecnce skamosite s ludmi okolo a s nikym sa skusite rano zviezt, iste tam ludia chodia autom, aspon na tu zastavku (ja ked vyjdem pesi na cestu a kracam, bezne ked je takyto frekventovany cas mi jeden dvaja zastanu ci nehccem zviezt :D) .. my chodime rnao kilometer na zastavku a s kludom, dcera do skolky 1,5km chodila pesi kazde rano.. a v pohode. Ked sa niekto stahuje mimo.. tak ma ratat s takym, ze moze ostat bez auta. NEdala by som deti do zariadeni, kde ich musim hodinu vozit.
@simca06022011 Ale ja ich nevozím hodinu. Mne autom trvá cesta do 20 minút, aj v špičke, nie sú tam kolóny. Pracujem v Starom Meste už od VŠ, môj manžel tiež, takže úplne logicky sme deti šupli do školy / skôlky / krúžkov v okolí našej práce a vezmeme to celá rodina jedným šupom, aj nákupy, úrady atď. A teda naozaj som nepočítala s tým, že budeme istý čas obaja "imobilní". Čas počas pracovného týždňa máme naozaj napätý - práca, škola, škôlka, krúžky, nákup, domáce úlohy, večera, nemáme času nazvyš, takže tie dve hodiny asi pôjdu na úkor spánku, neviem.
Choď za tým psychiatrom čím Škót, bez urážky, ty rozmýšľaš úplne iracionálne.
Preboha ak budete cestovať vlakom, busom, po ceste si kľudne zopakujeme to čo netreba písať, iba sa učiť.
Si teraz doma, nemala si vôbec syna vyberať zo skoly, mali ste si prejsť trasu busom, vlakom hľadať najlepšie spojenie. Prejst trasu od zastávky po školu. Zo školy na krúžok.
Ukázať synovi, že to síce bude komplikovanejšie, ale v pohode to dáte.
Ma 8 rokov, ak nejde o krúžok ktorému sa venuje od 4 a ani vrcholový šport absolútne nič sa nestane ak pol roka proste vynechá. Naučí sa za toho pol roka obrovskej samostatnosti, dvihne mu to sebavedomie.
Ty sa rucas pred deťmi, že konec sveta, miesto aby si sa dala do modulu: nebude to ľahké, ale my niečo vymyslime a dáme to.
A to si už vooobec neviem predstaviť co ako budete robiť keď jeden z vás či obaja budete musieť zmeniť prácu a dochádzať inam.
Ty si jednoducho nastavená len na tu svoju jednu možnosť a keď nejde svet podľa nej, rucas sa z toho lebo o ňu prichadzas. Nevidíš, nechceš vidieť xdalsich mozností ktoré máš.
A zväz prestup deti do školy a škôlky v mieste bydliska. Syn by tak už kľudne mohol ísť sám, ušetrili by ste kopu času, našiel by si kamošov tam kde bývate, urcite sú v Šamoríne aj krúžky ako v BA.
Aj keby si mala rok sediet doma na zadku, za zivot ti to stoji, prepana, mas deti, co ta potrebuju viac, ako ty potrebujes auto. Len sa ukludni, zamyslite sa a naplanujte s muzom nudzovy rezim. Bude zase dobre, teraz to nejak vydrzite.
no tak budete musiet trosku zmenit rezim a system, nic sa nestane... takto ste si zabezpecili to, ze deti budete do konca skol vyvazat, ked kludne mohli mat skolu na skok... do buducna to zvazte. Male deti chapem, treba ich vyzdvihnut skoro, odniest skoro... a je to praktickejsie mat to blizsie. Cim je dieta vacsie, tym je to lahsie ako dochadza samo a ma vsetko dostupne.
A takto.. no naucia sa chodit aj busom chvilu, svet sa nezruti.
Začínam mať pocit že toto je ďalšia vymyslená téma, lebo že by jedna žena, matka malých detí takto vyvádzala, kvôli odobratemu vodičáku sa vyhrážala, že si niečo urobí nie je normalne. Ale @#ak je to naozaj skutočne , tak by si sa mala spamätať. Svet sa nezrutil kvôli tomu, že ty budeš pár mesiacov bez vodičáku. A čo bože? Na Slovensku žijú tisíce rodín bez vodičáku, dokonca bez auta, využívajú, MHD, SAD, taxíky, vlaky. Zdieľanie dopravu, známych. Máš kopu možnosti. a také reči že si zlyhala, že sa ti otočil život o 180 stupňov. Ako sorry. Neviem čo budeš robiť keď prídu skutočne problémy
Bud rada, že prišla o vodičský preukaz a nie o život. Žiaľ v rodine sa nám stalo niečo podobné, ale platba bola drahá... Životom. Určite to chvíľku zvladnete aj bez auta, aj keď to bude tazsie
Že najmem si šoféra🤦♀️ stále hovorím pohodlnosť, pohodlnosť, pohodlnosť...
Aj mne sa to zdá ako prehnaný trest, na tvojom mieste by som urobila všetko preto aby mi ho vrátili, možno sa vieš aj odvolať keď ti príde oficiálny papier.... Ale ber to ako ponaučenie.. Ja síce vodičák mám ale nejazdím pretože sa bojím presne tohoto, že niečo na ceste vyparatím, prípadne doplatím na chybu niekoho iného.... Keď to nevybavíš skús nájsť alternatívy, do konca prázdnin sa možno manželovi polepší... Nedá sa vám chodiť napr na bicykli? Prípadne môžeš skúsiť zistiť či niekto od vás nechodí rovnakou trasou, žeby vás vzal... Alebo sa dohonúť na zvýhodnej cene s nejakou taxislužbou ktorá by vás pravidelne brávala... Nič nebude také zlé ako to teraz vyzerá.
Chvála bohu že sa nič horšie nestalo. Zober si z toho ponaučenie. Myslím si že ste jej tu naložili viac ako dosť! A tie čo jej tu nakladate a myslíte si že vám sa také nikdy nič nemôže stať tak verte že môže! Nikdy nehovorte nikdy, lebo ani samé neviete čo Vás čaká. Autorka pozviechaj sa popremýšľaj a pôjdeš ďalej. Môžno ti ten vodičák ani nevezmú. Prajem ti aby si už nikdy nemusela riešiť nič podobné. Verím že to vnímaš ako problém aj ja by som vnímala. Prajem všetko dobré a hlavne jasnú myseľ pri riešení tvojich problémov ,a hlavne veľa opatrnosťi a šťastia pri šoférovaní.
Chvála bohu že sa nič horšie nestalo. Zober si z toho ponaučenie. Myslím si že ste jej tu naložili viac ako dosť! A tie čo jej tu nakladate a myslíte si že vám sa také nikdy nič nemôže stať tak verte že môže! Nikdy nehovorte nikdy, lebo ani samé neviete čo Vás čaká. Autorka pozviechaj sa popremýšľaj a pôjdeš ďalej. Môžno ti ten vodičák ani nevezmú. Prajem ti aby si už nikdy nemusela riešiť nič podobné. Verím že to vnímaš ako problém aj ja by som vnímala. Prajem všetko dobré a hlavne jasnú myseľ pri riešení tvojich problémov ,a hlavne veľa opatrnosťi a šťastia pri šoférovaní.
@karolina04 áno každému sa môže stať, ale rozmýšľať nad opustenim tohto sveta kvôli hodine nepohody denne? To vážne? Takéto rozmýšľanie nie je v poriadku. Ale že vôbec.
A hej väčšina z nás by bola naštvaná, porevala by si možno, pokričala, ale nie nešla by sa vešať. Nie je to koniec sveta, je to len väčšie nepohodlie aj to len na určitý čas, teda dočasné.
@karolina04 áno každému sa môže stať, ale rozmýšľať nad opustenim tohto sveta kvôli hodine nepohody denne? To vážne? Takéto rozmýšľanie nie je v poriadku. Ale že vôbec.
A hej väčšina z nás by bola naštvaná, porevala by si možno, pokričala, ale nie nešla by sa vešať. Nie je to koniec sveta, je to len väčšie nepohodlie aj to len na určitý čas, teda dočasné.
@janage ale ja jej píšem-pozviechaj sa popremýšľaj a pôjdeš ďalej.
Ja len tak:
Môjmu ex vzali vodicak 3x
1x v cz za alkohol
2x na Slovensku na alkohol
Teraz po asi 6 rokoch caka za si bude môcť vodicak znova spraviť....skúšky...jazdy. ..všetko má 50 rokov za chvíľu...
A jemu to je jedno a to ma vodicak všetkých skupín okrem autobusu......potrebuje cestovať do zahraničia do prace. ...potrebuje doma auto. ....v práci na nákladnom aute .....na vysokozdviznom vozíku robiť....na bagry atď.....a viec co ?je mu jedno v robote co to spraví ak ho nevidia. ...
Doma na taxíku....Bolt....a po asi 40 rokoch začal chodiť na bicykli....a nevesia sa.....je to o postoji....a ako ti radia je dobre napísať odvolanie...napísať co si tu napísala...a požiadať o znizenie trestu hned ...
Keď trest skrátili niekomu co nafukal 1.8 z 5 rokov na 2 ....tak tebe určite vyhovujú.....
nechce sa mi veriť že za jazdu na červenú zadržia vodičák na rok. Suseda unikala pred policajtami, naháňačka, zadržali ju po pár km, nafúkala cez 1 promile, pár nocí v CPZ-ke a jej zobrali na rok...
@janage treba sa naučiť čítať s porozumením😉
A teraz si predstav,že si vodič s povolania, respektíve ťa živí soferovanie. Kopa ľudí nemá vodičský preukaz vôbec z rôznych dôvodov a žijú. Aj na lazoch
Keď čítam tvoje reakcie, mám pocit, že ty stále nevieš spracovať skutočnosť, že si sa zaradila k tým, ktorých si stále odsudzovala, teda ľuďom, ktorí urobili priestupok a prišli o vodičák. Myslím, že @any_soj to presne vystihla, že si akoby spadla z tvojho piedestálu. Lebo keby si odbúrala toto, tak racionálne riešenia existujú - zdieľané auto, nastaviť si vstávanie skôr, aby ste išli hromadnou dopravou, zaplatiť taxi, prípadne zistiť, či by sa našiel niekto, kto by riadil vaše auto. Na mňa to pôsobí, že pre teba je najhoršie, že budeš musieť priznať, čo si urobila. Lebo keď je pre teba lepšie riešenie bývať pár mesiacov v ubytovni v BA so starším dieťaťom a muža nechať doma s mladším ako si vybaviť zdieľané auto, tak to o niečom svedčí. Si neviem predstaviť rozhodnúť sa týždeň nevidieť moje dieťa. Mimochodom, neviem (a asi ani nechcem) si predstaviť úroveň ubytovne s nocľahom 12 eur/noc. Ja by som to brala ako lekciu a ponaučenie a možno prvé varovanie - teraz sa nič nestalo napriek tvojej chybe, je v podstate koniec školského roka,... Anxiolytiká tiež pomôžu. Hovorím z vlastnej skúsenosti, mne sa vždy situácie, o ktorých som si hovorila, že to ja by som nikdy, to mne by sa nikdy nestalo vrátili po čase ako bumerang a teraz si dávam sakra pozor, či niekoho nesúdim za veci, o ktorých pozadí nič neviem.

Vieš čo? Keď čítam, ako neustále zlahčuješ to prebehnurie na červenú, myslím, že máš trest zaslúžený.Vôbec si sa nepoučila. Trápi ťa jedine ten vodičák. Ani na sekundu si nwpripúštaš, čo sa mohlo a môže stať pri takomto prístupe.