icon

Ako zvládnuť život so starším členom rodiny?

14. mar 2025

Ahojte. Rada by som sa poradila, co by ste na mojom mieste robili vy, lebo uz si moc neverim. O co ide... Byvame v rodicovskom dome mojho muza. Sme 5-clenna rodina s troma detmi ( 10, 6 a 2 roky). Byva s nami pol roka intenzivne, ale vlastne rok s prestavkami dedko po tazke porazke. Dom je prepisany na muza a jeho brata, ale dedko ma dozivotne pravo uzivania.
Pristahovali sme sa z bytu na navrh od dedka, ked bol este fit a velmi nam pomahal so starsimi detmi, za co som bola vzdy vdacna. On sa prestahoval do domu po jeho rodicoch, ktory je v tej istej zahrade, hned vedla nasho.
Po pol roku po nastahovani dedko dostal porazku a ostal lezat na posteli. Vsetkym nam to bolo a je luto. Bol aj na lieceni, ale nepolepsilo sa to. Ostane leziaci. Byva teda s nami v dome, ma vlastnu izbu na prizemi a pocas doobedia prichadza kazdy den opatrovatelka na 5 hodin, stara sa o dedka a poobede vacsinou pospi a potom sa stara muz, prebaluje a pod. Ja sa snazim byt samostatna v starostlivosti o deti a domacnost, aby sme rozlozili sily. A tu nastava moj problem. Opatrovatelky mame 2, ktore sa menia a pokial nemaju nieco vazne, chodia 5 dni v tyzdni. Plan je taky, ze dedkovi sa vybavila pomocka a prestahuje sa do vedlajsieho domu a tam budu chodit opatrovatelky. Doobeda by bolo o neho postarane, poobede by bol uz sam, to by sme za nim na chvilku skocili a potom vecer pride muz. Ale zatial sa to nedeje, lebo, zda sa, ze dedko nechce tam ist. Muz ho tam nasilu nechce presunut. Ja celu situaciu chapem, ale velmi mi chyba sukromie. Necitim sa ako doma, ale ako v penzione, stale tu niekto cudzi je. Mrzi ma to a citim sa aj zle kvoli tomu, lebo nam dedko vela pomahal, ked bol zdravy. Ale co mam robit s tymi pocitmi, ze mi chyba ta intimita rodiny? Necitim taku pohodu len tak rano sediet pri ranajkach, lebo kol 7.30 prichadza opatrovatelka a uz sa tam veci "deju". Obyvacku mame spojenu s kuchynou a teda ani taky uvolneny pobyt v obyvacke nie je uplne ok. Opatrovatelky su velmi mile a vazim si ich a aj ony to chapu.

Strana
z3
0silvia0
14. mar 2025

urobila by som si detašované bydlisko na niektoré činnosti v dedkovom dome, ak by som potrebovala súkromie.

autor
14. mar 2025

Teda, ak ste to sem docitali, dakujem. Velmi ma to trapi a v podstate sa zdrzujem najviac na hornom poschodi, kde mame detske izby a spalnu, aby som si to sukromie zachovala. Ale mrzi ma, ze pokial ma byt tento dom moj domov, necitim sa tu uplne uvolnene, proste, ako ked je tu stale niekto cudzi. A zaroven nechcem na nikoho tlacit, aby sa potom nevycitalo, keby sa nahodou dedkovi pohorsilo. Len dodam, ze dedko uz ma podanu ziadost do domova dochodcov, ale je plno a cakame, kedy sa uvolni miesto. A to moze trvat roky...

autor
14. mar 2025

@0silvia0 ako, ze by som si tam isla dat v klude kavu a tak??? Ze tam nikoho neuvidim? 😀

0silvia0
14. mar 2025

ano, tak som to myslela, že keď budeš mať potrebu súkromia, že pôjdeš akože dedkovi poliať kvety a zdržala by som sa tam dlhšie a zrelaxovala.
Ja neviem, z morálneho hľadiska asi nemáš inú možnosť ako to všetko strpieť, ešte k tomu, keď je váš dom vlastne majetok muža a dedko má v ňom doživotné právo.

autor
14. mar 2025

@0silvia0 jj, to si uvedomujem asi najviac. Kym su deti zdrave, da sa to, ked su chore a umrncane a doma, je to dost na hlavu. Je nas plny dom. No a samozrejme, dedko pocuva vsetko a vysiela do sveta 🙈

stanulienkat
14. mar 2025

Vas byt ste predali?

autor
14. mar 2025

@stanulienkat mame ho, len tam mame podnajomnikov. Ale uz mi napadlo, ze sa zbalim a pojdem

stanulienkat
14. mar 2025

To je super, ze ste si ho nechali. Ine poradit neviem. Je to osemetna siruacia. Druhy brat sa nejako podiela na starostlivosti o dedka?

vanilkovazmrzka
14. mar 2025

Preco si tie sukrombe chvilky nespravite v druhom dome? Chapem ze dedko sa uz nechce presuvat, asi by som ho uz nechala v klude dozit tam kde je, obzvlast ked vam toho tolko dal.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
autor
14. mar 2025

@stanulienkat trochu. Pride raz do tyzdna na cca 1 hodinu, mozno trochu viac, pomoze mojmu muzovi s dedkovym osprchovanim. A tiez, ked ho poziadame, ked sa chceme niekam vybrat aj na noc, tak pride. Ale to nebyva casto, mozno raz za 2-3 mesiace.

0silvia0
14. mar 2025

tak keď dedko je vysielač vášho súkromia do sveta, treba pustiť telku a súkromné veci preberať mimo dedkovych uší.

autor
14. mar 2025

@vanilkovazmrzka no, nie je to vzdy uplne lahke. Kedze pri tolkych detskach sa perie, upratuje a vari stale. Moc volneho casu nemam, takze velakrat ide o mozno polhodinku a podobne

januska12323
14. mar 2025

Ak nechce ísť dedko do svojho domu môžeš tam ísť ty, budeš tam mať súkromia koľko chceš.

autor
14. mar 2025

@0silvia0 🙂to sa neda, to je malicky dom a dedko ma izbu hned vedla kuchyne s jedalnou, co je srdce nasho domu, ma stale pootvorene dvere a pocuje vyborne😀

autor
14. mar 2025

@januska12323 hned by som sla, ale to je uz uplne mimo reality

klotildabazarik
14. mar 2025

Akoze prepac ty si prisla byvat k muzovi a este sa stazujes na dedka? Ty nechodis do prace? Nik ta nenuti byt 24hodin denne s dedkom v dome navyse ked ma 2 opatrovateľky?

autor
14. mar 2025

@heminepa ano, ja to vidim. Ale uz aj muz ma toho dost. Boji sa a zaroven mu tiez to sukromie chyba. Mame z toho velke napatie v rodine 😑

alenka58
14. mar 2025

možno ak by mal opatrovanie na 24 hodín, tak by pristúpil ísť vedľa do svojho domu, myslím že to by bolo najlepšie

0silvia0
14. mar 2025

veď pusti rádio, keď sa rozprávate, hlasy a zvuky budú rozptýlené

autor
14. mar 2025

@klotildabazarik ja som doma na rodicovskej a dvojrocnym synom. Prestahovali sme sa uz ako 5clenna rodina zo spolocneho bytu, ked bol dedko zdravy a byval vo vedlajsom dome. Porazku dostal az potom a osobne by som sa dobrovolne za tychto podmienok do toho domu nestahovala. Na mna je napisane aj opatrovatelske, co davam muzovi, aby sme vyplatili opatrovatelky

autor
14. mar 2025

@alenka58 to by sme uz nezaplatili. Hodina opatrovania stoji 8 eur

heminepa
Autor odpoveď zmazal
kiki68
14. mar 2025

Vedeli ste do coho idete, ja by som tiez v Tom domceku mala aktivity pre seba, proste svoje a mozno tie s muzom. A inak normal fungovala. Ale mate opatrovatelky, co je za mna super . O to lepsie pre Teba

tim23
14. mar 2025

@klotildabazarik kde sa autorka sťažuje na dedka? Autorka práveže píše o ňom veľmi pekne a s úctou. Žiaľ, dostala sa do takejto situácie a úplne ju chápem. Prečo hneď štekáš?

alenka58
14. mar 2025

ja viem, že je to dosť, ale stojí to za to, moja suseda tak zabezpečila rodičov, ešte by za úvahu stálo dať dedka na poschodie do izby až je to možné

autor
14. mar 2025

@kiki68 no, nevedeli. Clovek to nevie, pokial to neskusi a opakujem, ze sa to stalo az po nastahovani do domu. V podstate byvame 3 rozne generacie s roznymi potrebami. Zatial som doma s malym a je to jednoduchsie. Pomaha aj ten prispevok na opatrovanie, ktory je napisany na mna a pokryvame cast vydajov na opatrovatelky. Ten sa mi ale odnime, ked pojdem do prace

klotildabazarik
14. mar 2025

@tim23 sak sa stazuje ze byva u nich a nestekam vyjadrujem svoj nazor, autorka tiez nemusi byt doma dvojročný moze ist aj do skolky,

alenka58
14. mar 2025

nedá sa vám dedka dať na poschodie, keďže je ležiaci je jedno kde je a prízemie by ste mali teoreticky voľné

tim23
14. mar 2025

@klotildabazarik ale nesťažuje 🤦

Strana
z3