Ako zvládnuť život so starším členom rodiny?
Ahojte. Rada by som sa poradila, co by ste na mojom mieste robili vy, lebo uz si moc neverim. O co ide... Byvame v rodicovskom dome mojho muza. Sme 5-clenna rodina s troma detmi ( 10, 6 a 2 roky). Byva s nami pol roka intenzivne, ale vlastne rok s prestavkami dedko po tazke porazke. Dom je prepisany na muza a jeho brata, ale dedko ma dozivotne pravo uzivania.
Pristahovali sme sa z bytu na navrh od dedka, ked bol este fit a velmi nam pomahal so starsimi detmi, za co som bola vzdy vdacna. On sa prestahoval do domu po jeho rodicoch, ktory je v tej istej zahrade, hned vedla nasho.
Po pol roku po nastahovani dedko dostal porazku a ostal lezat na posteli. Vsetkym nam to bolo a je luto. Bol aj na lieceni, ale nepolepsilo sa to. Ostane leziaci. Byva teda s nami v dome, ma vlastnu izbu na prizemi a pocas doobedia prichadza kazdy den opatrovatelka na 5 hodin, stara sa o dedka a poobede vacsinou pospi a potom sa stara muz, prebaluje a pod. Ja sa snazim byt samostatna v starostlivosti o deti a domacnost, aby sme rozlozili sily. A tu nastava moj problem. Opatrovatelky mame 2, ktore sa menia a pokial nemaju nieco vazne, chodia 5 dni v tyzdni. Plan je taky, ze dedkovi sa vybavila pomocka a prestahuje sa do vedlajsieho domu a tam budu chodit opatrovatelky. Doobeda by bolo o neho postarane, poobede by bol uz sam, to by sme za nim na chvilku skocili a potom vecer pride muz. Ale zatial sa to nedeje, lebo, zda sa, ze dedko nechce tam ist. Muz ho tam nasilu nechce presunut. Ja celu situaciu chapem, ale velmi mi chyba sukromie. Necitim sa ako doma, ale ako v penzione, stale tu niekto cudzi je. Mrzi ma to a citim sa aj zle kvoli tomu, lebo nam dedko vela pomahal, ked bol zdravy. Ale co mam robit s tymi pocitmi, ze mi chyba ta intimita rodiny? Necitim taku pohodu len tak rano sediet pri ranajkach, lebo kol 7.30 prichadza opatrovatelka a uz sa tam veci "deju". Obyvacku mame spojenu s kuchynou a teda ani taky uvolneny pobyt v obyvacke nie je uplne ok. Opatrovatelky su velmi mile a vazim si ich a aj ony to chapu.
O dedka sa starat nemusis ale aj tak budes....... Vedela si do coho ides? Vedela si, ze dedo tam ma dozivotne pravo? S tym suvisi ho aj dochovat. Neviem co si za cloveka ale prajem ti to co prajes ty jemu. Zatvorit ho sameho do domu kde bude pozerat do steny a obcas ho pride niekto pozriet. Mas tri deti ale nikde nemas zaruku, ze sa na teba na starobu nevyseru. Ked to uz mam tak sprosto napisat tak cakaj kym dedko nezomrie. Na strazenie deti ti bol dobry ale teraz ti prekaza.
teoreticky by mohol byť cez den v dome vedla kým je tam opatrovatelka a potom u vás aj v noci, ked ešte môže sa presúvať na vozíku, mala by si za tých 8 hodín cez den klud, len verím že je to komplikované
Holky, toto asi nema ine riesenie, len samej sebe vytvorit podmienky, aby som to nejako zvladla v pohode a prijala to. Dakujem za vypocutie, aj za rady, ci napady. Tymto asi diskusiu ukoncim.
@0kristina0 presne tak. Takýchto mam najradšej. Kým bol zdravý a pomáhal s deťmi tak bol dobrý. Ale keď už treba pomôcť jemu, tak je vám na obtiaž. Len sa pekne postarajte.
@alenka58 on ma specialnu postel,na ktorej lezi. Jej zakupenie stoji dost vela a take presuvanie by uz pre nikoho nebolo prijemne.
@0kristina0 dakujem ti za prianie. Ja sama citim, ze to nie je uplne v poriadku. Na druhej strane, neviem, v akej kondicii su tvoji rodicia, pripadne, ak mas muza alebo partnera, jeho rodicia. Ak by si sa niekedy ocitla v situacii, ze sa budes starat, ja ti prajem, nech to mas jednoduchsie
nejak si to zariadite s mužom podumajte, prajem nech sa vám darí
Musi to byt narocne, chapem ta. Citim z tvojich slov empatiu, mas moj obdiv. Drz sa..
Podla mna ste uplne úžasní, ze to takto s muzom zvládate. Nie len starost o dedka ale realne aj narúšanie sukromia opatrovateľkami. Za mna vidim dve moznosti, bud si v tom druhom dome urobit detsku hernu a tam mas svoje sukromie cez den s detmi. A druha moznost je, dedka presvedcit, ze tam date kameru a nejaky alarm, ktory bude vediet stlačiť. Aj ked podla mna, jeho tie vase zvuky upokojujú, ze nie je sam, hlavne vecer. Kamoska ma takto mamu, dali jej kameru a ona ju priebezne kontroluje. Cez den ma opatrovatelku, od tej stvrtej je sama a vacsinou spi.
Je to mužov otec alebo mužov dedko?
@klotildabazarik ty sa radšej nevyjadruj
@mihula myslim ze tvoj komentár je uplne nezmyselny nakoľko modry konik je forum, a viaceri sme tu napisali ze ked sa postaral dedko o ich deti bolo v poriadku a teraz im zrazu vadi
@klotildabazarik dva roky pred dedkovou porazkou sme pochovali babku, ktora rovnako 7 rokov po porazkach lezala. Este sme byvali v byte a pravidelne som ju chodila pozriet poobede, ked dedko isiel prec, ku koncu som ju aj prebalovala a sem-tam sprchovala. Nie je to tak, ze by som len brala, ale som aj davala. Tvoje slova su tvrde a neuvazene. Pisem, ze je to len na nas vela a proste mi chyba sukromie. Nie, ze mi vadi dedko.
Vydržať, snáď to nebude XY rokov, kým pôjde do DD. Nechajte ho dožiť, kde si želá.
Autorka, dedko je predsa tvoja rodina. Je to iný typ rodiny, než manžel a deti, ale je to člen rodiny a patrí ku vám, najmä, keď je v stave, že sa už o seba nemôže starať sám. Určite by sa sám v dome bál, stať sa môže čokoľvek.
Ani pri deťoch nemáme úplne súkromie a predsa ich neposielame bývať do vedľajšieho domu.
Mate smolu že aj babka bola 7 rokov ležiaca a teraz dedko, máte moj obdiv ze to zvladate. A chápem aj tvoju tuzbu zit konecne normalny život . Jednoducho je toho na vas velmi vela
Autorka , veď dedko je ležiaci … predstáv si , že sú rodiny , kde proste musia žiť spolu tiež dve generácie, ak nie aj tri . Môj dobrý Kamarat takto žil desaťročie s jeho svokrou , ktorá bola za “mladá” úžasný človek , ale vekom prišla demencia a to taká silná , že ona im začala robiť zle . Kamarátovi a jeho manželke a im dvom synom . Ale také najprieky , že vyslovene hov*-rozotierala po stenách , kým bola chvíľočku sama keď niekto , kto ju opatroval skočil napríklad do obchodu - toaletné papiere všetky spláchla do záchodu aj všetky servítky , jedlo vyhodila von z balkóna atd . Ale ona bola plne mobilná . Takto sa trápili 10 rokov ale teda jeho manželka mamičku nechcela dať nikde . Doopatrovali ju aj za takýchto podmienok s láskou doma aj keď to bolo o nervy . Tým ti chcem len povedať , starajte sa o dedka s láskou nikam ho nedávajte preč ked nechce , ste jedine čo ma . Držím moc palce zvládnete to , naozaj vaše súkromie a intimitu rodiny toto nemôže extrémne narúšať . Sú tisíckrát “horšie” veci
Autorka No neviem, mne príde že skôr ty to nemáš v hlave upratané, nechápem ako ti môže prekážať že raňajkujete a príde opatrovateľka ak viete že príde a vieš prečo príde... Proste sa nevieš zmieriť s tým ako to je a že s tou variantou že dedko raz ostane chorý si nerátala... Je veľmi fajn, že nezavrhuje domov dôchodcov a že si dal žiadosť a teda nebudete toto mať ešte 10 alebo 20 rokov. Teraz po covide čo umrelo veľa ľudí sa poradovníky posunuli a cca do roka sa do domova dá dostať. Ide jar, leto, jeseň, máte dvor, pozemok, dom, teda súkromie sa dá vždy nájsť ak budeš potrebovať a do zimy dedko už bude asi aj v domove. Teda nehľadaj problémy kde nie sú, máte veľký dom, dvor, súkromie sa nájde a situácie je dočasná len na pár mesiacov a do dáte.
@marsmykkok niekolko komentov vyssie som spominala, ze sme 7 rokov pomahali opatrovat babku (dedkovu zenu), mame velmi zivu skusenost a ratali sme so vsetkym. Len ine je, ked mozete potom prist domov a ine je, ked ste v tom 24/7. Ale nie je problem starostlivost, stale spominam len sukromie. Mrzi ma, ze som tuto temu otvorila, lebo realne som nedostala ziadnu odpoved od niekoho, kto sa niekedy dlhodobo staral vo vlastnej domacnosti o tazko zdravotne postihnuteho cloveka.
Ale ty sa nestaras, staraju sa opatrovatelky a muz s bratom, ja z tvojich slov nevidim, zeby si prebalovala, krmila, sla s dedkom na prehadzky.. Atc.. Max mu navaris a operies popri Vas, za teba to robia opatrovatelky a muz. Ako fakt mi nejde do hlavy, nnasackovala si sa do dedkovho domu, pomahal Vam, a teraz by si ho najradsej videla na cintorine ach joo.
Chápem obidve strany vždy to je náročné, keď starý človek ochorie.On sa cíti, že niekam patrí aspoň vás počuje, prehodite slovo.Ale chápem aj teba samozrejme, že nemáte súkromie to nemal ani on, keď pomáhal atď ..áno, idealne by bolo, keby išiel vedľa, ale asi sa boji, že bude celé dni poobede sám.Ak nechce pretrpela by som to.Mozno bude žiť rok nikto nevie...keď nastúpis do práce bude to zase iné s možno ešte horšie, že sa mu pohorší a budeš poobedie s ním.
Autorka, kasli na to, tu skoncis ako chrapun, lebo si dovolis tuzit po sukromi. Hoci som sa o takto odkazaneho pribuzneho nikdy nestarala, rozumiem ti. O dedkovi sa vyjadrujes pekne, to je vzacne. Ked tu zeny unavene z deti, ktore nemaju cas na sebe a manzela, ziadaju o radu, tak sa im odporuca, aby deti aspon obcas niekomu presunulu, no ked ide o to, ze sa ti v domacnosti pravidelne vyskytuju cudzi ludia, hoci mili, tak ty si sebec, lebo si dovolis tuzit po sukromi a svojom priestore. Mas moj obdiv, ze to zvladas.
Autorka no možno aj preto že ste sa predtým starali o babku možno ťa to vyčerpáva. Ale ako píšem vyššie je fajn že dedko chce ísť do domova a je to len na mesiace a nie na dlhé roky takto. Koľko ľudí má to tak že starý chorý človek o domove nechce ani počuť. A plus fakt ten dom, že nie ste v byte 60m2, ale máš poschodie, dvor, teda nejaké súkromie je hoci nie také ako by si chcela. Ale je to len dočasné a tak to skús brať že o pár mesiacov sa to zmení.
@mandzula bohuzial, presne tak som to u niektorych vycitala. Ale, viete co? Ked kamaratke sa stalo nieco podobne, tiez som sa citila v prave moralizovat, ako niektore prispievatelky. Uplne, akoby som pocula seba, co sa "ma a co je spravne". Pri babke som trochu vytriezvela, teraz to uz vidim inak. V kazdom pripade, my sa o dedka chceme postarat, citim ale, ze potrebujeme to urobit tak, aby to bolo pre nasu rodinu dlhodobo udrzatelne. Uz teraz je to vycerpavajuce, skola, kruzky, batola, bohuzial, nemam rodicov poruke, vsetko robime a vybavujeme sami. Preto nam chyba to miesto, kde je vsetko ok
Autorka, uplne ti rozumiem, clovek potrebuje miesto, kde moze ist strapaty, vo vytahanom pyzame a kde si moze bez obecenstva prdnut.
Ja som sa musela starat o ležiacu mamu tyžden kým.zomrela, a bol to najtazsi tyzden mojho života. Kym to clovek nezažije tak to nikdy nepochopi.
@mandzula 😀v tom najprenesenejsom vyzname ano, to je ono. U nas sa to moc neda, lebo tu stale niekto je😀 dakujem, asi som to mala.vlastne napisat takto. Miesto, kde mozete nahlas argumentovat s detmi ci s muzom, kde, ked vam dieta place, nemusite hned utekat na poschodie, mozete ho nakojit kdekolvek v dome, mozete behat v pyzame, proste len sukromie. Nie smrt, ako tu niektora pani pise, len sukromie s tym, ze sa o dedka starame dalej. Ale, niekedy to clovek asi musi az zazit, aby to pochopil. Nas dom je maly, je to vacsi stvorizbak, kde je nas niekedy aj 7 pokope.
Verím že je to blbé. Píšeš že maly domček a každý deň príde k vám cudzia žena na 5hod. A ešte sa dve striedajú. Veď to je ako návšteva každý deň. To aby si mala vždy upratané, nachystané atď nech ťa neohovoria. V iných diskusiách píšu ženy že svokra každý víkend na návšteve?? Kdeže veľmi veľa...ako rodina chcú súkromie a svokra im stačí na návšteve raz za mesiac. A tu ti nakladajú že si bezcitná. Ono by bolo iné keby opatrovateľka išla k nemu domov. V pohode by mu aj v kuchyni navarila nachystala obed pripravilaz zapla práčku. Ale u teba doma keď si tam aj ty...veľa takýchto veci zostane aj na tebe aj keď im platíte. Chápem ťa že je to vyčerpávajúce. Na druhej strane srdce by mi nedalo ho vyšikovať preč keď nechce. Možno z jari/v lete keď bude aj vonku pekne, chodiť tam aj s ním chystať veci k nemu, v záhrade na dvore, tráviť tam aj s ním viac času dňa nech si tam na to zasa zvyká. Možno pomaly by aj šiel. A možno sa ešte situácia zmení keď nastúpiš do práce a už nebudeš stretávať u vás tie opatrovateľky,.že sa budete míňať. Ale zasa nechať samé cudzie ženy u nás doma? By mi tiež možno nebolo príjemné

@alenka58 neda, lebo hore su detske izby ( nech sme pri detoch aj my) a on chodi s opatrovatelkami kazdy den na vychadzky vozikom. Na poschodie idu len schody. On nechodi vobec, len hp presuvaju z postele na vozik