Aký dopad malo na Vás, že ste nemali otca?
S priatelom som sa rozisla este pred tym ako som zistila, ze som tehotna. Ked som mu oznamila, ze som tehotna, tak ma poslal na potrat. Nesla som a dieta som si nechala, vie o tom. Mala som 33 rokov, pracu, podporu rodiny a nebol dovod ist na interupciu. Bio otec nie je zapisany na rodnom liste a o dieta sa nezaujima. Jeho rozhodnutie respektujem.Maly sa samozrejme zacal ako 2 rocny pytat na otca. Vysvetlujem mu, ze je prec daleko a nemoze prist, ze ked bude velky, tak si ho potom najde sam. Teraz ma 5 rokov, nepyta sa a neriesi, kde ma otca. Dufam, ze mu nejakeho nahradneho raz donesiem 😉 ale nie preto som tu. Jeden pokus mi uz nevysiel. Potrebujem vediet od tych, ktory ste nemali otca aky to malo na Vas zivot vplyv? Ci ste sa ako deti trapili? Ci ste to nejako vazne pocitovali ako problem? Maly ma deda, takze muzsky vzor aky taky ma, samozrejme nie je to idealne ale aspon nieco. Snazim sa aby som robila s nim aj tie muzske veci, chodime hrat futbal, kolobezkujeme, korculujeme, bike, turistika, cestujeme. Finance viem seba aj maleho zabezpecit, takze nepocituje ziadne materialne nedostatky. Nikdy sa nevyjadrujem negativne na jeho bio otca a aj moja rodina mu skor dakuje, ze mozeme mat maleho aj vdaka nemu. Napriek tomu, ked vidi na ihrisku sa hrat otcov s detmi, tak ma taky iny pohlad. Moze to byt len moj pocit. Mna to mrzi, ze nema otca ale proste tak to zivot priniesol. Takze by som potrebovala skor vediet pocity tych, ktory mali podobnu situaciu. Viem, ze kazdy to moze prezivat inak, ale bola by som rada, kedy som si aspon mohla predstavit ako ste to prezivali. Pochadzam z uplnej rodiny a ani v sirsej rodine takato situacia nebola a nemam sa s kym o tom porozpravat.
@era777 keby ho nemas v rodnom liste, tak by si hovorila neznamy. To asi tiez nie je dobre. Nastastie teraz sa uz pise, ze neuvedeny. Znie to asi lepsie, ked deti diktuju v skole alebo niekde udaje rodicov. Je zaujimave, ze si ho nechcela vyhladat. Stretavam sa skor s tym, ze rodicov deti vyhladaju aj ked su adoptovane. Ale o to lepsie, keby nemal tu potrebu. Vtedy by som to tak brala, ze som mu dala vsetko a nema potrebu hladat. S tym rozmaznanim to bude tazsie. Ma proste vsetko co chce 😔, co sa tyka veci a hraciek ale vie, ze musi preto nieco urobit. Ked ma poslucha davam, ked neposlucha beriem. Ma mozno viac ulav, pretoze ak som unavena alebo nemam naladu, nema moznost oslovit doma druheho, musel sa aj on naucit s tymto pracovat, ze aj mama ma svoje dni 😉. Domace prace to ide este mimo neho. Chodi mi upratovat jedna pani. Mna vidi hlavne varit, lebo skoro kazdy den varim, aby mal poriadne jedlo a nie polotovar. Nastatie povahu ma spolocensku a nema ziadny agresivny prejav ako ine deti v skolke. Ale co viem od uciteliek, tak si neda robit zle. Co ma tesi, lebo viem, ze nepreziva zlost, ktoru by si musel vybijat na inych detoch. Inak na margo tvojho partnera rodiny, tak oni mozu, ved idu na spoved a bude im odpustene ohovaranie 😉.
@betulinka1 "Stretavam sa skor s tym, ze rodicov deti vyhladaju aj ked su adoptovane" ale iba vo filmoch 🙂 ja sa vždy nad týmto klišé už iba pousmejem , pretože nepoznám žiadny taký prípad, naozaj žiadny - či už sú tie "deti" muži alebo ženy, proste takáto potreba tam nie je... ako už viaceré písali, keď niečo neexistuje odjakživa, tak si zvyknutá (nehovorím, že ti to niekedy nechýba, ale nie tak ako keď o to prídeš, snáď píšem zrozumiteľne, ťažko sa to vysvetľuje)
Ono ten rozdiel stale vidno. Tie deti, hoci si to nepripustaju, su poznacene az do smrti, aj ked su uz dospele, stale vidno ten rozdiel. A nemusi ist len o rozvod, pozoroval som to aj ked otec nedajboze umrel.
@betulinka1 myslim, ze toto je velmi individualne. Moj muz je tym dozivotne poznaceny, totalne zakomplexovany z detstva. Urcite zalezi na viacerych okolnoatiach a hlavne na tom, ako sa k tomu poatavi matka
@dominika_sk
@betulinka1
Dievčatá, ale takéto informácie sa nehľadajú v médiach. Takéto informácie sa získavajú z odborných kníh 😉.
To, že si "normálna" neznamená, že by si nebola ešte "normálnejšia" 🙂.
Rozvod alebo život bez jedného rodičia nemá na dieťa tak evidentný vplyv, že by ste pozorovali, že mu z toho odpqdla noha a dorástli dve hlavy 😉.
Ľudská psychika je zložitejšia 🙂.
@betulinka1 ja otca mám a preto si dovolim nesúhlasiť s tvrdením psychologicky, že je lepší aspoň nejaký otec, ako žiadny 😉
Naši sa rozviedli keď som mala 2 roky a vyrastala som bez otca. Mama sa snažila si nájsť partnera,predsa len samej je ťažko,ale keby s nami niekto žil ako mamin partner a môj otčim,niekto normálny a stabilný,tak určite by sa môj život vyvíjal inak...ale ťažko povedať či lepšie alebo horšie, všetko má pre a proti. Ale kvôli mame som rada že sa netrápilo s mojim otcom,lebo sa k sebe vôbec nehodili...
@777januska777 detto. Doteraz aj ked mam skveleho muza, musim uznanie muzskemu pokoleniu niekedy predstierat. Jednoducho mam pocit,lebo sme nemali od roka zivota vobec otca ani otcima, ze zena muza nepotrebuje a vsetko zvladne sama. Ked sme mali parkrat vaznejsiu hadku mnou to ani nepohlo a iba mi on sam povedal, ze je to az zvlastne, ze keby odisiel ja nic. Nie je to uplne tak ze nic, lebo citovo by mi chybal, ako moj partner, priatel, ale nemam absolutny strach, ze oooo co si teraz pocneme bez neho, ako vyzijeme. Takze viackrat som mu v hadke povedala tak chod, myslis ze bez teba neprezijem? Ps (hadame sa raz za rok, aby to teda nevyzeralo, ze sme rozhadany par 🤣)
@h_petra nehladam info len na googli ale samozrejme mam precitanych aj niekolko knih. Plus som sa bola uz parkrat radit aj s jednou psychologickou, ktora sa viac ako 30 rokov venuje len detom a je tu v okoli najvacsou odbornickou. Nenechavam veci na nahodu. Chcem dat synovi to najlepsie co mozem a viem, uz ked som mu nedala uplnu rodinu. Na druhej strane sa ma lepsie ako mnoho inych deti v uplnych rodinach v ktorych to aj tak nefunguje ako by malo. Ale tuto temu som zalozila aby som vedela nazor tych, ktory to prezili na vlastnej kozi.
@h_petra ja som nič v mediach nehladala, hovorim o tom ako media rozvod prezentuju, čitaj s pochopenim. Mam skoro 30 rokov, myslim že viem s triezvou hlavou zhodnotiť svoj psychicky stav, takisto pravdivo opisať pocity z detstva a dospievania. Ak si ty spoza počitača zhodnotila že nemam pravdu, že neopisujem pocity ale zamerne zavadzam, alebo že sama sebe nepriznam realitu, tak si kup veštecku gulu a choď mutiť rozum tym jednoduchšim a netrep tu kraviny.
@betulinka1 podla mna sa Ta dotkla veta psychologicky pre mna nepochopitelna ako take nieco mohla povedat.Myslim, ze tvoj syn lepsiu mamu nemohol mat a vzdy sa budes snazit zastupit aj otca.Si velmi empaticka a mozno zbytocne Ta to trapi a tie pochybnosti, pocity su tvoje a nie synove😊ma velku rodinu, ty sa snazis bude mat spouziakov, ich otcov, trenera na kruzky, tvojich kamaratov....neries to kazdy ma inu povahu pokym jeden ma z toho traumu na cely zivot, druhy to vobec neriesi.nas sused 40 tnik vyrastal s mamou vie vyborne varit, piect a ma veducu funkciu.Mozno by bol taky isty ako, keby zil s otcom.Takze jeho zena nemusi cez vikend varit a kope so synom loptu na dvore.
Ak Ti maly doma neplace, nerozobera to casto nerob si vycitky.
Dnes su rodiny, kde chlapi su na tyzdnovkach, dlhodobo prec ci vobec ako muzi doma nefunguju a vzor tak isto chyba.Co je vlastne dnes muzsky vzor, ved muzi su kancelarske krysy a doma tiez nesekaju drevo😜
Prajem Ti, aby si si nasla fajn priatela 🙂
@betulinka1 mam podobnu povahu zvolni privelmi sa v tom pitves...tragedia pre dieta je, ked mu rodic zomrie.
@ladyvi ale to asi nemas preto, ze si nemala otca. Ja som mala a mam ten isty pocit uz od mala, ze veci zvladnem aj sama a chlapa k tomu nepotrebujem 😉.
@betulinka1 no vidis kazda mame iny postoj ...a mam to tak isto otec sice je, ale vzdy vsetko riadila mama a som taka ista😉
@eliska13 mas pravdu. Som velmi empaticka a moc to riesim. Zaujima ma to, najma z priamej skusenosti inych. Ale som rada, ze tu citam ako to niektore vobec neriesili a maju svoje rodiny, v pohodicke ci ziju.
Na dceru to ma asi mensi vplyv, tam otec byva skor vzorom partnera. Ked nie je otec, nie je ani vzor. Na synov to vplyv ma najma v dospievani. Nema vzor, mama ho tazko nauci muzskym aktivitam - byt technicky zdatny,... a spravaniu. Ciastocne to moze zachranit muzsky vzor v rodine - dedo, stryko,... Ciastocne preto, lebo nie su s nim stale, ani sa mu nevenuju tolko ako priamy rodic. Musi sa ucit stylom pokus, omyl, ma tazsi start do dospeleho zivota a ak zacne hladat vzor hladat v zlej partii, tak bude problemovy. Cast vyrastaju ako chuligani z partie na ulici, kde hlada nahradny vzor spravania a mama ho potom nezvladne, alebo naviazani "mamickari", na ktorych sa tu potom stazujete ... a zvysok je normalny. Nech si hovori, kazdy co chce, nie je pre nikoho prijemne v hociktorej faze zivota citit, ze je jeden z tych, ktorych otec sa na neho/ju uplne vys..l, zatial co ini mali plnohodnotny zivot a lasku oboch rodicov.
Poznam chalanov, kde otec na nich kaslal, bijal matku,... V 30tke si nasli k sebe cestu, ked mu doslo, aky bol kedysi debil.
@betulinka1 nie je to taka bezna forma. Je to az take pohrdanie muzskym pokolenim a som si ista, ze je to tym, ze moja mamka bola sama. Na mojho brata to vsak malo ovela horsi vplyv. Podla mna chalani to horsie vnimaju.
@betulinka1 no skoro som odpadla...tak to bola odbornicka roka...ze hocijaky ako ziadny..urcite nie..tak je lepsie ked otec tyra deti matku,ale maju"otca"...urcite nie...ja som tiez z rozvedenej rodiny a myslim,ze ked sa porovnavame s kamoskami co mali otcov alkoholikov napr a zili s nimi..velmi si priali zit ako my, iba s mamou v pokojnej atmosfere ...
@majkeel zlej partie sa nebojim. Viete dieta kontrolovat s kym sa stretava a ked ma vyplneny cas zaujmovymi kruzkami alebo sportom, tak si myslim, ze taky chalani vedia co chcu a co je spravne. Poznam kopec grazlov, ktori su z uplnych rodin, lenze sa im nikto nevenoval a dostavali iba peniaze od rodicov, co viedlo k priliz velkemu casovemu priestoru na blbosti.
@dominika_sk Dominika ty si uzany priklad toho, ze to ide aj bez otca. Klobuk dole pre tvojou maminou a tebou, ze to zvladli. Kedze viem ako je to tazke, tak obdivujem kazdu jednu matku, ktora to zvladla.
@betulinka1 ja som tiez zila bez otca - a bez surodenca. A co som najviac neznasala boli reci tetiek na lavicke alebo pri prachary. Ojoj ty si taka sama - urcite si smutna, ze nemas ocka ani braceka ani sestricku. To nebola vobec pravda. Tetky mi to tam podsuvali, hadzali smutne oci. Nikdy som pocit nedostatku nemala. Skor opacne - spominam si, ze dievcata mali na strednej velke problemy s otcom. A ja som bola rada, ze to nemusim riesit. A mozem v 36 rokoch s istotou povedat, ze by som svoje detstvo - bez otca a bez surodenca nemenila.
@lenkad26 je to odbornicka. Riesi tazke pripady na sudoch, posudky, tyranie a tak. Ona to berie z pohladu dietata. Ciastocne jej nazor beriem trosku poznaceny len v tom, ze je to starsia pani, cize studovala a vyrastala v inej dobe. Inak vzdy vsetko co mi poradila ako pracovat s malym v obdobi vzdoru fungovalo na 100%.
@kittykat22 to je super, ze ste doma takto zvladli. Dufam, ze aj moj maly to raz takto vyhodnoti. 😀😀
@betulinka1 podla mna jedine na com zalezi je, ako to pojmes, a ako sa k tomu postavis v ociach dietata. Moja mama povedala, ze otec zomrel, je prec, a je to tak - ako je. To, ze ho nemam, nebude mat ziadny vplyv na kvalitu mojho zivota. Zivot je taky, aky je, a kazdy to ma zariadene inak - a u nas to je ziadny otec, ziadny surodenec. Nikdy sa za to neospravedlnovala, nikdy to nerisila - ani so mnou, ani pred ostatnymi. Ja som vnimala, ze je to tak, a je to v poriadku. A vnimam to tak dodnes. Paradoxne, ja som vo vztahu 14 rokov, jedno dieta - viac sme nemohli (inak by sme mali) takze sa vobec nemusis bat, ze by to, ze s nim zostanes sama, malo nejaky markantny vplyv na vztahy, v jeho dospelosti.

@betulinka1 nikdy , ja som proste s tym zila od mala ze nieje ... A ani mi to nepride cudne vobec, pretoze od mala nebol .... Ine by bolo keby s nim vyrastam, mam zazitky a zrazu odijde .. ale takto mi to proste pride ze je to prirodzene, kedze nikdy nebol ... A najradsej by som bola keby ho nemam ani v rodnom liste a ani jeho meno ... A nehladala, on mna hladal ? Nikdy nejavil zaujem , tak preco ja ? Najhorsie bolo, ked sa ta niekde pytaju na meno otca, adresa trvaleho bydliska atd. tie take formality o rodicoch.... Vzdy som povedala, ze ja ho nepoznam ... Lepsie by mi bolo, keby si ho mama nikdy nevzala, lebo takto vsade siel cely zivot so mnou ako otec, teda figuroval tak ... Co je blbe podla mna ... Ale uz som vydata a zabudla som na svoje meno za slobodna 😁😁😁😁😁 uz len viem, ze raz ked zomrie ma zavolaju na dedicke konanie ... Vraj ine deti nemal ktovie ... Myslim, ze ak maleho budes viest po dobrej ceste, a nebudes ho rozmaznavat a skakat ako on bude piskat, tak netreba ani muzsku ruku .. a vychovas z neho aj sama slusneho dobreho muza ... Ved vies ho naucit, dievcata sa nebiju , zapojit ho do dom.prac. ze musi pomahat, ze sa dievcatam nenadava atd. To dokazes aj bez chlapa a ked tak bude vychovany tak sa tak bude spravat aj k zenam 😉 ja som nemala ziaden vzor od mami a jej druheho muza ....lebo dnes zijem 100x lepsie ako oni , a mam ine hodnoty, vobec niesom taka ako oni ani nezijem taky zivot, ale ovela lepsi ... Takze nie vzdy je to celkom tak ... Napr. Moj muz je uplne z dokonalej rodiny, vsetci krestania a len rodina rodina ... A podla mna cele zle , nevedia riesit problemy, nevedia si povedat do oci, naivita , ale hlavne ze su dobre vztahy a rodina drzi po kope, a pritom sa osieraju za chrbtom krestania velky 🙈 tak stale vravim muzovi, ze ohovaraju sa, ale do tvare sa tvaria ako sa miluju ze ci toto je pekne ... Ale navonok su dokonalí, ale co z toho ?