Aký je váš názor na rodičov, ktorí dieťaťu nič nesporili?
Čo si myslíte o tom, ked niekomu rodicia od narodenia az po 25 rokov nesporili peniaze na vkladnej knizke alebo poistku? Ze po dovrseni 25 nedostane nič na rozbeh ?
Tieto tvoje reakcie 🤦🏻♀️ sila. Neviem či ti tak strašne záleží na nejakých 1000€, že sa cítiš ukrivdene. Mňa by ani nenapadlo zamýšľať sa nad tým prečo mi nesporili a pod.
Necitam celu diskusiu, ALE, moji rodicia mne osobne ani 2 sestrám a ani teraz 11 rocnemu bratovi nesetria. Sme tu, zijeme, povedala by som nad bezne slovenske pomery. Kazda mame byvanie (aj ked s hypo), auto, pravidelne cestujeme, mozme si dovolit aj drahe oblecenie/kabelky a dve z nas uz maju deti. Od rodicov sme na “rozbeh” nedostali NIC, vsetko sme si zarobili vlastnou hlavou a sikovnostou. Nikdy by som rodicom nevycitala ze nesporili a v dnesnej neistej dobe dvojnasobne...
Ze mali rozum😂 mne sporili, kolko mohli, cize malo, a kym som dovrsila 18 rokov, tak som si za dane peniaze vedela kupit tzv.figu borovu😂 radsej tie peniaze mohli byt investovane do kruzkov, bol by z toho vacsi osoh.
Tiež sa mi zdá, že niektorí sú dosť agresívni... Ja sa teda finančníctvu venujem profesne a jedna z vecí, ktorú riešim naozaj s každým je zabezpečenie pre deti. Dá sa v pohode odkladať 24€ rodinných príspevkov + 6 € navyše (takže to domácu kasu oberie len o 6€ mesačne) a pri správnom nástroji v čase za 20 ci 25r mat pripravený veľmi pekný balík peňazí (minimálne tých 20% na hypotéku na prvé bývanie... Takže to nie je málo). Samozrejme, cez vkladnu knižku alebo sporenie s urokom 0,0001% v sporke to nepôjde. Ale nemyslím si nič a už vôbec nič zlé o tých, čo to nerobia. Bud necítia potrebu alebo nemajú takú finančnú gramotnosť a to sa im nedá vyčítať, ale nášmu školstvu, ktoré sa tejto oblasti nevenuje. Nie každého to vôbec napadne riešiť.
Ak dobre ratam tak pri takomto sporeni mas v 25ke 6000 eur na rozbeh 🙂 z toho si veru byvanie nezabezpecis.... mne moji rodicia sporili, aj stavebko mi dali... bolo to fajn dostat vlastne peniaze ale urcite neboli minute na ziaden rozumny ucel.... ja mojim detom nesporim lebo sa to neoplati... vsetko im zabezpecujeme my, ked budu starsi budu mat vreckove, a ked dospeju a budu potrebovat pomoc budeme sa snazit podla svojich moznosti...
Ale inak my sporime, aby som teda bola presna,lebo mame nazvys. Ale sporime na studium v zahranici, jazykovy pobyt,a ine zmysluplne veci(ak budu deti na to rozumovo vyspele a budu chciet). Ziadne, ze tu mas, co sme ti roky sporili na start do zivota. Ak budu mat zdrave ruky, tak maju to najdolezitejse na start do zivota.
Naši nám sporili, mali sme kazdy vkladnu knižku, sporili koľko mohli, zariadila som si za to krásne byt, lebo som ju dostala, až keď som sa vydala!
A okrem toho nám dali každému 10000€ na byt, ale nechcela by som žiť ako žili! Ziadne dovolenky, zájazdy, nič navyše si nedopriali, len šetrili až sa majú dobre na dochodku a co z toho?? Otec umrel teraz ako 57rocny a nič zo života nemal, len robotu a zgrlosenie! Ja si rodičov vážim za to ako ma vychovali a keby mi aj nič nedali! Bolo to ich rozhodnutie, že nám prispejú, ani by ma nenapadlo niečo pýtať! Bratovi platili celé studium na VŠ, samozrejme aj brigádoval, ale ešte bolo treba!
A my s mužom tiež malým šetríme, každý cent co dostanú ide na sporenie! Obaja majú aj poistky so sporením aj sporiace účty! Každý robí podľa svojich možností! Poznám aj takých rodičov, čo všetko minú a za peniaze co deti dostanú im nakúpia sprostosti, načo??? Zbytočne dve izby hraciek a blbosti, len preto ze dieťa chce, ale to je už iná téma! Takže každý podla svojich možností
Mama svojho casu dostala peniaze od rodicov, otec nedostal nic, ked nam mama zacala sporit bol z toho konflikt, viem ze otec sa jedoval,ze naco...sak sme mladi, zdravi...no mama nam aj tak dala...ja svojim detom tiez sporim, citala som o chlapikovi co svojmu synovi od narodenia kupoval flasu drahej whiskey, teraz ma syn zberatelsku zbierku za 40k...da sa vselijak alebo cakat na dedicstvo 😶....a dokonca poznam par co sa na to pozera uplne inak, neplanuju ani to dedicstvo zanechat...vsetko chcu predat a dozit na Bali ako krali po celozivotnom lopoteni....ano pomoze to ked ti pristane par tisic na ucte ked povedzme kupujes nehnutelnost, ale v dnesnej dobe ked ani 30 rocneho cloveka nevies dostat z domu je to aj kontraproduktivne...co robil tych x rokov co zaraba...ale yo su rozni ludia a rozne situacie...tvoji rodicia by sa mohli kludne zachovat aj tak,ze s uderom tvojich 25 narodenim ta poslat s panom bohom prec....aj to ze tam zijes je hodnota
No správny rodičia by ti mali zaistiť aj vedúce miesto v rodinnej firme. Ak sa to neudeje rodičov bezokladne vymeniť!!!
Nemam ziadny nazor na rodicov, co svojmu dietatu nesporili, rovnako ako nemam nazor na rodicov, ktori svojmu dietatu sporili. Toto je prvy krat, co sa nad tym zamyslam 😀
@elementissa no len by ma zaujimalo realne zhodnotenie tych odlozenych 350eur rocne×20rokov. Ratam tak okolo 8000-9000tisic max. V horizonte 20 rokov. Lepsie ako drotom do oka, ako sa vravi. Ale letenku na Mars si z toho asi nekupia 🥴 ale nehanim sporenie pre deti,v ziadnom pripade. Prave naopak. Je fajn, mat tych 8000tisic k dispozicii, ak sa tvoje dieta rozhodne, ze chce napriklad pilotny kurz, alebo rocny pobyt v US. Alebo zivot prinasa aj negativne situacie, zranenia, choroby. Ale pre start do zivota (byvanie) je to zanedbatelna suma, aj ked pomoze.
Pani je asi poisťovací agent 🤷😁
mne nasi nesporili ale zato dali mi moznost vystudovat... to mi je viac...
ja si doteraz pamatam ako kamoske sporili jej rodicia peniaze od narodenia ze na 18ku dostane velkych 20 000 korun. Ked sa narodila bol to nenormalne velky peniaz co jej rodicom slubovali. Ale co sa stalo ked mala 18r? inflacia... dostala 20 000... smiesnych 700e za ktore si mohla kupit tak vodicak... to neni moc velka investicia...
nevravim ze sporenie je zle... my sporime ale nie cielene pre deti ale pre nas pre rodinu... a niesu tie peniaze zamrznute na 20 rokov ze sa ich clovek dotknut nemoze...
teraz mi to pride take nejake rovnake... teraz naslubuju 15-20 000 len sk sa zmenili na eura... teraz je to krasny peniaz ale za 20 rokov? ked uz iba nehnutelnosti sli hore za poslednych 5 rokov o 20 000 vyssie?? mozno tiez si za zo budu vediet tie nase deti len vodicak kupit... 😒
v Amerike napríklad neexistuje vzdelanie zadarmo....studenti si berü pôžičky a po štúdium miesto toho aby splácali hypotéku, splácajú štúdium. tiež sa nikto nezamýšla, prečo mi rodičia nenasporili na štúdium (okrem bohatých rodín) nerozumiem prečo ludia nemôžu byť vďační za to čo majú, že máme možnosť bezplatného vzdelania to nieje dobrý štart do budúcnosti????
na sk je vela rodín, ktoré jednoducho majú problém vyžiť z mesačného príjmu tak asi taký mám názor.....
@oliali no ved práve preto hovorím o správnom nástroji. Pri dlhodom sporení sa samozrejme neodkladá na účet s nulovým úrokom, ale hovoríme o zloženom úročení, ktoré zabezpečuje rast peňazí.
Naši mě i bratrovi šetřili - potom nám z toho platili oběma 5 let univerzitu = nebyli jsme odkázaní na brigády, ale mohli jsme se věnovat jen studiu. Následující životní rozběh byl na nás, oni nám umožnili, abychom si dobrou školou zajistili dobrou práci. Myslím, že celkem fér 🙂
@dzina007 a práve preto je dôležité do úvahy brat infláciu, jej medziročný rast a vždy mat investičný nástroj, ktorý zarába medziročne viac ako inflácia. Inflácia za minulý rok dosiahla 2,8%.
Takže ak máš nástroj, ktorý ti medziročne zarába aspoň 3%, tvoje peniaze ostávajú kryté pred infláciou. No na to, aby sa zhodnotili a teda prekonali infláciu v čase je potrebné mať vyšší úrok. Pri 20r horizonte je ok mat výnos 7%p.a.
Moji nesporili...a su to najlepsi rodicia na svete...🥰
@ladyvi moje skúsenosti z praxe sú trochu iné ☺️ ale samozrejme, mamičky na koníku vedia o každej téme viac ako tí, ktorí sa tomu venujú 🤗🤗🤗
Mne ani mojmu muzovi rodicia nedali nic.ale urcite im to nevycitam,co uz. Lubim ich aj bez toho.My svojim detom setrime. Urcite chcrme aby po skole mali nieco na rozbeh.
Na rodicov ktori dietatu nesporili, nemam ziadny nazor. Na narocne deti ktore si toto narokuju a citia sa tym ukrivdene mam ale dost nepekny nazor... dospely 25r rozmaznanec :D boze, dufam ze takto deti nevychovam...
@n_i_ka viete nám poradiť, ako výhodne sporiť?
Nič, možno nemajú tu možnosť.... Dôležité je ich naučiť finančnej gramotnosti.
Zrejme si sklamaná že tebe nešetrili a vadí ti ze iným áno...
Inak zaujímavý názor, že netreba nič čakať od rodičov, že však oni vychovali a to stačí... 🤷🏼♀️ A vy ste ich prosili o to, aby vás splodili? A vás vaše deti? Dieťa je v prvom rade zodpovednosť a neviem, či tu ešte niekto žije na lazoch a doji kozy (možno hej), ale väčšina ľudí žije v priemyselnom svete, kde sa tovary a služby kupujú za peniaze a teda ako predtým bolo povinnosťou rodičov zabezpečiť deťom vzdelanie v obrábaní zeme, lebo to bolo ich živobytie a ako veno sa dával pozemok a krava napríklad (v bohatých rodinách kôň), a ľudia sa nedudrili, že však som ta porodila a naučila ťa rozprávať a jest, tak čo po mne chceš, tak v peňažnej dobe je povinnosťou rodičov naučiť deti pracovať efektívne s peniazmi. Ja napríklad za svoju rodičovskú povinnosť považujem aj dat dieťaťu niečo na rozbeh do života, na osamostatnenie sa... Všetci sa tu nadrapuju, ako stačí, že ťa rodičia vychovali a potom sa bijú o majetky zo súrodencami... Typické slovenské..
@elementissa ako som pisala. Nehanim sporenie,prekaza mi ako sa prezentuje od maklerov sporenie. Ako start do zivota, ako 20% na hypoteku a pod. Ak po 20 rokoch dostanu 8tisic, tak sa mozeme bavit o jazdenke aute. Co je fajn, lepsie mat ako nemat, ale nie je to 50% z bytu. Je to len hra na slovicka z pohladu maklerov, ja mam rada veci pomenovane vecne a presne, nie v pozlatku. Mnoho ludi je negramotnych a sporia sporia v domneni, ze deti si za to o 20 rokov kupia pomaly 3izbak,lebo im niekto dava plane vizie.
@elementissa a teda nehovorim, ze to je tvoja strategia, aby sme sa chapali, nie je to utok na tvoju osobu 😉
@nikuska744 toto Vám ja povedať neviem. Priateľ sa zaujíma o investovanie takze to má na starosti on. Mna to už ani nebaví počúvať 😀 viem že deťom investuje do ETF fondov lebo sú najvýhodnejšie.

No vidite,a ani zákon neovladate.Rodicia majú voci svojim deťom vyživovaciu povinnosť dovtedy,kým dieťa nie je schopné samo sa živiť.Ziadne do "dvadsatpatky".Ak máte na mysli obdobie,dokedy študuje na VŠ,tak ja som napr.mala menej,keď som už VŠ skončila (úspešne).Naši mi niečo odkladali,aj sestre,ale nemohli stále.Mali sme však šťastné detstvo,dostali sme všetko,čo nám mohli dávať v rámci svojich možností.Sice som v v dvadsiatichpiatich rokoch nedostala do ruky hneď vkladnú knižku,ale aj ja aj moja sestra sme mohli vyštudovať,bez toho,aby sme museli chodiť na brigády..Trvali na tom,aby sme sa starali len a len o štúdium.Viem,že často nám dali posledné peniaze pred výplatou,ako sme odchádzali na internát.V zivote by som si nedovolila ešte nárokovať viac.Dvadsatpatrcny človek sa môže hanbiť,ak má názor,že psou povinnosťou jeho rodičov je ho živiť a sporiť mu,bez ohľadu na to,či ešte študuje alebo nie.Hneď po skončení školy som hľadala pracu a snažila sa o samostatnosť.Sice som od nich nedostala 20 eur mesačne,ale dostala som všetko,čo sa dalo a mohli mi dať:výborný základ do života.Dokonca mi prispeli do bytu,kt.sme kupovali.Svokrovci nemohli dat muzovi ani to sporenie,ani prispieť hotovosťou do nášho bytu,na tých by ste mali aký názor?PS:tiež zatiaľ nesporim malému,má už pritom 10 mesiacov.Planujem v tomto postupovať tak,ako postupovali naši.Ak budem mať veľa peňazí bokom,najmä keď sa vrátim z materskej do práce,samozrejme mu skúsim niečo odložiť.Snad to o pár rokov,keď bude dúfajme ako dospely zdravý chlap študovať,nebude takto riešiť na fóre a rozmýšľať podobne ako vy.