Aký je váš názor na rodičov, ktorí dieťaťu nič nesporili?
Čo si myslíte o tom, ked niekomu rodicia od narodenia az po 25 rokov nesporili peniaze na vkladnej knizke alebo poistku? Ze po dovrseni 25 nedostane nič na rozbeh ?
Nám so sestrou rodičia šetrili. Mali sme vždy všetko, bolo o nás postarané, kľudne sme študovali ak sme chceli. Zrazu sme sa obe rozhodli odsťahovať, kúpiť si vlastné bývanie a musím povedať, pomoc od rodičov na štart velmi pomohla. Ja keď budem mať svoje deti, tiež im plánujem šetriť, myslím si, že je to správne, predsa, chcela by som, aby moje deti neživorili a aspoň ako-taký začiatok mali fajn.
Aj keď, šetrenie rodičov pre deti nie je povinné, osobne si neviem predstaviť nedať svojmu vlastnému dieťaťu “nič”.
@elementissa Velmi pekne zhrnute, suhlasim so vsetkym 👍
@nikyball Absolutne nevies co hovoris, to co pisala elementissa nema nic s “poistovanim”. Iba vysvetlila, ze nie je vhodne sporit cez vkladnu knizku alebo klasicky sporiaci ucet v banke, to uz dnes vie kazdy kto sa aspon trochu zaujima ako zhodnotit svoje financie. To uz terminovany vklad je lepsi... A mimochodom, investovat vie clovek aj sam, bez financneho poradcu alebo nejakej tretej strany...
Osobne si myslim, ze rodicia nie su povinni nic sporit “na rozbeh”. Pokial sa riadne o teba starali, a si na VS, ktora tiez nie je najlacnejsia, tak uz tym duplom nie.
Mladi dnes chcu vsetko. A neurobit pre to nic.
No mne teda nesporili. Ani som nedostavala vreckove. Takisto som nedostavala vsetko, co by som si vyziadala, ale zaroven nemam pocit, ze by mi v detstve nieco chybalo.
A peniaze na rozbeh?? No neviem. Ale podla mna ak ide o priemernu rodinu, ktora dietatu vie poskytnut byvanie a stravu pocas studia (ci uz doma, alebo intrak), tak sa dieta po skole zamestna a nepotrebuje ziadne “peniaze na rozbeh”.
Pocas skoly som normalne brigadovala, normalne studovala. Po skole sa normalne zamestnala a odstahovala sa od rodicov. Ziadne extremy.
Mne šetrili rodicia aj krstná, ja som o tom nevedela, neratala som s tym, takze keby mi aj nešetrili, bola by som s tym ok.. dali mi peniaze, ked som mala 21 a bola to 1/3 z ceny bytu, ktory som si kupila.. stale som im velmi vdacna 🙂
Nič si o nich nemyslím. Zrejme nemali dosť peňazí, aby tak robili. A nie sú povinní nič šetriť, ani dat. Keď sa nedá, tak sa nedá. Záleží od situácie. Je to individuálne.
Nie je to ich povinnosť, áno majú sa starať o základné potreby dieťaťa kým nedoštuduje, ale sporenie nie je základná potreba. A nie nie je to bežné.
autorka: co by som si myslela o takych rodicoch? Ze uplne zlyhali. Vo vychove, ak sa toto ich opyta ich dieta.
Nie vsetko je o peniazoch. Kazda rodina ma ine moznosti.
Inu financnu situaciu.
Ak niekto splaca hypo. Niekto ma minimalku. Niekto 4x hodnotu minimalky.niekto jedno dieta. Niekto 3-4a viac.
Je nemozne to takto hodnotit. Ak setri ze rodicia z coho maju ok. Ale nie je to nutnost ani povinnost.
Tiež mi nesporili. V podstate nebolo z čoho. Ale mala som nadštandard čo potrebujem. V tomto čase ti na rozbeh bude treba veľmi veľa.
My necháme našim deťom peniaze neskôr vo forme majetku a určite financií. Ale extra spojiť nejdem ani ja. Kto vie čo bude, kam pôjdu.
Prečo nie? Lebo 20€ bude mať o 20 rokov hodnotu 0,20€ ..... Preto je to hlúposť.
Že sú dostatočne pricetni, aby nefinancovali nejakú banku ci poisťovňu. Financujeme dobre školy, vzdelanie, zážitky, zafinancujeme aj nejaký rok štúdia v zahraničí, ak bude záujem, ale rozhodne nebudem šetriť drobaky na "rozbeh". Ak sa moje deti nedokážu uživiť svojpomocne, tak som vo výchove zlyhala. A nie vtedy, keď im v 25 strcim do ruky pár tisíc.
nam rodicia setrili,,, aj my setrime detom,,, netvrdim, ze si za to kupia,,,, rovno dom,,, ale,,, ak dostanu pri starte napr 13-15 000€, je to fajn,,, a sice neviem, ale predpokladam, ze len tak by som ju nevytiahla z vrecka,,,aby som tuto sumu kazdemu mohla dat..
Ja lutujem kazdeho, kto sem vobec nejaky prispevok s otazkou da. Ked citam tie odpovede niektorych, tak si vravim: radsej dat otazku do casopisu a pockat si dlhsie na odpoved, kde ti nenapisu, aka si zla, nevdacna, kde ta nevysmeju a okamzite neutocia na autorku. No ja poznam 95 percent takych ludi, ktori si odkladaju, makaju a beru to vazne a tych zvysnych 5, co to nerobia, tak ti su ti nevdacni. Lebo su to taki, co maju 5 korun , ale minu 6. Vycucavaju rodinu, kde koho a cely zivot su tito hlupaci v minuse. Tak taki ozaj nenasporia. Čim to ale asi bude, ze? 🙂)))
ja v 24 som už mala vlastný byt. Síce hypotékou, ale mala. Nedostali sme s manželom nič. O to viac sme nadobudli. na rozbeh netreba peniaze. treba len chcieť a byť ctižiadostivá a zodpovedná. Ale áno, poznám aj rodiny, kde dostali vyrastené deti všetko na tácke. Myslíš, že im to pomohlo ku štastiu? Kdeže. Menej si to vážia
@kassandra25 takýchto mínusových ľudí poznám a väčšina z nich (ak nie všetci) dostali od rodiny a aj to založili alebo sa zadĺžili. Kto nedostal nič, a všetko si nadobudol z vlastných síl, si to viac aj váži&
Ano sporili - a ked sporenie skoncilo stacilo mi to akurat tak na vodicak 😂 (80-90 roky na vyber v sporeni moc nebolo) Sporenie resp investicne produkty mame ale nie je to cielene pre deti, ak budu potrebovat a budeme mat tak im dame ak nie tak sa budu musiet zariadit same tak ako ja s manzelom. Rodicia ma viedli k samostatnosti a to iste ucim svoje deti
Čo by som si mala myslieť? Za tých 25 tokov dajú dieťaťu až až nie každý má na to aby ešte šporil dieťaťu a nepovažujem to ani za niečo potrebné. Nie je to povinnosťou rodičov.
Mne nasi nesetrili,aj svadbu sme si zaplatili sami,ja detom setrim,ale neviem ci by som to nazvala "na rozbeh".Skor mozno na skolu,svadbu,neviem...Kazdy dava tolko kolko moze.Nikdy som sa nad tym nezamyslala.
Nam nesporili a prežili sme to bez ujmy
Mne rodičia nikdy nesporili. Pokiaľ viem, ani mojej sestre. Nikdy v živote mi to nechýbalo. Dokonca ani vreckové sme nedostávali. Neubudlo z nás a ze vdacne zato ako nás vychovali. Nikdy ale ozaj nikdy by som nemala tu drzosť pýtať od nich peniaze a ešte hovoriť ze sú povinní sa o mňa starať do 25.hanbila by som sa jak pes. Dúfam že ani moje deti nebudú také vypočítave. Hrozné...
Moji rodičia mi nesporili a ani ďalším dvom súrodencom. Vôbec sme to neriešili, neprišlo nám to zvláštne, ani nemorálne a ani nenormálne... Popravde som sa nad tým zamyslela až teraz pri tvojej otázke... Mám 37,úžasných rodičov a mamina mi je najlepšou kamarátkov... A ako matka samozivitelka nesporim ani svojím deťom. Chodíme na dovolenky, more, hory a snažím sa tu byť pre nich 😊 a na druhu stranu keď si niečo pokazia si kúpia zo svojich, a už si zo svojich kúpili aj prášok na pranie a v rukách doniesli domov keď prišli ako prasiatka 😁 ukazujem im, ako je to ťažké v dnešnej dobe zarobiť a nemám problém im povedať, že peniažky nemám a musia sa niekedy uskromniť... Majú 9 a 12,chlapci
ja som nedostala ani cent...moja svagrina kluce od 3izboveho bytu /mozno aj peniaze,co ja viem/...z rodiny tiez podostavali celkom slusne peniaze...jedine ,co si z toho odnasam je zistenie,ze takyto ludia potom nad tymi,co si musia vsetko sami zaobstarat,ohrnaju nos,ze aha co my uz davno mame-no jasne,ked ste nemuseli brat hypoteku atd...a navyse-tento typ ludi ma stale malo...asi mali rodicia dovod,ked nenasetrili...nevies,ci nemuseli pred detmi hrat divadlo,vytvarat iluziu,ze vsetko mame,zatial co po veceroch rozmyslali ako vobec vyzit...hlavne sa neporovnavaj s inymi...
Nic sme nedostali ani jeden...nasi nemali z coho. Este teraz sa mi ako deti otcovi dochodcovi snazime prispiet na vacsiu vec. A viem, ze ani surodenci...ani ja nesetrime detom. 20€ bude o 20r nic...do roka 240€×20=4800€...ved akoze ok. Dostane vsetko po nas....vravim..ze aj zlate zuby 🤣 (zo srandy)...kedze je jedinacik...a zas...aj my potrebujeme zit...
Autorka sa zrejme od hanby prepadla pod zem , keďže už nereaguje 😝

@dadymima presne tak. Mojmu mužovi ani svadbu nerobili ani 1 fľasu nekupila. Dom sme ostavili a dala nam 1 poľsku tanierovu supravu. 👍