Aký má život zmysel?
Zdravím váš názor na všeobecne zamyslenie že aký ma život zmysel keď človek musí zomrieť potom načo sa človek narodí?? Zaujíma ma vaše názory váš pohľad na život. Ďakujem za odpovede
@loliki ano ja som taka, že neverím tomu, že tie pravidlá určil sám.Boh. Biblia bola toĺko x prepísaná, zle preložená, interpretovaná, že už nemám dôvod ju čo i len skúšať čítať. Potrebovala by som presne reálny dôkaz, niečo, čomu viem uveriť. Presné odpovede. Možno rozhovor so samotným Bohom, aby mi to celé potvrdil. Ja skôr zvažujem, že by som vystúlila z cirkvi, lebo s ňou mám tiež problém.
Ja už nehľadám zmysel života. Žijem. Snažím sa nájsť samu seba, odpovede na otázky, bojujem za svoje ciele.
Fúú ťažká otázka
@alanko20 qcirkev ako taka nie je zla,len niektori ptedstavitelia sa nespravaju,ako by mali,no to nevypoveda o cirkvi,no o tom ,ze ludia su ludia.Aj ja niekedy rozmyslam,ze mozno nieco nemusi byt az tak striktne,ako to cirkev kaze.No na druhu stranu,co my vieme?Kazdy nech sa rozhodne podla svpjho vedomia a svedomia,srdiecka
@zazvorka87 necitala ani neplanujem, kvoli tomu, co som napisala. V ziadnom pripade nie som za anarchiu ani nic podobne. Plne respektujem kazdu vieru, nabozenstvo, veriacich ludi, nevysmievam sa, neprehovaram. Je to len moj nazor na vec.
@zazvorka87 pre mna su pojmy ako hladat Boha atd dosr abstraktne, netusim, co si mam pod tym predstavit a ako sa to ma robit. To vravim uprimne. Nemyslim, ze som pysna, len potrebujem jasnejsie dokazy. Bibliu nepovazujem za taky dokument. U nas sa "len" chodilo do kostola. Jediny clovek, ktory bol tak blizsie Bohu, bol nas ucitel nabozenstva, ale bola som dieta, mlada pubertiacka, nevedela som si to asi tak vziat k sebe. Neskor ma ovplyvnila vedecka praca 🙂
@viestta Ako prosim ta vies,ze je nieco dobre a zle?Co je normou,podla coho posudzujes,ze toto je spravne a toto nie? A kde je ta hranica?Preco ju ma niekto posunutu inam?Znamena to,ze to,co je dobro pre teba moze byt zlo pre ineho?Cize dobro a zlo je relativne?A ak je relativne,ako mozeme hovorit o spravodlivosti?Nerypem,rada by som o tom diskutovala,ak ta to zaujima,mna teda ano 🙂
@tululu "Svoj zákon dám do ich vnútra a napíšem ho do ich srdca." Asi o tom je svedomie. K tomu sa pridá výchova, kultúra spoločnosti, osobné presvedčenie, povaha. Svedomie sa dá formovať aj deformovať a každý sme niekde inde na tej ceste, preto sú tie odlišnosti v chápaní dobra a zla.
@alanko20 Dá sa k Biblii aj takto kriticky postaviť. Či je dobre preložená atď. Dá sa aj všelijako čítať a je v tom rozdiel. Ako dieťa som sa rozhodla, že si ju budem čítať od začiatku pekne do radu, kým to celé neprečítam. 😀 Nepodarilo sa. Potom som na to išla študovane-tematicky. Biblická olympiáda. To bolo také informatívne, že viem, kde sa o čom píše. Skôr mi to naplnilo hlavu ako srdce. Potom som mala také obdobie, že som niekoľko krát prečítala Žalmy. To už bolo o prežívaní rôznych udalostí a páčilo sa mi, že dávno predo mnou už niekto tak hlboko vedel vyjadriť svoje pocity, žiale, prosby a sformuloval ich do takých modlitieb. 😲 To bol príjemný objav. Potom som čítala knihy od Mária Valtorta (Evanjelium, ako mi bolo odhalené) To ma niekam posunulo. Ak nemáš chuť na Bibliu, prečítaj toto, je to pútavejšie. Proste odporúčam. Teraz počas 3 rokov epidémie som mala viac času otvoriť si Bibliu denne, alebo častejšie. A bola som prekvapená. Také trefné, veľakrát, to čo som v ten deň potrebovala, alebo malé detaily... vedecky nevysvetliteľné, niekto povie Náhoda, ale mne to sadlo a získala som istotu, presvedčenie, že Boh je tak blízko nás, sleduje, čaká, odpovedá. Je mi jedno koľko chýb, preklepov má, pre mňa je to fakt Božie slovo. Zážitok. 🙂 Osobná skúsenosť.
Aj mňa vytáčajú iní nedokonalí veriaci. Ale nie som dokonalá ani ja. Ktovie či vôbec budem? A ktovie, či je to cieľom? Možno Boh povie: Tak nie si dokonalá ako ja, ale aj snaha sa cení. 😉
@viestta Rozumiem.Uz davnejsie som citala jednu knihu,v ktorej autor porovnaval prave vseobecne uznavane nazory na zlo a dobro a bolo zaujimave,ze vsetky narody,ktore skumal (pestra vzorka od "primitivnych" az po vyspele civilizacie) mali rovnako nastavene hodnoty,co sa tyka sebectva,klamstva,nedodrzania slubu,umyselneho ublizenia,kradeze a podobnych situacii,vsetky tie narody to povazovali za zle,aj napriek tomu,ze evolucne by prave niektore z tychto atributov mali byt "vyhodnejsie".Dobro sa casto vymyka pudu sebazachovy a akoby existovalo nezavisle od nas.Obcas to vyzera tak,ze vsetci ludia maju ten barometer v sebe danypodobne a to,ci ho ignoruju alebo prenastavuju,je uz na nich.Myslim,ze filozofovia mozu mat viac pohladov na dobro a pravdu,ale to dobro je stale dobro,bez ohladu na nas nazor.Ale to je teda len moj nazor 😀
@loliki Suhlasim.Bibliu mam precitanu odzadu dopredu,ale aj tak nad tym vsetkym rada premyslam z roznych perspektiv,vies.Lebo teda absolutny relativizmus je podla mna rovnako nebezpecny ako fanatizmus bez stipky kritickeho myslenia a niekedy je fakt fascinujuce,ako niektore veci do seba zapadaju a niektore proste ostavaju nepochopitelne a v tom vsetko je aj tak jadrom viery rozhodnutie verit,kedy proste otvoris tie dvere 🙂
Je na kazdom z nas,aky zmysel dame nasmu zivotu.Je nas,je len jeden,je kratky a moze byt krasny