Aký máte vzťah so svokrovcami vy?
Ja už neviem či to len ja nejako intenzívnenie prežívam alebo to tak majú viaceré ženy. Sme s manželom spolu 15rokov. Jeho rodičia sú ľudia vyššej triedy ale za tie roky nám nikdy nepomohli. Či už finančné alebo hocijakou vypomocou. Manželovi dali na svadbu ako veno utierky po starkej. Sú to ľudia typu gestapo. Jediného syna vychovávali prísnou výchovou bez lásky. V 10 rokoch musel sám upratať celý byt a podobne. Jediné, čo z toho teraz má, že má chorobný odpor k upratovaniu. A má obrovský rešpekt pred nimi. Nikdy sa s nimi úprimne nerozprával. Celé roky som to brala tak, že ich musím rešpektovať takých akí sú. Pred rokom sa nám narodil syn. A tu začali problémy. Doteraz mu nedali ani na jeden cumlík. Chodia nás ku nám domov iba kritizovať a chváliť sa, čo všetko si nakúpili a kam idú na dovolenku. Prečo ho uspavam na rukách, bude to malý rozmaznanec. Prečo nie je celý deň v ohradke, keď si nestíham navariť a upratat. Chodia sa tu s ním iba pofotit, aby mohli kamarátom v krčme ukazovať ako sa starajú. Pred pol rokom sa manžel odvážil a posťažoval sa im, že nám s ničím nepomáhajú len kritizujú. Tak bolo mesiac peklo, že čo si to dovolil. A potom začala svokra chodiť aspoň 1x do týždňa pokocikovat. Ale donesie mi ho celého zablateného, celého od sladkého, pritom dobre vie, že nechcem aby mu niekto dával sladké. Neviem čo mám ďalej robit. Ja sa k ním správam s úctou len kvôli manželovi. Nevyvolávam konflikty. Ale už sa s nimi nechcem ani stretávať. Ako to máte vy? Moc to prežívam? Alebo je to bežné takýto vzťah?
@michelleru mozno to len nepoznaju...asi by som sa ich snazila nejaky cas zahrnat laskou, aby som im to ukazala😀Pekne by som chodila s vnucatkom na navstevu.Mozno by sa to prelomilo, zapalil sa v nich nejaky cit, pripadne by videli ako to v normalnej rodine ma fungovat..Alebo ze sa to da aj inak..
@michelleru svokroci sem dojdu, sadnu, obaria sa cajom a kavou a utekaju domov, aby nemali dopravne zapchy po ceste, uplne realne je, ze tu stravia tak max 8 minut, ked oslavujeme narodeniny niektoreho dietata, pridu aj na obed, t.j. najedia sa, stravia svojich 8 minut a utekaju prec
svokra to, kolko krat pride do mesta, byvaju pobliz mesta, nespomina, ale zo vsetkych info okolo mam pocit, ze tri krat tyzdenne urcite, chodi aj okolo nas
ma tu tri krasne zdrave vnucata
pomaha tak, ze za prazdniny vezme na 6 dni deti niekam na chatu so svokrom, kde teda maju vystarane
svokor ma rad male deti, rozumej babatka do dvoch rokov cca, svokra co badam, nema vobec rada deti, poucuje a komanduje, v podstate je to jezibaba, jej normalna komunikacie je o tom, ako sa ma co robit, alebo ako ona kedy co robila, alebo ako sa mal jej starsi syn, mojho muza nespomina, ked bol dieta
no a historky o sebe a co im kde kvitne
@michelleru obrn sa, vyser sa na nich a lub si a vymaznavaj svoje dieta ako len chces ty
@michelleru to s tou pomocou co pises o dva prispevky dozadu, tiez si to tak predstavujem :D ale teda nevydalo
my sa urcite o nasa vnucata budeme zaujimat inym sposobom ako je toto, co vidime v praxi :D to su taki ludia vies, ich nezmenis, to len prezit do ich smrti nejak
jo a moje starsie tam ani nechcu chodit, lebo sa tam jednoducho necitia dobre uz a najmladsie nejak nema preco ani javit zaujem, ked ho napr. na rukach nemala rok a tak :D
no na neuverenie je to, ale neriesim, ludia su vselijaki a tito su takito ....a je dobre, ze sa malo vidime, lebo pri ich nazoroch by boli iba nedorozumenia :D
@alias313 zahrnat niekoho laskou aby im ukazala ako to ma byt .... 😅 no neviem, kazdy ma vo vsetkom iste hranice za ktore nie ze nechce ale ani nedokaze ist. Ked raz niekto nevie co je laska a k nej prinaleziace spravanie akceptovane vacsiniu populacie takato cmuckovita lekcia mu bude na nic. U nas doma mi nikto nepovedal ze ma ma rad aj ked viem ze to tak bolo. Ja to svojim detom hovorim, posuvam svoje hranice a davam zo seba maximum. Napriek tomu mi niektori ludia pripadaju prilis presladeni ...... Ak to raz niekto nezazil a v podstate je spokojny s tym kym je tazko ho preucit na ine spravanie.
@michelleru pri "povinnosti" postarat sa o rodicov sa to neodvija od toho ci pomahaju s vnucatamu. Je to logicke vyustenie toho ze sa o nas starali kym sme boli detmi.
@marcelatje aj ja si to myslim a preto napriek tomu, ako sa chovaju, sa o nich, ak to bude treba, raz urcite postarame
@mimaaaa20 je to pre mna nepochopitelne ako mozes nieco taketo napisat. Nieco taketo citit. Podla mna nic nie je len tak a pre nieco ti to povedala. Nikdy nie je chyba len na jednej strane.
@michelleru ahoj za mna, nie je to bežne. Aspoň u nas. Cez víkend sme boli u svokry a bavili sme sa o jasliach do budúcna a ona ze načo budeme platiť ze ona nam bude malu strážiť. Síce tam nechodíme veľa ale ked sme tak sa z malej len vytešuje. Moji rodičia detto. Rodina si ma pomáhať ako sa len da v rámci normálnych vzťahov.
@christina_petrikova je to ale asi velmi hlupa stara zena, ak povedala to, co tato prispievatelka pise a ako sa k nej teraz spravaju si zrejme privodila aj tym, ako sa chovala ona.....tu nikto nevie vsetko, napiseme len vynatky, nie vsetko, nikto
ja to beriem s obrovskou rezervou
ze je tam naruseny vztah je zrejme a je mi luto, ze sa vobec niekto vie takto vyjadrit o babatku a este jeho buducom vnucatku, nech uz z akehokolvek dovodu
je to akcia reakcia na nejakej urovni iq
ja nikdy nepochopím, ale fakt NIKDY, ako niekto može napísať, že starí rodičia nie sú povinní pomáhať s vnúčatami. Kde to žijete baby. Nie , nie je to povinnosť ale každý emocionálne zdravý jedinec pocituje ako radost a štastie ak može tráviť čas s detmi svojich detí.Ak to tak nie je, je niekde v systéme chyba.
Ani sa nepytaj :D :D :D :D ;D
@mateson samozrejme ze je normalne travit s vnucatami cas a dokonca mat z toho radost. Nemat vsak moznost volby a musiet sa o ne starat z akejsi povinnosti nie je kosher. Moja mama je vdova. Preziva s priatelom druhu mladost. Cestuju, chodia na koncerty, zaplavat si......mam jej to zatrhnut preto aby sa starala o vnucata? Som rada ak si ich vezme. Aj ona sa z vnucat tesi ale u nas to nie je v rovine ze je to jej povinnost
@mateson presne ako píšeš. Niekde v systéme je chyba a napraví ju len ten, kto ju v sebe má a je schopný si to uvedomiť. Nikdy sa táto chyba nedá napraviť výčitkami, požiadavkami, nárokmi ani vydieraním zo strany detí, alebo samotných vnúčat. Babka z otcovej strany sa ku nám niky nemala...vyrástli sme, pochopili, babku nevyhľadávali a keď zomrela, tak mi ani neprišlo, že niekto blízky odišiel. Tak to rozhodla ona. Dospelí udávajú tón vo vzťahu k deťom. Či sú to starí rodičia, rodičia, alebo tety a ujovia. Nikdy to nie je naopak. Nedá sa vynútiť láska, ani pozornosť. Dá sa s tým len vyrovnať, pochopiť to a ísť ďalej.
@michelleru Spartanska vychova, potreba jednotlivca nie je dolezita, len posluchat, „drzat hubu a krok“... taki ludia by ani nemali mat deti, myslim si, ze sa im „posmyklo“ jedno a dost. Nevedia prejavit lasku, kritizuju, rozkazuju a mozu v dietati zabit akykolvek cit. Je uzasne, ze tvoj muz je iny a ze sa im konecne vzoprel a „urazil“ ich majestat.
Co je to ludia vyssej triedy...? synovi daju svadobny dar utierky po babke, vnucikovi nevedia kupit hracku, prejavit mu lasku, len si ho odfotit. Tvoji svokrovci mi povahovo pripominaju Dr. Martina z ceskeho serialu, ktory sa nenaucil ani napriek veku komunikovat s ludmi vdaka svojim rodicom.
Ked sa u vas svokrovci chvalia co vsetko si kupili a kam pojdu na dovolenku, mali by ste im povedat, nech si setria na domov dochodcov, lebo z roka na rok je to drahsie.
Kupit nieco vnucatu nie je povinnost, ale samozrejmost, ved je radost pozerat ako sa rozziaria oci dietata, ked dostane hracku a hraje sa. A je krasne davat si navzajom drobne darceky. Mozno to oni pochopia az budu vasu pomoc potrebovat v starobe, v takych chvilach sa ceni zaujem a vtedy to cloveku docvakne... ber to tak, ked pridu, tak pridu, ked nepridu, tak neodidu, ber ich, ze su taki, ale neopravnenu kritiku netrp, na to oni nemaju pravo. Viem, ze lahko sa pise, tazsie sa realizuje, prajem ti vela energie a trpezlivosti. Tiez som si kadeco prezila so svokrovcami, tak ti rozumiem. 🙂
Ak niekto povie na vase deti aby vam zdochli potom pochopite co to je..... Ja som zla lebo mna svokru za nevestu nechcela ale chcela inu...ty co hovoria ze ja si ju zasluzim a ze som zla... Ked pridu o svoje dieta alebo im niekto do oci povie aby zdochlo pochopite aka ke to rana pre matku...
Ja tiež neznášam mojich svokrovcov. Nie sú zlí ľudia, aj nám pomohli aj pomáhajú. Len neznášam to ich posudzovanie každého a každý, absolútne každý podľa nich robí všetko zle, žije zle a pod. Doslova vyžadujú aby sme žili podľa ich predstáv. Samé poznámky kritika na všetko. A mne príde, že moja jedna jediná robota by mala byť podľa nich, len sa starať o ich syna a velebiť ich do aleluja, akú sú oni úžasní.
Nuž seriem na nich, nereagujem, nevšímam si, snažím sa nerozčuľovať sa. Pohostím, poslúžim keď prídu, ale kamaráti nikdy nebudeme. 😉
@marcelatje ja postarať sa o rodičov nepovažujem za povinnosť ktorá vychádza z toho že sa kedysi o nás oni starali . To čo nám dali ( výchova ) je dar , nenávratný dar , spojený s ich slobodným rozhodnutím priviesť na svet dieťa.
To či sa niekto postará resp. nepostará o svojho rodiča, nemusí vôbec nič hovoriť o jeho morálnom kredite, skôr to vypovedá o vzťahoch v rodine.
Ak sú vzťahy v rodine dobré a zdravé , tak je zdravý aj vzťah starý rodičia vnúčatá plus .Teda ak má rodič dobrý vzťah so svojim dieťaťom , je takmer pravidlom že inklinuje aj k jeho deťom , ak je tam vzťah chladný už voči vlastnému dieťaťu , ťažko očakávať vrúcny vzťah k vnúčaťu , aj keď výnimky určite sú .
Vzťahy sa aj časom vyvíjajú , ja som tu len nedávno písala že moji rodičia a moje deti ...no žiadny extra záujem a to bývajú odo mňa 5 minút chôdze . Ale posledný rok , hlavne ako mama ostala na dôchodku nestačím oči otvárať , obrat o 180 stupňov. Či je to tým že si uvedomili že už pomaly nastupujú do jesene svojho života alebo tým že majú poslednú šancu si vybudovať dobré a kvalitné vzťahy s mojimi deťmi alebo len jednoducho potrebujú mať istotu že sa o nich niekto v starobe postará. Neskúmam to , momentálne sa teším že si k sebe hľadajú cestu .
@mimaaaa20 každý človek v živote stretne ľudí ktorých nemá rád a ktorí nemajú radi jeho. Môže to raniť, nahnevať, rozčúliť ........ale modliť sa aby niekto zomrel je prinajmenšom nezvyčajné a ak je človek skutočne veriaci a myslí to aj vážne tak neviem ako to vníma ten Boh.....modliť sa modlíš ale ten dôvod 😕
@marcelatje Ja si myslím, že Boh to určite rozumne vyrieši. 😉
@maminuska určite máš pravdu, ale je dôležité povedať že každý má hranicu "normy" niekde inde a to čo je pre niekoho normálne pre iného nemusí byť napriek tomu to zainteresovaným osobám môže vyhovovať.
Nepíšem že postarať sa o rodičov je povinnosť, len že je to logické a bežné. A popravde v mojom ponímaní si neviem predstaviť povedať vlastnej matke že ďakujem že si sa ma vychovala ale bolo to tvoje rozhodnutie, teraz keď si starena staraj sa o seba sama 😅
Mať deti je tiež moje slobodné rozhodnutie preto nekalkulujem so žiadnou pomocou a ak nejaká je beriem to ako bonus, nie povinnosť starého rodiča či nebodaj jeho vypočítavosť 😅 Stále však hovorím o zdravých vzťahoch nenarušených hádkami či závislosťami.....
Čo sa tvojich rodičov týka nemyslím že by uvažovali zištne v zmysle budem sa zaujímať aby sa o mňa mal kto postarať 😅 je im s deťmi dobre tak sa venujú.
@natalym nebude to mať jednoduché 😖
@alaguema ....aj pre nas by bolo najlepsie keby odisla niekam na druhu stranu republiky a nevideli sme ju .... ale ona zije v dome ktory sme mi cely opravili, vyplatili surodencov, vrazili vsetky peniaze ktore sme mali a musime platit hypoteku, dokonca kazdy druhy mesiac inkaso a v dome nebyvame , lebo sme kvoli nej odisli k mojim rodicom ..... a na vsetko ju nahovara prva nevesta , lebo oni chceli aby si moj manzel zobral za zenu jej sestru ... aby sa mala tak dobre ako sa ma ona ze jej vsetko zaobstara svokra... len im to nevislo a preto sme mi ty zli ....
@marcelatje
dovod je ten aby moje deti mohli mat svoj domov a svojho otca stale pri sebe ... lebo je smutne ak niekto zakazuje stretavat sa krstnym rodicom zo svojim krstnatom lebo bud mozu navstevoivat svokru alebo nas .... viem ze Boh je spravodlivy, a raz sa vsetko zmeni ... a az potom ostatny pochopia, no je otazne ze kedy , lebo ani moj mus neveril n a zaciatku ako to vsetko je a teraz by vsetko zmenil nie o 100 ale o milion percent
@mimaaaa20 z tvojho opisu to vyzerá že vo vašich končinách panuje ešte stredovek 😕 😕 😕
@mimaaaa20 Ty by si mohla urobit cokolvek, nikdy by si svokre nebola dobra, vhodna nevesta, lebo ta jednoducho nevie vystat a take zeny su schopne urobit cokolvek, hlavne ked vidia, ze syn lubi. Vidia len seba, dokazu rozbit rodiny s detmi.
Kam ta az dohnala tato zena, ked otvorene povies, aby uz zomrela, niekto si to len mysli a ty to povies, si uprimna. Je v tebe vela sklamania a hnevu, urcite opravnene, musela si prezit vela zleho. Ale poviem ti jedno, /necitala som vsetko, co si tu pisala/ ty si nezasluzis, aby bolo v tebe tolko hnevu, bolo by dobre, pomaly hnev zo seba vypustat, prestat mysliet na to, ze svokra existuje, ona nech si zije svoj zivot a ty si zi svoj, zastav zle myslienky na nu, ked pridu, tak ich vypusti, radsej popros Boha, aby si prestala na nu nadavat, mysliet na nu, ber to tak, ze ju nepotrebujes k zivotu, tak sa nezatazuj myslenim a prianim, aby zomrela, lebo princip zivota je taky, ked to niekomu prajes, skor zomries ty alebo tvoj muz, dieta. Bud v myslienkach od nej daleko a uvidis tie zmeny. Nedaj sa manipulovat jej zlobou, prave naopak, pomodli sa za nu, zda sa ti to nerealne? vytvor si ten zvyk a uvidis tie zmeny.

@alias313 áno, vraj boli vždy takí. Ja to preto aj neberiem osobne. Oni sa tým vlastne aj chvália, že sú takí tvrdí a striktni. Ani ja nepoznám v okolí takých starkych, čo by nepomohli. to asi iba na fórach je to normalne. A presne ako píšeš, takisto nie je povinnosť postarať sa o nich, keď to budú o pár rokov potrebovať a budú nezvládni. Ale ja som bola slušne a s láskou vychovaná a už teraz viem, že keď to budú potrebovať, tak im budeme pomáhať s mužom. Veď nie sme ľudské hyeny ako oni.