icon

Alkohol, dieťa a sociálka

cynthia87
14. nov 2018

Dobry vecer mamicky, potrebovala by som poradit v nasledovnom. 15 rocna dcera, chodi este na ZS, sa u kamaratky opila a kedze ju nevedeli prebrat, zavolali jej zachranku. Viem, ze nas navstivi socialka. Netusim ale co mozme ocakavat. Bude socialka informovat aj skolu? Skonci sa to len tou jednou navstevou socialky? Sme uplne normalna rodina, taketo problemy inak nemame. Dakujem.

nevludna
16. nov 2018

@beky1813 akoze chces povedat, ze by som ich odchytila a ozierala do nemoty ci co?😄😄😄 paneboze

beky1813
16. nov 2018

@nevludna nie, skor mam na mysli benevolentne vychovavanie a tolerancia alkoholu

nevludna
16. nov 2018

@beky1813 je ine, ked sa dieta ozerie raz, no tak to skusilo...ale keby chodilo pravidelne domov ozrate, tak jasne, ze by som sa snazila s tym nieco spravit....ale nebudem rodic diktator, ktoremu sa bude jeho dieta bat aj zavolat, ked sa dostane do nejakych sraciek, lebo vsak moja mama ma zabije, ked zisti, ze som pil... proste so zakazmi rastie chut, ja som skor za komunikaciu a nech dieta pociti nasledky same (bude mu neskutocne zle, strapni sa atd). tak sa proste najlepsie nauci. Ale aby mi buzeroval do vychovy stat, tak to ne

beky1813
16. nov 2018

@nevludna ale je rozdiel pit a vediet dojst domov, ako pit do bezvedomia. A ked si rodicia nevedia usmernit deti, nech to robia institucie.

nevludna
16. nov 2018

@beky1813 vies ci sa to stalo prvykrat alebo sa to opakuje? nevies....a pit do bezvedomia..paneboze, aj mne sa stalo, ze som pila vino, nic som necitila a zrazu to tak udrelo, ze som sa zobudila rano s vymazanou pamatou..a to som nemala v plane sa opit do bezvedomia, ale proste to tak na mna zaucinkovalo. A moze sa to stat hocikomu.

beky1813
16. nov 2018

@nevludna nemozes porovnavat dospelého a dieta

nevludna
16. nov 2018

@beky1813 nemozem, to je pravda, dieta je ovela mensie, lahsie...mozno malo jedla v ten den, mozno vela behala..nemyslim si, ze sa chce nejake dieta ozrat umyselne do nemoty. Vlastne stalo sa to aj jednemu mojmu kamaratovi, ked sme boli pubertiaci, ho zobrali na vyplach zaludku...lenze on ma doteraz asi 40kg, proste male telicko, neodhadol mieru. A myslim, ze sa to tejto mladej asi casto nestava, ked tu mamicka pise o radu.

dai
16. nov 2018

@beky1813 hm.. tu fakt treba pozriet ci sa to deje opakovane alebo raz... tiez ked som bola mlada tak sa sesternica takto opila - boli sme u tety ked prisli jej kamarati ze ma ist do nemocnice za nou ( telefon nemala ) - ja tu babu poznam - nenormalna slusacka - pila prvykrat v zivote - mala 14 - nejaka stavka v partii, nechcela byt za outsidera... nevypila vela ale jej pubertalne telo nezvyknute pit to nedalo - skolabovala. Jej mama bola stastna ze prezila... pre moju sesterku poriadne ponaucenie - nepamatam si ze by som ju videla niekedy pit na rodinnych udalostiach etc. ...
Ja som mala prvykrat alkohol v 19tich - male pivo... a poviem ti ze tym ze som mala 45kg a nikdy som nepila tak slapalo brutalne🙂
V kazdom pripade si myslim ze dieta ma niest nasledky svojho spravania a 1 navsteva socialky predsa nic nie je ( ak by sa to stavalo castejsie a rodicia len hraju mrtveho chrobaka tak ich to aspon preberie )
Co sa tyka 2ky zo spravania... no, ono ak by to bola normalna znamka tak by 2-3 mala najmenej polka ziakov v puberte... v zahranici je to normalna znamka a nikto neriesi ked tam nie je 1 - tu by si ziak musel zasluzit excelentnym spravanim - a to teda zvlada maloktori pubertiak. Povazovat 2ku zo spravania za sikanu mi pride usmevne.

nevludna
16. nov 2018

@dai skor ako sikana mi to pride skor, ze mladej zbytocne urobia zle, sa mi zda, ze na prijimacky sa pozera aj na znamky zo spravania...nepoviem, keby mlada robila zle druhym, bola fakt to zlo na skole...ale to co robi vo svoj volny cas, je snad jej vec a skola s tym nic nema spolocne. Uz staci len to, ze tam chudatka deti musime od 6 rokov zavriet ako do vazenia

dai
16. nov 2018

@nevludna 🙂 to je taky extremny nazor.... nepoznam rodica ako ty - ze vzdelavanie poklada za vazenie🙂 a ci to malej ublizi alebo pomoze zalezi od vysvetlenia ktore dostane od rodica - ono na kazdu vec sa mozes pozerat najmenej z 2och stran...
V triede mojej dcery nema 1ku zo spravania uz 3ti rok ani 1 ziak - neovplyvnilo to na prijimackach na vs zatial nikoho ( nechodi na slovensku skolu ale ich absolventi sa hlasia aj na sr vs )

beky1813
16. nov 2018

@dai ved jasne, nevieme, co je za tym, len mi nepride v pohode to obhajovat ako normalnu vec

beky1813
16. nov 2018

@nevludna nemas deti, vsak?

nevludna
16. nov 2018

@dai nie vzdelanie, ale skolu.

nevludna
16. nov 2018

@beky1813 nie nemam, ale mam s nimi skusenosti, kedze ich strazim kazdy den

beky1813
16. nov 2018

@nevludna tak potom chapem tvoje nazory, to bezdetni ludia takto vsetko prezentuju

nevludna
16. nov 2018

@beky1813 ale prosim ta, takto odpovedaju vacsinou vzdy ludia, ked nemaju iny argument.

dai
16. nov 2018

@beky1813 ja by som skor polozila otazku ci nikdy nebola mlada🙂 lebo teda mne sa este takto do bezvedomia na vylete v 16tich opil spoluziak - natajnasa chalani doniesli vodku - zamerne dali jemu napit lebo to bol ten najslusnejsi v triede - ministrant, chcel ist za knaza🙂 chlapec stiahol nqraz skoro pol flasky a padol - chalani ho neprebrali - museli sme po ucitela - nevolal zachranku, lebo sa bal o svoj krk ale lepilo mu poriadne - nastastie ho nejak prebral - sedel pri nom potom celu noc a den - vylet o nicom...
Toto sa zial deje - ja sa snazim vysvetlovat dcere a tvari sa ze chape - u nas sa nepije a nefajci - ale o ucinkoch vie... ci sa ale nepodriadi diktatu partie ked niekde bude sama ? To zial ja neviem, mozem len dufat ze ma pevne vychovne zaklady

yukki
16. nov 2018

Stať sa to môže. Strážiť dieťa 24 hodín denne 7 dní v týždni 365 dní do roka nejde, kým tie deti nikdy nevypili-mieru ešte nepoznajú, partia zvádza-stať sa môže. Mnohí dnes úspešní dospelí ľudia žijúci v usporiadaných rodinách skúsili pred osemnástkou alkohol, u niekoho to skončilo zvracaním, hanbou, opicou...po malé percento aj sanitka musela...
Proste toto sa stať môže a chvalabohu, že to skončilo dobre.

dai
16. nov 2018

@nevludna tak vacsina deti v 6-7mich rokoch je na skolu idealne pripravena ( maju tuzbu nasavat informacie , su uz koncentrovanejsie, schopne zvladnut vyucbu - ten vek sa nezvolil nahodou - skor by skolu nezvladli kvoli koncentracii, neskor uz nie je taka silna vnutorna motivacia ) a vacsina rodicov vyucovat nevie ( vela z nich nema ani take cedomosti aby mohli ucit - casto aj tu vidim ze sa rodicia pytaju na priklady co moj 7rocny dava lavou zadnou...)
To ci skola bude znamenat aj vzdelanie zalezi od teba na aku skolu dieta das - na vyber je toho dnes uz kopu.

nevludna
16. nov 2018

@dai ja dufam, ze budem mat moznost na homeschooling, alebo nejaku, kde deti nenutia ucit podla nejakych osnov.
Ono ta vnutorna motivacia sa prave straca tou povinnostou...je toho vela na nete o unschoolingu a homeschoolingu a ako funguje mozog a vnutorna motivacia. Preto si ludia myslia, ze bez skoly(rozumej povinna skolska dochadzka, nie vzdelanie) by sa deti nic nenaucili, lebo su lenive, nemaju chut..ale to, ze toto im sposobila prave ta skola, to uz nevidia.
Ale o tom nie je tato diskusia 🙂

beky1813
16. nov 2018

@dai ja ked zoberiem, co sme sa navyvadzali na strednej, ale nejako sme vzdy vedeli, kde mame tu stopku, nikomu sme sanitku nevolali, aj ja som mala spoluziacku, 40 kil aj s topankami, za 5 minut stiahla liter vina, v zivote predtym nepila, ale do bezvedomia to neslo.

0silvia0
16. nov 2018

@nevludna áno, niektorým deťom tou povinnosťou úplne odíde vnútorná motivácia a nastáva školská apatia. Žiaľ, mám s týmto skúsenosť u syna. Pokiaľ nechodil do školy, čítal knihy, encyklopédie, nasával informácie, o všetko sa zaujímal. Keď už v škole musel, okamžite ho to prestalo baviť a zaujímať.

yukki
16. nov 2018

@beky1813 ...... ja stará koza vypiť dnes liter vína tak budem blízko bezvedomia.....deti nakombinujú, pečeň jednému funguje lepšie, inému horšie ani o tom nevie, organizmus nie je stroj že teraz všetci 40 kiloví v čase 5 minút vydržia to, čo tvoja kamarátka....len preto, že ona vtedy neupadla do bezvedomia......
Nikdy nehovor nikdy......
Vezmi si len, že sa stane pár krát do roka, že dieťa skolabuje na telesnej, na tréningu, a roky o ničom rodičia ani doktori ani škola nevedeli o nijakej poruche, ktorá by mu bránila športovať a predsa sa stane....
Proste organizmus nie je stroj, a ako sama píšeš, stačí 5 minút.....

beky1813
16. nov 2018

@yukki ved ano. Ja netvrdim, ze nie, ale obhajovat to? Brat to ako normalnu vec bez trestu?

nevludna
16. nov 2018

@beky1813 akoze aky trest by si tej rodine chcela pridat? matka vystresovana, lebo ma dceru v nemocnici a mlada sa urcite nezobudila ako po vydatnom spanku plna dobrej energie. Obidve su potrestane az az. Ci co este k tomu treba?

yukki
16. nov 2018

@beky1813 jasné že nie. Tak bude mať tú dvojku zo správania, a doma iste riadne sprísnený režim...si myslím. Kriste, mňa tento vek ešte len čaká s mojimi...ta to len bude....

nevludna
16. nov 2018

@0silvia0 to mi je luto :(

0silvia0
16. nov 2018

@nevludna no, už najhoršie máme za sebou, ešte 2,5 roka na strednej škole má pred sebou. Ale stratila som na zš pri ňom kopu energie.

liv1
16. nov 2018

Precitala som si spravu. Nasledne ma napadlo, panecku no a co, kazdi sme sa niekedy ako nastrocni opili. Na co z toho robia take halo. No precitala som si vase komenty, a doslova mi v hlave svitlo. Ak sa z toho poriadne halo urobi, doma, v skole, socialka, decko si s najvacsou pravdepodobnostou uvedomi vaznost situacie a dufajuc to nezopakuje. Takze dakujem vam za tie komenty, v tomto ohlade mi ozaj otvorili oci...

dai
16. nov 2018

@nevludna tak pre mna he vzdelanie zalezitost rodic + skola.... denne rozhovory s detmi - maju/nemaju znamky vyznam? Co s predmetmi ktore nebavia? Co s pocitom nespravodlivosti pri hodnoteni etc. ... tych tem je kopu... u nas nastastie motivacia stale je - ale jasne ze nie na vsetko rovnako