icon

Alkohol u detí mladších ako 18 rokov - podpora od rodičov

14. júl 2025

V mojom okolí žijú rodičia, ktorí majú 2 deti. Oni sú vo všeobecnosti dosť zvláštni, zväčša sa len pozdravíme.
Starší syn má 16 rokov, potom majú ešte mladšiu dcéru.
Bola som svedkom rozhovoru ako otec tohto chlapca hovoril že dovolí teraz cez prázdniny synovi piť alkohol. Aj syn sa vyťahoval v partii že "cez víkend prišiel domov taký opitý že si nepamätal cestu".
Som z toho v šoku a mám obavy lebo je v rovnakej partii ako môj syn. Môj syn neinklinuje k alkoholu, má čerstvo 18 rokov a ešte nepil ani nealko pivo, vôbec ho to neláka, ale človek nikdy nevie.
Vôbec neviem čo si mám o tých rodičoch myslieť, nie sú to žiadni asociáli, majú firmu, veľký krásny dom.
Stretli ste sa s niečím takým vo svojom okolí? Nie je to trestné dávať deťom piť alkohol?

denkabemommy
14. júl 2025
@vevesh

@anonym_autor trestne to je. Ale co s tym akoze chces robit, pokial ich neprichytis priamo pri cine? Ja dokonca poznam pedagogov, ktori neoficialne dovolili konzum alkoholu na skolskej akcii☹️☹️🤷‍♀️🤷‍♀️riesit vies a mozes iba (ne)konzum u vlastneho dietata pod 18 rokov.

@vevesh u nás na škole,resp. Na lyžiarskom bol s nami aj príslušník PZ a keďže poznal teens, tak na rovinu šiel z izby do izby za nami, že ak plánujeme požívať alkohol, nech to aspoň oznámime, aby nebol náhodou problém, resp. Aby to nik neprešvihol 🙂. A myslím si, že tento prístup bol správny ale je pravda, že dnešnej mládeži drbe viac na hlavu ako nám vtedy 😅🙈.

vevesh
14. júl 2025
@denkabemommy

@vevesh u nás na škole,resp. Na lyžiarskom bol s nami aj príslušník PZ a keďže poznal teens, tak na rovinu šiel z izby do izby za nami, že ak plánujeme požívať alkohol, nech to aspoň oznámime, aby nebol náhodou problém, resp. Aby to nik neprešvihol 🙂. A myslím si, že tento prístup bol správny ale je pravda, že dnešnej mládeži drbe viac na hlavu ako nám vtedy 😅🙈.

@denkabemommy my sme mali vzdy zakaz alkoholu a nulovu toleranciu😀 Napriklad v jednej triede mojich deti nechapem- maju dovolene pit, fajcit, drogovat "s mierou"- neoficialne😵‍💫 ale uz teraz v triede su 2 alkoholicky. Toto za nasich cias nepoznam, ze by uz v puberte boli dievcata-chlapci tvrdi alkoholici (drogovo zavisli ano, ale tam je trochu ina schema vzniku zavislosti...).🤔🤔

annm81
14. júl 2025
@anonym_547010

Hahhaha, akoze vazne si myslite, ze 18 rocny nikdy neochutnal alkohol 😂 jednorozec v partii
Neviem kde zijete, ale na strednej nebolo spoluziaka/spoluziacky co nemal za sebou minimalne jedno poldeci. Nechlastali sme ani kazdy den, ani kazdy tyzden, ani do nemoty, ale ze sme neochutnali alkohol?! A tiez sme nemali medzi sebou ani asocialov, ani deti "z nevazenych" rodin.
A uplny top je, ze "je to dieta z dobrej rodiny, velky dom, rodicia podnikaju" 😂 akokeby to malo byt zarukou dobrej vychovy....

@anonym_547010 do 18 rokov som alkohol nepila a poznám viac takých. Bola som vo viacerých partiách- v jednej to proste nebolo in a mňa samu to nijako nelákalo. V inej partii ma často núkali, ale nemala som potrebu, že musím robiť všetko ako ostatní.
Výchovu som mala veľmi liberálnu. V rodine nemáme abstinentov, ale ani žiadne sklony k alkoholizmu. Dodnes som nikdy nebola opitá, hoci alkohol bežne pijem - poznám svoju mieru. Všetko je to o povahe a vhodnej výchove.

Autorka, musíš si poznať dieťa a vedieť, či dokáže odolať. Ani nie tak tomu, či alkohol ochutná alebo nie. Ide skôr o to, či sa dokáže ovládať a neožrať sa. A samozrejme, či je dosť silná osobnosť, aby odolal tlaku partie - najmä v situáciách, keď bude niekto ožratý chcieť sadnúť za volant.

S rodičmi, ktorí sú v pohode s tým, že sa im dieťa opíja, nespravíš nič. Ešte stále je tu možnosť, že mu síce nejaký alkohol dovolia, ale chlapec chce zapôsobiť a reálne mu opíjať sa nedovolia.
Zakazovať dospelému synovi partiu by bolo veľmi divné a neúčinné. Rozhovory na túto tému ste snáď absolvovali dávno. Teraz ti teda ostáva už len spoliehať sa, že si ho vychovala dobre. Pre pokoj svojej duše s ním môžeš ešte hodiť reč, tlmočiť mu svoje obavy a vyjadriť, že ak sa aj alkohol rozhodne skúsiť, bude k nemu pristupovať rozumne.

mariska1989
14. júl 2025
@balerina2025

@mariska1989 taki rodicia by sa nemali dalej mnozit. lutujem tie deti, co z nich ma vyrast, v 20tich rokoch potomm vzyeraju ako vyzite....

Áno je to extrem dovoliť pod 15 rokov frajera , a ešte aj u nich spať horšie je ze to je spolužiačka mojej dcéry. Ja svoju dcéru učím co sa v akom veku môže co nie a vie aj ze do 15 nie a to nemusím hovoriť priamo o sexe . Alkohol to strach nemám nakoľko u nas sa nepije samozrejme neubranim keď niekde alkohol skúsia ale priamo ponúknuť alebo dovoliť pod 18 ze sa môže opiť to nie . Som stará škola nejdem dobou aj keď mam 35 rokov . Priste snažím sa učiť moje deti čo je správne a čo nie a sama dcéra mi napr povie ze napr ta jej spolužiačka povedala keď bola s frajerom že ju chytil tam dole a jej sa to páčilo dcéra má napr už o nej svoju mienku ako sa sorava a to nie sme v meste sme z dediny

mariska1989
14. júl 2025
@vondolina

@mariska1989 žiaľ bohu aj ja tak poznám..Ale asi aká matka taká Katka..My sme boli tiež mladí ale neviem či to boli až takéto extrémy ako tomu sú v tejto dobe. Alebo sa na to len pozeráme už inak, s rozumom..

@vondolina bohu žiaľ je ina doba rodičia priveľa dovolia a priveľa zatvoria oči lebo proste je iné storočie atď ale ja mam na vsetko uplne iné oči ako iny

anonym_bb0c96
14. júl 2025

@anonym_autor ako malým nám dávali omocit prstek do slivovice a z nikoho z nás nie je alkoholik

denkabemommy
14. júl 2025
@vevesh

@denkabemommy my sme mali vzdy zakaz alkoholu a nulovu toleranciu😀 Napriklad v jednej triede mojich deti nechapem- maju dovolene pit, fajcit, drogovat "s mierou"- neoficialne😵‍💫 ale uz teraz v triede su 2 alkoholicky. Toto za nasich cias nepoznam, ze by uz v puberte boli dievcata-chlapci tvrdi alkoholici (drogovo zavisli ano, ale tam je trochu ina schema vzniku zavislosti...).🤔🤔

@vevesh aj my, lyžiarsky bola jediná výnimka, ale vždy sa pilo, fajčilo aj na zahraničných výletoch 😅nebudeme si klamať sú to dobré spomienky ale našťastie som bola v partii, kde sa robili blbosti no s rozumom a mierou

mimikarol
14. júl 2025

Ja keď som bola na strednej tak sme s kamoškami pili. Chodievali sme na diskotéky alebo u kamošky v dome po starých rodičoch. Každý víkend sme si robili párty kde sa pilo a fajčilo, drogy nie.
Nechápem že nám to rodičia tolerovali. Prešli sme si tým a teraz sme všetky normálne ženy zo svojimi rodinami. Nefajčime už ani jedna, ja už roky ani nepijem, oni si dajú príležitostne, ale žiadne ožieračky.
Na druhej strane poznám chalana ktorému ako 14 ročnému kupovali cigarety, lebo veď aj tak fajčí potajomky a chlapec mal dosť vážne problémy skončiť školu, kôli dorgám bol aj na psychiatrii. Rodičia jeho problémy taja, vystupujú ako slušná rodia kde nikdy v živote neprebehla ani len hádka a chlapec, teraz už 30tnik keby nemá rodičov ktorý hasia jeho prúsery by dopadol zle.
Ja ako matka by som svojej dospievajúcej dcére nikdy netolerovala to, čo tolerovali rodičia mne. Ale myslím že s ich strany to nebola tolerancia ale nezáujem, bolo im jedno čo, kde a s kým robím

nyusika
14. júl 2025
@anonym_bb0c96

@anonym_autor ako malým nám dávali omocit prstek do slivovice a z nikoho z nás nie je alkoholik

@anonym_bb0c96 hej hej...aj babky v potoku prali a prezili, nie ?

anonym_bb0c96
14. júl 2025
@nyusika

@anonym_bb0c96 hej hej...aj babky v potoku prali a prezili, nie ?

@nyusika presne tak..len teraz sú ľudia na všetko citlivi

nyusika
14. júl 2025
@anonym_bb0c96

@nyusika presne tak..len teraz sú ľudia na všetko citlivi

@anonym_bb0c96 to bolo ironicky na margo tvojej (podla mna) extremne hlupej reakcie.

myslene to bolo tak, ze nie vsetko, co sa robilo v minulosti je v poriadku a zasluzi si, aby to bolo praktizovane dodnes.

simca06022011
14. júl 2025

Toto je realita v beznych rodinach, kde alkohol nie je tabu. neviem comu sa divis. Piju rodicia, piju deti.. rovnako pubertaci skusaju aj mimo toho. Mna skor zarazaju rodicia co malym detom (+- aj 4-5rocnym) v klude daju z "nealka", radlerov a pod humusov. A na druhom stupni to uz bezna vec podla mojej dcery a energetaky na desiatu. To mi pride viac psycho ako ked si tinedzer da nejake jedno pivo s otcom, lebo mu "dovoli".
V mojej dobe uz od strednej sa chodilo na chatovice, a to malokedy tam niekto bol triezvy a to sme boli bez dozorov, samozrejme ani nikdy nikoho sanitka neviezla... mimochodom na vyletoch skolskych oficialnych, tiez dozor obehol izby, primerane sa pohostil a islo sa dalej:D
Je to u nas kultura. Ja som u nas v rodine jedina co kruti hlavou nad tym a riesi hluposti stylom, ze "kedy si uz bude moc s nami dcera pripit a pod...".. apreco jej jeden nedovolime atd.. a to pocuvam uz par rokov, teraz ma 14... tak si to predstavte co budem pocuvat ked bude mat 16-17. ja som isla inou cestou, dcere som vysvetlila co a ako okolo alkoholu, nealka a kadejakych somarin a dufam, ze som spravila najlepsie.. kto chce nech si pije, ja som za osvetu a ucit dieta, ze naozaj k nicomu alkohol, cigarety nepotrebuje... este keby som vedela byt taka presvedciva aj co sa tyka kozmetiky, ftalatov a pod :DDD
A este dodam, ze od starsich v tejto teme netreba cakat pochopenie, to je vacsinou prskanie (najam tych co holduju alkoholu) ze vsak my sme to takto a stalo sa nam daco ??? a ze ake mame maniere...

annm81
14. júl 2025
@simca06022011

Toto je realita v beznych rodinach, kde alkohol nie je tabu. neviem comu sa divis. Piju rodicia, piju deti.. rovnako pubertaci skusaju aj mimo toho. Mna skor zarazaju rodicia co malym detom (+- aj 4-5rocnym) v klude daju z "nealka", radlerov a pod humusov. A na druhom stupni to uz bezna vec podla mojej dcery a energetaky na desiatu. To mi pride viac psycho ako ked si tinedzer da nejake jedno pivo s otcom, lebo mu "dovoli".
V mojej dobe uz od strednej sa chodilo na chatovice, a to malokedy tam niekto bol triezvy a to sme boli bez dozorov, samozrejme ani nikdy nikoho sanitka neviezla... mimochodom na vyletoch skolskych oficialnych, tiez dozor obehol izby, primerane sa pohostil a islo sa dalej:D
Je to u nas kultura. Ja som u nas v rodine jedina co kruti hlavou nad tym a riesi hluposti stylom, ze "kedy si uz bude moc s nami dcera pripit a pod...".. apreco jej jeden nedovolime atd.. a to pocuvam uz par rokov, teraz ma 14... tak si to predstavte co budem pocuvat ked bude mat 16-17. ja som isla inou cestou, dcere som vysvetlila co a ako okolo alkoholu, nealka a kadejakych somarin a dufam, ze som spravila najlepsie.. kto chce nech si pije, ja som za osvetu a ucit dieta, ze naozaj k nicomu alkohol, cigarety nepotrebuje... este keby som vedela byt taka presvedciva aj co sa tyka kozmetiky, ftalatov a pod :DDD
A este dodam, ze od starsich v tejto teme netreba cakat pochopenie, to je vacsinou prskanie (najam tych co holduju alkoholu) ze vsak my sme to takto a stalo sa nam daco ??? a ze ake mame maniere...

@simca06022011 nie je to o tom, či je alebo nie je alkohol tabu. Poznám veľa rodin z rôznych kultúr a napr. na juhu Európy je bežné, že k obedu nalejú aj štrnásťročnému. Je bežné aj to, že rodičia majú k tomu obedu alkohol každodenne. Ale decká odmala vidia, ako sa pije kultúrne, historky z toho, ako sa všetci ožrali nie sú vrcholným číslom každého zabávača a nie je štandardom, že sa na každej rodinnej oslave ožerie dobrá polovica mužov. Deti to všetko vnímajú a hoci sa s alkoholom stretávajú skôr, alkoholizmus tam zďaleka nie je taký problém ako u nás.

nyusika
14. júl 2025
@annm81

@simca06022011 nie je to o tom, či je alebo nie je alkohol tabu. Poznám veľa rodin z rôznych kultúr a napr. na juhu Európy je bežné, že k obedu nalejú aj štrnásťročnému. Je bežné aj to, že rodičia majú k tomu obedu alkohol každodenne. Ale decká odmala vidia, ako sa pije kultúrne, historky z toho, ako sa všetci ožrali nie sú vrcholným číslom každého zabávača a nie je štandardom, že sa na každej rodinnej oslave ožerie dobrá polovica mužov. Deti to všetko vnímajú a hoci sa s alkoholom stretávajú skôr, alkoholizmus tam zďaleka nie je taký problém ako u nás.

@annm81 moja rec.

misanthropicdann
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_547010 tak asi som divná aj ja pretože ja som tiež do 18tky vôbec nepila alkohol a aj potom len veľmi striedmo nakoľko som aktívne športovala. Neviem si predstaviť žeby som z tréningu išla do krčmy a na druhý deň na zápas. A moje deti to majú rovnako.

@anonym_autor môžeš si byť istá ze je relatívne bežné piť alkohol medzi 13 ročnými, rovnako aj rôzne sexuálne aktivity.

simca06022011
14. júl 2025
@annm81

@annm81 ja napr nesuhlasim s nalievanim alkoholu k obedom, veceram detom.. a mna nezaujima ci to niekto ma zauzivane. Moj chlap to ma zauzivane, aj cela jeho rodina.. ide obed, vecera cokolvek a uz rozlievaju. kedze su limity iste aj povolene kade tade, a aj tam kde nie su, im je to fuk, kludne vinko, pivko k obedu a sup do auta... Ako keby bez toho sa nedalo ani byt. A nemusia sa ozrat. A vedia sa aj to veru.. nijak to neovplyvnuje, ci sa opiju ci nie.. proste alkhol je normalka pre nich, to je pravda a teda neberu to ako nieco zakazane, coho sa zrazu musia "prejest" ked k tomu pridu... ale ked sa dostanu tam, kde sa pije proste pre zabavu a vela, tak sa opiju raz dva a vobec sa neriesi ci si da, alebo neda... da si a aj sa ozeru a aj maju problem. Lebo aj denne pitie alkoholu je (aspon podla diskusii tu) problem.
Mimochodom, v talianksu, grecku.. bezne sa na rodinnej oslave ozerie mozno aj viac ako polovica muzov, ak nie aj zien.. takze zase taka raritka to nie je u nas. U nas je problem, ze sa ludia ozieraju od rana do vecera niektori, ci ta oslava je alebo nie je.

lucia245
14. júl 2025

@anonym_autor normálne to nie je. Ako ani to, že 18-rocny neochutnal nikdy pivo. Dva extrémy.

nyusika
14. júl 2025
@simca06022011

@annm81 ja napr nesuhlasim s nalievanim alkoholu k obedom, veceram detom.. a mna nezaujima ci to niekto ma zauzivane. Moj chlap to ma zauzivane, aj cela jeho rodina.. ide obed, vecera cokolvek a uz rozlievaju. kedze su limity iste aj povolene kade tade, a aj tam kde nie su, im je to fuk, kludne vinko, pivko k obedu a sup do auta... Ako keby bez toho sa nedalo ani byt. A nemusia sa ozrat. A vedia sa aj to veru.. nijak to neovplyvnuje, ci sa opiju ci nie.. proste alkhol je normalka pre nich, to je pravda a teda neberu to ako nieco zakazane, coho sa zrazu musia "prejest" ked k tomu pridu... ale ked sa dostanu tam, kde sa pije proste pre zabavu a vela, tak sa opiju raz dva a vobec sa neriesi ci si da, alebo neda... da si a aj sa ozeru a aj maju problem. Lebo aj denne pitie alkoholu je (aspon podla diskusii tu) problem.
Mimochodom, v talianksu, grecku.. bezne sa na rodinnej oslave ozerie mozno aj viac ako polovica muzov, ak nie aj zien.. takze zase taka raritka to nie je u nas. U nas je problem, ze sa ludia ozieraju od rana do vecera niektori, ci ta oslava je alebo nie je.

@simca06022011 ale to je ine...proste ina kultura, to sa tazko vysvetluje

nyusika
14. júl 2025
@lucia245

@anonym_autor normálne to nie je. Ako ani to, že 18-rocny neochutnal nikdy pivo. Dva extrémy.

@lucia245 no dobre..tak co je potom ta spravna moznost - lebo podla teba nie je normalne pit alkohol do 18 a zaroven mat 18 a nepit 😀

simca06022011
14. júl 2025
@nyusika

@simca06022011 ale to je ine...proste ina kultura, to sa tazko vysvetluje

@nyusika inak neviem kde ja v mojom prispevku spominam kulturu 🙂

autor
14. júl 2025
@lucia245

@lucia245 tak čo mu ho mám naliať nasilu do krku keď nechce? 😅

luccija
14. júl 2025

Ešte je možné, že kamarát sekal frajera pred partiou ako bol opitý😉ja som mojej dcére tak znechutila alkohol a porozprávala jej také zážitky mojich spolužiakov, kamaratiek, že nepije.Jedna skončila na výplachu a rodičov ťahali po sociálke, ale ona chuderka naozaj nepila len išla na futbal slnko dala si prvý x viac a dopadlo to veľmi zle dcéra ochutnala s nami miešaný drink a viac nechcela.Co je najhoršie medzi spolužiakmi je za divnu, lebo, keď idú von do mesta väčšina pije a fajčí a ona sa hanbí😛za nich.A dievčatá viac ako chalani

annm81
14. júl 2025
@simca06022011

@simca06022011 ak má niekto problém neožrať sa na oslave, "lebo pijú ostatní, tak musím aj ja", alebo nemá zabrany pod vplyvom sadať za volant, asi sa o kultúrnom pití nemôžme baviť. A nie, práve Taliansko a Grécko sú krajiny, kde pravidelné sa ožieranie nie je zďaleka tak časté ako u nás - podiel alkoholikov v ich populácii je oveľa nižší ako u nás

lucia245
14. júl 2025
@nyusika

@lucia245 no dobre..tak co je potom ta spravna moznost - lebo podla teba nie je normalne pit alkohol do 18 a zaroven mat 18 a nepit 😀

@nyusika vyskúšať, dať si príležitostne minimum, ale nechodiť na šrot domov každý víkend. Ako normalny teeneger. Lebo aj skúšať zakázané a rebelovat v puberte treba, ma to svoje opodstatnenie. Prístup rodičov "nesmieš" ani "len si daj poriadne" nie je ok. Patrí to k dospievaniu. A veľa sa rozprávať o veciach.

nyusika
14. júl 2025
@lucia245

@nyusika vyskúšať, dať si príležitostne minimum, ale nechodiť na šrot domov každý víkend. Ako normalny teeneger. Lebo aj skúšať zakázané a rebelovat v puberte treba, ma to svoje opodstatnenie. Prístup rodičov "nesmieš" ani "len si daj poriadne" nie je ok. Patrí to k dospievaniu. A veľa sa rozprávať o veciach.

@lucia245 jasne, to som napisala aj ja 🙂

simca06022011
14. júl 2025
@annm81

@simca06022011 ak má niekto problém neožrať sa na oslave, "lebo pijú ostatní, tak musím aj ja", alebo nemá zabrany pod vplyvom sadať za volant, asi sa o kultúrnom pití nemôžme baviť. A nie, práve Taliansko a Grécko sú krajiny, kde pravidelné sa ožieranie nie je zďaleka tak časté ako u nás - podiel alkoholikov v ich populácii je oveľa nižší ako u nás

@annm81 podiel tych "zaregistrovanych" alkoholikov?? :DDD moze byt.. ale su to krajiny kde sa bezne pije... a to co u nas manzelky tu na MK riesia ako alkoholizmus, si tam mozno ani nevsimaju. Je aj pristup k tomu, kto je a kto este nie je alkoholik rozny... a statistiky.. :DDD a alkoholik nemusi byt "ozraty" kazdy den

annm81
14. júl 2025
@simca06022011

@annm81 podiel tych "zaregistrovanych" alkoholikov?? :DDD moze byt.. ale su to krajiny kde sa bezne pije... a to co u nas manzelky tu na MK riesia ako alkoholizmus, si tam mozno ani nevsimaju. Je aj pristup k tomu, kto je a kto este nie je alkoholik rozny... a statistiky.. :DDD a alkoholik nemusi byt "ozraty" kazdy den

@simca06022011 a na Slovensku si vzala do úvahy tiež len "tých regstrovaných" alkoholikov? Nie, jednoducho stredná Európa má s alkoholizmom omnoho väčšie problémy ako južná. A že sa budeme utešovať, že aj inde je to tak zlé (len to taja) problém nevyrieši.

misinka26
14. júl 2025

Bohužiaľ je to tak... ja som práve tento víkend mala možnosť na Urgente na Kramároch kde sme v noci prišli so synom (zlomenina) v priamom prenose vidieť doslova ožraté dogracané pošťaté 14 ročné chlapča, ktoré doviezla sanitka, a to bolo v tú noc už tretie. Keď som sa pýtala sestričky, že či je toto normálne, mi povedala, že to je každý víkend a keď som sa pýtala kde sú rodičia odpovedala, to je tak keď sa rodičia boja vlatných detí prípadne ich v tom podporujú. Skoro som odpadla... A to mňa čo sa týka alkoholu málo čo prekvapí keďže moja mama pochádza z horne Oravy kde sa pije prvá liga a otec z krajného Východu kde to jej rovnaké... decku cumeľ do borovičky s cukrom, či odpiť z peny piva, borovička s korením keď bolí bruško (ja to samozrejme nepraktikujem)... realita na Slovensku...

anonym_3064a9
14. júl 2025
@simca06022011

@simca06022011 veľa ľudí si to ospravedlňuje, že veď aj v Taliansku, Francúzsku pijú víno k jedlu.Aj to je pravidelne pitie nie sú strieskani, ale pijú.
Ľudia si myslia, že ak pijú z pekných pohárov kvalitné vínko či Prosseco v dobrej spoločnosti nie sú alkoholici.Moja kolegyňa všetko ospravedlňuje my sme z vinárskeho kraja vždy sa pilo🤪na firemnej akcii je prvá opitá.

simca06022011
14. júl 2025
@annm81

@simca06022011 a na Slovensku si vzala do úvahy tiež len "tých regstrovaných" alkoholikov? Nie, jednoducho stredná Európa má s alkoholizmom omnoho väčšie problémy ako južná. A že sa budeme utešovať, že aj inde je to tak zlé (len to taja) problém nevyrieši.

@annm81 ja sa neutesujem, ale proste nebudem sa tu hrat na to, ze u nas sa tooolko pije a inde sa nepije :D vsade sa pije. Kazdy zapadny film ma co kazdu chvilu? zenu/chlapa s flasou v ruke, v momente ako otvoria byt ... atd atd. Propaguje sa to ze tu poharik tam poharik, je ok.. a denno denne pitie talianov/grekov, ale ano ako su spomina aj francuzov je ok :D
A to ja vobec nie som proti pitiu, mne je fuk co robia dospeli, aj u nas si daju/dame ale nalievat detom a podporovat ich v piti, mne ako ok nepride ani nahodou a je fuk ci je to kultura, nekultura, zvyk alebo cokolvek.