icon

Alkohol u ženy - ako jej pomôcť?

4. máj 2020

Prosím vás,ako presvedčiť človeka,ktorý má vážny problém s alkoholom,aby podstúpil nejakú liečbu.
Ide o ženu,ktorá má dve maličké deti,údajne ich začína zanedbávať(kvôli alkoholu!kedze pije celé dni)
Kde hľadať pomoc?

evica01
5. máj 2020

@kassandra25 zavriet vsetky oddelenia psychiatrie, nedat zrat a najlepsie hned obesit.

Radsej nic nepis. Nevyznas sa do toho. Alkoholizmus je psychicka choroba.
Navyse.. mama je len jedna. Aj ked je ozrata. Je to ich maminka. Tej zene treba pomoct. Nie sa jej otocit chrbtom.

katrin69
5. máj 2020

Uf... Napadá ma miernejšie riešenie ako rozvod... Manžel nech s deťmi odíde k starým rodičom a keď mama - alkoholička bude robiť "scény" a dá to na úrady, manžel by mohol vysvetliť, že pije a chce, aby dostala rozum... Ale na Slovensku nie sú úrady a zákony, aké by mali byť, takže či s týmto spôsobom uspeje, neviem...

autor
5. máj 2020

@kassandra25 prečo?ti ľudia snáď nemajú nárok a šancu na uzdravenie?ja ju mám rada,poznam ju,nechcem sa jej otočiť chrbtom,práve teraz nie.

autor
5. máj 2020

@katrin69 neviem,ci by odišiel,on sa potrebuje na niekom “ventilovať” a ona je na to ako stvorená.

lucinkab
5. máj 2020

Mozno to bol ten dovod ze zacala pit 🤔

lucinkab
5. máj 2020

Myslim to ze sa na nej odjebaval....

kassandra25
5. máj 2020

@evica01 každý máme na výber. takže ich treba lutovat, alkoholikov, este oni su obete????? no dobre, tak im treba sluzit, nie normalnym ludom alebo detom, treba sluzit alkoholikom. a ked mala problem, vybrala si alkohol, a preco si nevybrala radsej len zapalit cigaretu alebo sa nevybrala k psychologovi alebo len ku kamaratke na radu???? ked ju ma autorka rada, ako je potom mozno, ze tato kamoska alkacka ju obisla a neporadila sa s nou???? preco si nezvolila takuto alternativu???? radsej ju lutujte a starajtre sa dozivotne. kazdy psychiater vam poviem, ze su len dve moznosti a to bud liecba a ked nie tak rozvod najlepsie riesenie a odstrihnutie sa komplet od takejto osoby. neboj sa, ja som uz s 3 odbornikmi na takuto temu debatovala a tiez som bola prekvapena , ale postupom casu som dosla nato, ze vsetky 3 psychiatricky mali pravdu a povedali mi to nezavisle od seba. Nieco natom asi bude, nemyslis? Asi maju viac pravdu odbornicky nato nez ty, co si uplny laik!!!! A to, ze je to ich matka, ano, ved rodicov si tie ubohe deti nevybrali, akym sa narodia. Mne je to osobne jedno, preco a naco a zaco zacala pit, je to jej problem, nie moj, nie tvoj a nie autorkin. Kazdy mame pravo na vyber, ze ked mam problem, co s nim spravim, ci ho vyriesim, necham plavat, nevsimam si, alebo sa dam na chlast, ktory nie je spolocnostou postihovatelny alebo drogy, ktore uz tato spolocnost riesi. Ach boze, taki ludia ako si ty.....

kassandra25
5. máj 2020

Veľa šťastia, bud ju presvedcis na liecbu, a ked ju presvedcis, tak sem potom nepis po rady. Ak ju nepresvedcis a chces sa do toho montovat, skus pomoct jej manzelovi a detom. PS: asi nebude k tebe uprimna, ked vyrozpravanie z problemu nasla v chlaste a nie v tebe. sa cudujem, ze ti to nedocvaklo.

yipsylonka9742
5. máj 2020

Ako to je????
Ked mlady aj starsi piju a zabavaju sa od vecera do rana je to ok ...
Ked mama alebo ktokolvek pije od rana do vecera uz je "alkoholicka, ik.. "?
Preco sa od vecera do rana vseobecne toleruje a naopak od rana do vecera je to problem?

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
siasis
5. máj 2020

@malinoismum klobuk dole ako ste to zvladli a dokazete si to priznat a otvorene hovorit...vela ludi by sa za taku minulost hanbilo 👍 obdiv velky mate 🙏

ivaana789
5. máj 2020

@kassandra25 Myslim, že nie každý vie byť taký radikálny v riešení problémov, niekto sa problému dokáže postaviť a okamžite ho riešiť, niekto svoje problémy dusí v sebe a potom nevie kudy kam....ja sama som typ človeka, ktorý zo seba nič len tak nevypustí, ani najlepšej kamoške...neviem prečo to tak je ale je to tak...každý sme individuálny...možno riešenie jedného problému nadväzuje na seba riešenie ďalších 10 problémov...nechcem tým samozrejme povedať, aby sme teraz ľutovali pani, ktorá svoje problémy rieši alkoholom...len niekedy naozaj treba takéhoto človeka podržať a pomôcť mu....v živote sú rôzne situácie, ktoré niekto zvládne hravo a niekto ťažšie...nikto nevieme čo pani "alkoholička" prežíva vo svojom vnútri...možno aj ju samú štve kam sa uberá jej život a možno sama vie, že pitie nebola tá správna cesta...ale alkoholizmus je závislosť!!! nie je jednoduché prestať zo dňa na deň...určite si musí musí nájsť v sebe odhodlanie a presvedčenie, že chce s tým prestať...a v neposlednom rade...možno citi v sebe pocit hanby a zlyhania....veď priznanie závislosti ( hoci len pred kamoškou ) nie je jednoduché...držím palce autorke príspevku, aby problém spoločne zvládli

markaterka
5. máj 2020

@kassandra25 ale tu píše autorka, že jej muža deti nezaujímajú

evica01
5. máj 2020

@kassandra25 ☝️
😁😁😁😂😂😂

katkati
5. máj 2020

@yipsylonka9742 Nerobia to každý deň a nezanedbávajú starostlivosť o maloletých. Tak to je. Ale preháňať s alkoholom by nemal nikto, lenže svet nie je ideálny.

megan777
5. máj 2020

@malinoismum presne viem o com hovoris ja som zazila to iste a abstinujem 6 rokov bez jedinej kvapky alkoholu.ani len zákusok s esenciou nejem.

autor
5. máj 2020

@kassandra25 tak asi si sa ešte nestretla s človekom,ktorý mal takýto problém.alebo si riešila s odborníkmi niečo úplne iné.
Prečo sa mám tvarit hlucho,slepo,ak o tom probléme viem?a viem,že ta žena to nemá jednoduché?
Ja ju nechcem pripraviť o rodinu,o deti-ja som sa pýtala na radu,ako komunikovať s takým človekom,ako ho presvedčiť,že život je o inom,nie o alkohole.
Zrejme je slabá na to,aby urobila niektoré rozhodnutia zo dňa na deň,čo však neznamena,že ich nemôže urobiť vôbec.
Ale dakujem za tvoj názor.

autor
5. máj 2020

@ivaana789 dakujem!snad sa to pohne dobrým smerom,už coskoro

autor
5. máj 2020

@yipsylonka9742 je problém,ak to ľudia robia denne,je jedno,ci mama alebo starsi mladší.skryvaju si alkohol,pijú všetko čo príde-niekto sa naranajkuje,niekto pije..tak to je.

autor
5. máj 2020

@megan777 dakujem za nádej,že aj v jej prípade ro môže dopadnút dobre!
Máte moj veľký obdiv ❤️

malinoismum
5. máj 2020

@megan777 jeeeeej🙂 spriaznena dusa🙂 GRatulujem k 6 rokom!!!...ja nepijem ani nealko radlera :D napisala som IP🙂

malinoismum
5. máj 2020

@kassandra25 Ja som nebola uprimna ani voci sebe, nieto este voci priatelovi a rodine... takze toto nieje na mieste, alkoholikovi je skor jedno ze ma niekto zaujem, jedine co riesi je, ako sa vyhovorit aby si kupil chlast a nasledne kam ho schovat, ver mi. Take skryse co som ja nasla, nenasiel by ani sherlock holmes... dokonca malej pod perinu, alebo malej do dzusu som preliala vodku aby som ju mala na prechadzke pri sebe , staci? :(
To si myslim, ze by nenapadlo ani najvacsiemu sialencovi.

kassandra25
5. máj 2020

@malinoismum neboj, ja viem, ze alkoholici su najvacsi klamari na svete.

kassandra25
5. máj 2020

Ak chces, kontaktuj napr. v PK psychiatricku Moniku Dluhu, ta ti k tomu povie viac. Respektive to, co som pisala. A lutovat? Co je nesvojpravna??? Ponoct? Ma nato manzela, rodicov, mozes pomoct detom a manzelovi. To, ci ja som sa s takym clovekom stretla, ver tomu, ze na SK je ich ako maku....

kassandra25
5. máj 2020

@markaterka tak potom socialku moze zaujimat, starych rodicov.

ivaana789
5. máj 2020

@kassandra25 Myslím, že nikto nehovorí o lútosti...autorka jej chce pomocť a preto si tu pýtala rady od ľudí, ktorí majú s takýmto problémom skúsenosti...chce je pomocť!!!! a nie ľutovať...A samozrejme, že je pani " alkoholička" svojprávna ibaže ona podľa toho čo tu píše autorka príspevku, svoj problém nevidí...ona nepovažuje svoje pitie za problém...si prečítajte príspevky žien, ktoré si tým prešli, tiež ich pitie v sebaponímaní problémom nebol....a tiež sú vďačné, že ich rodina a blízky podržali...neviem prečo ale cítim z vašich príspevkov istý druh sarkazmu....nie je alkoholik ako alkoholik, tak ako nie je vždy život pre každého ideálny...

ivaana789
5. máj 2020

a skláňam klobúk pred autorkou príspevku ...dnes nie je samozrejmosťou snaha pomôcť druhému...

evica01
5. máj 2020

Urcite sa s nou treba rozpravat ked bude triezva.
Najlepsie zacat (ak sa da) od manzela, rodicov, priatelov, pribuznych...
Treba jej otvorit oci. Tato faza moze trvat niekolko mesiacov.
Bolo by dobre keby si ty sla ku psychologicke. Alebo na psychiatriu. Tam ti poradia co dalej.
Bude to tazke pre nu priznat si tento problem a bude to tazke pre vas. Bude okolo seba kopat, stavat si mur.
Neberiem nadej na uspech, ale nieco mi vravi, ze tam bude najvacsia prekazka jej muz. Darmo sa ona bude snazit...
Je to beh na dlhe trate ale kvoli detom by to mohla zvladmut.

nika82
5. máj 2020

Pokiaľ sama nechce nikto ju tam nedostane, ibaže súdny príkaz

ivaana789
5. máj 2020

Neviem ako veľmi ste si blízke...ja by som skúsila veľa sa s ňou rozprávať a hlavne aktívne počúvať, dať jej najavo,že ju chápete, že viete, že to nemá ľahké...možno sa vám časom viac otvorí a získate si jej dôveru, čo je fajn pre človeka, ktorý má stratenú dušu, ..nájde vo vás oporu, uistite ju, že sa môže s čímkoľvek na vás obrátiť ...ak vo vás naozaj nájde oporu, postupne začnite s témou alkohol...