Alkoholik v rodine
ahojte, viete mi niekto poradit ako dostat otca na protialkoholicke?? bude mat tento rok 57 rokov a pije odkedy si pamatam.. co je dost davno. dnes je v takom stadiu, ze na den ma cca 7dcl palenky. pokial rano nevypije, trasie sa, obvinuje moju mamku zo vselijakych moznych blbosti (ziarlivost), cele dni prespi, ked je nahodou doma, nic nespravi, nema ziaden ciel..ani nechapal co sa ho mamka pyta ked sa na takuto temu bavili.. je toho strasne vela. ked som si studovala ake stadia ma alkoholizmus, tak on ma posledne. ked takto bude pokracovat, dlhu dobu na zitie mu uz nedavam, lebo je v katastrofalnom stave. na den mu staci krajec chleba, aj ten si rozdeli. cele zle a uz neviem co robit.
a preco ma to najviac trapi je to, ze o dva mesiace sa mi narodi syn a ked bude taketo jeho vycinanie pokracovat, tak moje dieta bude mat velmi skarede detstvo, co ja nechcem. poradte mi prosim co mam robit. ako ho dostat na protialkoholicke, je jedno ci sudnou cestou, ci nie, pretoze on si bezne sadne za volant a ide do krcmy, kde samozrejme nehraje len karty, ale pride este v horsom stave ako tam isiel. raz uz mal vodicak zobraty za akohol. a niesom si ista ako je to teraz, ci by ho hned brali do vazby alebo nariadili nejake liecenie keby ho este raz zastavili pod vplyvom.
uz sme z neho vsetci zufali, pretoze podla neho samozrejme on vela nepije. no kazdy den je naliaty. pred par rokmi sa to este dalo vypil si vecer, no teraz otvori oci a pije...
poradte mi prosim niekto. dakujem krasne 🙂
@loginexistuje si to presne vystihla
@loginexistuje moj sused u našich je polis a ked niekto nafúka opakovane, tak je to dovod na väzbu
Si fakt myslis, ze ked jej mamka cely zivot tolerovala jeho pitie, ze teraz na stare kolena ho udá za domáce násilie?
Starsi ludia uz riesia, ze kde pojde bývať, co povedia rodina a susedia, pre nich je to dôležité
To nie je ako ked sa rozvádzajú 30rocni co si este nájdu ineho partnera a predaju spoločný byt
@loginexistuje este taky detail, rada sa necham poučiť, ale vykázať z domu/bytu na 10 dni? Viem o 48 hod na Slovensku ......
Ak sa mýlim, ospravedlňujem sa
@jankaa1707 nepomôžes si pokým on sám nebude chcieť riešiť tento problém. Poznám takýto príklad z môjho okolia.
@jankaa1707
a čo na to vsetko hovori tvoj manzel? ako vnima to, ze budete zit ci uz zijete v rodine s alkoholikom?
chceš celý ten leták?
môžem Ti to všetko napísať do správy, je to síce dlhé ale píšem rýchlo
@jancamad ja aj cakam ze to takto skonci ako s tvojim svokrom. tiez ma naliate brucho a niekedy je nazltly, oci ma zlte, cely je popuchnuty na tvari. hnusi sa mi ked sa na mna pozera. no len kedy to pride, neviem. on minule klamal, ze bol u dr.bol objednany na ani neviem ake vysetrenie (nieco s pecinkou) a kedze tam isiel samozrejme naliaty tak jasne ze nemohol it k lekarovi. tak si vymyslel ze aj krv mu brali :D pritom rano ranajkoval, ze hned mu aj vysledky povedali, co v nasej nemocnici mozne nieje, ziadnu spravu nedoniesol ani papier a nakoniec o par dni na to volala sestricka mojej mamke ze co sa stalo ze neprisiel :D :D :D
@pribinak Policajné vykázanie osoby na 10 dní
Policajt môže použiť na ochranu obete toto oprávnenie, ak zistí natoľko závažné skutočnosti, že možno očakávať útok na základné právom chránené hodnoty ako život, zdravie, sloboda, alebo ak možno očakávať zvlášť závažný útok na ľudskú dôstojnosť obete.
Výhodou policajného vykázanie osoby je to, že k nemu môžu orgány činné v trestnom konaní pristúpiť okamžite. Je to dočasné (na 10 dní) a okamžité obmedzenie užívacieho práva k bytu, domu alebo inému priestoru spoločne obývaného s obeťou. Vykázanie platí aj pre bezprostredné okolie spoločného obydlia. Vykázanie nadobúda účinky momentom vyslovenia príslušníkom Polície SR a zakazuje vykázanej osobe vstúpiť do spoločného obydlia počas 10 dní od vykázania. Vykázaná osoba je povinná sa nepribližovať sa k ohrozenej osobe na vzdialenosť menšiu ako 10 metrov. Počas týchto 10 dní môže obeť zatiaľ urobiť ďalšie právne alebo osobné úkony (kontaktovať širšiu rodinu, občianske združenie.
V tom letáku je, kapitola
Nástroje právnej ochrany domácnosti pred násilníkom a v nej:
Predbežné opatrenie
Policajné vykázanie
Návrh na obmedzenie alebo vylúčenie z užívacieho práva k nehnuteľnosti
@jankaa1707 no trocha mi to pripada ze ty ani nechces radu ci iny pohlad na vec. Aj tak cakas kedy umrie...lenze to je bludny kruh,on s tym uz nema dovod nieco robit,ved urcite vidi ze sa hnusi vlastnej dcere. Chapem ze za tento stav si moze sam ale preto je to bludny kruh. On nema dovod nieco s tym robit,to je len cakanie na smrt aj z jeho pohladu.
@mummy01 viem ze odist by bolo najlepsie, to je rada od kazdeho co tu je. neviem ci jemu vobec nieco pomoze, smrt by bola vykupenim aj prenho aj pre nas. bola by som radsej keby som tu nebyvala, ale toto tu rozoberat nechcem, kazdy ma svoje problemy.
@jankaa1707 a co tvoj manzel?
@pribinak Ahoj ja som o tých 10 dňoch tiež niečo začula v správach pred nejakou dobou. Jednalo sa o to, že za tých 48 hod. si týraná osoba nemohla nič vybaviť (žiadne iné papiere), ako predbežné rozhodnutie o zákaze styku..... a neviem čo ešte je tam potrebné. Preto tú lehotu chceli predĺžiť na 10 dní. Takže už je to asi v platnosti. Nedávno tiež dávali o tých monitorovacích náramkoch, že budú dávať pri zákaze styku. No uvidíme aká bude prax.
babenky, ak sam nebude chciet prestat ani liecba akakolvek ci pod tlakom rodiny alebo ustavne nariadena nezaručuje, ze prestane pit. Po návrate do prostredia musí byt pevná vola aby prestal. No spolocnost, kamarati, s ktorými pil ho svojimi slovnými podpichmi alebo uz zakupením stiahne tam kde bol pred liecbou.
poznám mnozstvo ludi, ktorí aj napriek rocnej abstinencii padli na dno znova. a stále dokola...alkohol..liecba....troska vydrzí a znova alkohol....
poviem Vám ani rodina, ani modlenie .....nepomohli.....TOTO IDE Z VNÚTRA , TAM SA TO MUSI ZACAT... ak si sam neprizná bohuzial nastane recidíva
vzdy sa totizto nájde niekto kto ho ponúkne, kupi......
Alkohol vzal zivot mladným aj starým....
Môj svokor pije uz odpradávna, aj ked deti mal mal tak pil , ma po 60tke a nic ho neprinutili aby sa zmenil..prosby, vyhrazky liecbou ci policiou... ani choroby .... to musí pochopit ze je s nim zle, ze je alkoholik sám.No bohuzial ziaden alkoholik si neprizna ze je zavislí....
@siouxk presne tak....posledná faza, je mu jedno, ci pride o dom, ci o rodinu, vnucata... je mu uplne jedno.... len alkohol....ten ho ovláda natolko, ze ked zacne mat absťáky urobí cokolvek aj okradne, ukradne, ublízi....aby ten alkohol mal.
nahlásit niekoho ze ide z krcmi autom..... policii anonymne sa dá..... nic tým nevyriesite.... dostane trest, pokutu..... a ide domov...toto je len na prítaz rodine, kedze na pokutu peniaze mat nebude, pretoze nepracuje pre alkohol, tak to zasiahne financne zbytok rodiny...kedze nikto nechce exekúciu na krku.
Ano nad 1promile je trestný čin.....no ako som pisala.....pokuta...trest.....a riesi sa doma.... nie vo väzbe.... jedine vtedy ak by sposobil ujmu na zdraví ...by mohol dostať trest odňatia slobody....
do zadržiavacej väzby by ho vzali len v zákonom stanovených prípadoch ... tie su aj uvedene v trestnom zákone ...ak dovody pominú ...prepustia ho..... samoyrejme ide domov...a znova ten istý kolotoč
@nezabuddka to je ten problem "asi" . Nikde som nenašla 10 dni, len 48 hod
Ak najdes, daj link, dakujem
@mandala77 teoria jedno.....prax druhá .....
musia byť závažne dovody..... službukonajúci policajt nič neurobí....to sa rieši ináč nie na mieste hneď..naša spoločnosť ešte nedspela do fázy kde by sa to konalo radikálne pokiaľ by važne neohrozoval na živote niekoho....jedine, že sa všetci svedkovia dohodnu a doslova si pripravia jednotné výpovede, že sa vzhrážal zabitím....no pozor ani tu to nič ešte nerieši ....
mnoho z vás tu spomenulo.... vykúpením by bola smrť.... uprimne, koľko alkoholizmom manžela zúbožených žien poznám...konštatujem ....bludnz kruh a ano bohužial je to surovo povedané ale smrť vykúpenie.....
niektorých mužov organizmus alkoholizmus položí hneď iných veľmi dlho nie .....
ja sama som odišla z takého prostredia..... celá dedina mala alkoholický problem ..... kopec ľudí, kopec osudov....kopec zúbožených žien ..... no žiaden chlap si sam nepriznal alkoholizmus...a vždy sa to vrátilo do starých koľají
@blondie257 minule som čítala, že najviac obetí násilia je vo Švédsku ale práve preto, že tam to ženy hneď hlásia a rieši sa to, nie ako u nás alebo aj iných krajinách.
V Čechách napríklad od kamarátky viem, že ony majú tých 10 dní už pár rokov. U nich dosť nastal (z toho čo mi ona hovorila) v tomto zlom, keď ich spisovateľku Simonu Monyovú, ktorá písala práve romány o týraných ženách, zabil jej muž, ktorý ju ako vysvitlo, roky týral.
@mandala77
vieš, ja neviem prečo sa ženy boja hneď konať... ale co som odpozorovala...niektoré kvoli detom ( ja prave kvoli dietatu som odisla ) niektoré nemaju kam ist.....iné si povedia, sak uz nejako dozijem a upnu sa na vieru ....
slovenska mentalita.....
@mandala77 asi ho nezabasnu ale mozno sa v nom daco pohne, bude hanba, nebude vodicak..jedno s druhym
@pribinak nasla som to nahlasovanie: http://www.minv.sk/?tlacove-spravy-2&sprava=nap...
Kazdopadne ja by som normalne zavolala na policiu ze auto znacka xy je tam ozraty vodic. Informovala by som policiu vzhladom k tomu aby niekoho nezabil. Podla mna pojdu
@adel222 to pojdu,je to ich povinnost to preverit....je to o danej osobe....ja si myslim,ze hanbu nemaju..to su veci,ktore neriesia....chodia dalej medzi ludi akokeby nic

@pribinak prepac ale toto mas vsetko len z netu a z tvojich predstav ... ak by u nas sli do vazby vsetci co nafukaju aspon raz nad jedno promile tak musime postavit dalsie vaznice...
u nas za alkohol za volantom ide tak max. taky clovek co s nim sposobi smrt niekomu aj to len na par mesiacov ... taka je u nas prax...
skor to riesit ako tyranie blizkej osoby .. ale to je fakt na zvazenie tam by muselo to byt podlozene lekarskymi nalezmi atd atd.. a tiez to neni zalezitost mesiaca ani par mesiacov .. najprv tak max vylucia z domu na desat dni....