Asi som alkoholička
Ahojte, píšem anonymne keďže sa hanbím. Nejako som dospela k tomu ze asi som alkoholicka alebo minimálne na najlepšej ceste k tomu.
Celé sa to akosi zvrhlo cez pandémiu, boli sme doma a s partnerom sme boli schopný vypiť denne každý fľašu vína. Mame psychicky náročnú prácu, potrebovali sme odbúrať stres. Partner potom prestal piť úplne a ja som to nejak ťahala ďalej. A zrazu mi to cele nejako docvaklo a prišla som na to ze to už naozaj nie je v poriadku. Denne som pila minimálne fľašu vína. Teraz som definitívne rozhodnutá ze už piť nebudem vôbec. Partner mi dosť vyčistil žalúdok a musím uznať že mal pravdu. Zatiaľ nechcem vyhľadať odbornú pomoc, chcem skusit zvládnuť to sama (ano hambim sa) a ak to nepôjde až potom vyhľadá odbornjka. Chcem sa preto opýtať ci je niekto kto zvládol (začínajúci?) alkoholizmus sam zmenou režimu?
@kvetinka75 Ale to vôbec nie je pointa môjho komentáru 🙂 kasandra si môže myslieť, čo len chce, ja s ňou môžem aj súhlasiť a na mojom komentári to nič nezmení 😁 takéto písomné vyblitky na 90% produkujú iné typy ľudí, preto ma jej fotka tak zarazila, lebo nekorešponduje s písomným prejavom 🙂
@kassandra25 to nevravim. Jasne, ze alternativ je vela. len ked clovek pomaly zo dna na den pride o pracu (koli pandemii) tak to tiez nie je uplne jednoduche.
@kassandra25 vyborna rada: "Sport pestovat miesto alkoholu pocas pandemie , ma lepsie dosledky". Teraz uz len autorka prispevku nastartuje stroj casu, vrati sa do minulosti a zariadi sa podla tvojej rady...
Fakt plati, ze mlcat je niekedy zlato...
Autorka - zaklad je uvedomovat si problem a chciet to zmenit! Drzim palce!
Tiež som mala obdobia, že som veľa pila- skôr pracovne-spoločensky, hodne sme chodili po veľtrhoch a návštevách a to nejako k tomu patrilo, milovala som destilaty a vydržala som veľa…. Pred asi 3 rokmi mi začalo byt po alkohole strašne zle- úplne kladivá v hlave po jednom pohariku, tak sa stal zo mna otravný abstinent🙂🙂🙂takze som nemusela bojovať s alkoholom, moje telo to vyriešilo samé…. Ale jasne že mi to chyba, ale ten strach z bolesti je väčší ako tuzba, tak ak som za tie tri roky vypila pól litra vina aj to je moc
@kassandra25 Zdieľam tvoj názor.
už som to tu písala,že pracujem vo vinárstve,mame tu vinotéku a predávame kvalitné vína.Vidím tu denne osoby,ktore začínali asi s jedným pohárom a teraz berú každý týždeň litre vína,Vidieť na nich ,že ho obľubujú.Lepšie je zísť z kratšej cesty.
@kassandra25 nevhodny komentar, komu si pomohla. Autorke asi nie, mozno svojmu egu, aka si ty uzasna a mas svoj rozum a svoje pohlady. Skoda, ze takto travis cas.
Si na dobrej ceste, vydrž. Pre istotu a lepšie zvládanie skús konzultáciu u psychológa alebo psychiatra ale naj u takého ktorý má prax so závislosťami. Alebo sa nakontaktuj na kluby abstinujucich alkoholikov, vie to ohromne pomôcť.
Poznám také kluby , sú po celom Slovensku, a hlavne ťa neodsudia.
Neviem ako ti poradiť, ale už len to že si uvedomujes svoj problém je super. Držím palce nech to zvládneš 🙂
Ahoj,ja to mám tiež za sebou,ale ja už mám 2,5 roka. Tiež som si myslel,že to mám pod kontrolou,nakoľko robím vodiča,no len nebolo to celkom tak a stala sa s toho taká pravidelnosť a samozrejmosť,že som to mal každý deň,možno posledných 20 rokov. Len ja som sa rozhodol zároveň skoncovať aj s fajčením a podarilo sa mi to oboje a som na seba aj hrdý. No bolo to veľmi ťažké,teraz možno aj ľutujem že som sa trápil a nevyhľadal som psychológa alebo psychiatra. Ešte teraz po 2,5 roku nie som úplne fit, ale tak je to čím ďalej lepšie a dúfam že to bude len a len lepšie. A ešte doplním,že som k tomu nemal žiadny dôvod,ani zdravotný ani iný,len som sa proste tak rozhodol.
@kassandra25 ty si sa retardovana narodila alebo to prišlo časom?
@kassandra25 super, presne na takuto reskciu cakala a nakopne ju to nesmierne! Niekedy najskor porozmyslaj pred tym ako nieco napises. Mas ponatia ake tazke je zbavit sa zavislosti na alkohole?
Dost jej je mizerne aj samej, uznala si to s pomocou manzela a chce z toho von. K comu bol ako dobry ten tvoj komentar? Na pomastenie ega, ze ty si super a nic podobe by sa ti nikdy nestalo?
Autorka, prajem ti aby si sa z toho na trvalo dostala. A mozno by ten psycholog pomohol i koli tej narocnej praci a podobne 🙂 drz sa.
Ahoj, sama som sa si tym presla, Ex ma naucil pit (prisposobil si ma na svoj obraz o tom potom),9piv 0.7flaska borovičky nebol problem, za den alebo doobedu jedna flasa, poobede druha flasa ked som mala volno v praci...(do prace som nikdy neprisla pod vplivom a ani som nekonzumovala pocas pracovnej doby na tom som si zakladala) ale teraz, okrem vinimocnej situacie (oslava, vyrocie...) si dam vinimocne deci vina z kolou a to cuckam cely vecer a vela raz sa to rano vyleje😁
Naposledy som mala štamperlik (presne dva, 21.5 na oslave, od vtedy nic). Takze ak si veris smelo do toho, a nenech sa demotivovat reciami :" to nezvladnes, a na to si slaba,aj tak sa kto mu vratis.."
Ps. Prepac za chyby
No kntym obmedzeniam ..nedalo sa síce chodiť na futbal,do divadla ,do kina ,anindi reštaurácii ,krčiem a donposilky ..ale sadnúť na bike a ísť niekam domlesa nebolo zakázané ? Cvičiť sa dalo tak isto aj doma na odbúranie stresu ..myslím,že kto chce žiť aktívne ,tak to dokázal ak počas korony a bez toho ,aby si musel dať fľašu vína ...
Ale to je už teraz jedno .Držím palce ,aby si to zvládla a zamestnala sa inými činnosťami .l
@kassandra25 strašný príspevok, nehnevaj sa na mňa. Otrasný človek, musíš byť.
@oktobermimi vplyv prostredia býva veľmi silný, a ide to postupne. Sama vidíš aký rozdiel bol vtedy a teraz.
Viď aj môj Peťo,poznáš ho, 30 rokov bez.
@cacianka toto presne dráha moja, vplyv prostredia je velmo dolezit.
Tak tak a ani mu to nechýba 🙂
Dôležité je že o Tom vieš že je to na prd. Skús sama, nájdi si hoby začni cvičiť atď. Stres sa snaž odbúrať inak. Len pozor zavislaci začnú jednu drogu zamieňať druhou. Napr fetaci fajčenim, sladkým, kávou alkoholom..a to je na prd lebo aj závislí na niečom inom. Sú aj kluby anonymných alkoholikov väčšinou čo väčších mestách. A určité by som pridala psychológa a relaxáciu meditácii atď. A ak nič nepomôže tak smer psychiater.
Držím palce
Ahoj.
Pár slov pre autorku.
Že si sa rozhodla prestať je prvý veľký krok - uvedomenie si problému. Sused bol na liečeni - ale keďže tvrdil - že on problém nemá - nijako mu to nepomohlo, odišiel odtiaľ. Pije ďalej - extra zúbožený je, každý deň ho o blok nižšie vidim vyhadzovať fľašu do smeti - že aby to nevideli susedia - všetci to vieme a vedia to aj jeho deti, malé deti, lebo non stop z neho razí.
Musíš si dávať pozor na tzv spúšťače o ktorých vieš, že si to riešila fľašou. Fľaša bola tvoja slasť.
Ale toto Ti najlepšie vysvetlia odborníci. Vyhľadaj pomoc. Drzim palce.
myslim ze v dnesnej dobe vobec nie je hanba chodit k psychologovi, aj napriklad kvoli tomu stresu z prace. urcite by si si mala nejakeho najst, aspon na obcasne stretnutia. pripadne sa vyrozpravat/poradit po zakopnutiach. to ze si problem uvedomujes je dobre, ako ti tu uz pisali. ja si myslim, ze ked vydrzis isty cas, tak potom ti nemusi nutne robit problem ak si raz za cas das pohar. nie celu flasu a nie casto. na IG je jedna baba, bola aj tu na MK a tiez si uvedomila, ze ma problem a riesi to a drzi sa(s par zakopnutiami). mna dost zarazilo, ze ona pila len 1-2 pohare vina denne. co je podla mna u mnohych bezna, tolerovatelna miera. ze ved len pohar denne... jej to robilo problemy a tak sla k psychologicke.
@kassandra25 boze co si ty za netvora🤮🤮🤮🤮🤮
@kassandra25 potrebujes sa ventilovat? Na cloveku, co hlada pomoc? Super, vsetci sme radi, ze nie si ouca
@kassandra25 Mnohi si robili co chceli, presne ako vravis, a tak sa virus veselo siril dalej, veselo mutoval, 3 roky neskor sme sa ho stale nezbavili, a pravdepodobne tu bude s nami este dlho. Keby sa opatreni drzali vsetci, davno ziadna pandemia nemusela byt 😊
Možno sa tu do mna pustite, ale podľa mna toto nie je alkoholizmu ako taký,,, je to len v hlave, že hľadáš únik a myslíš že to je fľaša vína,, ak by si bola alkoholička tak sama od seba neprídeš na to, že si “alkoholička” ,,, neboj sa určite to zvládneš,,, a pridávam sa do klubu,, pandemiu som ani ja doma 3 deckami moc nedala a tiež pila viac ako bolo treba, ale tiež som to vedela stopnúť,, a teraz je to pohoda, ak chcem tak si vino dám, teraz cez leto radšej pivo😉 ale proste viem kedy mám stopnúť a bezproblemov so dám len 1 pivo piatok večer ked sme niekde vonku
@zorienka333 presne🤣 Shanghai je toho živým príkladom 🤦
@kassandra25 ak by som bola v jej situácii, tak tvoj prvý komentár by mi ozaj pomohol 👍😂😂😂😂😂asi by som si po ňom otvorila fľašu vína 😳🙄🙄🙄toľko empatie 🌹😇😇😇
Ahoj, u mna sa to tiez pocas covidu vyhrotilo. Zvykla som vypit kazdy druhy vecer flasu vina, alebo 6 poharov konaku, proste tak do poriadnej nalady. Uvedomila som si, ze mam problem, ked mi ten den, ked som "mala" pit chybalo, ze som si nedala. Taky ten nutkavy pocit, tesenie sa na to. Po case som si vsimla, ze tym zabijem vela casu (mohla som namiesto toho navarit, nieco uprata, spravit do prace atd). Postupne to obmedzujem, davam si vacsie rozostupy dni (niekomu to moze pripadat chore, but well). Teraz je to raz za 4 dni. Spravim toho viac doma a verim tomu, ze sa postupne dopracujem k tomu, ze si dam alkohol len pri oslavach a pod.
@jarmilka86 no vies co podla mna alkoholizmus je, ked ti robi problem nepit, ked si zvykla pit. Resp ak to nevydrzis a mas taky ten nutkavy pocit. Vtedy uz by mali blikat vsetky kontrolky. A clovek si to podla mna dobre uvedomuje ked citi, ze uz je to problem.. az taky ti silni echt alkoholici to vytesnuju podla mna
@kassandra25 no akože som zhrozená z tvojich “múdrych rad” akože sa nehnevaj ale ty aké máš so sebou problémy? Lebo normálny clovek, vyrovnaný a psychicky dobre nastavený nikdy neprispeje takými sprostým komentármi ako si ty. Začni nad sebou premýšľať, nad svojim životom, či žiješ normálne a už radšej nikdy nikomu ty nič neraď. Strašne zlo ide z teba👎
Autorka, to, že si sem prispela a vlastne že si si uvedomila, že nechceš piť je prvy krok k tomu, že chceš a potrebuješ zmenu. Držím palce. A hlavne si ver 🙂 niekto ma psychické problémy a nikdy si to neprizná a niekto pije, chce prestať a prestane. Lebo chce.

Ahojte ženy ďakujem za podporu. Holt minulosť nezmením. Pre mňa bola pandémia taka zlomova, veľmi mi to narušilo život a nezvládla som to. Je to len a len moja chyba. Tak sa nehadajte ženy 😅 tri dni som mala veľkú chuť tak som išla radšej bicyklovat, zle som spala ale teraz myslím ze už to je lepšie. Alkoholikov v rodine nemáme tak som len chcela vedieť ci poznáte ľudí čo to zvládli dlhodobo sami a som rada ze áno.